Ποιες σχέσεις μας παχαίνουν;

Ποιες σχέσεις μας παχαίνουν; Facebook Twitter
Φωτογραφία: Sarah Bahbah
2

Ο έρωτας, λένε, παχαίνει - και ο γάμος, επίσης. Γενικώς, η ζωή των ζευγαριών πέρα από αγάπη και στιγμές πάθους είναι φτιαγμένη από φαγητό. Οι λόγοι για τους οποίους συμβαίνει αυτό είναι γνωστοί από χρόνια και όχι μόνο μέσω επιστημονικών ερευνών, αλλά και μέσα από την ίδια την εμπειρία. Τα ζευγάρια παχαίνουν, γιατί από ένα σημείο και μετά δεν έχουν καμία πρόθεση να εντυπωσιάσουν ο ένας τον άλλο, γιατί σταματούν το γυμναστήριο, προκειμένου να περνούν περισσότερο χρόνο μαζί. Επίσης, υιοθετούν ο ένας τις ανθυγιεινές συνήθειες του άλλου και γενικώς είναι πολύ ευτυχισμένοι για να ασχοληθούν με τα κιλά που σωρεύονται. 

Αν κάποιος δεν ενδιαφέρεται για όλα τα παραπάνω, ακριβώς επειδή είναι ευτυχισμένος μέσα στη σχέση του, τότε καμία σημασία δεν θα έχουν γι' αυτόν τα αποτελέσματα έρευνας βάσει της οποίας οι ευτυχισμένοι γάμοι προδιαθέτουν για αύξηση του σωματικού βάρους και μάλιστα γρήγορα.  

Βάσει της έρευνας του Εθνικού Κέντρου Βιοτεχνολογίας σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο του Ντάλας, που εστιάστηκε σε αριθμό 169 ζευγαριών και εκτάθηκε σε χρονικό διάστημα 4 ετών, οι ευτυχισμένες σχέσεις είναι, τελικά, εκείνες που προσθέτουν κιλά στους ανθρώπους ανεξαρτήτως φύλου. Οι επιστήμονες ζύγιζαν τα ζευγάρια που συμμετείχαν στην έρευνα δύο φορές κάθε χρόνο και ταυτοχρόνως κρατούσαν ιστορικό της σχέσης των δύο ανθρώπων. Από την πλευρά τους τα ζευγάρια όφειλαν να απαντήσουν, όσο το δυνατόν με μεγαλύτερη ειλικρίνεια σε σχετικό ερωτηματολόγιο που ερευνούσε την πραγματική συναισθηματική κατάσταση των ζευγαριών. 

Άνθρωποι με σταθερές σχέσεις και με ισχυρή την πεποίθηση ότι έχουν εντοπίσει τον σύντροφο της ζωής τους, δεν είχαν πρόβλημα να υποκύπτουν -με μεγάλη συχνότητα- σε διατροφικούς πειρασμούς, ειδικά αν αυτοί βρίσκονταν στο πλαίσιο δραστηριοτήτων με τον σύντροφο τους (διακοπές, ταξίδια, δείπνο με φίλους, κ.λπ).

Μετά από 4 χρόνια τα συμπεράσματα δεν άφηναν περιθώριο λάθους: τα ζευγάρια που είχαν απαντήσει ότι περνούσαν καλά στον γάμο τους είχαν πάρει από 1 έως 7 κιλά μέσα στα χρόνια, ενώ εκείνα που ανέφεραν προβλήματα και όχι ακριβώς ευτυχισμένο βίο είχαν διατηρήσει το σωματικό τους βάρος -αν δεν είχαν χάσει κιόλας- και τελικώς οδηγήθηκαν στο διαζύγιο. Η εξήγηση που προέκυπτε από την έρευνα ήταν ότι άνθρωποι με σταθερές σχέσεις και με ισχυρή την πεποίθηση ότι έχουν εντοπίσει τον σύντροφο της ζωής τους, δεν είχαν πρόβλημα να υποκύπτουν -με μεγάλη συχνότητα- σε διατροφικούς πειρασμούς, ειδικά αν αυτοί βρίσκονταν στο πλαίσιο δραστηριοτήτων με τον σύντροφο τους (διακοπές, ταξίδια, δείπνο με φίλους, κ.λπ). Αντιθέτως, όσοι δεν αισθάνονταν όλα τα παραπάνω, αλλά ένιωθαν την ανάγκη να παραμείνουν ελκυστικοί με την ελπίδα αλλαγής συντρόφου, δεν είχαν ιδιαίτερη δυσκολία στο να διατηρήσουν το σωματικό τους βάρος, αλλά και το πρόγραμμα τους (γυμναστήριο, ατομικές δραστηριότητες, κ.λπ). 

