Στο peak της γρίπης

Στο peak της γρίπης Facebook Twitter
0

Ο βήχας που ακούτε στο βάθος του γραφείου, το φτάρνισμα κάπου δίπλα σας και ο κρυωμένος ή συναχωμένος συνεπιβάτης σας στο μετρό, το ταξί ή το αεροπλάνο δεν είναι ακίνδυνοι, όπως νομίζαμε μέχρι πρόσφατα. Κι ας τηρούν οι ίδιοι όλα τα μέτρα υγιεινής. Κι ας φταρνιστούν πάνω στο μαντηλάκι ή το μανίκι τους, όπως υπαγορεύουν οι οδηγίες υγιεινής. Πρώτον γιατί η γρίπη σκοτώνει (ήδη έχουμε 62 θύματα μέχρι τα μέσα Φεβρουαρίου στην Ελλάδα, ένα από τα μεγαλύτερα ποσοστά φέτος από την εποχική γρίπη στην Ευρώπη και την Αμερική) και δεύτερον γιατί τα σταγονίδια από τον βήχα ή το φτάρνισμα, από την εμφάνιση του Η1Ν1 του 2009 και μετά, είναι ικανά να μας μολύνουν αιωρούμενα στο δωμάτιο ή το μέσο μεταφοράς στο οποίο βρισκόμαστε ακόμα και μια ώρα μετά. Εντός του λεωφορείου, του τρένου ή του μετρό, η πιθανότητα να κολλήσει κάποιος γρίπη είναι εξαπλάσια από οποιονδήποτε άλλο δημόσιο χώρο, σύμφωνα με έρευνα του Πανεπιστημίου Virginia Tech. Στην Ελλάδα της οικονομική κρίσης, σε όσους δεν είχαν συνηθίσει μέχρι τώρα τα μέσα μαζικής μεταφοράς μάλλον συστήνεται να μην το κάνουν την περίοδο του peak της γρίπης, που υπολογίζεται να διαρκέσει μέχρι και τον Μάρτιο. Η έρευνα των Αμερικανών ειδικών έδειξε ότι τα λεωφορεία και τα τρένα της γραμμής απειλούν με υψηλή μολυσματικότητα τους επιβάτες τους, αν αυτοί δεν είναι συνηθισμένοι σε τέτοιες διαδρομές. Από την άλλη, όσοι χρησιμοποιούν συχνά τα ΜΜΜ έχουν αποκτήσει ανοσία στα επικίνδυνα σταγονίδια που αιωρούνται μέσα σε αυτά. Το σήμα κινδύνου, ωστόσο, από τη διεθνή μελέτη (που, εκτός από τα γνωστά μέχρι σήμερα σταγονίδια της γρίπης, μελέτησε και εκείνα που είναι πολύ μικρότερου ειδικού βάρους, αλλά αντίστοιχα μεγάλης μολυσματικότητας) εστιάζει στην εξής φράση: « Ένα φτάρνισμα αρκεί για να μολύνει ένα ολόκληρο δωμάτιο επί μια ώρα και να μεταδώσει τη γρίπη σε οποιονδήποτε βρίσκεται ή εισέρχεται στον χώρο».

Μύθοι και αλήθειες για τον ιό της γρίπης

Το εμβόλιο της γρίπης δεν μπορεί να σας μολύνει με τον ιό της γρίπης.

ΣΩΣΤΟ: O ιός που περιλαμβάνεται στο εμβόλιο είναι νεκρός ή απενεργοποιημένος και δεν προκαλεί μόλυνση.

Η γρίπη είναι το ίδιο με τη «στομαχική γρίπη», που επίσης είναι συχνή φέτος.

ΛΑΘΟΣ: Η εποχική γρίπη και η Η1Ν1 συχνά μπορεί να έχουν ως συμπτώματα διάρροια και εμετούς, άλλα πρόκειται για γρίπη που προσβάλλει το αναπνευστικό σύστημα και όχι το γαστρεντερικό .

Ακόμα και τώρα δεν είναι αργά για να εμβολιαστεί κάποιος.

ΣΩΣΤΟ: Η έξαρση της γρίπης υπολογίζεται να διαρκέσει μέχρι το τέλος Μαρτίου και, σύμφωνα με το ΚΕΕΛΠΝΟ, ο εμβολιασμός εξακολουθεί να συστήνεται και σήμερα, ιδιαίτερα στις ευπαθείς ομάδες.

