Οι ρευματοπαθείς αντιμέτωποι με τις συμπληγάδες της πανδημίας

Οι ρευματοπαθείς αντιμέτωποι με τις συμπληγάδες της πανδημίας Facebook Twitter
0

ADVERTORIAL

Του Λεωνίδα Φωτιάδη
Πρόεδρος Πανελληνίου Συλλόγου Ασθενών με Αυτοάνοσα Ρευματικά Νοσήματα ΑΚΕΣΩ -μέλος Πανελλήνιας Ομοσπονδίας ΡευΜΑζήν

Μετά από μια μακρά περίοδο έντονης συλλογικής προσπάθειας, φάνηκε ότι το 2020 θα ήταν μια χρονιά αναγέννησης - όμως τα δύσκολα δεν άργησαν να φανούν. Ήδη από τους πρώτους μήνες, καλούμαστε να προσπαθήσουμε να διαφυλάξουμε την υγεία μας από μία νέα πανδημία που μετράει στο πέρασμά της δεκάδες χιλιάδες θύματα. Για μερικούς, είναι η πρώτη φορά που καλούνται να ενεργήσουν υπεύθυνα ώστε να διαφυλάξουν την υγεία των ίδιων και των γύρω τους.

Για τους ρευματοπαθείς είναι μια ακόμη μάχη από την οποία καλούμαστε να βγούμε κερδισμένοι με μόνο τρόπαιο την ακεραιότητα της υγείας μας. Όσοι δεν γνωρίζουν τη φύση των ρευματικών νοσημάτων, ενδέχεται να πιστεύουν ότι αφορούν σε μερικές ενοχλήσεις ή πόνους στις αρθρώσεις, οι οποίες δύνανται να προκαλέσουν μόνιμες και μη αναστρέψιμες βλάβες στο μυοσκελετικό σύστημα ενός οργανισμού, που όμως αντιμετωπίζονται με κατάλληλη θεραπευτική αγωγή. Αυτό είναι ένα μέρος της αλήθειας, που κρύβει όμως πολλά περισσότερα.

Τόσο η καταπόνηση του οργανισμού λόγω της φύσης των νοσημάτων, όσο και η συνεχής λήψης φαρμακευτικής αγωγής (είτε ανοσοκαταστολή είτε ανοσορρύθμιση – έννοιες τις οποίες ένας επιστήμονας υγείας μπορεί να εξηγήσει επαρκώς) καθιστούν τους ρευματοπαθείς μέλη της περιβόητης στις ημέρες μας κοινότητας των ευπαθών ομάδων. Για το λόγο αυτό οι πάσχοντες από ρευματοπάθειες ακόμη από την προ-κορωνοϊού περίοδο όπου η εποχιακή γρίπη φάνταζε στα μάτια των περισσοτέρων ως η υπέρτατη απειλή, λάμβαναν τα δικά τους μέτρα ώστε να προφυλάξουν την υγεία τους.

Άμεση η ανάγκη να προστατευτούν οι ρευματοπαθείς στον χώρο εργασίας

Ως κοινωνία καλούμαστε να συμμορφωθούμε με ένα σύνολο νέων κανόνων, οι οποίοι επιβάλλουν τον κατ' οίκον εγκλεισμό και την κοινωνική αποστασιοποίηση ως τα αποδοτικότερα μέτρα για τον περιορισμό της εξάπλωσης του νέου κορωνοϊού. Ερχόμαστε, λοιπόν, αντιμέτωποι με μια άγνωστη μέχρι πρότινος πραγματικότητα, που δημιουργεί φόβους και αβεβαιότητα για το μέλλον. Μέσα σε αυτόν τον κυκεώνα εξελίξεων οι ασθενείς με ρευματικά νοσήματα, πέρα από την αντιμετώπιση των έκτακτων συνθηκών, καλούνται να αντιμετωπίσουν επιπλέον προβλήματα, όπως η δυσκολία στην πρόσβαση στη φαρμακευτική τους αγωγή και στις Υπηρεσίες Υγείας, ενώ ήδη υπάρχει βαθύς προβληματισμός στην κοινότητα των ασθενών σχετικά με την επισφαλή θέση τους στο εργασιακό περιβάλλον.

Ειδικότερα, ο κίνδυνος μετάδοσης του ιού σε συνθήκες συνωστισμού εντείνει τον φόβο των ασθενών, οι οποίοι διστάζουν να προσέλθουν σε χώρους όπου τους παρέχονται οι απαραίτητες υπηρεσίες υγείας (νοσοκομεία, ιατρεία, φαρμακεία ΕΟΠΥΥ). Για την επίλυση του προβλήματος έχει ενεργοποιηθεί από το κράτος η δυνατότητα άυλης συνταγογράφησης, όπου δεν απαιτείται η φυσική παρουσία του ασθενούς για τη χορήγηση των συνταγών. Ωστόσο, στον εργασιακό τομέα η κατάσταση παραμένει νεφελώδης, αφού δεν έχει προς το παρόν αποσαφηνιστεί ο τρόπος μεταχείρισης των ρευματοπαθών οι οποίοι εργάζονται σε επιχειρήσεις που συνεχίζουν τη λειτουργία τους.

