Οι 5 πιο συχνές αιτίες που στέλνουν τα παιδιά στον ωτορινολαρυγγολόγο

Οι 5 πιο συχνές αιτίες που στέλνουν τα παιδιά στον ωτορινολαρυγγολόγο Facebook Twitter
0

Τα παιδιά είναι αεικίνητα και επειδή είναι διαρκώς εκτεθειμένα σε μικρόβια, οι λοιμώξεις σε αυτές τις ηλικίες είναι συχνές. Η αμυγδαλίτιδα, οι ωτίτιδες και η αλλεργική ρινίτιδα είναι από τα πλέον συχνά προβλήματα υγείας στους «λιλιπούτειους» -και ενδέχεται να προκαλέσουν σύγχυση, δίνοντας συμπτώματα παραπλήσια με αυτά της λοίμωξης Covid-19- ενώ ακόμα διαταραχές ενηλίκων όπως η άπνοια στον ύπνο μπορούν να εμφανιστούν σε πιτσιρίκια. Κι επειδή τα παιδιά σε αντίθεση με τους μεγάλους, δεν μπορούν να περιγράψουν τι νιώθουν, καλό είναι να είμαστε «διαβασμένοι» για τις 5 βασικές αιτίες που μας στέλνουν στον ωτορινολαρυγγολόγο.

Το πιο συχνό πρόβλημα, η οξεία μέση ωτίτιδα

Το 75% των νηπίων ηλικίας έως 3 ετών, θα εμφανίσει τουλάχιστον μια φορά φλεγμονή στα αυτιά. Η οξεία μέση ωτίτιδα αποτελεί πρώτη αιτία επίσκεψης στον παιδο-ωτορινολαρυγγολόγο και προκαλείται από βακτήρια, ενώ συχνά εμφανίζεται σαν επακόλουθο κρυολογήματος. Όταν τα παιδιά είναι μικρά και δεν μιλούν ορισμένες χαρακτηριστικές κινήσεις όπως το τράβηγμα αυτιών, προβλήματα ισορροπίας, μειωμένη ανταπόκριση όταν μιλάτε στο νήπιο ή το βρέφος, υπερβολικό κλάμα, πυρετός και κακή συμπεριφορά μαρτυρούν ότι υπάρχει πρόβλημα στο αυτάκι τους. Εφόσον ο γιατρός διαγνώσει οξεία μέση ωτίτιδα, χορηγεί αντιβιοτικά για την αντιμετώπισή της.

Οι 5 πιο συχνές αιτίες που στέλνουν τα παιδιά στον ωτορινολαρυγγολόγο Facebook Twitter

Πολύ συχνή και η εκκριτική ωτίτιδα

Στην εκκριτική ωτίτιδα το μέσο αυτί γεμίζει με υγρό και όχι αέρα. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε απώλεια ακοής, είτε σε ένα είτε και στα δύο αυτιά. Αν το παιδί δεν ακούει, μιλά πολύ δυνατά ή δυναμώνει υπερβολικά την ένταση της τηλεόρασης, αυτά μπορεί να κρύβουν εκκριτική ωτίτιδα, η οποία είναι «ύπουλη» καθώς δεν συνοδεύεται από πόνο στα αυτιά. Κατά τον ακοολογικό έλεγχο, ο γιατρός θα εντοπίσει αν υπάρχει υγρό στα αυτιά και θα συστήσει την κατάλληλη αντιμετώπιση.

Αμυγδαλίτιδα, η κλασική εποχική λοίμωξη

Λαιμός που «γρατζουνάει», είναι κόκκινος, ερεθισμένος, το παιδί πονά όταν καταπίνει, βήχει και μπορεί να παρουσιάσει πυρετό. Η αμυγδαλίτιδα συνήθως προκαλείται από ιογενή λοίμωξη αλλά μπορεί να είναι βακτηριακή, ενώ το strep test δείχνει γρήγορα αν πρόκειται για λοίμωξη με στρεπτόκοκκο, ώστε να χορηγηθεί γρήγορα αντιβίωση. Στην περίπτωση που οι αμυγδαλίτιδες είναι συχνές και ταλαιπωρούν το παιδί, ο ωτορινολαρυγγολόγος μπορεί να συστήσει χειρουργική αφαίρεση, για την οριστική λύση του προβλήματος.


