Ο καφές μπορεί να "χακαριστεί" ώστε να αποδώσει ακόμη πιο πολύ

Ο καφές μπορεί να "χακαριστεί" ώστε να αποδώσει ακόμη πιο πολύ Facebook Twitter
0

Το άρθρο αυτό βασίστηκε στα στοιχεία του http://qz.com/.

Ο καφές μπορεί να "χακαριστεί" ώστε να αποδώσει ακόμη πιο πολύ Facebook Twitter

Όλοι γνωρίζουν τα θετικά που προσφέρει ο καφές στην υγεία, αφού βοηθάει το κεφάλι να "καθαρίσει", βελτιώνει τη συγκέντρωση μας και δίνει ενέργεια στον οργανισμό. Λίγοι, όμως, γνωρίζουν και τα αρνητικά του. Βασικός παράγοντας των προβλημάτων αϋπνίας θεωρείται σύμφωνα με έρευνες ο καφές ενώ αν έχετε προβλήματα ύπνου σε συνδυασμό με υπερβολικό στρες, τότε ίσως και εδώ η κρύβεται η καθημερινή συνήθεια κατανάλωσής του.

Αποτελέσματα που έγιναν γνωστά από το DSMV, της Αμερικανικής Ψυχιατρικής Έκδοσης κατατάσσουν την υπερβολική κατανάλωση καφέ στους παράγοντες που προκαλούν δυσλειτουργίες που σχετίζονται με προβλήματα πνευματικής υγείας, όπως ακριβώς και η κατανάλωση αλκοόλ. Όσοι πίνουν συχνά καφέ και ιδιαίτερα κάθε μέρα, δεν μπορούν να λειτουργήσουν σε περίπτωση που δεν καταναλώσουν την ημερήσια κούπα τους και καταλήγουν στην κατηγορία των ανθρώπων που γκρινιάζουν: «Θέλω καφέ, αλλιώς δεν μπορώ να σκεφτώ».

Ωστόσο, υπάρχει τρόπος να απολαύσετε τον καφέ σας και τα οφέλη του με έναν πολύ απλό τρόπο... χακάροντάς τον. Όσο περίεργο και αν ακούγεται, έτσι θα μπορείτε να απολαύσετε μόνο όση καφεϊνη χρειάζεστε.

Η καφεΐνη είναι το βασικό συστατικό του καφέ που είναι υπεύθυνο για την πνευματική ενίσχυση και διαύγεια. Η διεγερτική επίδραση της καφεΐνης προέρχεται από τη δράση της στον ανταγωνιστικό υποδοχέα αδενοσίνης και στον αδένα της υπόφυσης εκκρίνοντας ορμόνες που ενισχύουν την απελευθέρωση περισσότερης αδρεναλίνης. Η καφεΐνη αυξάνει την παραγωγή ντοπαμίνης στο σύστημα ανταμοιβής του εγκεφάλου αλλά παράλληλα μπλοκάρει και τη δράση της αδενοσίνης, κάνοντας τους νευροδιαβιβαστές να "τρελαίνονται".

Παρόλα αυτά, η δράση της ουσίας είναι προσωρινή και σταδιακά, όσο το σώμα την αποβάλλει μέσω των μηχανισμών του, μειώνεται και η επίδοση που σας χαρίζει. Εάν κάποιος είναι 'εθισμένος' στον καφέ σίγουρα σταδιακά θα αρχίσει να αισθάνεται ότι βρίσκεται σε λήθαργο και πως χάνει την αυτοσυγκέντρωσή του. Βέβαια, αυτό εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την ποσότητα του καφέ που έχει συνηθίσει να πίνει. Έτσι, όσοι πίνουν μεγάλες ποσότητες καφέ έρχονται αντιμέτωποι με αυτά τα συμπτώματα πολύ γρήγορα μέσα στην ημέρα.

Το "χακάρισμα" του καφέ σχετίζεται σε μεγάλο βαθμό με τη 'μισή ζωή' της καφεϊνης. Ανάλογα με την ηλικία, το βάρος, την κατανάλωση εθιστικών ουσιών (όπως το κάπνισμα), η ποσότητα του καφέ που απομακρύνεται από το σώμα ποικίλλει. Βιολόγοι υπολογίζουν πως η μισή ζωή της καφεΐνης –δηλαδή, ο χρόνος που απαιτείται για να απομακρυνθεί τουλάχιστον η μισή ποσότητα της- για έναν υγιή ενήλικα υπολογίζεται γύρω στις 6 ώρες.

