Πόσο ειλικρινείς μας παίρνει να είμαστε σε μία σχέση;

Πόσο ειλικρινείς μας παίρνει να είμαστε σε μία σχέση; Facebook Twitter
Καλό είναι να είμαστε ειλικρινείς, αλλά με όρια, με προϋποθέσεις και με καλό κριτήριο.
1

 

 

Υπάρχουν διάφορες σχολές στη σύγχρονη συμβουλευτική για μακροχρόνιους δεσμούς. Οι περισσότερες ισχυρίζονται ότι τις δυνατές και μακροχρόνιες σχέσεις ανάμεσα σε ένα ζευγάρι, τις χτίζει η ειλικρίνεια, η απόλυτη ειλικρίνεια. Βέβαια, υπάρχουν και άλλες κατευθύνσεις, λιγότερο «ορθόδοξες», ωστόσο πιο ρεαλιστικές.

 

Φυσικά, καμία από αυτές τις «σχολές» δεν συμβουλεύει τους ανθρώπους να λένε ψέματα στη σχέση του. Ωστόσο, κάποιοι σύμβουλοι επιμένουν ότι δεν πρέπει να λέγονται όλα, ότι κάποια πράγματα τα κρατάμε αποκλειστικά για τον εαυτό μας ή τουλάχιστον όχι για τον σύντροφο μας.

Σύμφωνα με την δόκτωρα Randi Gunther, η ειλικρίνεια, στις μακροχρόνιες σχέσεις είναι ένα δίκοπο μαχαίρι και ως τέτοιο πρέπει να αντιμετωπίζεται, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι αφήνουμε το μαχαίρι σε αχρηστία...

Υπάρχουν πράγματα που γίνονται και καλό είναι να μη λέγονται και υπάρχουν πράγματα που λέγονται και καλό είναι να μη γίνονται

«Ας δούμε μερικά δύσκολα παραδείγματα ειλικρινών εξομολογήσεων. Πόσο εύκολα αποκαλύπτει κάποιος ότι θέλει να είναι το επίκεντρο της προσοχής; Μια γυναίκα ότι κατά το παρελθόν είχε προχωρήσει σε απανωτές εκτρώσεις; Κάποιος που κάποτε είχε χτυπήσει μία πρώην σύντροφο του σε μία στιγμή οργής, αλλά ήταν κάτι που δεν επανέλαβε ποτέ ξανά; Να μερικά πράγματα που όσο κι αν θέλεις να είσαι ειλικρινής, δεν θα γλιτώσεις ούτε την κριτική ούτε την αμφιβολία. Αυτό είναι το είδος της ειλικρίνειας που μπορεί να μας φέρει σε εξαιρετικά δύσκολη θέση και κάποτε να βάλει σε κρίση και τις σχέσεις», εξηγεί η ειδικός.

Τι προτιμάται, λοιπόν; Χειρισμός, λέει η ειδικός. Όχι του άλλου, σε καμία περίπτωση. Αλλά του τρόπου με τον οποίο θα αποφασίσουμε να πούμε μια σκληρή αλήθεια.

Το ιδανικό μονοπάτι γι’ αυτή την περίπτωση είναι να μην εστιάσουμε στο δύσκολο γεγονός του παρελθόντος που έχουμε να εξομολογηθούμε, αλλά να δώσουμε το πλαίσιο των συνθηκών που μας οδήγησαν εκεί. Πώς είμασταν τότε; Τι ζούσαμε; Τι δυσκολίες είχαμε να αντιμετωπίσουμε; Αυτό κάνει πιο κατανοητή – κάποτε και πιο ευκολοχώνευτη – μια σκληρή αλήθεια.

Από την άλλη, η Cynthia Pickett, ψυχοθεραπεύτρια, κοινωνική λειτουργός και συγγραφέας βιβλίων συμβουλευτικής, έχει να δώσει μία άλλη οπτική της ειλικρινείας μέσα στις σχέσεις.

Καλό είναι να είμαστε ειλικρινείς, αλλά με όρια, με προϋποθέσεις και με καλό κριτήριο.