Αλλεργική ρινίτιδα, η πάθηση που μοιάζει με το συνάχι

Είναι δύσκολο να ξεχωρίσουμε την αλλεργική ρινίτιδα από το συνάχι. Η αλλεργική ρινίτιδα οφείλεται σε φλεγμονή στη μύτη, συχνά πυροδοτούμενη από αλλεργική αντίδραση και προκαλεί έντονη συμφόρηση ή καταρροή, δυσκολία όσφρησης κι επίμονο βήχα. Στην εποχή του Covid-19, τα συμπτώματα προκαλούν ακόμα μεγαλύτερη σύγχυση γιατί μοιάζουν με αυτά της λοίμωξης με κορωνοϊό. Η θεραπεία συμπεριλαμβάνει πλύσεις, αποσυμφορητικά σπρέι και αντιισταμινικά, ενώ αν η αλλεργική ρινίτιδα αφεθεί χωρίς αντιμετώπιση μπορεί να εξελιχθεί σε χρόνια ιγμορίτιδα η οποία προκαλεί μεταξύ άλλων και πολύ δυνατούς πονοκεφάλους.

Οι 5 πιο συχνές αιτίες που στέλνουν τα παιδιά στον ωτορινολαρυγγολόγο Facebook Twitter


Άπνοια στον ύπνο και ροχαλητό, σε πιτσιρίκια

Στην άπνοια διακόπτεται η αναπνοή κατά την διάρκεια του ύπνου-και κατά συνέπεια και ο ύπνος- με την πάθηση να είναι συχνότερη στους παχύσαρκους ενήλικες. Στα παιδιά οι άπνοιες οφείλονται σε ανατομικά τους χαρακτηριστικά όπως οι διογκωμένες αμυγδαλές και τα κρεατάκια και συνοδεύονται από μη αναμενόμενο ροχαλητό σε αυτή την ηλικία. Επίσης, τα πιτσιρίκια αισθάνονται μονίμως κουρασμένα κατά τη διάρκεια της ημέρας κι έχουν προβλήματα συγκέντρωσης στο σχολείο, νευρικότητα κι επιθετικότητα, αφού δεν κοιμούνται καλά και διάφορα θέματα συμπεριφοράς, όπως έντονη νευρικότητα. Για την αντιμετώπιση του προβλήματος συνήθως συστήνεται χειρουργική αφαίρεση στα κρεατάκια ή τις αμυγδαλές -αναλόγως της αιτίας που προκαλεί την άπνοια. Οι μοντέρνες χειρουργικές επεμβάσεις, είναι πιο αποτελεσματικές και οδηγούν στην ριζική αφαίρεση και στις αμυγδαλές και στα κρεατάκια.

Παράγοντες που εντείνουν τον κίνδυνο εμφάνισης παιδικών λοιμώξεων

Οι εποχικές (και μη) αλλεργίες λειτουργούν ερεθιστικά για τα αυτιά, τα ιγμόρεια, τον λαιμό, τους βρόγχους, την τραχεία και τον λάρυγγα, με συνέπεια να καθιστούν τα παιδιά πιο ευπαθή στις λοιμώξεις του αναπνευστικού. Επίσης, η ανάγκη πολλών οικογενειών να στείλουν από πολύ μικρή ηλικία τα παιδιά τους σε παιδικό σταθμό οδηγεί στην αύξηση των περιστατικών ωτίτιδας, αμυγδαλίτιδας και ρινίτιδας.

