Οι δρόμοι του καπνού…

Οι δρόμοι του καπνού… Facebook Twitter
0

Από τη Μαρία Παπαπαναγιώτου

Το κάπνισμα δημιουργεί χημική εξάρτηση από τη νικοτίνη τόσο σοβαρή και μόνιμη, όσο ο αλκοολισμός, ανακοινώνουν πια επίσημα οι επιστήμονες, παρατηρώντας τουλάχιστον για δύο δεκαετίες τις εγκεφαλικές διαδρομές του τσιγάρου. «Ακολουθεί ακριβώς τα ίδια μονοπάτια της ντοπαμίνης στον εγκέφαλο στα οποία δρουν τα εξαρτησιογόνα ναρκωτικά, και το χειρότερο, η νικοτίνη πετυχαίνει ταχύτατα να εθίζει αυτές τις εγκεφαλικές περιοχές και να τις σκλαβώνει με την βεβαιότητα ότι το τσιγάρο είναι απαραίτητο για την καθημερινή δραστηριότητα του καπνιστή, όσο είναι γι αυτόν η τροφή και το νερό…», δημοσίευσε πρόσφατα ο John Polito, ιδρυτής του επιστημονικού ιδρύματος Why quit των ΗΠΑ, και του πρώτου φόρουμ που απευθύνθηκε διαδραστικά για την διακοπή του καπνίσματος σε εκατομμύρια καπνιστών από το 1999.

Το κάπνισμα είναι ψυχική ασθένεια, τολμούν να δηλώσουν σήμερα οι νευροψυχίατροι, που εξηγούν ότι η εξάρτηση κρύβεται πίσω από μια καλά ριζωμένη πεποίθηση που -νευροψυχιατρικά- δημιουργείται, ότι η νικοτίνη είναι τόσο απαραίτητη για την καθημερινή λειτουργία των καπνιστών, όσο βασικά είναι για την επιβίωση η τροφή και το νερό. Ο καπνιστής «ψωνίζει» τελικά μια εγκεφαλική διαταραχή επιθυμίας, όπως διατυπώνεται, a brain “wanting” disorder, και ο δρόμος για να απαλλαγεί από αυτήν. σύμφωνα με την τελευταία επιστημονική λέξη, θα πρέπει να ξεκινά και να καταλήγει ακριβώς εκεί.

Οι μαγνητικές απεικονίσεις της ιατρικής τεχνολογίας κατέγραψαν και απέδειξαν, θεαματικά μετά από τόσα χρόνια, την δράση και «διαπλοκή» του καπνού μες το μυαλό μας. 

Ο homosapiens... ίσως κάπνιζε!

 

Η δύναμη της νικοτίνης αποδεικνύεται εξίσου θεαματική, όσο ο άνθρωπος δεν τολμούσε να φανταστεί: Πατά εύστοχα στα σοκάκια εκείνα της ντοπαμίνης στον εγκέφαλο, που υπάρχουν για να προφυλάξουν το ανθρώπινο ον από το να διακινδυνεύσει την ζωή, αν τα αγνοήσει. Τα αντανακλαστικά που η ντοπαμίνη εγείρει, είναι στην ουσία reflex ανθρώπινης επιβίωσης και η ντοπαμίνη τα καπηλεύεται.

Οι διαδρομές και οι νευρομεταβιβαστές των περιοχών της ντοπαμίνης στον άνθρωπο είναι σχεδιασμένοι έτσι ώστε να μην μας επιτρέπουν να ξεχνάμε ή να αγνοήσουμε τις εμπειρίες που τους ενεργοποιούν ( όπως η πείνα και η δίψα ), ως «σήμα» απαραίτητο για να κρατηθούμε στην ζωή.

Με αυτόν ακριβώς τον τρόπο, είναι αδύνατον, συνήθως, για τον καπνιστή να σκεφτεί ότι δεν θα ξανακαπνίσει τσιγάρο ποτέ, όπως κανείς δεν σκέφτεται το να μην ξαναφάει μπουκιά ποτέ!

