Πώς να δείξεις τι νιώθεις, χωρίς να εκτεθείς

0

Δεν υπάρχουν πολλοί -αποτελεσματικοί, τουλάχιστον- τρόποι, όπου ένας άνθρωπος να αποκαλύψει τα αισθήματα του σ' έναν άλλο, χωρίς τον κίνδυνο της έκθεσης. Και κυρίως, χωρίς να το πει ανοιχτά, να κάνει σαφές και ξεκάθαρο το συναίσθημα του και την ανάγκη έκφρασής του. Ο φόβος της απόρριψης εμποδίζει την άμεση, χωρίς περιστροφές εκδήλωση και συνήθως το αίσθημα μένει αίσθημα, αδήλωτο και εσωτερικευμένο. 

Ωστόσο, σύμφωνα με μελέτη του Bucknell University υπάρχει ένας αλάνθαστος τρόπος και για να εκφραστεί κανείς με σαφήνεια και για να μην εκτεθεί στην περίπτωση που το αντικείμενο της επιθυμίας ή ακόμη περισσότερο του έρωτά του δεν ανταποκριθεί με τον τρόπο που θα περίμενε. Ποιος είναι αυτός ο τρόπος; Η εγγύτητα και κυρίως η επαφή. Τι σημαίνει αυτό; Βάσει τη συγκεκριμένης μελέτης όσο πιο κοντά βρισκόμαστε σε έναν άνθρωπο την ώρα που επικοινωνούμε μαζί του, τόσο πιο σαφής γίνεται η πραγματική μας πρόθεση. Ομοίως, ακόμη και μερικά διακριτικά αγγίγματα κατά τη διάρκεια μίας απλής κουβέντας, δείχνουν επίσης τα πραγματικά μας αισθήματα, χωρίς να χρειαστεί να πούμε πολλά περισσότερα. 

Κάνουμε λόγο για διακριτικές κινήσεις, γιατί καλώς ή κακώς αυτού του είδους τα μη λεκτικά σήματα που στέλνουμε στους άλλους, ακριβώς επειδή δεν περνούν απαρατήρητα, πολύ εύκολα μπορούν να εκληφθούν ως κόλπα χειραγώγησης.

Ας σημειωθεί εδώ -και βάσει της ίδιας μελέτης- ότι ο λόγος γίνεται πάντα για ευγενείς προσεγγίσεις και διακριτικά αγγίγματα που ειδικά σε ό,τι αφορά τον αντρικό πληθυσμό, όχι απλώς λαμβάνονται σοβαρά υπ' όψιν, αλλά "χτίζουν" μακροχρόνιες και σταθερές σχέσεις. «Η γλώσσα του σώματος παίζει κυρίαρχο ρόλο στο παιχνίδι της έλξης, κυρίως γιατί σε αυτό που συμβαίνει συμμετέχει και ανταποκρίνεται αβίαστα το υποσυνείδητό μας», εξηγεί ο T. Joel Wade, καθηγητής Ψυχολογίας στο πανεπιστήμιο του Bucknell και συνεχίζει ακόμη πιο διαφωτιστικά: «Οι χειρονομίες, ακόμη και οι πιο διακριτικές, όχι μόνο βοηθούν την επαφή μας με τους ανθρώπους -και ειδικά αυτούς που μας ενδιαφέρουν-, αλλά ταυτόχρονα υποβοηθούν τη φυσική γοητεία ενός ατόμου».

