Σταματήστε να παίρνετε αντιβιοτικά και παυσίπονα με το παραμικρό

Σταματήστε να παίρνετε αντιβιοτικά και παυσίπονα με το παραμικρό Facebook Twitter
Η πολυφαρμακία καλά κρατεί στην Ελλάδα και στα περισσότερα σπίτια υπάρχει στοκ αντιβιοτικών, αναλγητικών και αγχολυτικών, τα οποία καταναλώνονται σε πολύ μεγαλύτερες ποσότητες από τις ενδεδειγμένες.
0

Λένε πως όσο πιο ανασφαλής είναι ένας γιατρός τόσο περισσότερα φάρμακα δίνει στον ασθενή του. Κι όσο πιο ανασφαλής αισθάνεται ο ασθενής τόσο περισσότερα χάπια καταπίνει, σαν να ήταν καραμέλες. Μόνο που τα αντιβιοτικά και τα παυσίπονα δεν είναι καραμέλες.


Πρόσφατες έρευνες του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου και του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου επιβεβαιώνουν ότι η πολυφαρμακία καλά κρατεί στην Ελλάδα και πως στα περισσότερα σπίτια υπάρχει στοκ αντιβιοτικών, αναλγητικών και αγχολυτικών, τα οποία καταναλώνονται σε πολύ μεγαλύτερες ποσότητες από τις ενδεδειγμένες.

Αν κολλήσετε γρίπη, χρειάζεστε αντιικά, όχι αντιβιοτικά και αναλγητικά/αντιπυρετικά, για να «ρίξετε» τον υψηλό πυρετό. Η μόνη περίπτωση που ο γιατρός θα συστήσει αντιβιοτικά είναι αν παρουσιάσετε υψηλό πυρετό και επιδείνωση, ενώ βρίσκεστε στη διαδικασία της ανάρρωσης.

Σε ό,τι αφορά τα αντιβιοτικά, που βρίσκονται στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος, καθώς βρισκόμαστε στην κορύφωση του κύματος γρίπης και των άλλων εποχικών λοιμώξεων, η σύσταση των γιατρών είναι ξεκάθαρη: τα αντιβιοτικά δεν βοηθούν στις εποχικές ιώσεις και, όταν καταναλώνονται χωρίς λόγο και σε εσφαλμένο δοσολογικό σχήμα, οδηγούν στη δημιουργία ανθεκτικών μικροβίων, που με τη σειρά τους αυξάνουν τη νοσοκομειακή θνησιμότητα, καθώς τα ανθεκτικά μικρόβια κάνουν «πάρτι» στα νοσοκομεία!

Αν κολλήσετε γρίπη, χρειάζεστε αντιικά, όχι αντιβιοτικά και αναλγητικά/αντιπυρετικά, για να «ρίξετε» τον υψηλό πυρετό. Η μόνη περίπτωση που ο γιατρός θα συστήσει αντιβιοτικά είναι αν παρουσιάσετε υψηλό πυρετό και επιδείνωση, ενώ βρίσκεστε στη διαδικασία της ανάρρωσης.

Αυτό σημαίνει πώς προσβληθήκατε από μικρόβιο που βρήκε τον οργανισμό αδύναμο και υποφέρετε από δευτερογενή βακτηριακή λοίμωξη, η οποία χρειάζεται αντιβιοτικά.


Η δεύτερη μεγάλη κατηγορία σε χάπια και κάψουλες που καταναλώνονται με τις χούφτες στην Ελλάδα είναι τα αναλγητικά, τα οποία λαμβάνονται κυρίως από γυναίκες νεαρές και μέσης ηλικίας για την αντιμετώπιση πρωτίστως του πονοκεφάλου.

Κι εδώ, όμως, παραμονεύει ένας μεγάλος κίνδυνος, καθώς, όπως εξηγεί ο νευρολόγος Μιχάλης Βικέλης, ειδήμων στις κεφαλαλγίες και στις ημικρανίες, η κατάχρηση αναλγητικών μπορεί να αποβεί μπούμερανγκ για τον πάσχοντα, κι αυτό γιατί οδηγεί στην επιδείνωση των κεφαλαλγιών και στην εμφάνιση μιας πολύ βασανιστικής ασθένειας, της αθροιστικής κεφαλαλγίας.

Οι γυναίκες «σκοράρουν» πρώτες και στην κατάχρηση των αντικαταθλιπτικών και των αγχολυτικών σκευασμάτων, τα οποία είναι άκρως εθιστικά.

Τέλος, οι ειδικοί του ΕΟΦ τονίζουν πως εξαιρετικά επικίνδυνες είναι οι αλληλεπιδράσεις των φαρμάκων, όταν τα λαμβάνουμε χωρίς ιατρική συνταγή ή όταν λαμβάνουμε μαζί τους ανεξέλεγκτα βιταμινούχα συμπληρώματα και διεγερτικές ουσίες (καφέ, τσάι, energy drinks).

