Τώρα, σοβαρά, χάνουμε κιλά με το μηλόξυδο;

Τώρα, σοβαρά, χάνουμε κιλά με το μηλόξυδο; Facebook Twitter
Σε καμία περίπτωση το ξύδι δεν πρέπει να θεωρείται το «μαγικό φίλτρο»...
1

Το ξύδι – είτε από κρασί ή μήλο, είτε από ρύζι – μέσα στους αιώνες, από την εποχή του Ιπποκράτη ακόμη ήταν γνωστό για τις θεραπευτικές του ιδιότητες, για τον τρόπο με τον οποίο μπορούσε να επουλώνει και να απολυμαίνει πληγές.

Πολλοί μέχρι σήμερα το θεωρούν Νο1 φάρμακο για τα τσιμπήματα από τσούχτρες, όμως, δεν είναι αυτός ο λόγος που τελευταία το ξύδι – και το μηλόξυδο, ειδικώς – βρίσκεται στις κορυφαίες αναζητήσεις χρηστών του διαδικτύου.

Η διαδικτυακή φήμη που όλο και εξαπλώνεται λέει ότι το «μηλόξυδο» βοηθά αποτελεσματικά στην απώλεια των περιττών κιλών και όπως είναι φυσικό μία τέτοια φήμη βρίσκει πολλούς πρόθυμους να την ασπαστούν, ειδικά αν δίνουν τη δική τους μάχη με το παραπανίσιο βάρος.

Κατά καιρούς και βάσει μελετών, το ξύδι έχει κατηγορηθεί ως υπεύθυνο για προβλήματα στο στομάχι, στον οισοφάγο, ακόμη και στα δόντια...

Τι ισχύει, όμως, χάνουμε κιλά προσθέτοντας μπόλικο ξύδι στη διατροφή μας ή απλώς χάνουμε τον καιρό και την αγαπημένη γεύση των φαγητών μας, ενώ βάζουμε σε κίνδυνο την υγεία μας;

Σύμφωνα με την Carol S. Johnston, επικεφαλής του τομέα διατροφικών ερευνών του Πανεπιστημίου της Αριζόνα, η φήμη έχει βάση. Όπως χαρακτηριστικά λέει «με το να προσθέσουμε έξτρα ξύδι στη διατροφή μας, μπορούμε να χάσουμε κιλά. Αρκεί να είμαστε πολύ πολύ υπομονετικοί».

Βάσει κλινικών δοκιμών που έγιναν το 2009 στην Ιαπωνία και σε ενήλικες που αντιμετώπιζαν πρόβλημα με το βάρος τους, προέκυψε το εξής: μετά από 2 κουταλιές της σούπας ξύδι στο καθημερινό τους διατροφολόγιο επί 12 εβδομάδες, έχασαν δύο επιπλέον κιλά, πέρα από αυτά που θα έχαναν ακολουθώντας αποκλειστικά τη δίαιτα τους. Στις συγκεκριμένες δοκιμές είχε χορηγηθεί μηλόξυδο, αντί οποιασδήποτε άλλης μορφής ξυδιού.

Την ίδια στιγμή αρκετές μελέτες επιχειρηματολογούν υπέρ της κατανάλωσης μικρής ποσότητας ξυδιού, λ.χ., σε μία μικρή σαλάτα πριν από ένα γεύμα υψηλής θερμιδικής αξίας ή πλούσιου σε λιπαρά. Σύμφωνα με τους επιστήμονες το ξύδι έχει την ιδιότητα να μειώσει τον γλυκαιμικό δείκτη σε ποσοστό άνω του 20%.

Σύμφωνα με τον δόκτωρα David S. Ludwig (και συγγραφέα του βιβλίου “Always Hungry?”), το γεγονός ότι το ξύδι μειώνει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα μετά από κάθε γεύμα, μπορεί προοδευτικά να οδηγήσει στην απώλεια βάρους, ωστόσο συνιστά προσοχή.

Την ίδια στιγμή, όμως, πολλοί διαιτολόγοι που δουλεύουν με ανθρώπους που πάσχουν από διαβήτη κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου γι' αυτή τη μανία με το ξύδι.

«Το μεγαλύτερο πρόβλημα της σύγχρονης διατροφής είναι ότι οι επεξεργασμένοι υδατάνθρακες που καταναλώνουμε χωνεύονται πάρα πολύ γρήγορα, γεγονός που οδηγεί σε απότομη αύξηση του σακχάρου και της ινσουλίνης στο αίμα και αυτό μετά από λίγες πυροδοτεί μία νέα έκρηξη πείνας», λέει ο καθηγητής του Χάρβαρντ, ο οποίος όμως δεν είναι ακόμη πεπεισμένος για τις τόσο ευεργετικές ιδιότητες του ξυδιού στο καθημερινό διατροφολόγιο.

Δεν παραγνωρίζει τις ιδιότητες του, όμως, όπως χαρακτηριστικά λέει θα ήθελε περισσότερη έρευνα επ’ αυτού.  

Κατά καιρούς και βάσει μελετών, το ξύδι έχει κατηγορηθεί ως υπεύθυνο για προβλήματα στο στομάχι, στον οισοφάγο, ακόμη και στα δόντια, ενώ έχουν καταγραφεί ακρότητες, όπως αυτές μίας 15χρονης Ολλανδής που καθημερινά έπινε ένα ποτήρι μηλόξυδο για να χάσει βάρος και τελικώς κόντεψε να χάσει τα δόντια της.

