Προστατέψτε τα μάτια σας από επιπεφυκίτιδα και ξηροφθαλμία

Προστατέψτε τα μάτια σας από επιπεφυκίτιδα και ξηροφθαλμία Facebook Twitter
Όσοι πάσχουν από εαρινή επιπεφυκίτιδα αποκτούν με την πάροδο των ετών μια μόνιμη ευαισθησία στα μάτια
0

Όσοι φορούν φακούς επαφής και όσοι πάσχουν από εαρινή επιπεφυκίτιδα αποκτούν με την πάροδο των ετών μια μόνιμη ευαισθησία στα μάτια, που συχνά τους οδηγεί σε κατάχρηση κορτιζονούχων κολλυρίων, η οποία μόνο αθώα δεν είναι.

«Τα άτομα που κάνουν κατάχρηση κολλυρίων με κορτιζόνη για να ανακουφιστούν από ερεθισμούς στα μάτια κινδυνεύουν να πάθουν γλαύκωμα» επισημαίνει ο χειρουργός οφθαλμίατρος Γιώργος Μαγκουρίτσας και εξηγεί τι πρέπει να προσέχουμε.

Αν πρόκειται να χρησιμοποιήσετε κολλύριο με κορτιζόνη για μια εβδομάδα, η ενδοφθάλμια πίεση του ματιού μπορεί να ανέβει στα 30 mmHg, με τα φυσιολογικά όρια να κυμαίνονται από 10 έως 21 mmHg.

Αν, τώρα, καταφεύγετε σε τέτοιου είδους χρήση συχνά και χωρίς να συμβουλευτείτε γιατρό, ούτε κάνετε προληπτικά μια μέτρηση της ενδοφθάλμιας πίεσης μετά το κολλύριο, τότε ανήκετε σε ομάδα υψηλού κινδύνου για την εμφάνιση γλαυκώματος.

Το γλαύκωμα έχει χαρακτηριστεί ως ο σιωπηλός κλέφτης της όρασης, αφού εξελίσσεται προοδευτικά, χωρίς να δίνει συμπτώματα, κι αυτό ακριβώς το καθιστά πιο επικίνδυνο.

Ακόμα πιο διαδεδομένη από την εαρινή επιπεφυκίτιδα είναι η επίμονη ξηροφθαλμία που εκδηλώνεται σαν χρόνιο σύνδρομο. Αυτό αναπτύσσεται όταν οι δακρυϊκοί πόροι δεν παράγουν επαρκείς ποσότητες δακρύων ή όταν τα παραγόμενα δάκρυα δεν είναι αρκετά ποιοτικά.

Όπως εξηγεί ο χειρουργός οφθαλμίατρος Αναστάσιος Κανελλόπουλος, καθηγητής Οφθαλμολογίας του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης: «Τα δάκρυα είναι απαραίτητα για να υγραίνονται και να λιπαίνονται τα μάτια, για να καθαρίζουν από ξένα σώματα και να εστιάζουν καλύτερα».

Το σύνδρομο της ξηροφθαλμίας είναι πιο συχνό στις γυναίκες, ιδίως μετά την εμμηνόπαυση, εξαιτίας των ορμονικών αλλαγών που συμβαίνουν στο σώμα τους», αλλά και στις νεότερες γυναίκες που παίρνουν αντισυλληπτικά χάπια και σε όσες φορούν φακούς επαφής.

Όλες αυτές οι λειτουργίες διαταράσσονται όταν η δακρυϊκή στοιβάδα δεν παράγει αρκετά δάκρυα ή όταν τα δάκρυα που παράγει δεν έχουν την επιθυμητή σύσταση, αφού, σε αντίθεση με ό,τι πιστεύουν πολλοί, δεν αποτελούνται μόνο από άλατα και νερό αλλά από εκατοντάδες πρωτεΐνες, ηλεκτρολύτες, αντισώματα και λιπίδια.

Το σύνδρομο της ξηροφθαλμίας είναι πιο συχνό στις γυναίκες, ιδίως μετά την εμμηνόπαυση, εξαιτίας των ορμονικών αλλαγών που συμβαίνουν στο σώμα τους», αλλά και στις νεότερες γυναίκες που παίρνουν αντισυλληπτικά χάπια και σε όσες φορούν φακούς επαφής.


Το μυστικό για να ανακουφιστείτε από την ξηροφθαλμία δεν κρύβεται μόνο σε φαρμακευτικά σκευάσματα αλλά και σε μερικά μικρά, καθημερινά μυστικά.

