Ζώντας αρμονικά με τον διαβήτη: 9+1 βήματα για να ρυθμίσετε το σάκχαρό σας

Ζώντας αρμονικά με τον διαβήτη: 9+1 βήματα για να ρυθμίσετε το σάκχαρό σας Facebook Twitter
0

ADVERTORIAL

Ο σακχαρώδης διαβήτης έχει λάβει πανδημικές διαστάσεις σε όλο τον πλανήτη, αφορώντας περίπου 463 εκατομμύρια άτομα παγκοσμίως.

Πολύ συχνά οι γιατροί που ασχολούνται με το διαβήτη αναφέρουν ότι όσα άτομα πάσχουν στον κόσμο, τόσοι είναι και οι διαφορετικοί τύποι διαβήτη, θέλοντας να τονίσουν την ιδιαιτερότητα της νόσου που μπορεί να εκφράζεται με διαφορετικούς τρόπους στο καθένα άτομο, γεγονός που έχει σχέση με ατομικούς παράγοντες (ηλικία, σωματικό βάρος, συνοσηρότητες, προσδόκιμο επιβίωσης κλπ.) αλλά και κοινωνικούς (επίπεδο υγείας, ασφαλιστική κάλυψη, πρόσβαση σε μονάδες υγείας κλπ.) [1, 2].


Παρ' όλ' αυτά, υπάρχει μια κοινή συνισταμένη για την επιτυχημένη αντιμετώπιση του σακχαρώδη διαβήτη. Λέγοντας φυσικά «επιτυχημένη» εννοούμε το σωστό γλυκαιμικό έλεγχο με τα κατάλληλα φαρμακευτικά και μη μέτρα κάθε φορά, με στόχο την καλή ποιότητα ζωής του ατόμου με διαβήτη χωρίς μακροαγγειακές και μικροαγγειακές επιπλοκές.


Υπό αυτό το πρίσμα, σας παραθέτουμε εδώ 9+1 βήματα για να ζούμε καλά με τον διαβήτη μας:


1. Προσπαθώ να ακολουθήσω έναν πιο «μεσογειακό» ισορροπημένο τρόπο διατροφής περιορίζοντας την κατανάλωση κρέατος, γλυκών, κορεσμένων (ζωικών) λιπαρών & επεξεργασμένων τροφίμων. Τρώω από όλες τις κατηγορίες τροφίμων (δημητριακά, φρούτα, λαχανικά, όσπρια, γαλακτοκομικά, κρεατικά, ψάρια) χωρίς αποκλεισμούς.


2. Τρώω μικρά και συχνά γεύματα: 3 κύρια (πρωινό, μεσημεριανό, βραδινό) και 3 μικρά (δεκατιανό, απογευματινό, προ ύπνου). Αποφεύγω να μένω πολλές ώρες νηστικός για να αποφύγω τις ανεπιθύμητες υπογλυκαιμίες. Επίσης, αποφεύγω το συνεχές τσιμπολόγημα, καθώς οδηγεί σε μεταγευματικές υπεργλυκαιμίες και απώλεια του γλυκαιμικού ελέγχου.


3. Προσπαθώ να ελέγξω το σωματικό μου βάρος περιορίζοντας ήπια τις θερμίδες που λαμβάνω καθημερινά. Στερητικές και εξαντλητικές δίαιτες, διατροφές με αποκλεισμό μεγάλων ομάδων τροφίμων συνήθως έχουν προσωρινά αποτελέσματα, και στο βάθος του χρόνου οδηγούν σε σταδιακή αύξηση του σωματικού βάρους.


4. Περιορίζω την κατανάλωση αλκοόλ και αποφεύγω αλκοολούχα ποτά πλούσια σε σάκχαρα, όπως π.χ. λικέρ, ούζο, γλυκό κρασί κλπ. Η κατανάλωση αλκοόλ από άτομο με διαβήτη με άδειο στομάχι επιδρά στο ήπαρ και μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρές υπογλυκαιμίες.


5. Εντάσσω στην καθημερινότητά μου μια μορφή άσκησης που με ευχαριστεί, π.χ. περπάτημα 30 λεπτά/ημέρα. Αν θελήσω να κάνω πιο έντονη άσκηση συμβουλεύομαι το γιατρό μου.


