Αν πιστεύετε στα όνειρα και την ερμηνεία τους, αυτό σας ενδιαφέρει

Αν πιστεύετε στα όνειρα και την ερμηνεία τους, αυτό σας ενδιαφέρει Facebook Twitter
Δοξασίες, λαογραφικά στοιχεία, παραδόσεις και θρύλοι μπλέκονται στην ερμηνεία των ονείρων των ανθρώπων από περιοχή σε περιοχή, από έθνος σε έθνος, από φυλή σε φυλή.
0

Αν υπάρχει ένας παράγοντας που εξισώνει όλους μας σε παγκόσμιο επίπεδο, αυτός είναι τα όνειρα, αυτά που βλέπουμε στον ύπνο μας, όχι τα άλλα που αφορούν τα κοινωνικά και επαγγελματικά μας σχέδια. Όποιος κι αν είσαι, όταν κοιμάσαι είσαι ελεύθερος από κάθε λογική, από τη λογική που διέπει τις ώρες της ημέρας που είσαι ξυπνητός. Μπορείς να ονειρεύεσαι ότι πετάς, ότι διατηρείς μια παράνομη σχέση χωρίς τις συνέπειες της πραγματικής ζωής ή ότι περνάς υπέροχα σε ένα πάρτι με ανθρώπους που δεν γνωρίζεις.

Κατά τον ίδιο τρόπο και γνωρίζοντας ότι τα όνειρα έχουν τους δικούς τους κανόνες, μπορείς να βρεθείς γυμνός και τρομαγμένος στη μέση του δρόμου ή να βλέπεις ότι μόλις ξέφυγες -ή μήπως όχι;- από μία δολοφονική επίθεση. Στα όνειρα και στους εφιάλτες όλα μπορούν να συμβούν, έχουν τη δική τους δικαιοσύνη και τις δικές τους ισορροπίες αυτά που "βιώνουμε" εκεί. 

Έχουμε, όμως, απορίες για όσα συμβαίνουν εκεί και δεν είμαστε οι μόνοι. Και ο Chris Ufere, ιδρυτής και CEO της uDreamed, μίας εταιρείας (και σχετικής εφαρμογής στα κινητά) που έχει αναλάβει να «μεταφράζει» τα όνειρα που βλέπουμε, να χαρτογραφήσει όλα τα παράξενα μέρη στα οποία βολτάρει το υποσυνείδητο μας. Και όπως αποκάλυψε πριν από λίγο καιρό, όνειρα που εμφανίζονται ως κοινός τόπος σε όλους τους ανθρώπους, από κάθε σημείο του πλανήτη, έχουν απολύτως διαφορετική ερμηνεία και δεν εξηγούνται με έναν κοινό παγκόσμιο ονειροκρίτη ή έστω έναν κοινό ψυχαναλυτικό χάρτη. 

Είναι η προαιώνια, πανανθρώπινη απαίτηση για ερμηνεία, εξήγηση και γνώση αυτού που βλέπει κανείς στον ύπνο τους, έχοντας σε πολλούς πολιτισμούς την τάση να το εκλαμβάνει ως προειδοποίηση, ως κάποιου είδους μήνυμα που ζητά την αποκωδικοποίησή του.

«Πάνω κάτω οι άνθρωποι ονειρεύονται τα ίδια πράγματα: ότι πέφτουν, ότι τερματίζουν μία σχέση που τους ταλαιπωρεί, ότι είναι γυμνοί μπροστά σε κόσμο, ότι πετούν, ότι κάποιος τους κυνηγάει, ότι απατούν τον σύντροφό τους, ότι έχουν ανάγκη να πάνε τουαλέτα και κάτι/κάποιος τους εμποδίζει, ότι τσακώνονται με φίλους ή συναδέλφους, ότι τους συμβαίνει κάποιο ατύχημα ή ότι τους επιτίθενται, ότι βρίσκεται η ζωή τους σε κίνδυνο ή ότι πεθαίνουν. Όλα αυτά είναι κοινοί τόποι στα όνειρα και μάλλον αναμενόμενοι», λέει.

