ΜΑΡΑΘΩΝΙΟΣ

Πόσο ειλικρινείς μας παίρνει να είμαστε σε μία σχέση;

Πόσο ειλικρινείς μας παίρνει να είμαστε σε μία σχέση; Facebook Twitter
Καλό είναι να είμαστε ειλικρινείς, αλλά με όρια, με προϋποθέσεις και με καλό κριτήριο.
1

 

 

Υπάρχουν διάφορες σχολές στη σύγχρονη συμβουλευτική για μακροχρόνιους δεσμούς. Οι περισσότερες ισχυρίζονται ότι τις δυνατές και μακροχρόνιες σχέσεις ανάμεσα σε ένα ζευγάρι, τις χτίζει η ειλικρίνεια, η απόλυτη ειλικρίνεια. Βέβαια, υπάρχουν και άλλες κατευθύνσεις, λιγότερο «ορθόδοξες», ωστόσο πιο ρεαλιστικές.

 

Φυσικά, καμία από αυτές τις «σχολές» δεν συμβουλεύει τους ανθρώπους να λένε ψέματα στη σχέση του. Ωστόσο, κάποιοι σύμβουλοι επιμένουν ότι δεν πρέπει να λέγονται όλα, ότι κάποια πράγματα τα κρατάμε αποκλειστικά για τον εαυτό μας ή τουλάχιστον όχι για τον σύντροφο μας.

Σύμφωνα με την δόκτωρα Randi Gunther, η ειλικρίνεια, στις μακροχρόνιες σχέσεις είναι ένα δίκοπο μαχαίρι και ως τέτοιο πρέπει να αντιμετωπίζεται, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι αφήνουμε το μαχαίρι σε αχρηστία...

Υπάρχουν πράγματα που γίνονται και καλό είναι να μη λέγονται και υπάρχουν πράγματα που λέγονται και καλό είναι να μη γίνονται

«Ας δούμε μερικά δύσκολα παραδείγματα ειλικρινών εξομολογήσεων. Πόσο εύκολα αποκαλύπτει κάποιος ότι θέλει να είναι το επίκεντρο της προσοχής; Μια γυναίκα ότι κατά το παρελθόν είχε προχωρήσει σε απανωτές εκτρώσεις; Κάποιος που κάποτε είχε χτυπήσει μία πρώην σύντροφο του σε μία στιγμή οργής, αλλά ήταν κάτι που δεν επανέλαβε ποτέ ξανά; Να μερικά πράγματα που όσο κι αν θέλεις να είσαι ειλικρινής, δεν θα γλιτώσεις ούτε την κριτική ούτε την αμφιβολία. Αυτό είναι το είδος της ειλικρίνειας που μπορεί να μας φέρει σε εξαιρετικά δύσκολη θέση και κάποτε να βάλει σε κρίση και τις σχέσεις», εξηγεί η ειδικός.

Τι προτιμάται, λοιπόν; Χειρισμός, λέει η ειδικός. Όχι του άλλου, σε καμία περίπτωση. Αλλά του τρόπου με τον οποίο θα αποφασίσουμε να πούμε μια σκληρή αλήθεια.

Το ιδανικό μονοπάτι γι’ αυτή την περίπτωση είναι να μην εστιάσουμε στο δύσκολο γεγονός του παρελθόντος που έχουμε να εξομολογηθούμε, αλλά να δώσουμε το πλαίσιο των συνθηκών που μας οδήγησαν εκεί. Πώς είμασταν τότε; Τι ζούσαμε; Τι δυσκολίες είχαμε να αντιμετωπίσουμε; Αυτό κάνει πιο κατανοητή – κάποτε και πιο ευκολοχώνευτη – μια σκληρή αλήθεια.

Από την άλλη, η Cynthia Pickett, ψυχοθεραπεύτρια, κοινωνική λειτουργός και συγγραφέας βιβλίων συμβουλευτικής, έχει να δώσει μία άλλη οπτική της ειλικρινείας μέσα στις σχέσεις.

Καλό είναι να είμαστε ειλικρινείς, αλλά με όρια, με προϋποθέσεις και με καλό κριτήριο.

Όπως χαρακτηριστικά έχει αναφέρει σε σειρά άρθρων της, υπάρχουν λεπτές γραμμές στις οποίες σταματάμε. Όχι να είμαστε ειλικρινείς, αλλά να μιλάμε. Η σιωπή και η τελεία πολλές φορές είναι πολύτιμες σε μία σχέση. Επίσης, η ειλικρίνεια έχει προϋποθέσεις. Ότι πρέπει, δηλαδή, αντιστοίχως ειλικρινές να είναι και το άλλο μέρος της σχέσης. Και φυσικά, ότι πρέπει να είμαστε απολύτως σίγουροι για τις συνέπειες μιας αλήθειας που θα αποκαλύψουμε.

Πέρα από τους ειδικούς, ισχύει πάντα – και στις σχέσεις, βεβαίως – εκείνο το αθάνατο: «Υπάρχουν πράγματα που γίνονται και καλό είναι να μη λέγονται και υπάρχουν πράγματα που λέγονται και καλό είναι να μη γίνονται»...