Βέβαια, το πρώτο σκέλος για τους ευτυχισμένους της υπόθεσης δεν έχει μόνο ευχάριστα νέα. Όπως εξηγεί η ψυχολόγος Andrea L. Meltzer, που ηγήθηκε της έρευνας, τα αποτελέσματα θα πρέπει να λαμβάνονται σοβαρά υπ' όψιν από τα ζευγάρια της πρώτης κατηγορίας, καθώς αυτού του είδους η αύξηση του σωματικού βάρους (και βάσει άλλης έρευνας) πολλαπλασιάζει την πιθανότητα εμφάνισης διαβήτη και καρδιολογικών προβλημάτων. 

Και φυσικά, όχι, η έρευνα δεν προτείνει ούτε να δυστυχήσουμε ούτε να χωρίσουμε: εκείνο που προτείνει η επικεφαλής της είναι αλλαγή του τρόπου σκέψης και των δύο συντρόφων, περισσότερες κοινές δραστηριότητες, που εγγυώνται την καλή φυσική τους κατάσταση και διατροφικό πρόγραμμα που δεν θα εκθέτει κανέναν από τους δύο σε πειρασμούς και παρεκτροπές. 

Με στοιχεία από Nbci, PsychologyToday, PubMed

Υγεία & Σώμα
2

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η Φλόγα που ζεσταίνει τις καρδιές των παιδιών με καρκίνο και των οικογενειών τους

Υγεία & Σώμα / Η Φλόγα που ζεσταίνει τις καρδιές των παιδιών με καρκίνο και των οικογενειών τους

Ο παιδικός καρκίνος είναι μια πολύ δύσκολη δοκιμασία. Όμως καμιά οικογένεια δεν είναι μόνη γιατί έχει συμπαραστάτη εδώ και 42 χρόνια τη «Φλόγα», ενώ το ιατρικό οπλοστάσιο διευρύνεται με πρωτοποριακές θεραπείες που εφαρμόζονται στα ελληνικά νοσοκομεία και η χώρα αποκτά περισσότερους δότες μυελού των οστών.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
MOUTH TAPE

Υγεία & Σώμα / Μπορεί το κλείσιμο του στόματος με ταινία να βοηθήσει με το ροχαλητό και την υπνική άπνοια;

Εικόνες ανθρώπων που κοιμούνται με το στόμα τους κλεισμένο με ταινία έχουν κατακλύσει το Instagram και το TikTok, αλλά και την έβδομη σεζόν του δημοφιλούς ριάλιτι «Love is Blind».
THE LIFO TEAM
Νόσος ALS: Ο κορυφαίος ερευνητης James Berry στην Ελλάδα

Υγεία & Σώμα / Ο ειδικός της νόσου ALS στην Ελλάδα: Νέες θεραπείες και ελπίδα για το μέλλον

Σε εκδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν στο νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ και στο Αιγινήτειο, ο δρ. James D. Berry μίλησε για τη σπάνια νευροεκφυλιστική ασθένεια ALS, τις θεραπείες που έχουν εγκριθεί και εκείνες που βρίσκονται σε στάδιο κλινικών δοκιμών.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Το success story της πρόληψης του καρκίνου του μαστού βοηθά να αλλάξουμε νοοτροπία απέναντι στον καρκίνο