Ο στόχος του uDreamed —που επιτρέπει στους χρήστες την καταγραφή, τον συσχετισμό, την ανάλυση και το μοίρασμα των ασυνείδητων εμπειριών τους- δεν είναι καινούριος. Είναι η προαιώνια, πανανθρώπινη απαίτηση για ερμηνεία, εξήγηση και γνώση αυτού που βλέπει κανείς στον ύπνο τους, έχοντας σε πολλούς πολιτισμούς την τάση να το εκλαμβάνει ως προειδοποίηση, ως κάποιου είδους μήνυμα που ζητά την αποκωδικοποίησή του. Τις τελευταίες δεκαετίες έχουν εκδοθεί και κυκλοφορήσει με επιτυχία πολλά λεξικά ονείρων, σε μία προσπάθεια να υπάρξουν απλές, βατές εξηγήσεις σύνθετων και απλών συμβόλων για τα όνειρα μας. Όμως, τα όνειρα, ειδικά τα πιο κοινά από αυτά, συνήθως επηρεάζονται από ένα μείγμα καθημερινότητας, πολιτισμού, ψυχολογίας και περιπτωσιολογίας, δηλαδή ακριβώς όπως και η ερμηνεία τους.  

«Από τη στιγμή που μοιραζόμαστε πολλά σύμβολα και μεταφορές, υπάρχουν κάποια γενικά θέματα που επαναλαμβάνονται στα όνειρα πολλών ανθρώπων», εξηγεί η καθηγήτρια ψυχολογίας στην Ιατρική Σχολή του Χάρβαρντ, Deirdre Barrett, η οποία και συνεχίζει: «Για παράδειγμα ένα όνειρο που σχετίζεται με το άγχος είναι πολύ λογικό να περιέχει εικόνες της καθημερινότητας του ατόμου, συναισθήματα όπως αυτά που δημιουργούνται σε κάποιον όταν κρίνεται ή όταν νιώθει ότι δεν κατάφερε να αντεπεξέλθει σε προσδοκίες ανωτέρων του». 

Σύμφωνα με την Barrett, δεν υπάρχει κάτι που να μπορεί να χρησιμεύσει σαν παγκόσμιος οδηγός ερμηνείας ονείρων. «Αν κάποιος ονειρεύεται έναν σκύλο, υποθέτει κανείς ότι πρόκειται για άνθρωπο που έχει σχέση με σκυλιά στην πραγματική ζωή, κάποιον που μπορεί να σου πει ότι ένας σκύλος είναι πιστός, ο καλύτερος φίλος του ανθρώπου. Μπορεί όμως να το ονειρεύεται και κάποιος που τρέμει τα σκυλιά, που την εικόνα τους την εισπράττει ως ένδειξη κινδύνου. Το ίδιο όνειρο, λοιπόν, πρακτικά μπορεί να συμβολίζει διαφορετικά πράγματα για όποιον το βλέπει».

Επίσης, μια απόπειρα ερμηνείας των ονείρων μας σχετίζεται άμεσα και με τον κοινωνικό και πολιτισμικό περίγυρό μας. Δοξασίες, λαογραφικά στοιχεία, παραδόσεις και θρύλοι μπλέκονται στην ερμηνεία των ονείρων των ανθρώπων από περιοχή σε περιοχή, από έθνος σε έθνος, από φυλή σε φυλή. Για άλλους το αίμα -για παράδειγμα- είναι σύμβολο γρήγορων ειδήσεων, για άλλους ερμηνεύεται ως οιωνός δυστυχίας ή έστω πρόσκαιρων ταλαιπωριών. 

