ΚΙΝΗΣΗ ΤΩΡΑ

Οι selfies μας κάνουν ευτυχισμένους..! Ένα επιστημονικό πείραμα και το απρόσμενο μυστικό του

Οι selfies μας κάνουν ευτυχισμένους..! Ένα επιστημονικό πείραμα και το απρόσμενο μυστικό του Facebook Twitter
1

Σύμφωνα με τα στατιστικά της Google, μέσα σε μία μόνο τυχαία μέρα του 2014 αναρτήθηκαν 93 εκ. selfies, μόνο από Androids και παρά τη φρενίτιδα της γενιάς που περισσότερο φωτογραφίζεται και λιγότερο πράττει, αυτός ο αριθμός μπορεί και να είναι μία ένδειξη... ευτυχίας. 

Συγκεκριμένα, ερευνητές του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια, ζήτησαν από 41 μαθητές να βγάζουν καθημερινά selfies με τους φίλους τους και για διάρκεια 4 εβδομάδων. Το αποτέλεσμα που προέκυψε έδειχνε σε συντριπτικά ποσοστά, ότι κατά τη διάρκεια αυτών των εβδομάδων η διάθεση των μαθητών βελτιώθηκε, εμφανίζονταν πιο αισιόδοξοι και με περισσότερη αυτοπεποίθηση για τη ζωή, ενώ ακόμη και αυτοί που πιέζονταν για να χαμογελάσουν σε μία όχι και τόσο καλή μέρα κατέληγαν με πιο ενισχυμένο ηθικό... 

Για την ακρίβεια των αποτελεσμάτων του πειράματος οι ερευνητές, με επικεφαλής τη μεταδιδακτορική ερευνήτρια Yu Chen, expert στις σπουδές που αφορούν την αλληλεπίδραση ψηφιακών εφαρμογών και ανθρώπων, χώρισαν τους μαθητές σε 3 ομάδες: σε αυτούς που κάθε μέρα θα έβγαζαν μία χαμογελαστή selfie, σε εκείνους που κάθε μέρα θα φωτογράφιζαν αντικείμενα που τους φτιάχνουν τη διάθεση και σε εκείνους που καθημερινά θα έστελναν σε φίλους τους εικόνες που κατά την άποψη τους θα τους έκαναν να γελάσουν. 

Το πείραμα ολοκληρώθηκε, όταν μετά από έναν μήνα, αν όχι ευτυχέστεροι, τουλάχιστον πιο αισιόδοξοι, εμφανίζονταν αυτοί που είχαν αποτυπώσει τις μέρες τους μόνοι, αλλά χαμογελαστοί, ή με φίλους (και ίσως εδώ να κρύβεται το πραγματικό μυστικό της έρευνας) σε σχέση με τις δραστηριότητες των υπόλοιπων ομάδων.

Η έρευνα, με τα αποτελέσματα της οποίας έχει ασχοληθεί ο Guardian και άλλα Μέσα που στο παρελθόν έχουν εκφράσει σοβαρές επιφυλάξεις για τη φρενίτιδα των selfies επισημαίνει ότι τα αποτελέσματα αφορούν τη διαφορά ηλικίας από έρευνα σε έρευνα. Επ' αυτού θυμίζει και μία ακόμη έρευνα που έγινε πριν από δύο χρόνια στο Πανεπιστήμιο του Οχάιο και η οποία υπογράμμιζε τα υψηλά ποσοστά ναρκισιστικής διαταραχής της προσωπικότητας, σε άντρες άνω των 20 ετών που αναρτούσαν μανιωδώς φωτογραφίες τους στο Instagram. 

Την ίδια στιγμή, το 2016 ίσως είναι το έτος κατά τη διάρκεια του οποίου σημειώθηκαν οι περισσότεροι θάνατοι ανθρώπων στην προσπάθεια τους να βγάλουν μία selfie... Και ενώ παγκοσμίως οι selfies αντιμετωπίζονται με επιφύλαξη, κάποτε και με περιφρόνηση, ειδικά από τις ηλικίες άνω των 35-40 ετών, η Chen αποκαλύπτει ένα μυστικό του πειράματος της, που καθιστά την έρευνα της ομάδας της ακόμη πιο αξιόπιστη σε ό,τι αφορά το αποτέλεσμα της. 