Υγεία & Σώμα / Το success story της πρόληψης του καρκίνου του μαστού

Ο Πανελλήνιος Σύλλογος «Άλμα ζωής» έχει συμβάλει καθοριστικά στην επιτυχημένη προσπάθεια πρόληψης του καρκίνου του μαστού, η οποία αποτελεί τη ναυαρχίδα στα προγράμματα προσυμπτωματικού ελέγχου για χρόνια νοσήματα που υλοποιούνται στην Ελλάδα.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Οι ασθενείς έχουν να αντιμετωπίσουν το χάσμα μεταξύ της υποψίας και της διάγνωσης του καρκίνου

Υγεία & Σώμα / Το χάσμα μεταξύ της υποψίας και της διάγνωσης του καρκίνου

Οι ογκολογικοί ασθενείς δεν έχουν να αντιμετωπίσουν μονάχα την ίδια τη νόσο αλλά και όλα τα εμπόδια που συναντούν στην πορεία. Ένα από αυτά, που δυσκολεύονται να υπερπηδήσουν, αφορά το χάσμα μεταξύ της υποψίας και της διάγνωσης, δύο στάδια καθόλου αλληλένδετα στην πράξη, για τα οποία μας μιλά ο πρόεδρος της Ελληνικής Ομοσπονδίας Καρκίνου (ΕΛΛΟΚ), Γιώργος Καπετανάκης.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Συναισθηματική υπερφαγία: «Έτρωγα κρύες πίτσες με μαρμελάδα και έξτρα τυρί»

Υγεία & Σώμα / Συναισθηματική υπερφαγία: «Έτρωγα κρύες πίτσες με μαρμελάδα και έξτρα τυρί»

Δύο γυναίκες που ζουν με τη διατροφική διαταραχή περιγράφουν τα επεισόδιά τους και εξηγούν πώς είναι να μην απολαμβάνεις το φαγητό αλλά να το χρειάζεσαι για να αποφορτιστείς.
ΛΑΣΚΑΡΙΝΑ ΛΙΑΚΑΚΟΥ
Ινστιτούτο Copernicus: Βαριά η σκιά της κλιματικής αλλαγής στην υγεία των Ελλήνων

Υγεία & Σώμα / Η κλιματική αλλαγή και οι σοβαρές επιπτώσεις της στην υγεία των Ελλήνων

Η κλιματική αλλαγή εξελίσσεται ραγδαία, με την Ελλάδα, την Ιταλία και την Ισπανία να σηκώνουν το μεγαλύτερο φορτίο, καθώς το Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο Copernicus προβλέπει τριπλασιασμό των θανάτων από τη ζέστη μέχρι το τέλος του αιώνα.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
«Το να είσαι διαβητικός δεν σημαίνει ότι δεν είσαι και ασταμάτητος»

Lifo Videos / «Το να είσαι διαβητικός δεν σημαίνει ότι δεν είσαι και ασταμάτητος»

Ο Κωνσταντίνος Κατσούδας, διαβητικός και συνιδρυτής της πρωτοβουλίας Riding4Diabetes, μοιράζεται μια βαθιά προσωπική ιστορία, μιλά για τη σημασία της ενημέρωσης γύρω από τον διαβήτη και την αξία της εξάλειψης του στίγματος γύρω από τη νόσο.
ΣΩΤΗΡΗΣ ΒΑΛΑΡΗΣ
Για πρώτη φορά πλάνο εντοπισμού της προέλευσης νέων ή αναδυόμενων παθογόνων

Υγεία & Σώμα / Αναζητώντας την αλήθεια για τις πανδημίες: Το πλάνο του ΠΟΥ για τη δημόσια υγεία

Στο ερώτημα από πού προήλθε ο «ένοχος» για κάθε επιδημική έξαρση στοχεύει να δώσει απάντηση ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, δημιουργώντας για πρώτη φορά ένα πλήρες πλάνο για τον εντοπισμό της προέλευσης νέων ή αναδυόμενων (παλιότερων) παθογόνων.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ

σχόλια

2 σχόλια
Επίσης υπάρχουν και αυτοί που νοιάζονται για την υγεία και το σώμα τους και προσέχουν. Το να παχαινεις σε μια σχέση μάλλον δείχνει ότι θεωρούν ότι έχουν δεμένο το γάιδαρο τους..