O Ufere επισημαίνει ότι «χρειάζονται ακόμη πολλές πληροφορίες και δεδομένα από διάφορους πολιτισμούς κι απ' όλον τον κόσμο, για να μπορέσει κανείς με ασφάλεια να γενικεύει και να κάνει προβλέψεις». Σύμφωνα με τον ίδιο, μέχρι στιγμής η εφαρμογή διαθέτει καταγραφές από τα όνειρα πολιτών των ΗΠΑ, της Αφρικής, της Ινδίας, αλλά ακόμη και έτσι είναι πολύ νωρίς ακόμη για να υπάρξει κάποιο ασφαλές συμπέρασμα που να αφορά τους πάντες αναφορικά με την ερμηνεία αυτού που ονειρευόμαστε. Σε αυτό το σημείο συμφωνεί και η Barrett, εξηγώντας ότι τα δημογραφικά στοιχεία είναι εξαιρετικά σημαντικός παράγοντας στη δημιουργία μιας τέτοιας πλατφόρμας ονείρων απ' όλον τον κόσμο, η οποία προσθέτει σε όλη αυτή την κουβέντα και τον παράγοντα της ηλικίας, ότι δηλαδή, άλλα όνειρα βλέπουν τα παιδιά, διαμορφώνοντας "κοινούς τόπους" και άλλου είδους όνειρα οι ενήλικες ή οι άνθρωποι της τρίτης ηλικίας.  

Το καλύτερο, όμως, μάλλον το κράτησαν για το τέλος και οι δύο. Όπως επισημαίνουν, επειδή ένα όνειρο απαντάται ως κοινός τόπος σε διάφορες εθνότητες, ηλικιακές ομάδες ή φυλές, δεν σημαίνει ότι πρέπει να έχει και εξήγηση. Μπορεί απλώς να πρόκειται για λογικά και αναμενόμενα όνειρα, μπορεί και όχι. Ακριβώς και γι' αυτό στην πλατφόρμα συγκέντρωσης υλικού και στη σχετική εφαρμογή ο Ufer έχει κατηγοριοποιήσει τα όνειρα σε λογικά και παράλογα. Πρόκειται για έναν πρώτο τρόπο κατηγοριοποίησης που επιτρέπει πιο εύκολα την ανάλυση, όπως λέει. Όσο για την ερμηνεία, μάλλον έχουμε δρόμο ακόμη. 

Με στοιχεία από το TheCut.com

Υγεία & Σώμα
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Kατάψυξη ωαρίων: Τάση ή αναγκαία επιλογή;

Ψυχή & Σώμα / Kατάψυξη ωαρίων: Τάση ή αναγκαία επιλογή;

Γιατί αυξάνεται ο αριθμός των γυναικών που επιλέγουν την κατάψυξη ωαρίων; Η Τζούλη Αγοράκη συζητά με τον γυναικολόγο Γιώργο Μακρή, διευθυντή της Γυναικολογικής Κλινικής του Ιατρικού Κέντρου Αθηνών, ο οποίος αναλύει τους πιθανούς κινδύνους της κρυοσυντήρησης ωαρίων, τις ηλικίες στις οποίες η διαδικασία δεν είναι ενδεδειγμένη, καθώς και τον λόγο που αυτή η μέθοδος έχει εξελιχθεί σε μια διαδεδομένη «μόδα» τα τελευταία χρόνια.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
Μητρότητα και αλκοόλ: Αναγκαίο «διάλειμμα» ή εξάρτηση;

Ψυχή & Σώμα / Μητρότητα και αλκοόλ: Αναγκαίο «διάλειμμα» ή εξάρτηση;

Γιατί υπάρχει αυτή η εικόνα της εξουθενωμένης μητέρας που βάζει τα παιδιά της για ύπνο και με το που εκείνα κοιμούνται τρέχει και βάζει ένα μεγάλο ποτήρι κρασί και το πίνει όλο, σχεδόν μονορούφι, στην υγειά των αντοχών της; Η Τζούλη Αγοράκη μιλά με την συγγραφέα Γιούλη Ψαρράκη για τη μητρότητα και την κατανάλωση αλκοόλ.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
Ακμή στην εφηβεία: Αιτίες, μύθοι και λύσεις

