The old blues

The old blues Facebook Twitter
0

Τις μέρες που η διάθεσή μας είναι down διαλέγουμε ό,τι πιο γνώριμο, οικείο και ασφαλές. Από το φαγητό που τρώμε, μέχρι τα ρούχα που φοράμε. Τη δουλειά ρουτίνας που ξέρουμε να κάνουμε. Ακόμη και το αίσθημα, δεσμό ή σχέση που ίσως διαλύσαμε, αλλά η κατάστασή μας μάς οδηγεί και πάλι εκεί...

Οι Αμερικανοί ερευνητές που δημοσίευσαν τη μελέτη συσχετίζουν μάλιστα ακόμη και τις πολιτικές επιλογές μας με τον μηχανισμό δημιουργίας καταθλιπτικού συναισθήματος, και τα τεχνάσματα των πολιτικών που εκτοξεύονται για να παραπέμψουν σε γνωστά κι αγαπημένα... Παράδειγμα, αναφέρει η Ένωση Αμερικανών Ψυχολόγων, η σημαία (για τους Αμερικανούς που συγκινούνται με το εθνικό τους σύμβολο), αλλά και η μηλόπιτα.

Σε πιο ελληνική βερσιόν, η γκρίζα διάθεση, είναι αλήθεια, απειλεί να προκαλέσει έως και μαζική σχιζοφρένεια. Τι σημαίνει γνωστό και αγαπημένο για τους Έλληνες; Ούτε καν ένα εθνικό μας φαγητό· ίσως μόνο τα σουβλάκια! Την εποχή που το γκρίζο στη μαζική ψυχολογία προέρχεται από τα διαλυμένα οικονομικά όλων μας, τι έμεινε για να μας στηρίξει σε επιλογές καθημερινής ζωής, εμάς, τη μάζα;

Αγαπημένες και γνώριμες οι ξέφρενες σπατάλες, η χλιδή, οι εξωσυζυγικές σχέσεις, τα μπουζούκια, η τηλεόραση και το σταρ-σύστεμ.

Μάλιστα, υπογραμμίζουν οι ερευνητές του Πανεπιστημίου του San Diego, στην ελαφρά κατάθλιψη οι γνώριμες επιλογές φαίνονται πιο ελκυστικές, και αντίστροφα, στις μέρες της χαράς, τα παλιά κι αγαπημένα χάνουν την ελκυστικότητά τους. Μας γυαλίζουν τότε το καινούργιο και ο πειραματισμός... Ουάου! Μάλλον θα 'χουμε λιγότερα διαζύγια, και ίσως περισσότερους γάμους για πρώτη φορά φέτος!

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πόσο διαφορετικά είναι στην πραγματικότητα τα ανδρικά προϊόντα περιποίησης από τα γυναικεία;

Υγεία & Σώμα / Πόσο διαφορετικά είναι στην πραγματικότητα τα ανδρικά προϊόντα περιποίησης από τα γυναικεία;

Νέες μάρκες εμφανίζονται διαρκώς στη βιομηχανία της ανδρικής περιποίησης. Το ερώτημα όμως παραμένει: χρειάζονται πραγματικά οι άνδρες τόσα πολλά εξειδικευμένα προϊόντα;
THE LIFO TEAM
Η Ελληνίδα που θέλει να θεραπεύσει τη νόσο του Κρον

Επιστήμες / Η Ελληνίδα που θέλει να θεραπεύσει τη νόσο του Κρον

Η Νεφέλη Σκούφου-Παπουτσάκη ανήκει στους επιστήμονες του Πανεπιστημίου του Κέμπριτζ που δημιούργησαν «μίνι έντερα» προκειμένου να βοηθήσουν στην κατανόηση της νόσου του Κρον και στην εύρεση ακριβέστερων και πιο εξατομικευμένων θεραπειών.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
«Θα το κάνω για μένα»: Πόσο υαλουρονικό αντέχει το συκώτι και η αισθητική μας;