Παρακολουθήστε την διαδρομή της νικοτίνης στο μυαλό μας, καρέ – καρέ και “puff 2 puff”

 

 

 

  •  Παρατηρήστε πόσο γρήγορα τα καταφέρνει το μισό, και μετά ένα τσιγάρο, να καλύψει όλους τους υποδοχείς της ντοπαμίνης από τα τρία μόλις πρώτα παφ.
  •  Και πόσο τελειωτικά, τα τρία ολόκληρα τσιγάρα το ολοκληρώνουν …

 

Αρκούν τα πρώτα 8-10 δευτερόλεπτα από την ΕΙΣΠΝΟΗ του πρώτου παφ για να φτάσει η νικοτίνη στον εγκέφαλο, και συγκεκριμένα εκεί που η μοριακή δομή της μοιάζει τόσο πολύ με την μοριακή δομή της ακετυλοχολίνης, ( όπως φαίνεται στην φωτογραφία στο κίτρινο και κόκκινο χρώμα ), ώστε να καταφέρνει η νικοτίνη σ αυτά τα πρώτα 10 δευτερόλεπτα να κυριεύσει τους ΜΙΣΟΥΣ από τους αισθητήρες της νοπαμίνης που διαθέτουμε ( το 50% των υποδοχέων ντοπαμίνης στον εγκέφαλο), και να τους ενεργοποιήσει. Οι επόμενες ρουφηξιές επιτυγχάνουν κορεσμό στους υποδοχείς.

Η δύναμη της ΕΚΠΝΟΗΣ, -και για τους απανταχού καπνιστές, η δύναμη της απόλαυσης του πρώτου παφ, … - και βέβαια (!), δεν θα μπορούσε να μην καταγραφεί στις απεικονίσεις. «Σχεδόν αμέσως μόλις καπνίσει, καταγράφουν τα επιστημονικά εργαστήρια, ο καπνιστής νιώθει το "aaah"( …!!!) την αίσθηση ανακούφισης στην επιθυμία, το ίδιο "aaah" [που αισθάνεται κανείς πίνοντας ένα δροσερό ποτήρι νερό όταν διψάει..

 

Μάθετε σε ποστ που θα ακολουθήσουν το γιατί,….

  • «Αν δεν το κόβεις, ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ αδυναμία χαρακτήρα»
  • …Οι ακατανίκητες μνήμες «υψηλής ευκρίνειας» που γράφει το τσιγάρο στο μυαλό!
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τα μυστήρια του χανγκόβερ: Γιατί κάποιοι έχουν ανοσία στα συμπτώματά του και άλλοι υποφέρουν για μέρες;

Υγεία & Σώμα / Τα μυστήρια του χανγκόβερ: Γιατί κάποιοι έχουν ανοσία και άλλοι υποφέρουν για μέρες;

Υπάρχουν άνθρωποι που δεν αντιμετωπίζουν ποτέ χανγκόβερ, ενώ άλλοι δεν είναι καθόλου ανθεκτικοί στο αλκοόλ, ακόμη και μετά από μέτρια κατανάλωση. Οι ερευνητές έχουν αρκετές και συχνά αντικρουόμενες θεωρίες για το φαινόμενο.
THE LIFO TEAM
Kατάψυξη ωαρίων: Τάση ή αναγκαία επιλογή;

Ψυχή & Σώμα / Kατάψυξη ωαρίων: Τάση ή αναγκαία επιλογή;

Γιατί αυξάνεται ο αριθμός των γυναικών που επιλέγουν την κατάψυξη ωαρίων; Η Τζούλη Αγοράκη συζητά με τον γυναικολόγο Γιώργο Μακρή, διευθυντή της Γυναικολογικής Κλινικής του Ιατρικού Κέντρου Αθηνών, ο οποίος αναλύει τους πιθανούς κινδύνους της κρυοσυντήρησης ωαρίων, τις ηλικίες στις οποίες η διαδικασία δεν είναι ενδεδειγμένη, καθώς και τον λόγο που αυτή η μέθοδος έχει εξελιχθεί σε μια διαδεδομένη «μόδα» τα τελευταία χρόνια.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
Μητρότητα και αλκοόλ: Αναγκαίο «διάλειμμα» ή εξάρτηση;