Μπορεί να ζήτησε από τα γκρουπ των μαθητών να τραβούν selfies ή φωτογραφίες αντικειμένων που τους έφτιαχναν τη διάθεση, ωστόσο, αυτές τις φωτογραφίες ποτέ - και με το πείραμα εν εξελίξει - δεν τις αναρτούσαν στα social media. Το σύνολο των φωτογραφιών που τράβηξαν οι μαθητές ήταν στη διάθεση των ερευνητών αποκλειστικά και όχι στη διάθεση followers και φίλων τους, αν κάτι λέει αυτό για να επισημανθεί η διαφορά. 

"Η φωτογραφία και το ότι κάποιος μέσα από αυτήν χαμογελά ή εσύ ο ίδιος χαμογελάς κάνει καλό στην ψυχολογία. Όχι το ποστάρισμα της στα social", εξηγεί η ερευνήτρια, δίνοντας την απάντηση στους πολέμιους των selfies. Η ίδια η selfie είναι που αλλάζει τη διάθεση, λοιπόν, ως διαδικασία μοιράσματος -εκείνη τη στιγμή- με φίλους ή αποτύπωσης μίας μοναχικής στιγμής. Το share στα social media είναι άλλο πράγμα και αυτό ακριβώς είναι που δίνει τη ναρκισσιστική διάσταση στην όλη υπόθεση και με όλες τις όχι και τόσο ευχάριστες προεκτάσεις της. 

Με στοιχεία από Guardian, Metro.uk

1

ΚΙΝΗΣΗ ΤΩΡΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΙΟΥΛΙΑ ΑΡΜΑΓΟΥ

Good Business Directory Vol.5 / Ιουλία Αρμάγου: Επιστήμη, βιωσιμότητα και εξωστρέφεια από μια ελληνική εταιρεία που πρωτοπορεί

Σε μια ενδιαφέρουσα συζήτηση μιλά για την επιμονή της όσον αφορά την εξατομικευμένη φροντίδα του δέρματος, την έμφαση στη βιωσιμότητα, αλλά και την εξωστρέφεια, χάρη στην οποία η Juliette Armand βρίσκεται σε 42 χώρες(!).
ΕΦΗ ΑΝΕΣΤΗ
Σάββας Χαραλαμπίδης

Good Business Directory Vol.5 / Βιώσιμο σύστημα υγείας επιτυγχάνεται με καινοτομία και σταθερό πλαίσιο συνεργασίας με την πολιτεία

Σε μια συνέντευξη εφ’ όλης της ύλης ο Σάββας Χαραλαμπίδης, γενικός διευθυντής Ελλάδος, Κύπρου & European Distributor Μarkets της Gilead Sciences, χαρτογραφεί τους παράγοντες που διασφαλίζουν τη βιωσιμότητα του συστήματος υγείας στη χώρα μας.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Τι στρέφει έναν άνθρωπο στους εθισμούς;

Άκου την επιστήμη / Τι στρέφει έναν άνθρωπο στους εθισμούς;

Oι εξαρτήσεις, οι ψυχοδραστικές ουσίες και η απειλή μιας νέας πανδημίας. Ο καθηγητής Επιδημιολογίας και Προληπτικής Ιατρικής στο ΕΚΠΑ, Άγγελος Χατζάκης, εξηγεί στον Γιάννη Πανταζόπουλο.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
SOS, το παιδί μου έχει διάσπαση προσοχής