Όπως συστήνει ο ειδικός, αν ζείτε σε πόλη με ατμοσφαιρική ρύπανση ή σε μεγάλο υψόμετρο με ξερό αέρα, πρέπει να τοποθετήσετε στο σπίτι σας ένα υψηλής ποιότητας φίλτρο αέρα και να χρησιμοποιείτε υγραντήρα για να προσθέτετε υγρασία στην ατμόσφαιρα.

Όταν, πάλι, φυσά συχνά δυνατός αέρας, φροντίστε να προστατεύετε τα μάτια σας με γυαλιά ηλίου που έχουν προστατευτικά στα πλάγια, διότι οι ριπές του αέρα προκαλούν ξηροφθαλμία.

Σε κάθε περίπτωση, σταματήστε το κάπνισμα και αποφύγετε τον καπνό των τσιγάρων. Ο καπνός όχι μόνο είναι ιδιαίτερα ερεθιστικός για τα μάτια με ξηροφθαλμία αλλά αυξάνει και τις πιθανότητες ανάπτυξης του συνδρόμου ξηροφθαλμίας.

Να θυμάστε ότι πρέπει να ξεκουράζετε τα μάτια σας. Η εργασία μπροστά στην οθόνη ενός ηλεκτρονικού υπολογιστή ή λάπτοπ, καθώς και το πολύωρο διάβασμα ή η τηλεόραση μπορεί να οδηγήσουν στην ξηροφθαλμία, διότι, όταν το βλέμμα είναι «καρφωμένο» σε ένα σημείο, δεν βλεφαρίζετε όσο συχνά χρειάζεται. Για να αποφύγετε αυτόν τον κίνδυνο, κάντε διαλείμματα για να ξεκουράζετε τα μάτια σας.

Φροντίστε, επίσης, να βλεφαρίζετε πιο συχνά, για να βοηθάτε τα μάτια σας να ανακτούν λίγη από την υγρασία που έχουν χάσει.

Δοκιμάστε, επίσης, τα τεχνητά δάκρυα, τα οποία διατίθενται χωρίς ιατρική συνταγή. Να τα χρησιμοποιείτε όσο συχνά χρειάζεστε, αλλά, αν διαπιστώσετε ότι σας είναι απαραίτητα συχνότερα από μία φορά κάθε δύο ώρες, προτιμήστε όσα δεν περιέχουν συντηρητικά. Τα ενυδατικά τζελ για τα μάτια επίσης μπορεί να σας βοηθήσουν.

Μια ακόμα έξυπνη συμβουλή είναι να αυξήσετε την πρόσληψη ω3 λιπαρών οξέων για να ανακουφιστείτε από το κάψιμο και το τσούξιμο. Στο φαρμακείο θα βρείτε συμπληρώματα διατροφής πλούσια σε ω3, όπως το μουρουνέλαιο.

Να φροντίζετε τα βλέφαρά σας. Τα θερμά επιθέματα (κομπρέσες) στα μάτια μπορούν να διεγείρουν την παραγωγή σμήγματος από τους αδένες των βλεφάρων, συμβάλλοντας στη βελτίωση της ποιότητας των δακρύων σας.

Καλό είναι, επίσης, να πλένετε προσεκτικά τα βλέφαρά σας με καθαρό πανί, σαπούνι και χλιαρό νερό, ξεβγάζοντάς τα στη συνέχεια απαλά.

Αν φοράτε φακούς επαφής, πρέπει να φροντίζετε ακόμα πιο σχολαστικά τα μάτια σας «σαν τα μάτια σας» και να διατηρείτε καθαρούς τους φακούς γιατί η επιμόλυνσή τους μπορεί να οδηγήσει σε κερατίτιδα ή και προσβολή του οφθαλμού από τον διαβόητο σταφυλόκοκκο.


Το ίδιο ισχύει και για τις γυναίκες που παίρνουν για μακρά διαστήματα αντισυλληπτικά χάπια. Σε αυτή την περίπτωση τα τεχνητά δάκρυα και τα ενυδατικά τζελ βοηθούν σημαντικά να διατηρήσετε το αίσθημα της άνεσης στα μάτια σας.