Ψυχή & Σώμα / Μητρότητα και αλκοόλ: Αναγκαίο «διάλειμμα» ή εξάρτηση;

Γιατί υπάρχει αυτή η εικόνα της εξουθενωμένης μητέρας που βάζει τα παιδιά της για ύπνο και με το που εκείνα κοιμούνται τρέχει και βάζει ένα μεγάλο ποτήρι κρασί και το πίνει όλο, σχεδόν μονορούφι, στην υγειά των αντοχών της; Η Τζούλη Αγοράκη μιλά με την συγγραφέα Γιούλη Ψαρράκη για τη μητρότητα και την κατανάλωση αλκοόλ.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
Ακμή στην εφηβεία: Αιτίες, μύθοι και λύσεις

Ψυχή & Σώμα / Ακμή στην εφηβεία: Αιτίες, μύθοι και λύσεις

Τι σημαίνει η ακμή για έναν έφηβο; Γιατί εμφανίζεται; Είναι κληρονομική; Υπάρχουν πια δραστικές θεραπείες; Η Τζούλη Αγοράκη συζητά με τη δερματολόγο Μάργκη Καπελλάρη για τις σύγχρονες μεθόδους καταπολέμησης της ακμής, η οποία δεν ταλαιπωρεί μόνο τους εφήβους, αλλά μπορεί να εκδηλωθεί και σε μεγαλύτερες ηλικίες.
THE LIFO TEAM
Οι ψυχεδελικές θεραπείες ξανά στο προσκήνιο

Explainer / Ψυχεδελικές θεραπείες: Τι ξέρουμε τώρα

Μπορούν οι ψυχεδελικές ουσίες να προσφέρουν αποτελεσματική θεραπεία για ψυχικές παθήσεις όπως η κατάθλιψη και το PTSD; Τι γνωρίζουμε μέχρι στιγμής για τις ιαματικές τους ιδιότητες; Ποια είναι τα νομικά εμπόδια που πρέπει να ξεπεραστούν για την ευρεία χρήση τους στην ιατρική;
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Το «πρόσωπο του Μαρ-α-Λάγκο»: Το μήνυμα της υπερβολής και η «ευγονική» του Τραμπ

Υγεία & Σώμα / Το «πρόσωπο του Μαρ-α-Λάγκο» και η «ευγονική» του Τραμπ

Τη στιγμή που επικρατεί η τάση για ένα «φυσικό» λουκ, όπου οι αισθητικές παρεμβάσεις είναι όσο το δυνατόν πιο αόρατες, το λουκ του Μαρ-α-Λάγκο, με το υπερβολικό botox, τα ορατά fillers προσώπου και το ακραίο μαύρισμα, υποστηρίζει την υπερβολή ως στοιχείο ταυτότητας.
THE LIFO TEAM
Ψυχική υγεία των εργαζομένων: Το νέο success metric για τους οργανισμούς

Υγεία & Σώμα / Ψυχική υγεία και εργασία: Ο νέος δείκτης μέτρησης επιτυχίας για τους οργανισμούς

Γιατί το μέλλον ανήκει στους οργανισμούς που αντιλαμβάνονται και κατανοούν ότι η επιτυχία δεν είναι μόνο οι αριθμοί αλλά και οι άνθρωποι που την κάνουν πραγματικότητα και επενδύουν στη διαμόρφωση ενός υγιούς εργασιακού περιβάλλοντος.
ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΑΤΙΑΝΑ ΤΟΥΝΤΑ, CHAIRWOMAN & CEO ΤΗΣ HELLAS EAP
Η «Τελική έξοδος» και το δικαίωμα στην ευθανασία