Υπάρχει, όμως, και μια παγίδα σε όλο αυτό και ο καθηγητής μπαίνει στη διαδικασία να την επισημάνει: «Κάνουμε λόγο για διακριτικές κινήσεις, γιατί καλώς ή κακώς αυτού του είδους τα μη λεκτικά σήματα που στέλνουμε στους άλλους, ακριβώς επειδή δεν περνούν απαρατήρητα, πολύ εύκολα μπορούν να εκληφθούν ως κόλπα χειραγώγησης. Οπότε, καλό είναι όλα αυτά τα αγγίγματα, το να μιλάμε σε κοντινή απόσταση από τον άλλον και όλες οι συναφείς συμπεριφορές να συνοδεύονται από φυσικότητα και αυθορμητισμό, ακριβώς για να μην ερμηνευθούν ως πίεση και προσπάθεια μανιπιουλαρίσματος της συμπεριφοράς του ατόμου που έχουμε δίπλα μας». 

Και φυσικά, ας μιλήσουμε και για το... κέρδος αυτού του τρόπου, ειδικά στην περίπτωση που το ενδιαφερόμενο πρόσωπο, λάβει το μήνυμα, αλλά δεν ανταποκριθεί: δεν διατρέχουμε κίνδυνο να εκτεθούμε. Από τη στιγμή που δεν μιλήσαμε, δεν υπήρξε καμία λεκτική τοποθέτηση από την πλευρά μας, μπορούμε πάντα να ρίξουμε το... φταίξιμο στην αμεσότητα του χαρακτήρα μας, στον αυθορμητισμό και στη ζεστασιά που εκπέμπουμε ως άνθρωποι. Προσοχή! Όλα αυτά, μόνο στην περίπτωση που μιλάμε για διακριτική προσέγγιση. Σε οποιαδήποτε άλλη μορφή, τα αγγίγματά μας μπορούν να παρεξηγηθούν (σοβαρά) και φυσικά όλο αυτό δεν λέγεται πια "εκδήλωση ενδιαφέροντος", αλλά παρενόχληση, οπότε φροντίστε να κρατήσετε τους τόνους χαμηλούς και τη συμπεριφορά ευγενή.

Με στοιχεία από το Women'sHealth.com

Υγεία & Σώμα
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η Φλόγα που ζεσταίνει τις καρδιές των παιδιών με καρκίνο και των οικογενειών τους

Υγεία & Σώμα / Η Φλόγα που ζεσταίνει τις καρδιές των παιδιών με καρκίνο και των οικογενειών τους

Ο παιδικός καρκίνος είναι μια πολύ δύσκολη δοκιμασία. Όμως καμιά οικογένεια δεν είναι μόνη γιατί έχει συμπαραστάτη εδώ και 42 χρόνια τη «Φλόγα», ενώ το ιατρικό οπλοστάσιο διευρύνεται με πρωτοποριακές θεραπείες που εφαρμόζονται στα ελληνικά νοσοκομεία και η χώρα αποκτά περισσότερους δότες μυελού των οστών.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
MOUTH TAPE

Υγεία & Σώμα / Μπορεί το κλείσιμο του στόματος με ταινία να βοηθήσει με το ροχαλητό και την υπνική άπνοια;

Εικόνες ανθρώπων που κοιμούνται με το στόμα τους κλεισμένο με ταινία έχουν κατακλύσει το Instagram και το TikTok, αλλά και την έβδομη σεζόν του δημοφιλούς ριάλιτι «Love is Blind».
THE LIFO TEAM
Νόσος ALS: Ο κορυφαίος ερευνητης James Berry στην Ελλάδα

Υγεία & Σώμα / Ο ειδικός της νόσου ALS στην Ελλάδα: Νέες θεραπείες και ελπίδα για το μέλλον

Σε εκδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν στο νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ και στο Αιγινήτειο, ο δρ. James D. Berry μίλησε για τη σπάνια νευροεκφυλιστική ασθένεια ALS, τις θεραπείες που έχουν εγκριθεί και εκείνες που βρίσκονται σε στάδιο κλινικών δοκιμών.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Το success story της πρόληψης του καρκίνου του μαστού βοηθά να αλλάξουμε νοοτροπία απέναντι στον καρκίνο