Όπως χαρακτηριστικά έχει αναφέρει σε σειρά άρθρων της, υπάρχουν λεπτές γραμμές στις οποίες σταματάμε. Όχι να είμαστε ειλικρινείς, αλλά να μιλάμε. Η σιωπή και η τελεία πολλές φορές είναι πολύτιμες σε μία σχέση. Επίσης, η ειλικρίνεια έχει προϋποθέσεις. Ότι πρέπει, δηλαδή, αντιστοίχως ειλικρινές να είναι και το άλλο μέρος της σχέσης. Και φυσικά, ότι πρέπει να είμαστε απολύτως σίγουροι για τις συνέπειες μιας αλήθειας που θα αποκαλύψουμε.

Πέρα από τους ειδικούς, ισχύει πάντα – και στις σχέσεις, βεβαίως – εκείνο το αθάνατο: «Υπάρχουν πράγματα που γίνονται και καλό είναι να μη λέγονται και υπάρχουν πράγματα που λέγονται και καλό είναι να μη γίνονται»...

1

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Γιατί γίνεται τόσος ντόρος με το μικροβίωμα του εντέρου και τη διατροφή;

Ψυχή & Σώμα / Γιατί γίνεται τόσος ντόρος γύρω από το μικροβίωμα του εντέρου και τη διατροφή;

Τι συμβαίνει με τα τρισεκατομμύρια μικροοργανισμών στο έντερό μας; Πώς αλληλεπιδρούν με τη διατροφή μας –ενισχύοντας ή διαταράσσοντάς την– και τι σημαίνει αυτό για την υγεία μας; H Μερόπη Κοκκίνη συζητά με τη Μαντώ Κυριακού, καθηγήτρια Μικροβιολογίας, στο Τμήμα Επιστήμης Διαιτολογίας-Διατροφής του Χαροκοπείου Πανεπιστημίου.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Η γυναίκα που ανέδειξε τον οργασμικό διαλογισμό θα συνεχίσει να το κάνει ακόμα και στη φυλακή

Υγεία & Σώμα / Η γυναίκα που ανέδειξε τον οργασμικό διαλογισμό θα συνεχίσει να το κάνει ακόμα και στη φυλακή

Η Νικόλ Ντεντόν υπήρξε για μια δεκαετία επικεφαλής μιας αυτοκρατορίας κέντρων ευεξίας που μετέτρεπε τη σεξουαλική διέγερση σε πρακτική διαλογισμού. Τώρα αντιμετωπίζει την κατηγορία της εκμετάλλευσης των εργαζομένων στην εταιρεία που ίδρυσε.
THE LIFO TEAM
Διατροφή και γυμναστική: Με τόσα trends στο TikTok πώς θα βρω αυτό που μου ταιριάζει;

Ζωή στα καλύτερά της / Διατροφή και γυμναστική: Με τόσα trends στο TikTok πώς θα βρω αυτό που μου ταιριάζει;

Mια συζήτηση για τις αλήθειες και τους μύθους της διατροφής και της γυμναστικής με τον αθλητικό επιστήμονα Γιάννη Κωτσή, στο πλαίσιο της νέας σειράς podcast «Ζωή στα καλύτερά της», με την υποστήριξη των συμπληρωμάτων διατροφής EVIOL.
THE LIFO TEAM
Burnout: Είναι απλή κόπωση ή κάτι βαθύτερο;

Ζωή στα καλύτερά της / Burnout: Είναι απλή κόπωση ή κάτι βαθύτερο;

Μια συζήτηση για το σύνδρομο εργασιακής εξουθένωσης με την κλινική-οργανωσιακή ψυχολόγο Έλενα Μπίκου, στο πλαίσιο της νέας σειράς podcast «Ζωή στα καλύτερά της», με την υποστήριξη των συμπληρωμάτων διατροφής EVIOL.
ΛΑΣΚΑΡΙΝΑ ΛΙΑΚΑΚΟΥ
ΙΟΥΛΙΑ ΑΡΜΑΓΟΥ

Good Business Directory Vol.5 / Ιουλία Αρμάγου: Επιστήμη, βιωσιμότητα και εξωστρέφεια από μια ελληνική εταιρεία που πρωτοπορεί