Ψυχή & Σώμα / Ακμή στην εφηβεία: Αιτίες, μύθοι και λύσεις

Τι σημαίνει η ακμή για έναν έφηβο; Γιατί εμφανίζεται; Είναι κληρονομική; Υπάρχουν πια δραστικές θεραπείες; Η Τζούλη Αγοράκη συζητά με τη δερματολόγο Μάργκη Καπελλάρη για τις σύγχρονες μεθόδους καταπολέμησης της ακμής, η οποία δεν ταλαιπωρεί μόνο τους εφήβους, αλλά μπορεί να εκδηλωθεί και σε μεγαλύτερες ηλικίες.
THE LIFO TEAM
Οι ψυχεδελικές θεραπείες ξανά στο προσκήνιο

Explainer / Ψυχεδελικές θεραπείες: Τι ξέρουμε τώρα

Μπορούν οι ψυχεδελικές ουσίες να προσφέρουν αποτελεσματική θεραπεία για ψυχικές παθήσεις όπως η κατάθλιψη και το PTSD; Τι γνωρίζουμε μέχρι στιγμής για τις ιαματικές τους ιδιότητες; Ποια είναι τα νομικά εμπόδια που πρέπει να ξεπεραστούν για την ευρεία χρήση τους στην ιατρική;
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Το «πρόσωπο του Μαρ-α-Λάγκο»: Το μήνυμα της υπερβολής και η «ευγονική» του Τραμπ

Υγεία & Σώμα / Το «πρόσωπο του Μαρ-α-Λάγκο» και η «ευγονική» του Τραμπ

Τη στιγμή που επικρατεί η τάση για ένα «φυσικό» λουκ, όπου οι αισθητικές παρεμβάσεις είναι όσο το δυνατόν πιο αόρατες, το λουκ του Μαρ-α-Λάγκο, με το υπερβολικό botox, τα ορατά fillers προσώπου και το ακραίο μαύρισμα, υποστηρίζει την υπερβολή ως στοιχείο ταυτότητας.
THE LIFO TEAM
Ψυχική υγεία των εργαζομένων: Το νέο success metric για τους οργανισμούς

Υγεία & Σώμα / Ψυχική υγεία και εργασία: Ο νέος δείκτης μέτρησης επιτυχίας για τους οργανισμούς

Γιατί το μέλλον ανήκει στους οργανισμούς που αντιλαμβάνονται και κατανοούν ότι η επιτυχία δεν είναι μόνο οι αριθμοί αλλά και οι άνθρωποι που την κάνουν πραγματικότητα και επενδύουν στη διαμόρφωση ενός υγιούς εργασιακού περιβάλλοντος.
ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΑΤΙΑΝΑ ΤΟΥΝΤΑ, CHAIRWOMAN & CEO ΤΗΣ HELLAS EAP
Η «Τελική έξοδος» και το δικαίωμα στην ευθανασία

Υγεία & Σώμα / Η «Τελική έξοδος» και το δικαίωμα στην ευθανασία

Έχουμε το δικαίωμα να επιλέξουμε πώς θα πεθάνουμε όταν βρισκόμαστε στα πρόθυρα του αναπόφευκτου, χωρίς αυτό να αντιβαίνει στην αξία της ζωής; Ποια είναι τα ηθικά, νομικά και πολιτισμικά διλήμματα; Μια ενδιαφέρουσα συζήτηση για το θέμα πραγματοποιήθηκε πρόσφατα στη Μικρή Σκηνή της Στέγης.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Γιατί έκανα παιδί με τον γκέι φίλο μου