Σύμφωνα με το qz.com ο μέσος ενήλικας θα πρέπει να καταναλώνει μια κούπα καφέ κάθε 48 ώρες ώστε να "πιάσει το κόλπο". Μια τυπική κούπα καφέ περιλαμβάνει 80Mg καφεϊνης, η οποία για κάποιον μη εθισμένο θα ήταν αρκετή ώστε να οδηγήσει σε πνευματική εγρήγορση. Αρκεί, για παράδειγμα, και ένας διπλός εσπρέσο. Ο νόμος για τη μισή ζωή του καφέ θα δράσει στον οργανισμό μέσα σε 48 ώρες. 

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ψυχική υγεία των εργαζομένων: Το νέο success metric για τους οργανισμούς

Υγεία & Σώμα / Ψυχική υγεία και εργασία: Ο νέος δείκτης μέτρησης επιτυχίας για τους οργανισμούς

Γιατί το μέλλον ανήκει στους οργανισμούς που αντιλαμβάνονται και κατανοούν ότι η επιτυχία δεν είναι μόνο οι αριθμοί αλλά και οι άνθρωποι που την κάνουν πραγματικότητα και επενδύουν στη διαμόρφωση ενός υγιούς εργασιακού περιβάλλοντος.
ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΑΤΙΑΝΑ ΤΟΥΝΤΑ, CHAIRWOMAN & CEO ΤΗΣ HELLAS EAP
Η «Τελική έξοδος» και το δικαίωμα στην ευθανασία

Υγεία & Σώμα / Η «Τελική έξοδος» και το δικαίωμα στην ευθανασία

Έχουμε το δικαίωμα να επιλέξουμε πώς θα πεθάνουμε όταν βρισκόμαστε στα πρόθυρα του αναπόφευκτου, χωρίς αυτό να αντιβαίνει στην αξία της ζωής; Ποια είναι τα ηθικά, νομικά και πολιτισμικά διλήμματα; Μια ενδιαφέρουσα συζήτηση για το θέμα πραγματοποιήθηκε πρόσφατα στη Μικρή Σκηνή της Στέγης.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Γιατί έκανα παιδί με τον γκέι φίλο μου

Ψυχή & Σώμα / Γιατί έκανα παιδί με τον γκέι φίλο μου

Η Τζούλη Αγοράκη μιλά με την Ελίζα Γερολυμάτου, μια τολμηρή γυναίκα που αψήφησε την εμπειρία του ορμονοεξαρτώμενου καρκίνου και την έλλειψη ωαρίων, ακολουθώντας την εσωτερική της φωνή που της έλεγε πως ήθελε να γίνει μητέρα. Παρά τις αντιξοότητες, απέκτησε ένα παιδί με έναν άνθρωπο που θαύμαζε.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
ΕΠΕΞ Γιατί όλοι ξετρελαίνονται με το πάντελ;

Υγεία & Σώμα / Πάντελ: Το άθλημα με την παράξενη ρακέτα που πωρώνει τους Αθηναίους

«Το πιο ωραίο είναι ότι το παιχνίδι είναι πάντα τόσο έντονο που σε απορροφά, για μιάμιση ώρα το μόνο που έχει σημασία είναι πού πάει το κίτρινο μπαλάκι, πράγμα που σε βοηθάει πολύ να αποφορτιστείς»
ΜΙΝΑ ΚΑΛΟΓΕΡΑ
Η ομορφιά ως βία, ως εμπειρία και ως προϊόν

Κοκέτα / Η ομορφιά ως βία, ως εμπειρία και ως προϊόν

Τα πάντα ώστε τα πράγματα να μπουν σ’ ένα κουτί και το κλειστό κύκλωμα «ομορφιά - κατανάλωση - εκτόνωση» να διατηρηθεί ακέραιο, να μην υπάρχει τίποτα το καινούργιο, τίποτα το έντονο Ή το εκπληκτικό, παρά μόνο η ίδια Διαφορά παντού.
ΧΑΡΗΣ ΚΑΛΑΪΤΖΙΔΗΣ
Γιατί γίνεται τόσος ντόρος με το μικροβίωμα του εντέρου και τη διατροφή;