Οι ρευματοπαθείς αντιμέτωποι με τις συμπληγάδες της πανδημίας Facebook Twitter
Λεωνίδας Φωτιάδης

Η συμμόρφωση στην αγωγή και η επικοινωνία με τον γιατρό διαφυλάσσουν την υγεία μας

Πέρα από τη συμμόρφωση στα μέτρα προφύλαξης για τη μετάδοση του COVID19, είναι εξαιρετικά σημαντικό να παραμείνουμε πιστοί στις βασικές αρχές που διέπουν τη ζωή ενός εκπαιδευμένου ασθενούς, δηλαδή να διατηρήσουμε σωστή επικοινωνία και συνεργασία με τον θεράποντα ιατρό μας και απόλυτη συμμόρφωση στη θεραπευτική αγωγή. Είναι απαραίτητο να θυμόμαστε ότι η συνεργασία γιατρού και ασθενούς είναι αυτή που θα οδηγήσει στην όσο γίνεται πληρέστερη θωράκιση της υγείας μας και γι' αυτό δεν θα ήταν συνετό να διακόψουμε την επικοινωνία μας με τον ιατρό που μας παρακολουθεί. Η περιορισμένη πρόσβαση σε νοσοκομεία ή και ιατρεία δεν σημαίνει ότι κάθε ασθενής αναλαμβάνει τη διαχείριση του νοσήματός του μόνος του απ' το σπίτι του. Η διατήρηση της επικοινωνίας με τον γιατρό κρίνεται εξίσου σημαντική, αν όχι σημαντικότερη την περίοδο που διανύουμε.


Όσον αφορά τους χρόνιους ασθενείς, η ουσιαστική αντιμετώπιση του νοσήματος έγκειται στην μακροχρόνια συμμόρφωση στην εξατομικευμένη θεραπεία, ώστε να εξασφαλίζονται τα βέλτιστα θεραπευτικά αποτελέσματα. Έτσι, θα καταφέρουμε να διατηρήσουμε σταθερή την κατάσταση της υγείας μας, κάτι που είναι ακόμα πιο αναγκαίο αυτό το διάστημα, εξαιτίας της ψυχολογικής πίεσης την οποία αισθανόμαστε. Επισημαίνουμε ότι μια πιθανή διακοπή της θεραπευτικής αγωγής πρόκειται να αποσταθεροποιήσει την υγεία ενός ρευματοπαθούς, γεγονός ιδιαίτερα κρίσιμο, εφόσον η επαναφορά του στην πρότερη κατάσταση μπορεί να αποβεί ιδιαίτερα χρονοβόρα και επίπονη.

Σε αυτή πρωτόγνωρη κατάσταση για όλους, έχουμε χρέος απέναντι στον εαυτό μας και στην υγεία μας να μην οπισθοχωρήσουμε ως προς την υπεύθυνη διαχείριση του νοσήματός μας, συνεχίζοντας να τηρούμε το θεραπευτικό πλάνο που έχουμε συνδιαμορφώσει με τον θεράποντα ιατρό, ώστε να ξεπεράσουμε τις συμπληγάδες και η επόμενη μέρα-μετά την πανδημία- να μας βρει υγιείς και αισιόδοξους.

Υγεία & Σώμα
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Νόσος ALS: Ο κορυφαίος ερευνητης James Berry στην Ελλάδα

Υγεία & Σώμα / Ο ειδικός της νόσου ALS στην Ελλάδα: Νέες θεραπείες και ελπίδα για το μέλλον

Σε εκδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν στο νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ και στο Αιγινήτειο, ο δρ. James D. Berry μίλησε για τη σπάνια νευροεκφυλιστική ασθένεια ALS, τις θεραπείες που έχουν εγκριθεί και εκείνες που βρίσκονται σε στάδιο κλινικών δοκιμών.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Το success story της πρόληψης του καρκίνου του μαστού βοηθά να αλλάξουμε νοοτροπία απέναντι στον καρκίνο

Υγεία & Σώμα / Το success story της πρόληψης του καρκίνου του μαστού

Ο Πανελλήνιος Σύλλογος «Άλμα ζωής» έχει συμβάλει καθοριστικά στην επιτυχημένη προσπάθεια πρόληψης του καρκίνου του μαστού, η οποία αποτελεί τη ναυαρχίδα στα προγράμματα προσυμπτωματικού ελέγχου για χρόνια νοσήματα που υλοποιούνται στην Ελλάδα.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Οι ασθενείς έχουν να αντιμετωπίσουν το χάσμα μεταξύ της υποψίας και της διάγνωσης του καρκίνου