Υγεία & Σώμα
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Kατάψυξη ωαρίων: Τάση ή αναγκαία επιλογή;

Ψυχή & Σώμα / Kατάψυξη ωαρίων: Τάση ή αναγκαία επιλογή;

Γιατί αυξάνεται ο αριθμός των γυναικών που επιλέγουν την κατάψυξη ωαρίων; Η Τζούλη Αγοράκη συζητά με τον γυναικολόγο Γιώργο Μακρή, διευθυντή της Γυναικολογικής Κλινικής του Ιατρικού Κέντρου Αθηνών, ο οποίος αναλύει τους πιθανούς κινδύνους της κρυοσυντήρησης ωαρίων, τις ηλικίες στις οποίες η διαδικασία δεν είναι ενδεδειγμένη, καθώς και τον λόγο που αυτή η μέθοδος έχει εξελιχθεί σε μια διαδεδομένη «μόδα» τα τελευταία χρόνια.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
Μητρότητα και αλκοόλ: Αναγκαίο «διάλειμμα» ή εξάρτηση;

Ψυχή & Σώμα / Μητρότητα και αλκοόλ: Αναγκαίο «διάλειμμα» ή εξάρτηση;

Γιατί υπάρχει αυτή η εικόνα της εξουθενωμένης μητέρας που βάζει τα παιδιά της για ύπνο και με το που εκείνα κοιμούνται τρέχει και βάζει ένα μεγάλο ποτήρι κρασί και το πίνει όλο, σχεδόν μονορούφι, στην υγειά των αντοχών της; Η Τζούλη Αγοράκη μιλά με την συγγραφέα Γιούλη Ψαρράκη για τη μητρότητα και την κατανάλωση αλκοόλ.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
Ακμή στην εφηβεία: Αιτίες, μύθοι και λύσεις

Ψυχή & Σώμα / Ακμή στην εφηβεία: Αιτίες, μύθοι και λύσεις

Τι σημαίνει η ακμή για έναν έφηβο; Γιατί εμφανίζεται; Είναι κληρονομική; Υπάρχουν πια δραστικές θεραπείες; Η Τζούλη Αγοράκη συζητά με τη δερματολόγο Μάργκη Καπελλάρη για τις σύγχρονες μεθόδους καταπολέμησης της ακμής, η οποία δεν ταλαιπωρεί μόνο τους εφήβους, αλλά μπορεί να εκδηλωθεί και σε μεγαλύτερες ηλικίες.
THE LIFO TEAM
Οι ψυχεδελικές θεραπείες ξανά στο προσκήνιο

Explainer / Ψυχεδελικές θεραπείες: Τι ξέρουμε τώρα

Μπορούν οι ψυχεδελικές ουσίες να προσφέρουν αποτελεσματική θεραπεία για ψυχικές παθήσεις όπως η κατάθλιψη και το PTSD; Τι γνωρίζουμε μέχρι στιγμής για τις ιαματικές τους ιδιότητες; Ποια είναι τα νομικά εμπόδια που πρέπει να ξεπεραστούν για την ευρεία χρήση τους στην ιατρική;
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Το «πρόσωπο του Μαρ-α-Λάγκο»: Το μήνυμα της υπερβολής και η «ευγονική» του Τραμπ

Υγεία & Σώμα / Το «πρόσωπο του Μαρ-α-Λάγκο» και η «ευγονική» του Τραμπ

Τη στιγμή που επικρατεί η τάση για ένα «φυσικό» λουκ, όπου οι αισθητικές παρεμβάσεις είναι όσο το δυνατόν πιο αόρατες, το λουκ του Μαρ-α-Λάγκο, με το υπερβολικό botox, τα ορατά fillers προσώπου και το ακραίο μαύρισμα, υποστηρίζει την υπερβολή ως στοιχείο ταυτότητας.
THE LIFO TEAM
Ψυχική υγεία των εργαζομένων: Το νέο success metric για τους οργανισμούς

Υγεία & Σώμα / Ψυχική υγεία και εργασία: Ο νέος δείκτης μέτρησης επιτυχίας για τους οργανισμούς

Γιατί το μέλλον ανήκει στους οργανισμούς που αντιλαμβάνονται και κατανοούν ότι η επιτυχία δεν είναι μόνο οι αριθμοί αλλά και οι άνθρωποι που την κάνουν πραγματικότητα και επενδύουν στη διαμόρφωση ενός υγιούς εργασιακού περιβάλλοντος.
ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΑΤΙΑΝΑ ΤΟΥΝΤΑ, CHAIRWOMAN & CEO ΤΗΣ HELLAS EAP
Η «Τελική έξοδος» και το δικαίωμα στην ευθανασία

