Οι ρευματοπαθείς αντιμέτωποι με τις συμπληγάδες της πανδημίας

Οι ρευματοπαθείς αντιμέτωποι με τις συμπληγάδες της πανδημίας Facebook Twitter
0

ADVERTORIAL

Του Λεωνίδα Φωτιάδη
Πρόεδρος Πανελληνίου Συλλόγου Ασθενών με Αυτοάνοσα Ρευματικά Νοσήματα ΑΚΕΣΩ -μέλος Πανελλήνιας Ομοσπονδίας ΡευΜΑζήν

Μετά από μια μακρά περίοδο έντονης συλλογικής προσπάθειας, φάνηκε ότι το 2020 θα ήταν μια χρονιά αναγέννησης - όμως τα δύσκολα δεν άργησαν να φανούν. Ήδη από τους πρώτους μήνες, καλούμαστε να προσπαθήσουμε να διαφυλάξουμε την υγεία μας από μία νέα πανδημία που μετράει στο πέρασμά της δεκάδες χιλιάδες θύματα. Για μερικούς, είναι η πρώτη φορά που καλούνται να ενεργήσουν υπεύθυνα ώστε να διαφυλάξουν την υγεία των ίδιων και των γύρω τους.

Για τους ρευματοπαθείς είναι μια ακόμη μάχη από την οποία καλούμαστε να βγούμε κερδισμένοι με μόνο τρόπαιο την ακεραιότητα της υγείας μας. Όσοι δεν γνωρίζουν τη φύση των ρευματικών νοσημάτων, ενδέχεται να πιστεύουν ότι αφορούν σε μερικές ενοχλήσεις ή πόνους στις αρθρώσεις, οι οποίες δύνανται να προκαλέσουν μόνιμες και μη αναστρέψιμες βλάβες στο μυοσκελετικό σύστημα ενός οργανισμού, που όμως αντιμετωπίζονται με κατάλληλη θεραπευτική αγωγή. Αυτό είναι ένα μέρος της αλήθειας, που κρύβει όμως πολλά περισσότερα.

Τόσο η καταπόνηση του οργανισμού λόγω της φύσης των νοσημάτων, όσο και η συνεχής λήψης φαρμακευτικής αγωγής (είτε ανοσοκαταστολή είτε ανοσορρύθμιση – έννοιες τις οποίες ένας επιστήμονας υγείας μπορεί να εξηγήσει επαρκώς) καθιστούν τους ρευματοπαθείς μέλη της περιβόητης στις ημέρες μας κοινότητας των ευπαθών ομάδων. Για το λόγο αυτό οι πάσχοντες από ρευματοπάθειες ακόμη από την προ-κορωνοϊού περίοδο όπου η εποχιακή γρίπη φάνταζε στα μάτια των περισσοτέρων ως η υπέρτατη απειλή, λάμβαναν τα δικά τους μέτρα ώστε να προφυλάξουν την υγεία τους.

Άμεση η ανάγκη να προστατευτούν οι ρευματοπαθείς στον χώρο εργασίας

Ως κοινωνία καλούμαστε να συμμορφωθούμε με ένα σύνολο νέων κανόνων, οι οποίοι επιβάλλουν τον κατ' οίκον εγκλεισμό και την κοινωνική αποστασιοποίηση ως τα αποδοτικότερα μέτρα για τον περιορισμό της εξάπλωσης του νέου κορωνοϊού. Ερχόμαστε, λοιπόν, αντιμέτωποι με μια άγνωστη μέχρι πρότινος πραγματικότητα, που δημιουργεί φόβους και αβεβαιότητα για το μέλλον. Μέσα σε αυτόν τον κυκεώνα εξελίξεων οι ασθενείς με ρευματικά νοσήματα, πέρα από την αντιμετώπιση των έκτακτων συνθηκών, καλούνται να αντιμετωπίσουν επιπλέον προβλήματα, όπως η δυσκολία στην πρόσβαση στη φαρμακευτική τους αγωγή και στις Υπηρεσίες Υγείας, ενώ ήδη υπάρχει βαθύς προβληματισμός στην κοινότητα των ασθενών σχετικά με την επισφαλή θέση τους στο εργασιακό περιβάλλον.

Ειδικότερα, ο κίνδυνος μετάδοσης του ιού σε συνθήκες συνωστισμού εντείνει τον φόβο των ασθενών, οι οποίοι διστάζουν να προσέλθουν σε χώρους όπου τους παρέχονται οι απαραίτητες υπηρεσίες υγείας (νοσοκομεία, ιατρεία, φαρμακεία ΕΟΠΥΥ). Για την επίλυση του προβλήματος έχει ενεργοποιηθεί από το κράτος η δυνατότητα άυλης συνταγογράφησης, όπου δεν απαιτείται η φυσική παρουσία του ασθενούς για τη χορήγηση των συνταγών. Ωστόσο, στον εργασιακό τομέα η κατάσταση παραμένει νεφελώδης, αφού δεν έχει προς το παρόν αποσαφηνιστεί ο τρόπος μεταχείρισης των ρευματοπαθών οι οποίοι εργάζονται σε επιχειρήσεις που συνεχίζουν τη λειτουργία τους.