Υγεία & Σώμα / Το χάσμα μεταξύ της υποψίας και της διάγνωσης του καρκίνου

Οι ογκολογικοί ασθενείς δεν έχουν να αντιμετωπίσουν μονάχα την ίδια τη νόσο αλλά και όλα τα εμπόδια που συναντούν στην πορεία. Ένα από αυτά, που δυσκολεύονται να υπερπηδήσουν, αφορά το χάσμα μεταξύ της υποψίας και της διάγνωσης, δύο στάδια καθόλου αλληλένδετα στην πράξη, για τα οποία μας μιλά ο πρόεδρος της Ελληνικής Ομοσπονδίας Καρκίνου (ΕΛΛΟΚ), Γιώργος Καπετανάκης.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Συναισθηματική υπερφαγία: «Έτρωγα κρύες πίτσες με μαρμελάδα και έξτρα τυρί»

Υγεία & Σώμα / Συναισθηματική υπερφαγία: «Έτρωγα κρύες πίτσες με μαρμελάδα και έξτρα τυρί»

Δύο γυναίκες που ζουν με τη διατροφική διαταραχή περιγράφουν τα επεισόδιά τους και εξηγούν πώς είναι να μην απολαμβάνεις το φαγητό αλλά να το χρειάζεσαι για να αποφορτιστείς.
ΛΑΣΚΑΡΙΝΑ ΛΙΑΚΑΚΟΥ
Ινστιτούτο Copernicus: Βαριά η σκιά της κλιματικής αλλαγής στην υγεία των Ελλήνων

Υγεία & Σώμα / Η κλιματική αλλαγή και οι σοβαρές επιπτώσεις της στην υγεία των Ελλήνων

Η κλιματική αλλαγή εξελίσσεται ραγδαία, με την Ελλάδα, την Ιταλία και την Ισπανία να σηκώνουν το μεγαλύτερο φορτίο, καθώς το Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο Copernicus προβλέπει τριπλασιασμό των θανάτων από τη ζέστη μέχρι το τέλος του αιώνα.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
«Το να είσαι διαβητικός δεν σημαίνει ότι δεν είσαι και ασταμάτητος»

Lifo Videos / «Το να είσαι διαβητικός δεν σημαίνει ότι δεν είσαι και ασταμάτητος»

Ο Κωνσταντίνος Κατσούδας, διαβητικός και συνιδρυτής της πρωτοβουλίας Riding4Diabetes, μοιράζεται μια βαθιά προσωπική ιστορία, μιλά για τη σημασία της ενημέρωσης γύρω από τον διαβήτη και την αξία της εξάλειψης του στίγματος γύρω από τη νόσο.
ΣΩΤΗΡΗΣ ΒΑΛΑΡΗΣ
Για πρώτη φορά πλάνο εντοπισμού της προέλευσης νέων ή αναδυόμενων παθογόνων

Υγεία & Σώμα / Αναζητώντας την αλήθεια για τις πανδημίες: Το πλάνο του ΠΟΥ για τη δημόσια υγεία

Στο ερώτημα από πού προήλθε ο «ένοχος» για κάθε επιδημική έξαρση στοχεύει να δώσει απάντηση ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, δημιουργώντας για πρώτη φορά ένα πλήρες πλάνο για τον εντοπισμό της προέλευσης νέων ή αναδυόμενων (παλιότερων) παθογόνων.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Πίσω από τη μάστιγα της παιδικής παχυσαρκίας κρύβονται τα λάθη των γονιών, όπως δείχνει νέα έρευνα

Υγεία & Σώμα / Πίσω από τη μάστιγα της παιδικής παχυσαρκίας κρύβονται τα λάθη των γονιών, όπως δείχνει νέα έρευνα

Ένα στα τρία παιδιά στην Ελλάδα, ηλικίας από πέντε ετών και άνω, έχει περιττά κιλά. Το πρόβλημα της παχυσαρκίας είναι μεγάλο και γι' αυτό ευθύνονται η ανθυγιεινή διατροφή, η έλλειψη άσκησης και οι εσφαλμένες αντιλήψεις που έχουν οι γονείς.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Μην αφήσετε το SMS για τον καρκίνο του παχέος εντέρου στο «διαβάστηκε»

Υγεία & Σώμα / Μην αφήσετε το SMS για τον καρκίνο του παχέος εντέρου στο «διαβάστηκε»

Ξεκίνησαν να αποστέλλονται τα SMS για τη διενέργεια του αυτοδιαγνωστικού ελέγχου για τον καρκίνο του παχέος εντέρου. Πρώτη φορά υλοποιείται τέτοιο πρόγραμμα στην Ελλάδα με αποδέκτες 2,8 εκατ. πολίτες.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Λιγότεροι θάνατοι από καρκίνο, αν οι ανοσοθεραπείες δοθούν νωρίς

Υγεία & Σώμα / Λιγότεροι θάνατοι από καρκίνο, αν οι ανοσοθεραπείες δοθούν νωρίς

Νέα μελέτη δείχνει ότι μειώνονται οι μεταστάσεις και οι θάνατοι από καρκίνο όταν τα πιο καινοτόμα φάρμακα, οι ανοσοθεραπείες, χορηγούνται νωρίς. Παράλληλα, εξοικονομούνται πολύτιμοι πόροι για το σύστημα υγείας χάρη στην αποφυγή των επιπλοκών και των υποτροπών της νόσου.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