Υγεία & Σώμα / Η «Τελική έξοδος» και το δικαίωμα στην ευθανασία

Έχουμε το δικαίωμα να επιλέξουμε πώς θα πεθάνουμε όταν βρισκόμαστε στα πρόθυρα του αναπόφευκτου, χωρίς αυτό να αντιβαίνει στην αξία της ζωής; Ποια είναι τα ηθικά, νομικά και πολιτισμικά διλήμματα; Μια ενδιαφέρουσα συζήτηση για το θέμα πραγματοποιήθηκε πρόσφατα στη Μικρή Σκηνή της Στέγης.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Γιατί έκανα παιδί με τον γκέι φίλο μου

Ψυχή & Σώμα / Γιατί έκανα παιδί με τον γκέι φίλο μου

Η Τζούλη Αγοράκη μιλά με την Ελίζα Γερολυμάτου, μια τολμηρή γυναίκα που αψήφησε την εμπειρία του ορμονοεξαρτώμενου καρκίνου και την έλλειψη ωαρίων, ακολουθώντας την εσωτερική της φωνή που της έλεγε πως ήθελε να γίνει μητέρα. Παρά τις αντιξοότητες, απέκτησε ένα παιδί με έναν άνθρωπο που θαύμαζε.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
ΕΠΕΞ Γιατί όλοι ξετρελαίνονται με το πάντελ;

Υγεία & Σώμα / Πάντελ: Το άθλημα με την παράξενη ρακέτα που πωρώνει τους Αθηναίους

«Το πιο ωραίο είναι ότι το παιχνίδι είναι πάντα τόσο έντονο που σε απορροφά, για μιάμιση ώρα το μόνο που έχει σημασία είναι πού πάει το κίτρινο μπαλάκι, πράγμα που σε βοηθάει πολύ να αποφορτιστείς»
ΜΙΝΑ ΚΑΛΟΓΕΡΑ
Η ομορφιά ως βία, ως εμπειρία και ως προϊόν

Κοκέτα / Η ομορφιά ως βία, ως εμπειρία και ως προϊόν

Τα πάντα ώστε τα πράγματα να μπουν σ’ ένα κουτί και το κλειστό κύκλωμα «ομορφιά - κατανάλωση - εκτόνωση» να διατηρηθεί ακέραιο, να μην υπάρχει τίποτα το καινούργιο, τίποτα το έντονο Ή το εκπληκτικό, παρά μόνο η ίδια Διαφορά παντού.
ΧΑΡΗΣ ΚΑΛΑΪΤΖΙΔΗΣ
Γιατί γίνεται τόσος ντόρος με το μικροβίωμα του εντέρου και τη διατροφή;

Ψυχή & Σώμα / Γιατί γίνεται τόσος ντόρος γύρω από το μικροβίωμα του εντέρου και τη διατροφή;

Τι συμβαίνει με τα τρισεκατομμύρια μικροοργανισμών στο έντερό μας; Πώς αλληλεπιδρούν με τη διατροφή μας –ενισχύοντας ή διαταράσσοντάς την– και τι σημαίνει αυτό για την υγεία μας; H Μερόπη Κοκκίνη συζητά με τη Μαντώ Κυριακού, καθηγήτρια Μικροβιολογίας, στο Τμήμα Επιστήμης Διαιτολογίας-Διατροφής του Χαροκοπείου Πανεπιστημίου.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Η γυναίκα που ανέδειξε τον οργασμικό διαλογισμό θα συνεχίσει να το κάνει ακόμα και στη φυλακή

Υγεία & Σώμα / Η γυναίκα που ανέδειξε τον οργασμικό διαλογισμό θα συνεχίσει να το κάνει ακόμα και στη φυλακή

Η Νικόλ Ντεντόν υπήρξε για μια δεκαετία επικεφαλής μιας αυτοκρατορίας κέντρων ευεξίας που μετέτρεπε τη σεξουαλική διέγερση σε πρακτική διαλογισμού. Τώρα αντιμετωπίζει την κατηγορία της εκμετάλλευσης των εργαζομένων στην εταιρεία που ίδρυσε.
THE LIFO TEAM