Τα απλά προβλήματα του ανώτερου αναπνευστικού συστήματος δεν πρέπει να παραμελούνται γιατί υποτροπιάζουν και οδηγούν σε χρόνιες διαταραχές –κι αυτό είναι ένα ιδιαίτερα σημαντικό μήνυμα στην εποχή της πανδημίας, που περιορίζοντας τις μετακινήσεις μας, περιορίζουμε μοιραία και τις επισκέψεις στον γιατρό. Όπως ισχύει όμως και για την προστασία από την λοίμωξη Covid-19, οι βασικές αρχές ατομικής υγιεινής όπως το συχνό πλύσιμο με νερό και σαπούνι και η σωστή φροντίδα των νυχιών- που εύκολα μαζεύουν μικρόβια- συμβάλλουν στην πρόληψη αυτών των προβλημάτων.

 Η κ. Ανατολή Παταρίδου

*Ανατολή Παταρίδου

Χειρουργός ωτορινολαρυγγολόγος κεφαλής & τραχήλου, παιδοωτορινολαρυγγολόγος, επιστημονική συνεργάτιδα του Νοσοκομείου Υγεία-Μητέρα

e-mail: [email protected]

www.pataridou.grFacebook

 

Επιμέλεια: Αλεξία Σβώλου

Υγεία & Σώμα
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Άλλαξα πολλούς ψυχολόγους μέχρι να βρω τον σωστό για μένα»

Υγεία & Σώμα / «Άλλαξα πολλούς ψυχολόγους μέχρι να βρω τον σωστό για μένα»

Για να πετύχει η διαδικασία της ψυχοθεραπείας, ο θεραπευτής, πέρα από την επιστημονική του επάρκεια, πρέπει να είναι και μια προσωπικότητα που μας ταιριάζει. Πώς θα διακρίνουμε αν υπάρχει «σύνδεση» μεταξύ μας;
ΤΑΤΙΑΝΑ ΤΖΙΝΙΩΛΗ
Πότε έγινε το botox η νέα «ρουτίνα» των εικοσάρηδων;

Ψυχή & Σώμα / Πότε έγινε το botox η νέα «ρουτίνα» των εικοσάρηδων;

Τα τελευταία χρόνια, οι ελάχιστα επεμβατικές θεραπείες σημειώνουν εντυπωσιακή άνοδο. Ωστόσο, οι ειδικοί κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου: όσο αθώα κι αν φαίνεται αυτή η πορεία, κρύβει και παγίδες. Η συνεχής αναζήτηση της τελειότητας μπορεί να οδηγήσει σε εμμονές, σε μια διαρκή αίσθηση ανικανοποίητου και, τελικά, σε μια παραμορφωμένη αντίληψη του εαυτού μας. Η δερματολόγος Μαρίτα Κοσμαδάκη μιλά στη Μερόπη Κοκκίνη.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
«Μια αποβολή δεν τελειώνει όταν σταματούν τα σωματικά συμπτώματα»: Πώς βιώνει πραγματικά μια γυναίκα την αποβολή  

Υγεία & Σώμα / «Όλοι σου λένε πως δεν φταις εσύ για την αποβολή, όμως εγώ πήρα πάνω μου όλη την ενοχή»  

Η Ανδριάννα, μια γυναίκα λίγο μετά τα 30, ήταν πεπεισμένη πως δεν ήθελε παιδιά. Πώς αντιμετώπισε όμως το γεγονός της αποβολής της; Και πόσο τραυματική εμπειρία είναι; Αν δεν το ζήσεις, δεν μπορείς καν να προσποιηθείς πως το καταλαβαίνεις.  
ΤΑΤΙΑΝΑ ΤΖΙΝΙΩΛΗ
Τα μυστήρια του χανγκόβερ: Γιατί κάποιοι έχουν ανοσία στα συμπτώματά του και άλλοι υποφέρουν για μέρες;

Υγεία & Σώμα / Τα μυστήρια του χανγκόβερ: Γιατί κάποιοι έχουν ανοσία και άλλοι υποφέρουν για μέρες;

Υπάρχουν άνθρωποι που δεν αντιμετωπίζουν ποτέ χανγκόβερ, ενώ άλλοι δεν είναι καθόλου ανθεκτικοί στο αλκοόλ, ακόμη και μετά από μέτρια κατανάλωση. Οι ερευνητές έχουν αρκετές και συχνά αντικρουόμενες θεωρίες για το φαινόμενο.
THE LIFO TEAM
Kατάψυξη ωαρίων: Τάση ή αναγκαία επιλογή;