Οι ιοί της γρίπης αλλάζουν διαρκώς, γι' αυτό και δημιουργούνται καινούργια εμβόλια κάθε χρόνο.

ΣΩΣΤΟ: Η σύνθεση των εμβολίων κάθε χρόνο οφείλει να είναι διαφορετική και βασίζεται στην παρατήρηση των αλλαγών των στελεχών της γρίπης ετησίως από τα παγκόσμια κέντρα παρακολούθησης της γρίπης

To φετινό εποχικό εμβόλιο κατά της γρίπης περιέχει τρία στελέχη της γρίπης.

ΣΩΣΤΟ: Το φετινό εμβόλιο βασίστηκε στα στελέχη της γρίπης που επικράτησαν στο Νότιο Ημισφαίριο το προηγούμενο εξάμηνο και περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, και το στέλεχος Η1Ν1, το οποίο στην Ελλάδα επικρατεί από τον Δεκέμβριο του 2010 στο μεγαλύτερο ποσοστό των μολύνσεων που καταγράφηκαν.

Το πλύσιμο των χεριών είναι το καλύτερο που μπορεί να κάνει κανείς για να προστατευθεί από τη γρίπη.

ΛΑΘΟΣ: Το εμβόλιο θεωρείται το ικανότερο και πρώτο μέτρο για να προστατευθεί κανείς από τη γρίπη. Το πλύσιμο των χεριών είναι αποτελεσματικό και πράγματι σημαντικό μέτρο για την αποφυγή μετάδοσης των μικροβίων.

Η γρίπη μεταδίδεται κυρίως μέσω βήχα και φταρνίσματος.

ΣΩΣΤΟ: Η κυριότερη οδός μόλυνσης από τη γρίπη είναι από τα σταγονίδια του βήχα ή του φταρνίσματος των συνανθρώπων μας.

Η γρίπη δεν είναι σοβαρή ασθένεια.

ΛΑΘΟΣ: Η γρίπη θεωρείται μια από τις σοβαρότερες μεταδοτικές νόσους που μπορεί ραγδαία να δημιουργήσει επιπλοκές στον οργανισμό, ακόμη και θανάτους, σε υγιή άτομα και παιδιά.

Εμβόλιο συστήνεται και για τα «υγιή άτομα».

ΣΩΣΤΟ: Υγιή χαρακτηρίζονται τα άτομα που δεν έχουν κάποιο χρόνιο νόσημα που τους καθιστά ευάλωτους στις επιπλοκές που δημιουργεί η γρίπη (π.χ. πνευμονία κ.λπ.).

Μπορεί να μεταδώσει κανείς τη γρίπη πριν να εμφανίσει ο ίδιος συμπτώματα.

ΣΩΣΤΟ: Οι περισσότεροι υγιείς οργανισμοί μπορεί να μολύνουν με γρίπη τους υπόλοιπους ένα 24ωρο πριν εμφανίσουν οι ίδιοι συμπτώματα και ως 5 με 7 ημέρες αφού αρρωστήσουν. Αυτό σημαίνει ότι εν αγνοία μας μπορεί να κολλήσουμε με γρίπη τα άτομα του κοντινού μας περιβάλλοντος αλλά και συναδέλφους μας, θεωρώντας τον εαυτό μας υγιή και ακίνδυνο.

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τα μυστήρια του χανγκόβερ: Γιατί κάποιοι έχουν ανοσία στα συμπτώματά του και άλλοι υποφέρουν για μέρες;

Υγεία & Σώμα / Τα μυστήρια του χανγκόβερ: Γιατί κάποιοι έχουν ανοσία και άλλοι υποφέρουν για μέρες;

Υπάρχουν άνθρωποι που δεν αντιμετωπίζουν ποτέ χανγκόβερ, ενώ άλλοι δεν είναι καθόλου ανθεκτικοί στο αλκοόλ, ακόμη και μετά από μέτρια κατανάλωση. Οι ερευνητές έχουν αρκετές και συχνά αντικρουόμενες θεωρίες για το φαινόμενο.
THE LIFO TEAM
Kατάψυξη ωαρίων: Τάση ή αναγκαία επιλογή;

Ψυχή & Σώμα / Kατάψυξη ωαρίων: Τάση ή αναγκαία επιλογή;