Οι ρευματοπαθείς αντιμέτωποι με τις συμπληγάδες της πανδημίας Facebook Twitter
Λεωνίδας Φωτιάδης

Η συμμόρφωση στην αγωγή και η επικοινωνία με τον γιατρό διαφυλάσσουν την υγεία μας

Πέρα από τη συμμόρφωση στα μέτρα προφύλαξης για τη μετάδοση του COVID19, είναι εξαιρετικά σημαντικό να παραμείνουμε πιστοί στις βασικές αρχές που διέπουν τη ζωή ενός εκπαιδευμένου ασθενούς, δηλαδή να διατηρήσουμε σωστή επικοινωνία και συνεργασία με τον θεράποντα ιατρό μας και απόλυτη συμμόρφωση στη θεραπευτική αγωγή. Είναι απαραίτητο να θυμόμαστε ότι η συνεργασία γιατρού και ασθενούς είναι αυτή που θα οδηγήσει στην όσο γίνεται πληρέστερη θωράκιση της υγείας μας και γι' αυτό δεν θα ήταν συνετό να διακόψουμε την επικοινωνία μας με τον ιατρό που μας παρακολουθεί. Η περιορισμένη πρόσβαση σε νοσοκομεία ή και ιατρεία δεν σημαίνει ότι κάθε ασθενής αναλαμβάνει τη διαχείριση του νοσήματός του μόνος του απ' το σπίτι του. Η διατήρηση της επικοινωνίας με τον γιατρό κρίνεται εξίσου σημαντική, αν όχι σημαντικότερη την περίοδο που διανύουμε.


Όσον αφορά τους χρόνιους ασθενείς, η ουσιαστική αντιμετώπιση του νοσήματος έγκειται στην μακροχρόνια συμμόρφωση στην εξατομικευμένη θεραπεία, ώστε να εξασφαλίζονται τα βέλτιστα θεραπευτικά αποτελέσματα. Έτσι, θα καταφέρουμε να διατηρήσουμε σταθερή την κατάσταση της υγείας μας, κάτι που είναι ακόμα πιο αναγκαίο αυτό το διάστημα, εξαιτίας της ψυχολογικής πίεσης την οποία αισθανόμαστε. Επισημαίνουμε ότι μια πιθανή διακοπή της θεραπευτικής αγωγής πρόκειται να αποσταθεροποιήσει την υγεία ενός ρευματοπαθούς, γεγονός ιδιαίτερα κρίσιμο, εφόσον η επαναφορά του στην πρότερη κατάσταση μπορεί να αποβεί ιδιαίτερα χρονοβόρα και επίπονη.

Σε αυτή πρωτόγνωρη κατάσταση για όλους, έχουμε χρέος απέναντι στον εαυτό μας και στην υγεία μας να μην οπισθοχωρήσουμε ως προς την υπεύθυνη διαχείριση του νοσήματός μας, συνεχίζοντας να τηρούμε το θεραπευτικό πλάνο που έχουμε συνδιαμορφώσει με τον θεράποντα ιατρό, ώστε να ξεπεράσουμε τις συμπληγάδες και η επόμενη μέρα-μετά την πανδημία- να μας βρει υγιείς και αισιόδοξους.

Υγεία & Σώμα
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Μια αποβολή δεν τελειώνει όταν σταματούν τα σωματικά συμπτώματα»: Πώς βιώνει πραγματικά μια γυναίκα την αποβολή  

Υγεία & Σώμα / «Όλοι σου λένε πως δεν φταις εσύ για την αποβολή, όμως εγώ πήρα πάνω μου όλη την ενοχή»  

Η Ανδριάννα, μια γυναίκα λίγο μετά τα 30, ήταν πεπεισμένη πως δεν ήθελε παιδιά. Πώς αντιμετώπισε όμως το γεγονός της αποβολής της; Και πόσο τραυματική εμπειρία είναι; Αν δεν το ζήσεις, δεν μπορείς καν να προσποιηθείς πως το καταλαβαίνεις.  
ΤΑΤΙΑΝΑ ΤΖΙΝΙΩΛΗ
Τα μυστήρια του χανγκόβερ: Γιατί κάποιοι έχουν ανοσία στα συμπτώματά του και άλλοι υποφέρουν για μέρες;