Ψυχή & Σώμα / Kατάψυξη ωαρίων: Τάση ή αναγκαία επιλογή;

Γιατί αυξάνεται ο αριθμός των γυναικών που επιλέγουν την κατάψυξη ωαρίων; Η Τζούλη Αγοράκη συζητά με τον γυναικολόγο Γιώργο Μακρή, διευθυντή της Γυναικολογικής Κλινικής του Ιατρικού Κέντρου Αθηνών, ο οποίος αναλύει τους πιθανούς κινδύνους της κρυοσυντήρησης ωαρίων, τις ηλικίες στις οποίες η διαδικασία δεν είναι ενδεδειγμένη, καθώς και τον λόγο που αυτή η μέθοδος έχει εξελιχθεί σε μια διαδεδομένη «μόδα» τα τελευταία χρόνια.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
Μητρότητα και αλκοόλ: Αναγκαίο «διάλειμμα» ή εξάρτηση;

Ψυχή & Σώμα / Μητρότητα και αλκοόλ: Αναγκαίο «διάλειμμα» ή εξάρτηση;

Γιατί υπάρχει αυτή η εικόνα της εξουθενωμένης μητέρας που βάζει τα παιδιά της για ύπνο και με το που εκείνα κοιμούνται τρέχει και βάζει ένα μεγάλο ποτήρι κρασί και το πίνει όλο, σχεδόν μονορούφι, στην υγειά των αντοχών της; Η Τζούλη Αγοράκη μιλά με την συγγραφέα Γιούλη Ψαρράκη για τη μητρότητα και την κατανάλωση αλκοόλ.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
Ακμή στην εφηβεία: Αιτίες, μύθοι και λύσεις

Ψυχή & Σώμα / Ακμή στην εφηβεία: Αιτίες, μύθοι και λύσεις

Τι σημαίνει η ακμή για έναν έφηβο; Γιατί εμφανίζεται; Είναι κληρονομική; Υπάρχουν πια δραστικές θεραπείες; Η Τζούλη Αγοράκη συζητά με τη δερματολόγο Μάργκη Καπελλάρη για τις σύγχρονες μεθόδους καταπολέμησης της ακμής, η οποία δεν ταλαιπωρεί μόνο τους εφήβους, αλλά μπορεί να εκδηλωθεί και σε μεγαλύτερες ηλικίες.
THE LIFO TEAM
Οι ψυχεδελικές θεραπείες ξανά στο προσκήνιο

Explainer / Ψυχεδελικές θεραπείες: Τι ξέρουμε τώρα

Μπορούν οι ψυχεδελικές ουσίες να προσφέρουν αποτελεσματική θεραπεία για ψυχικές παθήσεις όπως η κατάθλιψη και το PTSD; Τι γνωρίζουμε μέχρι στιγμής για τις ιαματικές τους ιδιότητες; Ποια είναι τα νομικά εμπόδια που πρέπει να ξεπεραστούν για την ευρεία χρήση τους στην ιατρική;
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Το «πρόσωπο του Μαρ-α-Λάγκο»: Το μήνυμα της υπερβολής και η «ευγονική» του Τραμπ

Υγεία & Σώμα / Το «πρόσωπο του Μαρ-α-Λάγκο» και η «ευγονική» του Τραμπ

Τη στιγμή που επικρατεί η τάση για ένα «φυσικό» λουκ, όπου οι αισθητικές παρεμβάσεις είναι όσο το δυνατόν πιο αόρατες, το λουκ του Μαρ-α-Λάγκο, με το υπερβολικό botox, τα ορατά fillers προσώπου και το ακραίο μαύρισμα, υποστηρίζει την υπερβολή ως στοιχείο ταυτότητας.
THE LIFO TEAM
Ψυχική υγεία των εργαζομένων: Το νέο success metric για τους οργανισμούς

