ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ

Πόσο ευτυχισμένοι είστε;

Πόσο ευτυχισμένοι είστε; Facebook Twitter
Aν μπορούσες να αξιολογήσεις με έναν αριθμό από το 1 έως το 5 τον βαθμό ευτυχίας που βιώνεις αυτή τη στιγμή, τι βαθμό θα έβαζες;
0

Λένε ότι η ευτυχία είναι μικρές στιγμές καθ’ όλη τη διάρκεια της μέρας και γι’ αυτό μας είναι δύσκολο να... αθροίσουμε αυτές τις μικροχαρές και να εκτιμήσουμε φίλους, καταστάσεις και ευκαιρίες, στην καθημερινότητα μας, τουλάχιστον. Όμως, η επιστήμη – από παλιά ισχυρίζεται ότι η φυσική μας τάση να ευτυχήσουμε και επίσης η αισιοδοξία – είναι που μας κρατάνε ζωντανούς και μάχιμους και για να το αποδείξει αυτό χρησιμοποιεί ένα μικρό ψυχολογικό τεστ που γίνεται σε φοιτητές ψυχολογίας από το 1978.

Το τεστ δεν ρωτάει πολλά. Ούτε δύσκολα. Αποτελείται από 4 απλούστατες ερωτήσεις που θα μπορούσαν να γίνουν και μεταξύ φίλων και είναι οι εξής:

Πόσο ευτυχισμένος /-η νιώθεις:

α) Σ’ αυτή τη φάση της ζωής σου;

β) Όταν κουβεντιάζεις μ’ έναν φίλο;

γ) Όταν βλέπεις τηλεόραση;

δ) Όταν γελάς δυνατά με ένα αστείο;

Και μία τελευταία γενικόλογη:

αν μπορούσες να αξιολογήσεις με έναν αριθμό από το 1 έως το 5 τον βαθμό ευτυχίας που βιώνεις αυτή τη στιγμή, τι βαθμό θα έβαζες;

Μοιάζει παιδιάστικο το τεστ, όμως, όσες φορές έχει επιχειρηθεί σε ομάδες ανθρώπων που κέρδισαν το λαχείο, σε ανθρώπους που βίωσαν κάποιο σοβαρό ατύχημα ή πρόβλημα υγείας και σε ανθρώπους που συνέχιζαν ήσυχα την καθημερινότητα τους, τα αποτελέσματα ήταν εντυπωσιακά. Γιατί; Διότι αυτοί που είχαν κερδίσει κάποιο χρηματικό ποσό σε κάποιο τυχερό παιχνίδι αξιολογούσαν την “ευτυχία” τους με 3,8 (!) και λιγότερο, όσοι είχαν επιβιώσει από κάποιο ατύχημα με 4, κάποτε και άνω του 4 και όσοι είχαν την ευκαιρία να συνεχίζουν όμορφα και ήσυχα την καθημερινότητα τους, πολύ συχνά με 3, ίσως και χαμηλότερα.

 

Με λίγα λόγια, ο τρόπος με τον οποίο αξιολογούμε την ευτυχία μας διαμορφώνεται τόσο από τις προσδοκίες μας και τα δυσάρεστα περιστατικά στη ζωή μας, όσο και από το πώς αντιδρούμε όταν πραγματοποιούνται οι ευχές μας και όταν επιβιώνουμε μέσα απ’ όσα απευχόμαστε…

 

Στοιχεία από τη Guardian 

0

ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η Φλόγα που ζεσταίνει τις καρδιές των παιδιών με καρκίνο και των οικογενειών τους

Υγεία & Σώμα / Η Φλόγα που ζεσταίνει τις καρδιές των παιδιών με καρκίνο και των οικογενειών τους

Ο παιδικός καρκίνος είναι μια πολύ δύσκολη δοκιμασία. Όμως καμιά οικογένεια δεν είναι μόνη γιατί έχει συμπαραστάτη εδώ και 42 χρόνια τη «Φλόγα», ενώ το ιατρικό οπλοστάσιο διευρύνεται με πρωτοποριακές θεραπείες που εφαρμόζονται στα ελληνικά νοσοκομεία και η χώρα αποκτά περισσότερους δότες μυελού των οστών.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
MOUTH TAPE

Υγεία & Σώμα / Μπορεί το κλείσιμο του στόματος με ταινία να βοηθήσει με το ροχαλητό και την υπνική άπνοια;

Εικόνες ανθρώπων που κοιμούνται με το στόμα τους κλεισμένο με ταινία έχουν κατακλύσει το Instagram και το TikTok, αλλά και την έβδομη σεζόν του δημοφιλούς ριάλιτι «Love is Blind».
THE LIFO TEAM
Νόσος ALS: Ο κορυφαίος ερευνητης James Berry στην Ελλάδα