Υγεία & Σώμα / «Θα κάνω υαλουρονικό στα χείλη, θα το κάνω για μένα»: Μας έχουν καταστρέψει οι Καρντάσιαν;

Πόσο εντάξει είναι να κάνουν οι έφηβοι fillers; Πώς φτάσαμε να κάνουμε botox ακόμα και στο κομμωτήριο; Και τι μπορεί να πάει στραβά με τα ενέσιμα; Μία δερματολόγος και μια ψυχοθεραπεύτρια απαντούν.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
Αποκατάσταση ασθενών: Η μαύρη τρύπα του ΕΣΥ

Φάκελος Υγεία / Αποκατάσταση ασθενών: Η μαύρη τρύπα του ΕΣΥ

Το κουβάρι της αποκατάστασης των ασθενών στο δημόσιο σύστημα υγείας είναι μπλεγμένο και πολυδιάστατο, κι όταν πιάσει κανείς το νήμα διαπιστώνει ότι αναφύονται δύσκολα κοινωνικά ζητήματα, που συνήθως κρύβονται κάτω από το χαλί της επικαιρότητας.
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
ΜΕΘ: Υπάρχουν πια αρκετές, αλλά υπολειτουργούν

Φάκελος Υγεία / ΜΕΘ: Υπάρχουν πια αρκετές, αλλά υπολειτουργούν

Η πιο σημαντική παρακαταθήκη που άφησε στα δημόσια νοσοκομεία το σαρωτικό κύμα του Covid-19 είναι η αύξηση των κλινών στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, οι οποίες προήλθαν κυρίως από δωρεές. Το πρόβλημα είναι ότι αρκετές από αυτές είναι κλειστές και κάποιες άλλες υπολειτουργούν.
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
Μεταρρύθμιση για την υγεία: Φύγε Ε.Σ.Υ., έλα εσύ

Φάκελος Υγεία / Μεταρρύθμιση για την υγεία: Θεραπεύει παθογένειες ή ανοίγει νέες πληγές;

Η μεταρρύθμιση συμπυκνώνεται σε τρεις αλλαγές: τα επί πληρωμή απογευματινά χειρουργεία στα δημόσια νοσοκομεία, την απασχόληση των γιατρών του ΕΣΥ πέραν του ωραρίου τους στον ιδιωτικό τομέα και τη δυνατότητα των ιδιωτών γιατρών να διενεργούν ιατρικές πράξεις μέσα στα δημόσια νοσοκομεία. Ποια είναι τα επιχειρήματα της κυβέρνησης γι’ αυτό το αμφίδρομο «μπες βγες» στη δημόσια υγεία, με το οποίο υποστηρίζει ότι θα την ισχυροποιήσει;
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
ΕΣΥ: Άγονες περιοχές, άγονα επιδόματα και άγονες λύσεις

Φάκελος Υγεία / Γιατρός στις Κυκλάδες: Άγονες περιοχές, άγονα επιδόματα και άγονες λύσεις

Ποια είναι η καθημερινότητα ενός γιατρού στις Κυκλάδες; Πώς τα βγάζει πέρα μια γιατρός στη Λήμνο, όταν έχει να αντιμετωπίσει ένα έκτακτο περιστατικό που απαιτεί αεροδιακομιδή; Μια εικόνα από τις δημόσιες δομές υγείας στις άγονες και δυσπρόσιτες περιοχές της χώρας, που ξέμειναν από γιατρούς αλλά και από κυβερνητικές λύσεις, αφού κι αυτές άγονες παραμένουν.
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
ΕΣΥ: η μεγάλη παραίτηση και η υποστελέχωση

Φάκελος Υγεία / ΕΣΥ: Η μεγάλη παραίτηση

Υποστελεχωμένα νοσοκομεία, εξοντωτικές συνθήκες, γιατροί σε ρόλο καμικάζι και νέοι χωρίς ειδικότητα που αναγκάζονται να αναλάβουν ευθύνες που δεν τους αναλογούν. Αυτή είναι η τωρινή εικόνα του Εθνικού Συστήματος Υγείας.
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