Υγεία & Σώμα / Τα μυστήρια του χανγκόβερ: Γιατί κάποιοι έχουν ανοσία και άλλοι υποφέρουν για μέρες;

Υπάρχουν άνθρωποι που δεν αντιμετωπίζουν ποτέ χανγκόβερ, ενώ άλλοι δεν είναι καθόλου ανθεκτικοί στο αλκοόλ, ακόμη και μετά από μέτρια κατανάλωση. Οι ερευνητές έχουν αρκετές και συχνά αντικρουόμενες θεωρίες για το φαινόμενο.
THE LIFO TEAM
Kατάψυξη ωαρίων: Τάση ή αναγκαία επιλογή;

Ψυχή & Σώμα / Kατάψυξη ωαρίων: Τάση ή αναγκαία επιλογή;

Γιατί αυξάνεται ο αριθμός των γυναικών που επιλέγουν την κατάψυξη ωαρίων; Η Τζούλη Αγοράκη συζητά με τον γυναικολόγο Γιώργο Μακρή, διευθυντή της Γυναικολογικής Κλινικής του Ιατρικού Κέντρου Αθηνών, ο οποίος αναλύει τους πιθανούς κινδύνους της κρυοσυντήρησης ωαρίων, τις ηλικίες στις οποίες η διαδικασία δεν είναι ενδεδειγμένη, καθώς και τον λόγο που αυτή η μέθοδος έχει εξελιχθεί σε μια διαδεδομένη «μόδα» τα τελευταία χρόνια.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
Μητρότητα και αλκοόλ: Αναγκαίο «διάλειμμα» ή εξάρτηση;

Ψυχή & Σώμα / Μητρότητα και αλκοόλ: Αναγκαίο «διάλειμμα» ή εξάρτηση;

Γιατί υπάρχει αυτή η εικόνα της εξουθενωμένης μητέρας που βάζει τα παιδιά της για ύπνο και με το που εκείνα κοιμούνται τρέχει και βάζει ένα μεγάλο ποτήρι κρασί και το πίνει όλο, σχεδόν μονορούφι, στην υγειά των αντοχών της; Η Τζούλη Αγοράκη μιλά με την συγγραφέα Γιούλη Ψαρράκη για τη μητρότητα και την κατανάλωση αλκοόλ.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
Ακμή στην εφηβεία: Αιτίες, μύθοι και λύσεις

Ψυχή & Σώμα / Ακμή στην εφηβεία: Αιτίες, μύθοι και λύσεις

Τι σημαίνει η ακμή για έναν έφηβο; Γιατί εμφανίζεται; Είναι κληρονομική; Υπάρχουν πια δραστικές θεραπείες; Η Τζούλη Αγοράκη συζητά με τη δερματολόγο Μάργκη Καπελλάρη για τις σύγχρονες μεθόδους καταπολέμησης της ακμής, η οποία δεν ταλαιπωρεί μόνο τους εφήβους, αλλά μπορεί να εκδηλωθεί και σε μεγαλύτερες ηλικίες.
THE LIFO TEAM
Οι ψυχεδελικές θεραπείες ξανά στο προσκήνιο

Explainer / Ψυχεδελικές θεραπείες: Τι ξέρουμε τώρα

Μπορούν οι ψυχεδελικές ουσίες να προσφέρουν αποτελεσματική θεραπεία για ψυχικές παθήσεις όπως η κατάθλιψη και το PTSD; Τι γνωρίζουμε μέχρι στιγμής για τις ιαματικές τους ιδιότητες; Ποια είναι τα νομικά εμπόδια που πρέπει να ξεπεραστούν για την ευρεία χρήση τους στην ιατρική;
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Το «πρόσωπο του Μαρ-α-Λάγκο»: Το μήνυμα της υπερβολής και η «ευγονική» του Τραμπ

Υγεία & Σώμα / Το «πρόσωπο του Μαρ-α-Λάγκο» και η «ευγονική» του Τραμπ

Τη στιγμή που επικρατεί η τάση για ένα «φυσικό» λουκ, όπου οι αισθητικές παρεμβάσεις είναι όσο το δυνατόν πιο αόρατες, το λουκ του Μαρ-α-Λάγκο, με το υπερβολικό botox, τα ορατά fillers προσώπου και το ακραίο μαύρισμα, υποστηρίζει την υπερβολή ως στοιχείο ταυτότητας.
THE LIFO TEAM
Ψυχική υγεία των εργαζομένων: Το νέο success metric για τους οργανισμούς

Υγεία & Σώμα / Ψυχική υγεία και εργασία: Ο νέος δείκτης μέτρησης επιτυχίας για τους οργανισμούς

