Πόσο ευτυχισμένοι είστε;

Πόσο ευτυχισμένοι είστε; Facebook Twitter
Aν μπορούσες να αξιολογήσεις με έναν αριθμό από το 1 έως το 5 τον βαθμό ευτυχίας που βιώνεις αυτή τη στιγμή, τι βαθμό θα έβαζες;
0

Λένε ότι η ευτυχία είναι μικρές στιγμές καθ’ όλη τη διάρκεια της μέρας και γι’ αυτό μας είναι δύσκολο να... αθροίσουμε αυτές τις μικροχαρές και να εκτιμήσουμε φίλους, καταστάσεις και ευκαιρίες, στην καθημερινότητα μας, τουλάχιστον. Όμως, η επιστήμη – από παλιά ισχυρίζεται ότι η φυσική μας τάση να ευτυχήσουμε και επίσης η αισιοδοξία – είναι που μας κρατάνε ζωντανούς και μάχιμους και για να το αποδείξει αυτό χρησιμοποιεί ένα μικρό ψυχολογικό τεστ που γίνεται σε φοιτητές ψυχολογίας από το 1978.

Το τεστ δεν ρωτάει πολλά. Ούτε δύσκολα. Αποτελείται από 4 απλούστατες ερωτήσεις που θα μπορούσαν να γίνουν και μεταξύ φίλων και είναι οι εξής:

Πόσο ευτυχισμένος /-η νιώθεις:

α) Σ’ αυτή τη φάση της ζωής σου;

β) Όταν κουβεντιάζεις μ’ έναν φίλο;

γ) Όταν βλέπεις τηλεόραση;

δ) Όταν γελάς δυνατά με ένα αστείο;

Και μία τελευταία γενικόλογη:

αν μπορούσες να αξιολογήσεις με έναν αριθμό από το 1 έως το 5 τον βαθμό ευτυχίας που βιώνεις αυτή τη στιγμή, τι βαθμό θα έβαζες;

Μοιάζει παιδιάστικο το τεστ, όμως, όσες φορές έχει επιχειρηθεί σε ομάδες ανθρώπων που κέρδισαν το λαχείο, σε ανθρώπους που βίωσαν κάποιο σοβαρό ατύχημα ή πρόβλημα υγείας και σε ανθρώπους που συνέχιζαν ήσυχα την καθημερινότητα τους, τα αποτελέσματα ήταν εντυπωσιακά. Γιατί; Διότι αυτοί που είχαν κερδίσει κάποιο χρηματικό ποσό σε κάποιο τυχερό παιχνίδι αξιολογούσαν την “ευτυχία” τους με 3,8 (!) και λιγότερο, όσοι είχαν επιβιώσει από κάποιο ατύχημα με 4, κάποτε και άνω του 4 και όσοι είχαν την ευκαιρία να συνεχίζουν όμορφα και ήσυχα την καθημερινότητα τους, πολύ συχνά με 3, ίσως και χαμηλότερα.

 

Με λίγα λόγια, ο τρόπος με τον οποίο αξιολογούμε την ευτυχία μας διαμορφώνεται τόσο από τις προσδοκίες μας και τα δυσάρεστα περιστατικά στη ζωή μας, όσο και από το πώς αντιδρούμε όταν πραγματοποιούνται οι ευχές μας και όταν επιβιώνουμε μέσα απ’ όσα απευχόμαστε…

 

Στοιχεία από τη Guardian 

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πόσο διαφορετικά είναι στην πραγματικότητα τα ανδρικά προϊόντα περιποίησης από τα γυναικεία;

Υγεία & Σώμα / Πόσο διαφορετικά είναι στην πραγματικότητα τα ανδρικά προϊόντα περιποίησης από τα γυναικεία;

Νέες μάρκες εμφανίζονται διαρκώς στη βιομηχανία της ανδρικής περιποίησης. Το ερώτημα όμως παραμένει: χρειάζονται πραγματικά οι άνδρες τόσα πολλά εξειδικευμένα προϊόντα;
THE LIFO TEAM
Η Ελληνίδα που θέλει να θεραπεύσει τη νόσο του Κρον

