Υπάρχουν διάφορες σχολές στη σύγχρονη συμβουλευτική για μακροχρόνιους δεσμούς. Οι περισσότερες ισχυρίζονται ότι τις δυνατές και μακροχρόνιες σχέσεις ανάμεσα σε ένα ζευγάρι, τις χτίζει η ειλικρίνεια, η απόλυτη ειλικρίνεια. Βέβαια, υπάρχουν και άλλες κατευθύνσεις, λιγότερο «ορθόδοξες», ωστόσο πιο ρεαλιστικές.
Φυσικά, καμία από αυτές τις «σχολές» δεν συμβουλεύει τους ανθρώπους να λένε ψέματα στη σχέση του. Ωστόσο, κάποιοι σύμβουλοι επιμένουν ότι δεν πρέπει να λέγονται όλα, ότι κάποια πράγματα τα κρατάμε αποκλειστικά για τον εαυτό μας ή τουλάχιστον όχι για τον σύντροφο μας.
Σύμφωνα με την δόκτωρα Randi Gunther, η ειλικρίνεια, στις μακροχρόνιες σχέσεις είναι ένα δίκοπο μαχαίρι και ως τέτοιο πρέπει να αντιμετωπίζεται, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι αφήνουμε το μαχαίρι σε αχρηστία...
Υπάρχουν πράγματα που γίνονται και καλό είναι να μη λέγονται και υπάρχουν πράγματα που λέγονται και καλό είναι να μη γίνονται
«Ας δούμε μερικά δύσκολα παραδείγματα ειλικρινών εξομολογήσεων. Πόσο εύκολα αποκαλύπτει κάποιος ότι θέλει να είναι το επίκεντρο της προσοχής; Μια γυναίκα ότι κατά το παρελθόν είχε προχωρήσει σε απανωτές εκτρώσεις; Κάποιος που κάποτε είχε χτυπήσει μία πρώην σύντροφο του σε μία στιγμή οργής, αλλά ήταν κάτι που δεν επανέλαβε ποτέ ξανά; Να μερικά πράγματα που όσο κι αν θέλεις να είσαι ειλικρινής, δεν θα γλιτώσεις ούτε την κριτική ούτε την αμφιβολία. Αυτό είναι το είδος της ειλικρίνειας που μπορεί να μας φέρει σε εξαιρετικά δύσκολη θέση και κάποτε να βάλει σε κρίση και τις σχέσεις», εξηγεί η ειδικός.
Τι προτιμάται, λοιπόν; Χειρισμός, λέει η ειδικός. Όχι του άλλου, σε καμία περίπτωση. Αλλά του τρόπου με τον οποίο θα αποφασίσουμε να πούμε μια σκληρή αλήθεια.
Το ιδανικό μονοπάτι γι’ αυτή την περίπτωση είναι να μην εστιάσουμε στο δύσκολο γεγονός του παρελθόντος που έχουμε να εξομολογηθούμε, αλλά να δώσουμε το πλαίσιο των συνθηκών που μας οδήγησαν εκεί. Πώς είμασταν τότε; Τι ζούσαμε; Τι δυσκολίες είχαμε να αντιμετωπίσουμε; Αυτό κάνει πιο κατανοητή – κάποτε και πιο ευκολοχώνευτη – μια σκληρή αλήθεια.
Από την άλλη, η Cynthia Pickett, ψυχοθεραπεύτρια, κοινωνική λειτουργός και συγγραφέας βιβλίων συμβουλευτικής, έχει να δώσει μία άλλη οπτική της ειλικρινείας μέσα στις σχέσεις.
Καλό είναι να είμαστε ειλικρινείς, αλλά με όρια, με προϋποθέσεις και με καλό κριτήριο.
Όπως χαρακτηριστικά έχει αναφέρει σε σειρά άρθρων της, υπάρχουν λεπτές γραμμές στις οποίες σταματάμε. Όχι να είμαστε ειλικρινείς, αλλά να μιλάμε. Η σιωπή και η τελεία πολλές φορές είναι πολύτιμες σε μία σχέση. Επίσης, η ειλικρίνεια έχει προϋποθέσεις. Ότι πρέπει, δηλαδή, αντιστοίχως ειλικρινές να είναι και το άλλο μέρος της σχέσης. Και φυσικά, ότι πρέπει να είμαστε απολύτως σίγουροι για τις συνέπειες μιας αλήθειας που θα αποκαλύψουμε.
Πέρα από τους ειδικούς, ισχύει πάντα – και στις σχέσεις, βεβαίως – εκείνο το αθάνατο: «Υπάρχουν πράγματα που γίνονται και καλό είναι να μη λέγονται και υπάρχουν πράγματα που λέγονται και καλό είναι να μη γίνονται»...