ΤΟ ΦΕΤΙΝΟ ΠΡΩΤΟΓΝΩΡΟ καλοκαίρι του κορωνοϊού όλοι έχουμε ακόμα μεγαλύτερη ανάγκη να αφήσουμε όσα ζήσαμε πίσω μας, να χαλαρώσουμε, να ξεκουραστούμε και να απολαύσουμε τις ατομικές ελευθερίες που αναγκαστήκαμε να περιορίσουμε την εποχή της καραντίνας. Ωστόσο, η χαλάρωση του συναισθήματος και της διάθεσης δεν μπορεί να είναι άνευ κανόνων, γιατί δεν ξεμπερδέψαμε με τον ιό SARS- CoV-2, όπως επισημαίνει ο καθηγητής Παθολογίας-Λοιμωξιολογίας Χαράλαμπος Γώγος, από το Πανεπιστήμιο Πατρών, και όπως δείχνει με αμείλικτο τρόπο η απότομη αύξηση των κρουσμάτων τις τελευταίες ημέρες.
Με αφορμή και το επικείμενο άνοιγμα του τουρισμού, που αποτελεί το μεγάλο στοίχημα για την οικονομία, αλλά και το «λελογισμένο ρίσκο για τη δημόσια υγεία», όπως τονίζει ο καθηγητής Παθολογικής Φυσιολογίας Λοιμώξεων του ΕΚΠΑ Νίκος Σύψας, στην «ατζέντα» των διακοπών θα πρέπει να βάλουμε φέτος, μαζί με το αντηλιακό, το καπέλο, τα γυαλιά ηλίου και τις σαγιονάρες της παραλίας, την ατομική ευθύνη και τα απαραίτητα μέτρα προστασίας. Έτσι, πρέπει να καθαρίζουμε με απολυμαντικό ή σαπούνι και νερό τα χέρια μας τακτικά, να κρατάμε τις αποστάσεις ασφαλείας στην παραλία, στο beach bar, στα ταβερνάκια και στα café, και να φοράμε μάσκα στα αεροδρόμια, στα ταξί και στα ΜΜΜ.
Θα πρέπει να έχουμε όλοι στο μυαλό μας ότι το καλοκαίρι που μόλις ξεκίνησε είναι διαφορετικό και θα χρειαστεί να ξεχάσουμε για μία χρονιά τα πάρτι στην παραλία, τους μαζικούς χορούς, τα τρέλα γλέντια στα πανηγύρια και οτιδήποτε μαζεύει εκατοντάδες ή χιλιάδες ανθρώπους σε ανοιχτούς χώρους, καταργώντας τις αποστάσεις ασφαλείας.
Από καταγραφές των τελευταίων ημερών προκύπτει ότι 1 στους 3 επιβάτες δεν φορά μάσκα σε λεωφορεία, τραμ ή τρένο, κάτι που φυσικά είναι καταδικαστέο λόγω του κλειστού χώρου και του συγχρωτισμού. Επίσης, θα πρέπει να έχουμε όλοι στο μυαλό μας ότι το καλοκαίρι που μόλις ξεκίνησε είναι διαφορετικό και θα χρειαστεί να ξεχάσουμε για μία χρονιά τα πάρτι στην παραλία, τους μαζικούς χορούς, τα τρέλα γλέντια στα πανηγύρια και οτιδήποτε μαζεύει εκατοντάδες ή χιλιάδες ανθρώπους σε ανοιχτούς χώρους, καταργώντας τις αποστάσεις ασφαλείας.
Όπως χαρακτηριστικά επισημαίνει από το Λονδίνο ο καθηγητής Πολιτικής της Υγείας Ηλίας Μόσιαλος, διευθυντής του London School of Economics-Health, δεν θα πάθουμε κάτι αν για μία φορά βιώσουμε διαφορετικά το περίφημο Greek summer, το οποίο ούτως ή άλλως είναι πολύ περισσότερα από τα ξεφαντώματα στην παραλία. Greek summer είναι και η καταγάλανη θάλασσα, και οι αμμουδερές ακτές, και τα ασπρισμένα σοκάκια των νησιών, λέει ο καθηγητής.
Κάτω από το καυτό χάδι του ήλιου
Πέρα από τις ιδιαιτερότητες που εισήγαγε ο κίνδυνος της λοίμωξης με Covid-19 στη ζωή μας, η παρατεταμένη παγκόσμια καραντίνα που επιβλήθηκε στο 1/3 του πλανήτη προκάλεσε μια παροδική κλιματική μεταβολή, με συνέπεια να βιώνουμε σκωτσέζικα ντους λόγω του καιρού –μια ήλιος, μια βροχή– αλλά και να βγαίνουμε στην παραλία με μια διάθεση «σαν να μην υπάρχει αύριο», μετά το υποχρεωτικό κλείσιμο στο σπίτι.