Από την άλλη, η δόκτωρ Johnston εμφανίζεται πιο διαλλακτική. «Όταν έρχονται άνθρωποι με προβλήματα βάρους και μου λένε ότι θέλουν να προσθέσουν το ξύδι στη διατροφή τους ως μέθοδο για να χάσουν κιλά, πάντα τους λέω είτε να το διαλύουν σε νερό – μία κουταλιά σε ένα ποτήρι – είτε να το εντάσσουν στη διατροφή τους, π.χ., ως υγιεινό dressing στα λαχανικά και τις σαλάτες τους. Επίσης, θα πρέπει να σιγουρεύονται ότι πρόκειται για καθαρό ξύδι και όχι για κάτι στο οποίο υπάρχει προσθήκη ζάχαρης», λέει.

Την ίδια στιγμή, όμως, πολλοί διαιτολόγοι που δουλεύουν με ανθρώπους που πάσχουν από διαβήτη κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου γι’ αυτή τη μανία με το ξύδι.

Σύμφωνα μάλιστα με τη δόκτωρα Margaret Powers, με ειδικότητα στα διατροφικά προβλήματα ασθενών με σακχαρώδη διαβήτη, πουθενά από τα εθνικά αμερικανικά προγράμματα υγείας δεν συνίσταται η κατανάλωση ξυδιού.

Η ίδια μάλιστα επισημαίνει ότι σε καμία περίπτωση το ξύδι δεν πρέπει να θεωρείται το «μαγικό φίλτρο» με το οποίο μπορεί να χάσει κιλά ή να ελέγξει το σάκχαρο του. Και είτε μας αρέσει, είτε όχι, η τοποθέτηση της κυρίας, μάλλον είναι και η πιο συνετή και επωφελής για την υγεία, από τους μέχρι στιγμής ισχυρισμούς, έρευνες και λοιπά γιατροσόφια...

Στοιχεία από New York Times

1

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το αλκοόλ προκαλεί καρκίνο: Η Ιρλανδία γίνεται η πρώτη χώρα που καθιερώνει την προειδοποίηση στις ετικέτες των ποτών

Υγεία & Σώμα / «Το αλκοόλ προκαλεί καρκίνο»: Η Ιρλανδία γίνεται η πρώτη χώρα που καθιερώνει την προειδοποίηση στις ετικέτες των ποτών

Σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε τον Ιούλιο, σχεδόν οι μισοί Ευρωπαίοι δεν γνωρίζουν ότι υπάρχει σχέση μεταξύ της κατανάλωσης αλκοόλ και της πιθανότητας να προσβληθούν από επτά τύπους καρκίνου.
THE LIFO TEAM
Πόσο διαφορετικά είναι στην πραγματικότητα τα ανδρικά προϊόντα περιποίησης από τα γυναικεία;

Υγεία & Σώμα / Πόσο διαφορετικά είναι στην πραγματικότητα τα ανδρικά προϊόντα περιποίησης από τα γυναικεία;

Νέες μάρκες εμφανίζονται διαρκώς στη βιομηχανία της ανδρικής περιποίησης. Το ερώτημα όμως παραμένει: χρειάζονται πραγματικά οι άνδρες τόσα πολλά εξειδικευμένα προϊόντα;
THE LIFO TEAM
Η Ελληνίδα που θέλει να θεραπεύσει τη νόσο του Κρον

Επιστήμες / Η Ελληνίδα που θέλει να θεραπεύσει τη νόσο του Κρον

Η Νεφέλη Σκούφου-Παπουτσάκη ανήκει στους επιστήμονες του Πανεπιστημίου του Κέμπριτζ που δημιούργησαν «μίνι έντερα» προκειμένου να βοηθήσουν στην κατανόηση της νόσου του Κρον και στην εύρεση ακριβέστερων και πιο εξατομικευμένων θεραπειών.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
«Θα το κάνω για μένα»: Πόσο υαλουρονικό αντέχει το συκώτι και η αισθητική μας;

Υγεία & Σώμα / «Θα κάνω υαλουρονικό στα χείλη, θα το κάνω για μένα»: Μας έχουν καταστρέψει οι Καρντάσιαν;

Πόσο εντάξει είναι να κάνουν οι έφηβοι fillers; Πώς φτάσαμε να κάνουμε botox ακόμα και στο κομμωτήριο; Και τι μπορεί να πάει στραβά με τα ενέσιμα; Μία δερματολόγος και μια ψυχοθεραπεύτρια απαντούν.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
Αποκατάσταση ασθενών: Η μαύρη τρύπα του ΕΣΥ

Φάκελος Υγεία / Αποκατάσταση ασθενών: Η μαύρη τρύπα του ΕΣΥ

Το κουβάρι της αποκατάστασης των ασθενών στο δημόσιο σύστημα υγείας είναι μπλεγμένο και πολυδιάστατο, κι όταν πιάσει κανείς το νήμα διαπιστώνει ότι αναφύονται δύσκολα κοινωνικά ζητήματα, που συνήθως κρύβονται κάτω από το χαλί της επικαιρότητας.
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ

σχόλια

1 σχόλια
Υποθέτω πως λόγω της γεύσης που έχει το φαγητό όταν προσθέσεις μηλόξυδο, σε αποτρέπει να φας γιατί είναι απαίσιο. Μειώνεις έτσι την ποσότητα και αδυνατίζεις.