Ψυχή & Σώμα / Γιατί γίνεται τόσος ντόρος γύρω από το μικροβίωμα του εντέρου και τη διατροφή;

Τι συμβαίνει με τα τρισεκατομμύρια μικροοργανισμών στο έντερό μας; Πώς αλληλεπιδρούν με τη διατροφή μας –ενισχύοντας ή διαταράσσοντάς την– και τι σημαίνει αυτό για την υγεία μας; H Μερόπη Κοκκίνη συζητά με τη Μαντώ Κυριακού, καθηγήτρια Μικροβιολογίας, στο Τμήμα Επιστήμης Διαιτολογίας-Διατροφής του Χαροκοπείου Πανεπιστημίου.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Η γυναίκα που ανέδειξε τον οργασμικό διαλογισμό θα συνεχίσει να το κάνει ακόμα και στη φυλακή

Υγεία & Σώμα / Η γυναίκα που ανέδειξε τον οργασμικό διαλογισμό θα συνεχίσει να το κάνει ακόμα και στη φυλακή

Η Νικόλ Ντεντόν υπήρξε για μια δεκαετία επικεφαλής μιας αυτοκρατορίας κέντρων ευεξίας που μετέτρεπε τη σεξουαλική διέγερση σε πρακτική διαλογισμού. Τώρα αντιμετωπίζει την κατηγορία της εκμετάλλευσης των εργαζομένων στην εταιρεία που ίδρυσε.
THE LIFO TEAM
Διατροφή και γυμναστική: Με τόσα trends στο TikTok πώς θα βρω αυτό που μου ταιριάζει;

Ζωή στα καλύτερά της / Διατροφή και γυμναστική: Με τόσα trends στο TikTok πώς θα βρω αυτό που μου ταιριάζει;

Mια συζήτηση για τις αλήθειες και τους μύθους της διατροφής και της γυμναστικής με τον αθλητικό επιστήμονα Γιάννη Κωτσή, στο πλαίσιο της νέας σειράς podcast «Ζωή στα καλύτερά της», με την υποστήριξη των συμπληρωμάτων διατροφής EVIOL.
THE LIFO TEAM
Burnout: Είναι απλή κόπωση ή κάτι βαθύτερο;

Ζωή στα καλύτερά της / Burnout: Είναι απλή κόπωση ή κάτι βαθύτερο;

Μια συζήτηση για το σύνδρομο εργασιακής εξουθένωσης με την κλινική-οργανωσιακή ψυχολόγο Έλενα Μπίκου, στο πλαίσιο της νέας σειράς podcast «Ζωή στα καλύτερά της», με την υποστήριξη των συμπληρωμάτων διατροφής EVIOL.
ΛΑΣΚΑΡΙΝΑ ΛΙΑΚΑΚΟΥ
ΙΟΥΛΙΑ ΑΡΜΑΓΟΥ

Good Business Directory Vol.5 / Ιουλία Αρμάγου: Επιστήμη, βιωσιμότητα και εξωστρέφεια από μια ελληνική εταιρεία που πρωτοπορεί

Σε μια ενδιαφέρουσα συζήτηση μιλά για την επιμονή της όσον αφορά την εξατομικευμένη φροντίδα του δέρματος, την έμφαση στη βιωσιμότητα, αλλά και την εξωστρέφεια, χάρη στην οποία η Juliette Armand βρίσκεται σε 42 χώρες(!).
ΕΦΗ ΑΝΕΣΤΗ
Σάββας Χαραλαμπίδης

Good Business Directory Vol.5 / Βιώσιμο σύστημα υγείας επιτυγχάνεται με καινοτομία και σταθερό πλαίσιο συνεργασίας με την πολιτεία

Σε μια συνέντευξη εφ’ όλης της ύλης ο Σάββας Χαραλαμπίδης, γενικός διευθυντής Ελλάδος, Κύπρου & European Distributor Μarkets της Gilead Sciences, χαρτογραφεί τους παράγοντες που διασφαλίζουν τη βιωσιμότητα του συστήματος υγείας στη χώρα μας.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