Ψυχή & Σώμα / Γιατί έκανα παιδί με τον γκέι φίλο μου

Η Τζούλη Αγοράκη μιλά με την Ελίζα Γερολυμάτου, μια τολμηρή γυναίκα που αψήφησε την εμπειρία του ορμονοεξαρτώμενου καρκίνου και την έλλειψη ωαρίων, ακολουθώντας την εσωτερική της φωνή που της έλεγε πως ήθελε να γίνει μητέρα. Παρά τις αντιξοότητες, απέκτησε ένα παιδί με έναν άνθρωπο που θαύμαζε.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
ΕΠΕΞ Γιατί όλοι ξετρελαίνονται με το πάντελ;

Υγεία & Σώμα / Πάντελ: Το άθλημα με την παράξενη ρακέτα που πωρώνει τους Αθηναίους

«Το πιο ωραίο είναι ότι το παιχνίδι είναι πάντα τόσο έντονο που σε απορροφά, για μιάμιση ώρα το μόνο που έχει σημασία είναι πού πάει το κίτρινο μπαλάκι, πράγμα που σε βοηθάει πολύ να αποφορτιστείς»
ΜΙΝΑ ΚΑΛΟΓΕΡΑ
Η ομορφιά ως βία, ως εμπειρία και ως προϊόν

Κοκέτα / Η ομορφιά ως βία, ως εμπειρία και ως προϊόν

Τα πάντα ώστε τα πράγματα να μπουν σ’ ένα κουτί και το κλειστό κύκλωμα «ομορφιά - κατανάλωση - εκτόνωση» να διατηρηθεί ακέραιο, να μην υπάρχει τίποτα το καινούργιο, τίποτα το έντονο Ή το εκπληκτικό, παρά μόνο η ίδια Διαφορά παντού.
ΧΑΡΗΣ ΚΑΛΑΪΤΖΙΔΗΣ
Γιατί γίνεται τόσος ντόρος με το μικροβίωμα του εντέρου και τη διατροφή;

Ψυχή & Σώμα / Γιατί γίνεται τόσος ντόρος γύρω από το μικροβίωμα του εντέρου και τη διατροφή;

Τι συμβαίνει με τα τρισεκατομμύρια μικροοργανισμών στο έντερό μας; Πώς αλληλεπιδρούν με τη διατροφή μας –ενισχύοντας ή διαταράσσοντάς την– και τι σημαίνει αυτό για την υγεία μας; H Μερόπη Κοκκίνη συζητά με τη Μαντώ Κυριακού, καθηγήτρια Μικροβιολογίας, στο Τμήμα Επιστήμης Διαιτολογίας-Διατροφής του Χαροκοπείου Πανεπιστημίου.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Η γυναίκα που ανέδειξε τον οργασμικό διαλογισμό θα συνεχίσει να το κάνει ακόμα και στη φυλακή

Υγεία & Σώμα / Η γυναίκα που ανέδειξε τον οργασμικό διαλογισμό θα συνεχίσει να το κάνει ακόμα και στη φυλακή

Η Νικόλ Ντεντόν υπήρξε για μια δεκαετία επικεφαλής μιας αυτοκρατορίας κέντρων ευεξίας που μετέτρεπε τη σεξουαλική διέγερση σε πρακτική διαλογισμού. Τώρα αντιμετωπίζει την κατηγορία της εκμετάλλευσης των εργαζομένων στην εταιρεία που ίδρυσε.
THE LIFO TEAM
Διατροφή και γυμναστική: Με τόσα trends στο TikTok πώς θα βρω αυτό που μου ταιριάζει;

Ζωή στα καλύτερά της / Διατροφή και γυμναστική: Με τόσα trends στο TikTok πώς θα βρω αυτό που μου ταιριάζει;

Mια συζήτηση για τις αλήθειες και τους μύθους της διατροφής και της γυμναστικής με τον αθλητικό επιστήμονα Γιάννη Κωτσή, στο πλαίσιο της νέας σειράς podcast «Ζωή στα καλύτερά της», με την υποστήριξη των συμπληρωμάτων διατροφής EVIOL.
THE LIFO TEAM