Υγεία & Σώμα / Η «Τελική έξοδος» και το δικαίωμα στην ευθανασία

Έχουμε το δικαίωμα να επιλέξουμε πώς θα πεθάνουμε όταν βρισκόμαστε στα πρόθυρα του αναπόφευκτου, χωρίς αυτό να αντιβαίνει στην αξία της ζωής; Ποια είναι τα ηθικά, νομικά και πολιτισμικά διλήμματα; Μια ενδιαφέρουσα συζήτηση για το θέμα πραγματοποιήθηκε πρόσφατα στη Μικρή Σκηνή της Στέγης.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Γιατί έκανα παιδί με τον γκέι φίλο μου

Ψυχή & Σώμα / Γιατί έκανα παιδί με τον γκέι φίλο μου

Η Τζούλη Αγοράκη μιλά με την Ελίζα Γερολυμάτου, μια τολμηρή γυναίκα που αψήφησε την εμπειρία του ορμονοεξαρτώμενου καρκίνου και την έλλειψη ωαρίων, ακολουθώντας την εσωτερική της φωνή που της έλεγε πως ήθελε να γίνει μητέρα. Παρά τις αντιξοότητες, απέκτησε ένα παιδί με έναν άνθρωπο που θαύμαζε.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
ΕΠΕΞ Γιατί όλοι ξετρελαίνονται με το πάντελ;

Υγεία & Σώμα / Πάντελ: Το άθλημα με την παράξενη ρακέτα που πωρώνει τους Αθηναίους

«Το πιο ωραίο είναι ότι το παιχνίδι είναι πάντα τόσο έντονο που σε απορροφά, για μιάμιση ώρα το μόνο που έχει σημασία είναι πού πάει το κίτρινο μπαλάκι, πράγμα που σε βοηθάει πολύ να αποφορτιστείς»
ΜΙΝΑ ΚΑΛΟΓΕΡΑ
Η ομορφιά ως βία, ως εμπειρία και ως προϊόν

Κοκέτα / Η ομορφιά ως βία, ως εμπειρία και ως προϊόν

Τα πάντα ώστε τα πράγματα να μπουν σ’ ένα κουτί και το κλειστό κύκλωμα «ομορφιά - κατανάλωση - εκτόνωση» να διατηρηθεί ακέραιο, να μην υπάρχει τίποτα το καινούργιο, τίποτα το έντονο Ή το εκπληκτικό, παρά μόνο η ίδια Διαφορά παντού.
ΧΑΡΗΣ ΚΑΛΑΪΤΖΙΔΗΣ
Γιατί γίνεται τόσος ντόρος με το μικροβίωμα του εντέρου και τη διατροφή;

Ψυχή & Σώμα / Γιατί γίνεται τόσος ντόρος γύρω από το μικροβίωμα του εντέρου και τη διατροφή;

Τι συμβαίνει με τα τρισεκατομμύρια μικροοργανισμών στο έντερό μας; Πώς αλληλεπιδρούν με τη διατροφή μας –ενισχύοντας ή διαταράσσοντάς την– και τι σημαίνει αυτό για την υγεία μας; H Μερόπη Κοκκίνη συζητά με τη Μαντώ Κυριακού, καθηγήτρια Μικροβιολογίας, στο Τμήμα Επιστήμης Διαιτολογίας-Διατροφής του Χαροκοπείου Πανεπιστημίου.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Η γυναίκα που ανέδειξε τον οργασμικό διαλογισμό θα συνεχίσει να το κάνει ακόμα και στη φυλακή

Υγεία & Σώμα / Η γυναίκα που ανέδειξε τον οργασμικό διαλογισμό θα συνεχίσει να το κάνει ακόμα και στη φυλακή

Η Νικόλ Ντεντόν υπήρξε για μια δεκαετία επικεφαλής μιας αυτοκρατορίας κέντρων ευεξίας που μετέτρεπε τη σεξουαλική διέγερση σε πρακτική διαλογισμού. Τώρα αντιμετωπίζει την κατηγορία της εκμετάλλευσης των εργαζομένων στην εταιρεία που ίδρυσε.
THE LIFO TEAM
Διατροφή και γυμναστική: Με τόσα trends στο TikTok πώς θα βρω αυτό που μου ταιριάζει;

Ζωή στα καλύτερά της / Διατροφή και γυμναστική: Με τόσα trends στο TikTok πώς θα βρω αυτό που μου ταιριάζει;

Mια συζήτηση για τις αλήθειες και τους μύθους της διατροφής και της γυμναστικής με τον αθλητικό επιστήμονα Γιάννη Κωτσή, στο πλαίσιο της νέας σειράς podcast «Ζωή στα καλύτερά της», με την υποστήριξη των συμπληρωμάτων διατροφής EVIOL.
THE LIFO TEAM