Υγεία & Σώμα / Ο ειδικός της νόσου ALS στην Ελλάδα: Νέες θεραπείες και ελπίδα για το μέλλον

Σε εκδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν στο νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ και στο Αιγινήτειο, ο δρ. James D. Berry μίλησε για τη σπάνια νευροεκφυλιστική ασθένεια ALS, τις θεραπείες που έχουν εγκριθεί και εκείνες που βρίσκονται σε στάδιο κλινικών δοκιμών.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Το success story της πρόληψης του καρκίνου του μαστού βοηθά να αλλάξουμε νοοτροπία απέναντι στον καρκίνο

Υγεία & Σώμα / Το success story της πρόληψης του καρκίνου του μαστού

Ο Πανελλήνιος Σύλλογος «Άλμα ζωής» έχει συμβάλει καθοριστικά στην επιτυχημένη προσπάθεια πρόληψης του καρκίνου του μαστού, η οποία αποτελεί τη ναυαρχίδα στα προγράμματα προσυμπτωματικού ελέγχου για χρόνια νοσήματα που υλοποιούνται στην Ελλάδα.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Οι ασθενείς έχουν να αντιμετωπίσουν το χάσμα μεταξύ της υποψίας και της διάγνωσης του καρκίνου

Υγεία & Σώμα / Το χάσμα μεταξύ της υποψίας και της διάγνωσης του καρκίνου

Οι ογκολογικοί ασθενείς δεν έχουν να αντιμετωπίσουν μονάχα την ίδια τη νόσο αλλά και όλα τα εμπόδια που συναντούν στην πορεία. Ένα από αυτά, που δυσκολεύονται να υπερπηδήσουν, αφορά το χάσμα μεταξύ της υποψίας και της διάγνωσης, δύο στάδια καθόλου αλληλένδετα στην πράξη, για τα οποία μας μιλά ο πρόεδρος της Ελληνικής Ομοσπονδίας Καρκίνου (ΕΛΛΟΚ), Γιώργος Καπετανάκης.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Συναισθηματική υπερφαγία: «Έτρωγα κρύες πίτσες με μαρμελάδα και έξτρα τυρί»

Υγεία & Σώμα / Συναισθηματική υπερφαγία: «Έτρωγα κρύες πίτσες με μαρμελάδα και έξτρα τυρί»

Δύο γυναίκες που ζουν με τη διατροφική διαταραχή περιγράφουν τα επεισόδιά τους και εξηγούν πώς είναι να μην απολαμβάνεις το φαγητό αλλά να το χρειάζεσαι για να αποφορτιστείς.
ΛΑΣΚΑΡΙΝΑ ΛΙΑΚΑΚΟΥ
Ινστιτούτο Copernicus: Βαριά η σκιά της κλιματικής αλλαγής στην υγεία των Ελλήνων

Υγεία & Σώμα / Η κλιματική αλλαγή και οι σοβαρές επιπτώσεις της στην υγεία των Ελλήνων

Η κλιματική αλλαγή εξελίσσεται ραγδαία, με την Ελλάδα, την Ιταλία και την Ισπανία να σηκώνουν το μεγαλύτερο φορτίο, καθώς το Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο Copernicus προβλέπει τριπλασιασμό των θανάτων από τη ζέστη μέχρι το τέλος του αιώνα.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
«Το να είσαι διαβητικός δεν σημαίνει ότι δεν είσαι και ασταμάτητος»

Lifo Videos / «Το να είσαι διαβητικός δεν σημαίνει ότι δεν είσαι και ασταμάτητος»

Ο Κωνσταντίνος Κατσούδας, διαβητικός και συνιδρυτής της πρωτοβουλίας Riding4Diabetes, μοιράζεται μια βαθιά προσωπική ιστορία, μιλά για τη σημασία της ενημέρωσης γύρω από τον διαβήτη και την αξία της εξάλειψης του στίγματος γύρω από τη νόσο.
ΣΩΤΗΡΗΣ ΒΑΛΑΡΗΣ
Για πρώτη φορά πλάνο εντοπισμού της προέλευσης νέων ή αναδυόμενων παθογόνων

Υγεία & Σώμα / Αναζητώντας την αλήθεια για τις πανδημίες: Το πλάνο του ΠΟΥ για τη δημόσια υγεία

Στο ερώτημα από πού προήλθε ο «ένοχος» για κάθε επιδημική έξαρση στοχεύει να δώσει απάντηση ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, δημιουργώντας για πρώτη φορά ένα πλήρες πλάνο για τον εντοπισμό της προέλευσης νέων ή αναδυόμενων (παλιότερων) παθογόνων.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