Όταν «ανακατεύουμε» φάρμακα χωρίς να ξέρουμε τι κάνουμε υπάρχει κίνδυνος είτε να μη δράσουν, λόγω αλληλοεξουδετέρωσης, είτε να προκαλέσουν σοβαρές παρενέργειες στο ήπαρ (να ανέβουν δηλαδή οι ηπατικές τρανσαμινάσες) και σε άλλα ζωτικά όργανα

Υγεία & Σώμα
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

MOUTH TAPE

Υγεία & Σώμα / Μπορεί το κλείσιμο του στόματος με ταινία να βοηθήσει με το ροχαλητό και την υπνική άπνοια;

Εικόνες ανθρώπων που κοιμούνται με το στόμα τους κλεισμένο με ταινία έχουν κατακλύσει το Instagram και το TikTok, αλλά και την έβδομη σεζόν του δημοφιλούς ριάλιτι «Love is Blind».
THE LIFO TEAM
Νόσος ALS: Ο κορυφαίος ερευνητης James Berry στην Ελλάδα

Υγεία & Σώμα / Ο ειδικός της νόσου ALS στην Ελλάδα: Νέες θεραπείες και ελπίδα για το μέλλον

Σε εκδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν στο νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ και στο Αιγινήτειο, ο δρ. James D. Berry μίλησε για τη σπάνια νευροεκφυλιστική ασθένεια ALS, τις θεραπείες που έχουν εγκριθεί και εκείνες που βρίσκονται σε στάδιο κλινικών δοκιμών.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Το success story της πρόληψης του καρκίνου του μαστού βοηθά να αλλάξουμε νοοτροπία απέναντι στον καρκίνο

Υγεία & Σώμα / Το success story της πρόληψης του καρκίνου του μαστού

Ο Πανελλήνιος Σύλλογος «Άλμα ζωής» έχει συμβάλει καθοριστικά στην επιτυχημένη προσπάθεια πρόληψης του καρκίνου του μαστού, η οποία αποτελεί τη ναυαρχίδα στα προγράμματα προσυμπτωματικού ελέγχου για χρόνια νοσήματα που υλοποιούνται στην Ελλάδα.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Οι ασθενείς έχουν να αντιμετωπίσουν το χάσμα μεταξύ της υποψίας και της διάγνωσης του καρκίνου

Υγεία & Σώμα / Το χάσμα μεταξύ της υποψίας και της διάγνωσης του καρκίνου

Οι ογκολογικοί ασθενείς δεν έχουν να αντιμετωπίσουν μονάχα την ίδια τη νόσο αλλά και όλα τα εμπόδια που συναντούν στην πορεία. Ένα από αυτά, που δυσκολεύονται να υπερπηδήσουν, αφορά το χάσμα μεταξύ της υποψίας και της διάγνωσης, δύο στάδια καθόλου αλληλένδετα στην πράξη, για τα οποία μας μιλά ο πρόεδρος της Ελληνικής Ομοσπονδίας Καρκίνου (ΕΛΛΟΚ), Γιώργος Καπετανάκης.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Συναισθηματική υπερφαγία: «Έτρωγα κρύες πίτσες με μαρμελάδα και έξτρα τυρί»

Υγεία & Σώμα / Συναισθηματική υπερφαγία: «Έτρωγα κρύες πίτσες με μαρμελάδα και έξτρα τυρί»

Δύο γυναίκες που ζουν με τη διατροφική διαταραχή περιγράφουν τα επεισόδιά τους και εξηγούν πώς είναι να μην απολαμβάνεις το φαγητό αλλά να το χρειάζεσαι για να αποφορτιστείς.
ΛΑΣΚΑΡΙΝΑ ΛΙΑΚΑΚΟΥ
Ινστιτούτο Copernicus: Βαριά η σκιά της κλιματικής αλλαγής στην υγεία των Ελλήνων

Υγεία & Σώμα / Η κλιματική αλλαγή και οι σοβαρές επιπτώσεις της στην υγεία των Ελλήνων

Η κλιματική αλλαγή εξελίσσεται ραγδαία, με την Ελλάδα, την Ιταλία και την Ισπανία να σηκώνουν το μεγαλύτερο φορτίο, καθώς το Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο Copernicus προβλέπει τριπλασιασμό των θανάτων από τη ζέστη μέχρι το τέλος του αιώνα.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
«Το να είσαι διαβητικός δεν σημαίνει ότι δεν είσαι και ασταμάτητος»

Lifo Videos / «Το να είσαι διαβητικός δεν σημαίνει ότι δεν είσαι και ασταμάτητος»

Ο Κωνσταντίνος Κατσούδας, διαβητικός και συνιδρυτής της πρωτοβουλίας Riding4Diabetes, μοιράζεται μια βαθιά προσωπική ιστορία, μιλά για τη σημασία της ενημέρωσης γύρω από τον διαβήτη και την αξία της εξάλειψης του στίγματος γύρω από τη νόσο.
ΣΩΤΗΡΗΣ ΒΑΛΑΡΗΣ
Για πρώτη φορά πλάνο εντοπισμού της προέλευσης νέων ή αναδυόμενων παθογόνων

Υγεία & Σώμα / Αναζητώντας την αλήθεια για τις πανδημίες: Το πλάνο του ΠΟΥ για τη δημόσια υγεία

Στο ερώτημα από πού προήλθε ο «ένοχος» για κάθε επιδημική έξαρση στοχεύει να δώσει απάντηση ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, δημιουργώντας για πρώτη φορά ένα πλήρες πλάνο για τον εντοπισμό της προέλευσης νέων ή αναδυόμενων (παλιότερων) παθογόνων.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