Σύμφωνα με τα στατιστικά της Google, μέσα σε μία μόνο τυχαία μέρα του 2014 αναρτήθηκαν 93 εκ. selfies, μόνο από Androids και παρά τη φρενίτιδα της γενιάς που περισσότερο φωτογραφίζεται και λιγότερο πράττει, αυτός ο αριθμός μπορεί και να είναι μία ένδειξη... ευτυχίας.
Συγκεκριμένα, ερευνητές του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια, ζήτησαν από 41 μαθητές να βγάζουν καθημερινά selfies με τους φίλους τους και για διάρκεια 4 εβδομάδων. Το αποτέλεσμα που προέκυψε έδειχνε σε συντριπτικά ποσοστά, ότι κατά τη διάρκεια αυτών των εβδομάδων η διάθεση των μαθητών βελτιώθηκε, εμφανίζονταν πιο αισιόδοξοι και με περισσότερη αυτοπεποίθηση για τη ζωή, ενώ ακόμη και αυτοί που πιέζονταν για να χαμογελάσουν σε μία όχι και τόσο καλή μέρα κατέληγαν με πιο ενισχυμένο ηθικό...
Για την ακρίβεια των αποτελεσμάτων του πειράματος οι ερευνητές, με επικεφαλής τη μεταδιδακτορική ερευνήτρια Yu Chen, expert στις σπουδές που αφορούν την αλληλεπίδραση ψηφιακών εφαρμογών και ανθρώπων, χώρισαν τους μαθητές σε 3 ομάδες: σε αυτούς που κάθε μέρα θα έβγαζαν μία χαμογελαστή selfie, σε εκείνους που κάθε μέρα θα φωτογράφιζαν αντικείμενα που τους φτιάχνουν τη διάθεση και σε εκείνους που καθημερινά θα έστελναν σε φίλους τους εικόνες που κατά την άποψη τους θα τους έκαναν να γελάσουν.
Το πείραμα ολοκληρώθηκε, όταν μετά από έναν μήνα, αν όχι ευτυχέστεροι, τουλάχιστον πιο αισιόδοξοι, εμφανίζονταν αυτοί που είχαν αποτυπώσει τις μέρες τους μόνοι, αλλά χαμογελαστοί, ή με φίλους (και ίσως εδώ να κρύβεται το πραγματικό μυστικό της έρευνας) σε σχέση με τις δραστηριότητες των υπόλοιπων ομάδων.
Η έρευνα, με τα αποτελέσματα της οποίας έχει ασχοληθεί ο Guardian και άλλα Μέσα που στο παρελθόν έχουν εκφράσει σοβαρές επιφυλάξεις για τη φρενίτιδα των selfies επισημαίνει ότι τα αποτελέσματα αφορούν τη διαφορά ηλικίας από έρευνα σε έρευνα. Επ' αυτού θυμίζει και μία ακόμη έρευνα που έγινε πριν από δύο χρόνια στο Πανεπιστήμιο του Οχάιο και η οποία υπογράμμιζε τα υψηλά ποσοστά ναρκισιστικής διαταραχής της προσωπικότητας, σε άντρες άνω των 20 ετών που αναρτούσαν μανιωδώς φωτογραφίες τους στο Instagram.
Την ίδια στιγμή, το 2016 ίσως είναι το έτος κατά τη διάρκεια του οποίου σημειώθηκαν οι περισσότεροι θάνατοι ανθρώπων στην προσπάθεια τους να βγάλουν μία selfie... Και ενώ παγκοσμίως οι selfies αντιμετωπίζονται με επιφύλαξη, κάποτε και με περιφρόνηση, ειδικά από τις ηλικίες άνω των 35-40 ετών, η Chen αποκαλύπτει ένα μυστικό του πειράματος της, που καθιστά την έρευνα της ομάδας της ακόμη πιο αξιόπιστη σε ό,τι αφορά το αποτέλεσμα της.
Μπορεί να ζήτησε από τα γκρουπ των μαθητών να τραβούν selfies ή φωτογραφίες αντικειμένων που τους έφτιαχναν τη διάθεση, ωστόσο, αυτές τις φωτογραφίες ποτέ - και με το πείραμα εν εξελίξει - δεν τις αναρτούσαν στα social media. Το σύνολο των φωτογραφιών που τράβηξαν οι μαθητές ήταν στη διάθεση των ερευνητών αποκλειστικά και όχι στη διάθεση followers και φίλων τους, αν κάτι λέει αυτό για να επισημανθεί η διαφορά.
"Η φωτογραφία και το ότι κάποιος μέσα από αυτήν χαμογελά ή εσύ ο ίδιος χαμογελάς κάνει καλό στην ψυχολογία. Όχι το ποστάρισμα της στα social", εξηγεί η ερευνήτρια, δίνοντας την απάντηση στους πολέμιους των selfies. Η ίδια η selfie είναι που αλλάζει τη διάθεση, λοιπόν, ως διαδικασία μοιράσματος -εκείνη τη στιγμή- με φίλους ή αποτύπωσης μίας μοναχικής στιγμής. Το share στα social media είναι άλλο πράγμα και αυτό ακριβώς είναι που δίνει τη ναρκισσιστική διάσταση στην όλη υπόθεση και με όλες τις όχι και τόσο ευχάριστες προεκτάσεις της.
Με στοιχεία από Guardian, Metro.uk
σχόλια