Γιατί το μέλλον ανήκει στους οργανισμούς που αντιλαμβάνονται και κατανοούν ότι η επιτυχία δεν είναι μόνο οι αριθμοί αλλά και οι άνθρωποι που την κάνουν πραγματικότητα και επενδύουν στη διαμόρφωση ενός υγιούς εργασιακού περιβάλλοντος.
ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΑΤΙΑΝΑ ΤΟΥΝΤΑ, CHAIRWOMAN & CEO ΤΗΣ HELLAS EAP
Η «Τελική έξοδος» και το δικαίωμα στην ευθανασία

Υγεία & Σώμα / Η «Τελική έξοδος» και το δικαίωμα στην ευθανασία

Έχουμε το δικαίωμα να επιλέξουμε πώς θα πεθάνουμε όταν βρισκόμαστε στα πρόθυρα του αναπόφευκτου, χωρίς αυτό να αντιβαίνει στην αξία της ζωής; Ποια είναι τα ηθικά, νομικά και πολιτισμικά διλήμματα; Μια ενδιαφέρουσα συζήτηση για το θέμα πραγματοποιήθηκε πρόσφατα στη Μικρή Σκηνή της Στέγης.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Γιατί έκανα παιδί με τον γκέι φίλο μου

Ψυχή & Σώμα / Γιατί έκανα παιδί με τον γκέι φίλο μου

Η Τζούλη Αγοράκη μιλά με την Ελίζα Γερολυμάτου, μια τολμηρή γυναίκα που αψήφησε την εμπειρία του ορμονοεξαρτώμενου καρκίνου και την έλλειψη ωαρίων, ακολουθώντας την εσωτερική της φωνή που της έλεγε πως ήθελε να γίνει μητέρα. Παρά τις αντιξοότητες, απέκτησε ένα παιδί με έναν άνθρωπο που θαύμαζε.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
ΕΠΕΞ Γιατί όλοι ξετρελαίνονται με το πάντελ;

Υγεία & Σώμα / Πάντελ: Το άθλημα με την παράξενη ρακέτα που πωρώνει τους Αθηναίους

«Το πιο ωραίο είναι ότι το παιχνίδι είναι πάντα τόσο έντονο που σε απορροφά, για μιάμιση ώρα το μόνο που έχει σημασία είναι πού πάει το κίτρινο μπαλάκι, πράγμα που σε βοηθάει πολύ να αποφορτιστείς»
ΜΙΝΑ ΚΑΛΟΓΕΡΑ
Η ομορφιά ως βία, ως εμπειρία και ως προϊόν

Κοκέτα / Η ομορφιά ως βία, ως εμπειρία και ως προϊόν

Τα πάντα ώστε τα πράγματα να μπουν σ’ ένα κουτί και το κλειστό κύκλωμα «ομορφιά - κατανάλωση - εκτόνωση» να διατηρηθεί ακέραιο, να μην υπάρχει τίποτα το καινούργιο, τίποτα το έντονο Ή το εκπληκτικό, παρά μόνο η ίδια Διαφορά παντού.
ΧΑΡΗΣ ΚΑΛΑΪΤΖΙΔΗΣ
Γιατί γίνεται τόσος ντόρος με το μικροβίωμα του εντέρου και τη διατροφή;

Ψυχή & Σώμα / Γιατί γίνεται τόσος ντόρος γύρω από το μικροβίωμα του εντέρου και τη διατροφή;

Τι συμβαίνει με τα τρισεκατομμύρια μικροοργανισμών στο έντερό μας; Πώς αλληλεπιδρούν με τη διατροφή μας –ενισχύοντας ή διαταράσσοντάς την– και τι σημαίνει αυτό για την υγεία μας; H Μερόπη Κοκκίνη συζητά με τη Μαντώ Κυριακού, καθηγήτρια Μικροβιολογίας, στο Τμήμα Επιστήμης Διαιτολογίας-Διατροφής του Χαροκοπείου Πανεπιστημίου.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Η γυναίκα που ανέδειξε τον οργασμικό διαλογισμό θα συνεχίσει να το κάνει ακόμα και στη φυλακή

Υγεία & Σώμα / Η γυναίκα που ανέδειξε τον οργασμικό διαλογισμό θα συνεχίσει να το κάνει ακόμα και στη φυλακή

Η Νικόλ Ντεντόν υπήρξε για μια δεκαετία επικεφαλής μιας αυτοκρατορίας κέντρων ευεξίας που μετέτρεπε τη σεξουαλική διέγερση σε πρακτική διαλογισμού. Τώρα αντιμετωπίζει την κατηγορία της εκμετάλλευσης των εργαζομένων στην εταιρεία που ίδρυσε.
THE LIFO TEAM