Γιατί αυξάνεται ο αριθμός των γυναικών που επιλέγουν την κατάψυξη ωαρίων; Η Τζούλη Αγοράκη συζητά με τον γυναικολόγο Γιώργο Μακρή, διευθυντή της Γυναικολογικής Κλινικής του Ιατρικού Κέντρου Αθηνών, ο οποίος αναλύει τους πιθανούς κινδύνους της κρυοσυντήρησης ωαρίων, τις ηλικίες στις οποίες η διαδικασία δεν είναι ενδεδειγμένη, καθώς και τον λόγο που αυτή η μέθοδος έχει εξελιχθεί σε μια διαδεδομένη «μόδα» τα τελευταία χρόνια.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
Μητρότητα και αλκοόλ: Αναγκαίο «διάλειμμα» ή εξάρτηση;

Ψυχή & Σώμα / Μητρότητα και αλκοόλ: Αναγκαίο «διάλειμμα» ή εξάρτηση;

Γιατί υπάρχει αυτή η εικόνα της εξουθενωμένης μητέρας που βάζει τα παιδιά της για ύπνο και με το που εκείνα κοιμούνται τρέχει και βάζει ένα μεγάλο ποτήρι κρασί και το πίνει όλο, σχεδόν μονορούφι, στην υγειά των αντοχών της; Η Τζούλη Αγοράκη μιλά με την συγγραφέα Γιούλη Ψαρράκη για τη μητρότητα και την κατανάλωση αλκοόλ.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
Ακμή στην εφηβεία: Αιτίες, μύθοι και λύσεις

Ψυχή & Σώμα / Ακμή στην εφηβεία: Αιτίες, μύθοι και λύσεις

Τι σημαίνει η ακμή για έναν έφηβο; Γιατί εμφανίζεται; Είναι κληρονομική; Υπάρχουν πια δραστικές θεραπείες; Η Τζούλη Αγοράκη συζητά με τη δερματολόγο Μάργκη Καπελλάρη για τις σύγχρονες μεθόδους καταπολέμησης της ακμής, η οποία δεν ταλαιπωρεί μόνο τους εφήβους, αλλά μπορεί να εκδηλωθεί και σε μεγαλύτερες ηλικίες.
THE LIFO TEAM
Οι ψυχεδελικές θεραπείες ξανά στο προσκήνιο

Explainer / Ψυχεδελικές θεραπείες: Τι ξέρουμε τώρα

Μπορούν οι ψυχεδελικές ουσίες να προσφέρουν αποτελεσματική θεραπεία για ψυχικές παθήσεις όπως η κατάθλιψη και το PTSD; Τι γνωρίζουμε μέχρι στιγμής για τις ιαματικές τους ιδιότητες; Ποια είναι τα νομικά εμπόδια που πρέπει να ξεπεραστούν για την ευρεία χρήση τους στην ιατρική;
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Το «πρόσωπο του Μαρ-α-Λάγκο»: Το μήνυμα της υπερβολής και η «ευγονική» του Τραμπ

Υγεία & Σώμα / Το «πρόσωπο του Μαρ-α-Λάγκο» και η «ευγονική» του Τραμπ

Τη στιγμή που επικρατεί η τάση για ένα «φυσικό» λουκ, όπου οι αισθητικές παρεμβάσεις είναι όσο το δυνατόν πιο αόρατες, το λουκ του Μαρ-α-Λάγκο, με το υπερβολικό botox, τα ορατά fillers προσώπου και το ακραίο μαύρισμα, υποστηρίζει την υπερβολή ως στοιχείο ταυτότητας.
THE LIFO TEAM
Ψυχική υγεία των εργαζομένων: Το νέο success metric για τους οργανισμούς

Υγεία & Σώμα / Ψυχική υγεία και εργασία: Ο νέος δείκτης μέτρησης επιτυχίας για τους οργανισμούς

Γιατί το μέλλον ανήκει στους οργανισμούς που αντιλαμβάνονται και κατανοούν ότι η επιτυχία δεν είναι μόνο οι αριθμοί αλλά και οι άνθρωποι που την κάνουν πραγματικότητα και επενδύουν στη διαμόρφωση ενός υγιούς εργασιακού περιβάλλοντος.
ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΑΤΙΑΝΑ ΤΟΥΝΤΑ, CHAIRWOMAN & CEO ΤΗΣ HELLAS EAP
Η «Τελική έξοδος» και το δικαίωμα στην ευθανασία