1

ΜΑΡΑΘΩΝΙΟΣ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Το να είσαι διαβητικός δεν σημαίνει ότι δεν είσαι και ασταμάτητος»

Lifo Videos / «Το να είσαι διαβητικός δεν σημαίνει ότι δεν είσαι και ασταμάτητος»

Ο Κωνσταντίνος Κατσούδας, διαβητικός και συνιδρυτής της πρωτοβουλίας Riding4Diabetes, μοιράζεται μια βαθιά προσωπική ιστορία, μιλά για τη σημασία της ενημέρωσης γύρω από τον διαβήτη και την αξία της εξάλειψης του στίγματος γύρω από τη νόσο.
ΣΩΤΗΡΗΣ ΒΑΛΑΡΗΣ
Για πρώτη φορά πλάνο εντοπισμού της προέλευσης νέων ή αναδυόμενων παθογόνων

Υγεία & Σώμα / Αναζητώντας την αλήθεια για τις πανδημίες: Το πλάνο του ΠΟΥ για τη δημόσια υγεία

Στο ερώτημα από πού προήλθε ο «ένοχος» για κάθε επιδημική έξαρση στοχεύει να δώσει απάντηση ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, δημιουργώντας για πρώτη φορά ένα πλήρες πλάνο για τον εντοπισμό της προέλευσης νέων ή αναδυόμενων (παλιότερων) παθογόνων.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Πίσω από τη μάστιγα της παιδικής παχυσαρκίας κρύβονται τα λάθη των γονιών, όπως δείχνει νέα έρευνα

Υγεία & Σώμα / Πίσω από τη μάστιγα της παιδικής παχυσαρκίας κρύβονται τα λάθη των γονιών, όπως δείχνει νέα έρευνα

Ένα στα τρία παιδιά στην Ελλάδα, ηλικίας από πέντε ετών και άνω, έχει περιττά κιλά. Το πρόβλημα της παχυσαρκίας είναι μεγάλο και γι' αυτό ευθύνονται η ανθυγιεινή διατροφή, η έλλειψη άσκησης και οι εσφαλμένες αντιλήψεις που έχουν οι γονείς.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Μην αφήσετε το SMS για τον καρκίνο του παχέος εντέρου στο «διαβάστηκε»

Υγεία & Σώμα / Μην αφήσετε το SMS για τον καρκίνο του παχέος εντέρου στο «διαβάστηκε»

Ξεκίνησαν να αποστέλλονται τα SMS για τη διενέργεια του αυτοδιαγνωστικού ελέγχου για τον καρκίνο του παχέος εντέρου. Πρώτη φορά υλοποιείται τέτοιο πρόγραμμα στην Ελλάδα με αποδέκτες 2,8 εκατ. πολίτες.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Λιγότεροι θάνατοι από καρκίνο, αν οι ανοσοθεραπείες δοθούν νωρίς

Υγεία & Σώμα / Λιγότεροι θάνατοι από καρκίνο, αν οι ανοσοθεραπείες δοθούν νωρίς

Νέα μελέτη δείχνει ότι μειώνονται οι μεταστάσεις και οι θάνατοι από καρκίνο όταν τα πιο καινοτόμα φάρμακα, οι ανοσοθεραπείες, χορηγούνται νωρίς. Παράλληλα, εξοικονομούνται πολύτιμοι πόροι για το σύστημα υγείας χάρη στην αποφυγή των επιπλοκών και των υποτροπών της νόσου.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Πώς αντιμετωπίζεται η προκατάληψη για μια ασθένεια που δεν είναι πλέον θανατηφόρα;

Υγεία & Σώμα / Πώς αντιμετωπίζεται η προκατάληψη για μια ασθένεια που δεν είναι πλέον θανατηφόρα;

Οι γιατροί Κ. Πρωτοπαπάς και Ι. Κατσαρόλης καταρρίπτουν μύθους και στερεότυπα γύρω από τον HIV και περιγράφουν τις μεθόδους πρόληψης που λίγοι τελικά γνωρίζουν στην Ελλάδα.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Πράσινο φως στο πρώτο μονοδοσικό HPV εμβόλιο

Υγεία & Σώμα / Πράσινο φως στο πρώτο μονοδοσικό HPV εμβόλιο

Στα τρία έως τώρα HPV εμβόλια που προστατεύουν από τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας (και όχι μόνο) προστίθενται άλλα δύο. Το ένα από αυτά πήρε το πράσινο φως από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας και διαφέρει από τα προηγούμενα καθώς χορηγείται σε μονοδοσικό σχήμα για την απλούστευση της εμβολιαστικής διαδικασίας.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
«Προτιμώ να σκέφτομαι ότι ήμουν τύχερη γιατί το ξεπέρασα και όχι άτυχη γιατί μου συνέβη»

Παγκόσμια Ημέρα πρόληψης κατά του καρκίνου του μαστού / «Προτιμώ να σκέφτομαι ότι ήμουν τύχερη γιατί το ξεπέρασα και όχι άτυχη γιατί μου συνέβη»

Πέντε χρόνια μετά τη διάγνωση με καρκίνο του μαστού, η Τζούλη Αγοράκη περιγράφει εκείνες τις δύσκολες πρώτες μέρες αλλά και το δώρο που έκανε στον εαυτό της.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
Το αλκοόλ προκαλεί καρκίνο: Η Ιρλανδία γίνεται η πρώτη χώρα που καθιερώνει την προειδοποίηση στις ετικέτες των ποτών

Υγεία & Σώμα / «Το αλκοόλ προκαλεί καρκίνο»: Η Ιρλανδία γίνεται η πρώτη χώρα που καθιερώνει την προειδοποίηση στις ετικέτες των ποτών

Σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε τον Ιούλιο, σχεδόν οι μισοί Ευρωπαίοι δεν γνωρίζουν ότι υπάρχει σχέση μεταξύ της κατανάλωσης αλκοόλ και της πιθανότητας να προσβληθούν από επτά τύπους καρκίνου.
THE LIFO TEAM