Τα apps γνωριμιών σκοτώνουν την αυτοεκτίμηση των αντρών

Τα apps γνωριμιών σκοτώνουν την αυτοεκτίμηση των αντρών Facebook Twitter
Tα apps διογκώνουν την αγωνία για τα πρότυπα ομορφιάς και την ιδανική εξωτερική εμφάνιση και τελικά οδηγούν στην αγχώδη σύγκρισή μας με τους άλλους
1

Μήπως ήρθε η ώρα να αποσυνδεθείτε από τα sites γνωριμιών και να διαγράψετε από το κινητό σας τις εφαρμογές για περιστασιακά ραντεβού; Σύμφωνα με νέα έρευνα, οι άντρες που χρησιμοποιούν σε τακτική βάση site γνωριμιών και εφαρμογές ραντεβού εμφανίζονται με χαμηλά ποσοστά αυτοεκτίμησης σε σχέση με άλλους που δεν τα χρησιμοποιούν καθόλου ή τουλάχιστον όχι τόσο συχνά. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα έρευνας που εκπόνησε ομάδα ερευνητών του Πανεπιστημίου του Βόρειου Τέξας, εφαρμογές όπως το Tinder έχουν άμεσες συνέπειες στην ψυχολογία των ανθρώπων που το χρησιμοποιούν σε υψηλή συχνότητα. 

Συγκεκριμένα, οι ερευνητές -βασισμένοι στη θεωρία της αντικειμενοποίησης- επιχείρησαν να καταγράψουν τις βασικές συνέπειες της χρήσης τέτοιων εφαρμογών από νεαρούς άντρες. Στην έρευνα αυτή, και φυσικά υπό καθεστώς ανωνυμίας, συμμετείχαν 31 χρήστες του Tinder και 203 που δεν χρησιμοποιούσαν την εφαρμογή. Πολύ σύντομα προέκυψε το συμπέρασμα ότι τόσο γυναίκες, αλλά κυρίως άντρες που χρησιμοποιούσαν τέτοιου είδους εφαρμογές βίωναν υψηλά επίπεδα άγχους και διαμόρφωναν υψηλότερα επίπεδα ντροπής αναφορικά με την εικόνα του σώματός τους. 

«Σε ό,τι αφορά την αυτοεκτίμηση, οι άντρες χρήστες του Tinder εμφάνισαν εξαιρετικά χαμηλά επίπεδα σε σχέση με οποιονδήποτε άλλο μη χρήστη της συγκεκριμένης εφαρμογής, είτε αυτός ήταν άντρας είτε γυναίκα. Συνολικά τα αποτελέσματα της έρευνας δείχνουν ότι το Tinder εκπροσωπεί ένα μέσο που στηρίζεται κατά κύρια βάση στην εικόνα και την εξωτερική εμφάνιση των χρηστών του και δημιουργεί πιέσεις και άγχη που συνδέονται με μία μεγάλη γκάμα αρνητικών εντυπώσεων του ατόμου, τόσο για το σώμα, όσο και τον εαυτό του συνολικά. Πρόκειται για συμπεριφορές που διογκώνουν την αγωνία για τα πρότυπα ομορφιάς και την ιδανική εξωτερική εμφάνιση και που τελικά οδηγούν στην μόνιμη σύγκρισή μας με τους άλλους», αναφέρεται μεταξύ άλλων στην έρευνα. 

Όσο για το σώμα; Εδώ τα αποτελέσματα που προκύπτουν είναι απολύτως ξεκάθαρα για τον καταλυτικό τρόπο με τον οποίο αυτές οι εφαρμογές «σκοτώνουν» την αυτοπεποίθηση και των αντρών: «Οι χρήστες του Tinder είναι επικεντρωμένοι σε τέτοιο βαθμό στα σώματα τους και τα αντιμετωπίζουν αποκλειστικά ως σεξουαλικά αντικείμενα»... 

Με στοιχεία από gaytimes.co.uk

Υγεία & Σώμα
1

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η «Τελική έξοδος» και το δικαίωμα στην ευθανασία

Υγεία & Σώμα / Η «Τελική έξοδος» και το δικαίωμα στην ευθανασία

Έχουμε το δικαίωμα να επιλέξουμε πώς θα πεθάνουμε όταν βρισκόμαστε στα πρόθυρα του αναπόφευκτου, χωρίς αυτό να αντιβαίνει στην αξία της ζωής; Ποια είναι τα ηθικά, νομικά και πολιτισμικά διλήμματα; Μια ενδιαφέρουσα συζήτηση για το θέμα πραγματοποιήθηκε πρόσφατα στη Μικρή Σκηνή της Στέγης.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Γιατί έκανα παιδί με τον γκέι φίλο μου

Ψυχή & Σώμα / Γιατί έκανα παιδί με τον γκέι φίλο μου

Η Τζούλη Αγοράκη μιλά με την Ελίζα Γερολυμάτου, μια τολμηρή γυναίκα που αψήφησε την εμπειρία του ορμονοεξαρτώμενου καρκίνου και την έλλειψη ωαρίων, ακολουθώντας την εσωτερική της φωνή που της έλεγε πως ήθελε να γίνει μητέρα. Παρά τις αντιξοότητες, απέκτησε ένα παιδί με έναν άνθρωπο που θαύμαζε.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
ΕΠΕΞ Γιατί όλοι ξετρελαίνονται με το πάντελ;

Υγεία & Σώμα / Πάντελ: Το άθλημα με την παράξενη ρακέτα που πωρώνει τους Αθηναίους

«Το πιο ωραίο είναι ότι το παιχνίδι είναι πάντα τόσο έντονο που σε απορροφά, για μιάμιση ώρα το μόνο που έχει σημασία είναι πού πάει το κίτρινο μπαλάκι, πράγμα που σε βοηθάει πολύ να αποφορτιστείς»
ΜΙΝΑ ΚΑΛΟΓΕΡΑ
Η ομορφιά ως βία, ως εμπειρία και ως προϊόν