Radio Lifo / SOS, το παιδί μου έχει διάσπαση προσοχής

Τι είναι η διαταραχή ελλειμματικής προσοχής και υπερκινητικότητας; Πόσα παιδιά και έφηβοι έχουν; Είναι η ΔΕΠΥ διαταραχή της εποχή μας; Τι πρέπει να γνωρίζει ένας γονιός όταν το παιδί του παρουσιάσει σημάδια διάσπασης προσοχής; Η Τζούλη Αγοράκη συζητά με την παιδοψυχίατρο Τέρψη Κόρπα και τον ψυχοπαιδαγωγό Χρήστο Σκαλούμπακα.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
HIV: Στην Gilead δεν κάνουμε εκπτώσεις στην αλήθεια

Υγεία & Σώμα / HIV: Στην Gilead δεν κάνουμε εκπτώσεις στην αλήθεια

Η Βίκυ Τσάμη, Director Public Affairs, και ο Ιωάννης Κατσαρόλης, παθολόγος-λοιμωξιολόγος, Director Medical Affairs της Gilead Sciences, μιλούν για τις πρωτοβουλίες της βιοφαρμακευτικής εταιρείας που στόχο έχουν να προκαλέσουν την κοινωνία ώστε να σκεφτεί βαθύτερα, να αναμετρηθεί με τον φόβο και την άγνοια.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Η Φλόγα που ζεσταίνει τις καρδιές των παιδιών με καρκίνο και των οικογενειών τους

Υγεία & Σώμα / Η Φλόγα που ζεσταίνει τις καρδιές των παιδιών με καρκίνο και των οικογενειών τους

Ο παιδικός καρκίνος είναι μια πολύ δύσκολη δοκιμασία. Όμως καμιά οικογένεια δεν είναι μόνη γιατί έχει συμπαραστάτη εδώ και 42 χρόνια τη «Φλόγα», ενώ το ιατρικό οπλοστάσιο διευρύνεται με πρωτοποριακές θεραπείες που εφαρμόζονται στα ελληνικά νοσοκομεία και η χώρα αποκτά περισσότερους δότες μυελού των οστών.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
MOUTH TAPE

Υγεία & Σώμα / Μπορεί το κλείσιμο του στόματος με ταινία να βοηθήσει με το ροχαλητό και την υπνική άπνοια;

Εικόνες ανθρώπων που κοιμούνται με το στόμα τους κλεισμένο με ταινία έχουν κατακλύσει το Instagram και το TikTok, αλλά και την έβδομη σεζόν του δημοφιλούς ριάλιτι «Love is Blind».
THE LIFO TEAM

σχόλια

1 σχόλια
Αν κατάλαβα καλά, η όλη έρευνα έγινε για να μας αποδείξουν εμπεριστατωμένα ό,τι αν κοιτάμε φωτογραφίες με χαμογελαστή τη μούρη μας, μας ανεβαίνει η διάθεση.Αν τώρα κάποιος πάσχει από κατάθλιψη επειδή συνειδητοποίησε πως έχει ναρκισιστική διαταραχή της προσωπικότητας σύμπτωμα της οποίας είναι η μανιώδης ανάρτηση από δικές του σέλφιζ στο Instagram, no problem: κοιτώντας τες θα νιώσει καλύτερα!!Επίσης, τώρα οι μαθητές που από μακριά δίνουν στον πάσα ανυποψίαστο την εικόνα ζαβού που κοιτά συνεχώς το κινητό του κάνοντας γκριμάτσες, νιώθουν εκτός από δικαιωμένοι βάσει επιστημονικής τεκμηρίωσης και κάπως σαν στυλοβάτες της επιστήμης της Ψυχολογίας.Αλλά κανείς δεν αποκάλυψε το κρυφό κίνητρο της έρευνας!!!Από τα 93εκατομμύρια των αναρτούμενων καθημερινά σέλφιζ πάνε να κρασάρουν οι σέρβερς που τους χρειαζόμαστε και για πιο χρήσιμα πράγματα. Άρα καλό είναι να κοιτάμε τις χαμογελαστές φάτσες μας σε σέλφιζ που ΔΕΝ θα αναρτούμε στο νέτι γιατί αλλιώς οι πάροχοι θα πρέπει να βάλουν το χέρι στην τσέπη για καλύτερο εξοπλισμό!!