Υγεία & Σώμα / Η «Τελική έξοδος» και το δικαίωμα στην ευθανασία

Έχουμε το δικαίωμα να επιλέξουμε πώς θα πεθάνουμε όταν βρισκόμαστε στα πρόθυρα του αναπόφευκτου, χωρίς αυτό να αντιβαίνει στην αξία της ζωής; Ποια είναι τα ηθικά, νομικά και πολιτισμικά διλήμματα; Μια ενδιαφέρουσα συζήτηση για το θέμα πραγματοποιήθηκε πρόσφατα στη Μικρή Σκηνή της Στέγης.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Γιατί έκανα παιδί με τον γκέι φίλο μου

Ψυχή & Σώμα / Γιατί έκανα παιδί με τον γκέι φίλο μου

Η Τζούλη Αγοράκη μιλά με την Ελίζα Γερολυμάτου, μια τολμηρή γυναίκα που αψήφησε την εμπειρία του ορμονοεξαρτώμενου καρκίνου και την έλλειψη ωαρίων, ακολουθώντας την εσωτερική της φωνή που της έλεγε πως ήθελε να γίνει μητέρα. Παρά τις αντιξοότητες, απέκτησε ένα παιδί με έναν άνθρωπο που θαύμαζε.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
ΕΠΕΞ Γιατί όλοι ξετρελαίνονται με το πάντελ;

Υγεία & Σώμα / Πάντελ: Το άθλημα με την παράξενη ρακέτα που πωρώνει τους Αθηναίους

«Το πιο ωραίο είναι ότι το παιχνίδι είναι πάντα τόσο έντονο που σε απορροφά, για μιάμιση ώρα το μόνο που έχει σημασία είναι πού πάει το κίτρινο μπαλάκι, πράγμα που σε βοηθάει πολύ να αποφορτιστείς»
ΜΙΝΑ ΚΑΛΟΓΕΡΑ
Η ομορφιά ως βία, ως εμπειρία και ως προϊόν

Κοκέτα / Η ομορφιά ως βία, ως εμπειρία και ως προϊόν

Τα πάντα ώστε τα πράγματα να μπουν σ’ ένα κουτί και το κλειστό κύκλωμα «ομορφιά - κατανάλωση - εκτόνωση» να διατηρηθεί ακέραιο, να μην υπάρχει τίποτα το καινούργιο, τίποτα το έντονο Ή το εκπληκτικό, παρά μόνο η ίδια Διαφορά παντού.
ΧΑΡΗΣ ΚΑΛΑΪΤΖΙΔΗΣ
Γιατί γίνεται τόσος ντόρος με το μικροβίωμα του εντέρου και τη διατροφή;

Ψυχή & Σώμα / Γιατί γίνεται τόσος ντόρος γύρω από το μικροβίωμα του εντέρου και τη διατροφή;

Τι συμβαίνει με τα τρισεκατομμύρια μικροοργανισμών στο έντερό μας; Πώς αλληλεπιδρούν με τη διατροφή μας –ενισχύοντας ή διαταράσσοντάς την– και τι σημαίνει αυτό για την υγεία μας; H Μερόπη Κοκκίνη συζητά με τη Μαντώ Κυριακού, καθηγήτρια Μικροβιολογίας, στο Τμήμα Επιστήμης Διαιτολογίας-Διατροφής του Χαροκοπείου Πανεπιστημίου.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Η γυναίκα που ανέδειξε τον οργασμικό διαλογισμό θα συνεχίσει να το κάνει ακόμα και στη φυλακή

Υγεία & Σώμα / Η γυναίκα που ανέδειξε τον οργασμικό διαλογισμό θα συνεχίσει να το κάνει ακόμα και στη φυλακή

Η Νικόλ Ντεντόν υπήρξε για μια δεκαετία επικεφαλής μιας αυτοκρατορίας κέντρων ευεξίας που μετέτρεπε τη σεξουαλική διέγερση σε πρακτική διαλογισμού. Τώρα αντιμετωπίζει την κατηγορία της εκμετάλλευσης των εργαζομένων στην εταιρεία που ίδρυσε.
THE LIFO TEAM