Υγεία & Σώμα / Το success story της πρόληψης του καρκίνου του μαστού

Ο Πανελλήνιος Σύλλογος «Άλμα ζωής» έχει συμβάλει καθοριστικά στην επιτυχημένη προσπάθεια πρόληψης του καρκίνου του μαστού, η οποία αποτελεί τη ναυαρχίδα στα προγράμματα προσυμπτωματικού ελέγχου για χρόνια νοσήματα που υλοποιούνται στην Ελλάδα.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Οι ασθενείς έχουν να αντιμετωπίσουν το χάσμα μεταξύ της υποψίας και της διάγνωσης του καρκίνου

Υγεία & Σώμα / Το χάσμα μεταξύ της υποψίας και της διάγνωσης του καρκίνου

Οι ογκολογικοί ασθενείς δεν έχουν να αντιμετωπίσουν μονάχα την ίδια τη νόσο αλλά και όλα τα εμπόδια που συναντούν στην πορεία. Ένα από αυτά, που δυσκολεύονται να υπερπηδήσουν, αφορά το χάσμα μεταξύ της υποψίας και της διάγνωσης, δύο στάδια καθόλου αλληλένδετα στην πράξη, για τα οποία μας μιλά ο πρόεδρος της Ελληνικής Ομοσπονδίας Καρκίνου (ΕΛΛΟΚ), Γιώργος Καπετανάκης.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Συναισθηματική υπερφαγία: «Έτρωγα κρύες πίτσες με μαρμελάδα και έξτρα τυρί»

Υγεία & Σώμα / Συναισθηματική υπερφαγία: «Έτρωγα κρύες πίτσες με μαρμελάδα και έξτρα τυρί»

Δύο γυναίκες που ζουν με τη διατροφική διαταραχή περιγράφουν τα επεισόδιά τους και εξηγούν πώς είναι να μην απολαμβάνεις το φαγητό αλλά να το χρειάζεσαι για να αποφορτιστείς.
ΛΑΣΚΑΡΙΝΑ ΛΙΑΚΑΚΟΥ
Ινστιτούτο Copernicus: Βαριά η σκιά της κλιματικής αλλαγής στην υγεία των Ελλήνων

Υγεία & Σώμα / Η κλιματική αλλαγή και οι σοβαρές επιπτώσεις της στην υγεία των Ελλήνων

Η κλιματική αλλαγή εξελίσσεται ραγδαία, με την Ελλάδα, την Ιταλία και την Ισπανία να σηκώνουν το μεγαλύτερο φορτίο, καθώς το Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο Copernicus προβλέπει τριπλασιασμό των θανάτων από τη ζέστη μέχρι το τέλος του αιώνα.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
«Το να είσαι διαβητικός δεν σημαίνει ότι δεν είσαι και ασταμάτητος»

Lifo Videos / «Το να είσαι διαβητικός δεν σημαίνει ότι δεν είσαι και ασταμάτητος»

Ο Κωνσταντίνος Κατσούδας, διαβητικός και συνιδρυτής της πρωτοβουλίας Riding4Diabetes, μοιράζεται μια βαθιά προσωπική ιστορία, μιλά για τη σημασία της ενημέρωσης γύρω από τον διαβήτη και την αξία της εξάλειψης του στίγματος γύρω από τη νόσο.
ΣΩΤΗΡΗΣ ΒΑΛΑΡΗΣ
Για πρώτη φορά πλάνο εντοπισμού της προέλευσης νέων ή αναδυόμενων παθογόνων

Υγεία & Σώμα / Αναζητώντας την αλήθεια για τις πανδημίες: Το πλάνο του ΠΟΥ για τη δημόσια υγεία

Στο ερώτημα από πού προήλθε ο «ένοχος» για κάθε επιδημική έξαρση στοχεύει να δώσει απάντηση ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, δημιουργώντας για πρώτη φορά ένα πλήρες πλάνο για τον εντοπισμό της προέλευσης νέων ή αναδυόμενων (παλιότερων) παθογόνων.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