Κοκέτα / Η ομορφιά ως βία, ως εμπειρία και ως προϊόν

Τα πάντα ώστε τα πράγματα να μπουν σ’ ένα κουτί και το κλειστό κύκλωμα «ομορφιά - κατανάλωση - εκτόνωση» να διατηρηθεί ακέραιο, να μην υπάρχει τίποτα το καινούργιο, τίποτα το έντονο Ή το εκπληκτικό, παρά μόνο η ίδια Διαφορά παντού.
ΧΑΡΗΣ ΚΑΛΑΪΤΖΙΔΗΣ
Γιατί γίνεται τόσος ντόρος με το μικροβίωμα του εντέρου και τη διατροφή;

Ψυχή & Σώμα / Γιατί γίνεται τόσος ντόρος γύρω από το μικροβίωμα του εντέρου και τη διατροφή;

Τι συμβαίνει με τα τρισεκατομμύρια μικροοργανισμών στο έντερό μας; Πώς αλληλεπιδρούν με τη διατροφή μας –ενισχύοντας ή διαταράσσοντάς την– και τι σημαίνει αυτό για την υγεία μας; H Μερόπη Κοκκίνη συζητά με τη Μαντώ Κυριακού, καθηγήτρια Μικροβιολογίας, στο Τμήμα Επιστήμης Διαιτολογίας-Διατροφής του Χαροκοπείου Πανεπιστημίου.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Η γυναίκα που ανέδειξε τον οργασμικό διαλογισμό θα συνεχίσει να το κάνει ακόμα και στη φυλακή

Υγεία & Σώμα / Η γυναίκα που ανέδειξε τον οργασμικό διαλογισμό θα συνεχίσει να το κάνει ακόμα και στη φυλακή

Η Νικόλ Ντεντόν υπήρξε για μια δεκαετία επικεφαλής μιας αυτοκρατορίας κέντρων ευεξίας που μετέτρεπε τη σεξουαλική διέγερση σε πρακτική διαλογισμού. Τώρα αντιμετωπίζει την κατηγορία της εκμετάλλευσης των εργαζομένων στην εταιρεία που ίδρυσε.
THE LIFO TEAM
Διατροφή και γυμναστική: Με τόσα trends στο TikTok πώς θα βρω αυτό που μου ταιριάζει;

Ζωή στα καλύτερά της / Διατροφή και γυμναστική: Με τόσα trends στο TikTok πώς θα βρω αυτό που μου ταιριάζει;

Mια συζήτηση για τις αλήθειες και τους μύθους της διατροφής και της γυμναστικής με τον αθλητικό επιστήμονα Γιάννη Κωτσή, στο πλαίσιο της νέας σειράς podcast «Ζωή στα καλύτερά της», με την υποστήριξη των συμπληρωμάτων διατροφής EVIOL.
THE LIFO TEAM
Burnout: Είναι απλή κόπωση ή κάτι βαθύτερο;

Ζωή στα καλύτερά της / Burnout: Είναι απλή κόπωση ή κάτι βαθύτερο;

Μια συζήτηση για το σύνδρομο εργασιακής εξουθένωσης με την κλινική-οργανωσιακή ψυχολόγο Έλενα Μπίκου, στο πλαίσιο της νέας σειράς podcast «Ζωή στα καλύτερά της», με την υποστήριξη των συμπληρωμάτων διατροφής EVIOL.
ΛΑΣΚΑΡΙΝΑ ΛΙΑΚΑΚΟΥ
ΙΟΥΛΙΑ ΑΡΜΑΓΟΥ

Good Business Directory Vol.5 / Ιουλία Αρμάγου: Επιστήμη, βιωσιμότητα και εξωστρέφεια από μια ελληνική εταιρεία που πρωτοπορεί

Σε μια ενδιαφέρουσα συζήτηση μιλά για την επιμονή της όσον αφορά την εξατομικευμένη φροντίδα του δέρματος, την έμφαση στη βιωσιμότητα, αλλά και την εξωστρέφεια, χάρη στην οποία η Juliette Armand βρίσκεται σε 42 χώρες(!).
ΕΦΗ ΑΝΕΣΤΗ
Σάββας Χαραλαμπίδης

Good Business Directory Vol.5 / Βιώσιμο σύστημα υγείας επιτυγχάνεται με καινοτομία και σταθερό πλαίσιο συνεργασίας με την πολιτεία

Σε μια συνέντευξη εφ’ όλης της ύλης ο Σάββας Χαραλαμπίδης, γενικός διευθυντής Ελλάδος, Κύπρου & European Distributor Μarkets της Gilead Sciences, χαρτογραφεί τους παράγοντες που διασφαλίζουν τη βιωσιμότητα του συστήματος υγείας στη χώρα μας.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Τι στρέφει έναν άνθρωπο στους εθισμούς;

Άκου την επιστήμη / Τι στρέφει έναν άνθρωπο στους εθισμούς;

Oι εξαρτήσεις, οι ψυχοδραστικές ουσίες και η απειλή μιας νέας πανδημίας. Ο καθηγητής Επιδημιολογίας και Προληπτικής Ιατρικής στο ΕΚΠΑ, Άγγελος Χατζάκης, εξηγεί στον Γιάννη Πανταζόπουλο.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ

σχόλια

1 σχόλια
Επειδή έχουν χαμηλή αυτοπεποίθηση δεν πάνε να την πέσουν έξω και καταφεύγουν στις εφαρμογές. Αντίθετα δηλαδή συμβαίνει προφανως από την εξήγηση που δίνεται.