Επιστήμες / Η Ελληνίδα που θέλει να θεραπεύσει τη νόσο του Κρον

Η Νεφέλη Σκούφου-Παπουτσάκη ανήκει στους επιστήμονες του Πανεπιστημίου του Κέμπριτζ που δημιούργησαν «μίνι έντερα» προκειμένου να βοηθήσουν στην κατανόηση της νόσου του Κρον και στην εύρεση ακριβέστερων και πιο εξατομικευμένων θεραπειών.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
«Θα το κάνω για μένα»: Πόσο υαλουρονικό αντέχει το συκώτι και η αισθητική μας;

Υγεία & Σώμα / «Θα κάνω υαλουρονικό στα χείλη, θα το κάνω για μένα»: Μας έχουν καταστρέψει οι Καρντάσιαν;

Πόσο εντάξει είναι να κάνουν οι έφηβοι fillers; Πώς φτάσαμε να κάνουμε botox ακόμα και στο κομμωτήριο; Και τι μπορεί να πάει στραβά με τα ενέσιμα; Μία δερματολόγος και μια ψυχοθεραπεύτρια απαντούν.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
Αποκατάσταση ασθενών: Η μαύρη τρύπα του ΕΣΥ

Φάκελος Υγεία / Αποκατάσταση ασθενών: Η μαύρη τρύπα του ΕΣΥ

Το κουβάρι της αποκατάστασης των ασθενών στο δημόσιο σύστημα υγείας είναι μπλεγμένο και πολυδιάστατο, κι όταν πιάσει κανείς το νήμα διαπιστώνει ότι αναφύονται δύσκολα κοινωνικά ζητήματα, που συνήθως κρύβονται κάτω από το χαλί της επικαιρότητας.
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
ΜΕΘ: Υπάρχουν πια αρκετές, αλλά υπολειτουργούν

Φάκελος Υγεία / ΜΕΘ: Υπάρχουν πια αρκετές, αλλά υπολειτουργούν

Η πιο σημαντική παρακαταθήκη που άφησε στα δημόσια νοσοκομεία το σαρωτικό κύμα του Covid-19 είναι η αύξηση των κλινών στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, οι οποίες προήλθαν κυρίως από δωρεές. Το πρόβλημα είναι ότι αρκετές από αυτές είναι κλειστές και κάποιες άλλες υπολειτουργούν.
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
Μεταρρύθμιση για την υγεία: Φύγε Ε.Σ.Υ., έλα εσύ

Φάκελος Υγεία / Μεταρρύθμιση για την υγεία: Θεραπεύει παθογένειες ή ανοίγει νέες πληγές;

Η μεταρρύθμιση συμπυκνώνεται σε τρεις αλλαγές: τα επί πληρωμή απογευματινά χειρουργεία στα δημόσια νοσοκομεία, την απασχόληση των γιατρών του ΕΣΥ πέραν του ωραρίου τους στον ιδιωτικό τομέα και τη δυνατότητα των ιδιωτών γιατρών να διενεργούν ιατρικές πράξεις μέσα στα δημόσια νοσοκομεία. Ποια είναι τα επιχειρήματα της κυβέρνησης γι’ αυτό το αμφίδρομο «μπες βγες» στη δημόσια υγεία, με το οποίο υποστηρίζει ότι θα την ισχυροποιήσει;
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
ΕΣΥ: Άγονες περιοχές, άγονα επιδόματα και άγονες λύσεις

Φάκελος Υγεία / Γιατρός στις Κυκλάδες: Άγονες περιοχές, άγονα επιδόματα και άγονες λύσεις

Ποια είναι η καθημερινότητα ενός γιατρού στις Κυκλάδες; Πώς τα βγάζει πέρα μια γιατρός στη Λήμνο, όταν έχει να αντιμετωπίσει ένα έκτακτο περιστατικό που απαιτεί αεροδιακομιδή; Μια εικόνα από τις δημόσιες δομές υγείας στις άγονες και δυσπρόσιτες περιοχές της χώρας, που ξέμειναν από γιατρούς αλλά και από κυβερνητικές λύσεις, αφού κι αυτές άγονες παραμένουν.
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