Σε μια ενδιαφέρουσα συζήτηση μιλά για την επιμονή της όσον αφορά την εξατομικευμένη φροντίδα του δέρματος, την έμφαση στη βιωσιμότητα, αλλά και την εξωστρέφεια, χάρη στην οποία η Juliette Armand βρίσκεται σε 42 χώρες(!).
ΕΦΗ ΑΝΕΣΤΗ
Σάββας Χαραλαμπίδης

Good Business Directory Vol.5 / Βιώσιμο σύστημα υγείας επιτυγχάνεται με καινοτομία και σταθερό πλαίσιο συνεργασίας με την πολιτεία

Σε μια συνέντευξη εφ’ όλης της ύλης ο Σάββας Χαραλαμπίδης, γενικός διευθυντής Ελλάδος, Κύπρου & European Distributor Μarkets της Gilead Sciences, χαρτογραφεί τους παράγοντες που διασφαλίζουν τη βιωσιμότητα του συστήματος υγείας στη χώρα μας.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Τι στρέφει έναν άνθρωπο στους εθισμούς;

Άκου την επιστήμη / Τι στρέφει έναν άνθρωπο στους εθισμούς;

Oι εξαρτήσεις, οι ψυχοδραστικές ουσίες και η απειλή μιας νέας πανδημίας. Ο καθηγητής Επιδημιολογίας και Προληπτικής Ιατρικής στο ΕΚΠΑ, Άγγελος Χατζάκης, εξηγεί στον Γιάννη Πανταζόπουλο.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
SOS, το παιδί μου έχει διάσπαση προσοχής

Radio Lifo / SOS, το παιδί μου έχει διάσπαση προσοχής

Τι είναι η διαταραχή ελλειμματικής προσοχής και υπερκινητικότητας; Πόσα παιδιά και έφηβοι έχουν; Είναι η ΔΕΠΥ διαταραχή της εποχή μας; Τι πρέπει να γνωρίζει ένας γονιός όταν το παιδί του παρουσιάσει σημάδια διάσπασης προσοχής; Η Τζούλη Αγοράκη συζητά με την παιδοψυχίατρο Τέρψη Κόρπα και τον ψυχοπαιδαγωγό Χρήστο Σκαλούμπακα.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
HIV: Στην Gilead δεν κάνουμε εκπτώσεις στην αλήθεια

Υγεία & Σώμα / HIV: Στην Gilead δεν κάνουμε εκπτώσεις στην αλήθεια

Η Βίκυ Τσάμη, Director Public Affairs, και ο Ιωάννης Κατσαρόλης, παθολόγος-λοιμωξιολόγος, Director Medical Affairs της Gilead Sciences, μιλούν για τις πρωτοβουλίες της βιοφαρμακευτικής εταιρείας που στόχο έχουν να προκαλέσουν την κοινωνία ώστε να σκεφτεί βαθύτερα, να αναμετρηθεί με τον φόβο και την άγνοια.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Η Φλόγα που ζεσταίνει τις καρδιές των παιδιών με καρκίνο και των οικογενειών τους

Υγεία & Σώμα / Η Φλόγα που ζεσταίνει τις καρδιές των παιδιών με καρκίνο και των οικογενειών τους

Ο παιδικός καρκίνος είναι μια πολύ δύσκολη δοκιμασία. Όμως καμιά οικογένεια δεν είναι μόνη γιατί έχει συμπαραστάτη εδώ και 42 χρόνια τη «Φλόγα», ενώ το ιατρικό οπλοστάσιο διευρύνεται με πρωτοποριακές θεραπείες που εφαρμόζονται στα ελληνικά νοσοκομεία και η χώρα αποκτά περισσότερους δότες μυελού των οστών.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
MOUTH TAPE

Υγεία & Σώμα / Μπορεί το κλείσιμο του στόματος με ταινία να βοηθήσει με το ροχαλητό και την υπνική άπνοια;

Εικόνες ανθρώπων που κοιμούνται με το στόμα τους κλεισμένο με ταινία έχουν κατακλύσει το Instagram και το TikTok, αλλά και την έβδομη σεζόν του δημοφιλούς ριάλιτι «Love is Blind».
THE LIFO TEAM