Υγεία & Σώμα / Ψυχική υγεία και εργασία: Ο νέος δείκτης μέτρησης επιτυχίας για τους οργανισμούς

Γιατί το μέλλον ανήκει στους οργανισμούς που αντιλαμβάνονται και κατανοούν ότι η επιτυχία δεν είναι μόνο οι αριθμοί αλλά και οι άνθρωποι που την κάνουν πραγματικότητα και επενδύουν στη διαμόρφωση ενός υγιούς εργασιακού περιβάλλοντος.
ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΑΤΙΑΝΑ ΤΟΥΝΤΑ, CHAIRWOMAN & CEO ΤΗΣ HELLAS EAP
Η «Τελική έξοδος» και το δικαίωμα στην ευθανασία

Υγεία & Σώμα / Η «Τελική έξοδος» και το δικαίωμα στην ευθανασία

Έχουμε το δικαίωμα να επιλέξουμε πώς θα πεθάνουμε όταν βρισκόμαστε στα πρόθυρα του αναπόφευκτου, χωρίς αυτό να αντιβαίνει στην αξία της ζωής; Ποια είναι τα ηθικά, νομικά και πολιτισμικά διλήμματα; Μια ενδιαφέρουσα συζήτηση για το θέμα πραγματοποιήθηκε πρόσφατα στη Μικρή Σκηνή της Στέγης.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Γιατί έκανα παιδί με τον γκέι φίλο μου

Ψυχή & Σώμα / Γιατί έκανα παιδί με τον γκέι φίλο μου

Η Τζούλη Αγοράκη μιλά με την Ελίζα Γερολυμάτου, μια τολμηρή γυναίκα που αψήφησε την εμπειρία του ορμονοεξαρτώμενου καρκίνου και την έλλειψη ωαρίων, ακολουθώντας την εσωτερική της φωνή που της έλεγε πως ήθελε να γίνει μητέρα. Παρά τις αντιξοότητες, απέκτησε ένα παιδί με έναν άνθρωπο που θαύμαζε.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
ΕΠΕΞ Γιατί όλοι ξετρελαίνονται με το πάντελ;

Υγεία & Σώμα / Πάντελ: Το άθλημα με την παράξενη ρακέτα που πωρώνει τους Αθηναίους

«Το πιο ωραίο είναι ότι το παιχνίδι είναι πάντα τόσο έντονο που σε απορροφά, για μιάμιση ώρα το μόνο που έχει σημασία είναι πού πάει το κίτρινο μπαλάκι, πράγμα που σε βοηθάει πολύ να αποφορτιστείς»
ΜΙΝΑ ΚΑΛΟΓΕΡΑ
Η ομορφιά ως βία, ως εμπειρία και ως προϊόν

Κοκέτα / Η ομορφιά ως βία, ως εμπειρία και ως προϊόν

Τα πάντα ώστε τα πράγματα να μπουν σ’ ένα κουτί και το κλειστό κύκλωμα «ομορφιά - κατανάλωση - εκτόνωση» να διατηρηθεί ακέραιο, να μην υπάρχει τίποτα το καινούργιο, τίποτα το έντονο Ή το εκπληκτικό, παρά μόνο η ίδια Διαφορά παντού.
ΧΑΡΗΣ ΚΑΛΑΪΤΖΙΔΗΣ
Γιατί γίνεται τόσος ντόρος με το μικροβίωμα του εντέρου και τη διατροφή;

Ψυχή & Σώμα / Γιατί γίνεται τόσος ντόρος γύρω από το μικροβίωμα του εντέρου και τη διατροφή;

Τι συμβαίνει με τα τρισεκατομμύρια μικροοργανισμών στο έντερό μας; Πώς αλληλεπιδρούν με τη διατροφή μας –ενισχύοντας ή διαταράσσοντάς την– και τι σημαίνει αυτό για την υγεία μας; H Μερόπη Κοκκίνη συζητά με τη Μαντώ Κυριακού, καθηγήτρια Μικροβιολογίας, στο Τμήμα Επιστήμης Διαιτολογίας-Διατροφής του Χαροκοπείου Πανεπιστημίου.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