Όλα αυτά, η απότομη, πολύωρη και επαναλαμβανόμενη έκθεση στη UV ακτινοβολία μετά το lockdown, το καθάρισμα της ατμόσφαιρας και η υπερβολικά καθαρή θάλασσα μετά τη μείωση των ακτοπλοϊκών συνδέσεων των τελευταίων μηνών συνθέτουν ένα κοκτέιλ παραγόντων που καθιστά το μπάνιο στη θάλασσα πιο απολαυστικό από ποτέ, με συνέπεια να χαλαρώνουμε την προσοχή μας. Το mood των ημερών, που περιγράφεται με τον γνωστό παιδικό όρο «φτου ξελευτερία», ωθεί πολλούς ανθρώπους να αφεθούν στο καυτό χάδι του ήλιου, ξεχνώντας πως η UV ακτινοβολία δείχνει τα δόντια της ειδικά στη λευκή επιδερμίδα που δεν έχει προλάβει να μαυρίσει, ώστε να αναπτύξει έναν μικρό αμυντικό μηχανισμό προστασίας.
Όπως υπενθυμίζει ο πρόεδρος της Ελληνικής Δερματολογικής και Αφροδισιολογικής Εταιρείας, καθηγητής Δημήτρης Ρηγόπουλος, το αντηλιακό είναι απαραίτητο στην παραλία, καθώς μειώνει έως και 40% τον κίνδυνο για μελάνωμα, την πιο επιθετική μορφή καρκίνου του δέρματος, ενώ, για να μας εξασφαλίζουν την απαιτούμενη προστασία τα αντηλιακά φίλτρα, θα πρέπει να ανανεώνεται κάθε δύο ώρες.
Επίσης, πρέπει να θυμόμαστε ότι τα αντηλιακά απαγορεύεται να μένουν στο αυτοκίνητο και να ψήνονται στον ήλιο όλο το καλοκαίρι, ενώ κάθε σεζόν πρέπει να αγοράζουμε καινούργια, γιατί όσα ανοίχτηκαν το προηγούμενο καλοκαίρι δεν εξασφαλίζουν πια καμία προστασία.
Σε ό,τι αφορά τα φίλτρα, πιο «αθώα» και γι' αυτό καταλληλότερα για την τρυφερή παιδική επιδερμίδα είναι τα αντηλιακά με φυσικά φίλτρα (οξείδιο τιτανίου) που αντανακλούν την ηλιακή ακτινοβολία σαν μικροσκοπικό καθρεφτάκι στην επιφάνεια του δέρματος. Ο μύθος που θέλει να μη μαυρίζει η επιδερμίδα με το αντηλιακό είναι ανυπόστατος και επικίνδυνος, καθώς τα επαναλαμβανόμενα ηλιακά εγκαύματα, ειδικά όσα συμβαίνουν στην παιδική και εφηβική ηλικία, αυξάνουν έως και 8 φορές τον κίνδυνο μελανώματος στην ενήλικη ζωή.
Οι ειδικοί χτυπούν επίσης καμπανάκι κινδύνου για το πολύ βλαβερό σολάριουμ, λέγοντας πως είναι εξίσου καρκινογόνο για το δέρμα όσο το κάπνισμα για τους πνεύμονες και πως τα προϊόντα self-tan που χαρίζουν σε λίγες ώρες ένα τεχνητό χρώμα δεν εξασφαλίζουν φυσική άμυνα στον ήλιο. Αν μαυρίσουμε για την παραλία με self-tanning προϊόντα, το μαύρισμα αυτό δεν είναι σαν το φυσικό μπρονζέ χρώμα που αποκτούμε με τη μελανίνη και συνεπώς πρέπει οπωσδήποτε να χρησιμοποιούμε αντηλιακό με SPF 30 στη θάλασσα.
Η προστασία της υγείας στην παραλία δεν περιορίζεται σε ένα μπουκάλι αντηλιακό. Χρειαζόμαστε επίσης καθαρή πετσέτα για την άμμο ή την ξαπλώστρα και σαγιονάρες για την αποφυγή μυκητιάσεων, στεγνό μαγιό για να αλλάζουμε, αν έχουμε ευαισθησία με κολπίτιδες και ουρολοιμώξεις, γυαλιά ηλίου με απορροφητικούς φακούς, ένα καπέλο με φαρδύ μπορ (και σαν προστασία από την ηλίαση), ένα προστατευτικό στικ με βούτυρο κακάο για τα χείλη (με SPF) και για τα παιδιά και ένα ανοιχτόχρωμο Τ-shirt ή μια ειδική μπλούζα-μαγιό με αντηλιακή ύφανση, ώστε να μην έχουμε συνέχεια την έγνοια τους.
Τέλος, καλό είναι να έχουμε πάντα μαζί μας ένα στικ για τσιμπήματα από έντομα ή τσούχτρες και να θυμόμαστε ότι αν μπει σκουπιδάκι ή κόκκος άμμου στο μάτι, δεν το τρίβουμε, το αφήνουμε να δακρύσει και να καθαρίσει μόνο του.
Το άρθρο δημοσιεύθηκε στην έντυπη LiFO
σχόλια