6. Μετράω το σάκχαρο μου στο σπίτι σύμφωνα με τις οδηγίες του γιατρού μου. Προσπαθώ να αιτιολογήσω τιμές που αποκλίνουν από το αναμενόμενο και τροποποιώ τη συμπεριφορά μου. Παράλληλα, ελέγχω την αρτηριακή μου πίεση ανά τακτά χρονικά διαστήματα, για να επιβεβαιώσω ότι βρίσκομαι εντός των θεραπευτικών ορίων μου.

7. Φροντίζω καθημερινά την ατομική μου υγιεινή χωρίς υπερβολές με σκληρά φαρμακευτικά αντισηπτικά σαπούνια. Προσέχω τα πόδια μου και συμβουλεύομαι το γιατρό μου για όποια ανωμαλία βρω. Προσέχω πολύ τα υποδήματα που χρησιμοποιώ, επιβεβαιώνοντας ότι είναι στο σωστό νούμερο, όχι πολύ σφιχτά, όχι πολύ χαλαρά.


8. Διακόπτω κάθε μορφής κάπνισμα, εφόσον ο συνδυασμός κάπνισμα, διαβήτης, υπέρταση και υπερλιπιδαιμία είναι καταστροφικός για τα αγγεία μου. Αν δεν μπορώ να υπερνικήσω μόνος μου αυτή την εθιστική συμπεριφορά, συμβουλεύομαι το γιατρό μου ή κάποιο ιατρείο διακοπής καπνίσματος.


9. Λαμβάνω τακτικά τη φαρμακευτική μου αγωγή σύμφωνα με τις οδηγίες του γιατρού μου. Αν παρατηρήσω κάποια ανεπιθύμητη ενέργεια ή έχω κάποιο προβληματισμό σχετικά με κάποιο φάρμακο το συζητώ με το γιατρό μου και μαθαίνω για τις εναλλακτικές επιλογές μου.


10. Πηγαίνω στα τακτικά προγραμματισμένα ραντεβού μου με το γιατρό μου όπου ελέγχω με ειδικές εξετάσεις την σωματική μου υγεία και την εξέλιξη του διαβήτη μου [2,3,4,5]

Ζώντας αρμονικά με τον διαβήτη: 9+1 βήματα για να ρυθμίσετε το σάκχαρό σας Facebook Twitter

Η Sanofi, πιστεύει ότι η φροντίδα της υγείας πρέπει να είναι τόσο μοναδική όσο εσείς. Με εκπαιδευτικά προγράμματα, καινοτόμες και ολοκληρωμένες θεραπευτικές λύσεις, στοχεύει στο να στηρίζει τους ασθενείς προσφέροντας εξατομικευμένες λύσεις φροντίδας για όλους όσους ζουν με διαβήτη.

Πηγές:
1. Diabetes Atlas, 9th Edition, International Diabetes Federation, 2019, https://www.diabetesatlas.org/en/, last accessed 21/10/2020
2. Κατευθυντήριες οδηγίες για τη διαχείριση του διαβητικού ασθενή, Ελληνική Διαβητολογική Εταιρεία, 2020,
https://drive.google.com/file/d/1L-zjpv1cYIWlItTDvlW_ljZR4q7esZkx/view ,last accessed
21/10/2020
3. Standards of Medical Care in Diabetes 2020, American Diabetes Association, Diabetes Care, Volume 43, supplement 1, January 2020
4. Evert A et al.,, Nutrition Therapy for Adults With Diabetes or Prediabetes: A Consensus Report, Diabetes Care 2019 May; 42(5): 731-754
5. 2019 update to: Management of hyperglycaemia in type 2 diabetes, 2018. A consensus report by the American Diabetes Association (ADA) and the European Association for the Study of Diabetes (EASD), Diabetologia 2020 volume 63, pages 221–228

 

Επιμέλεια: Αλεξία Σβώλου

Υγεία & Σώμα
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η Ελληνίδα που θέλει να θεραπεύσει τη νόσο του Κρον

Επιστήμες / Η Ελληνίδα που θέλει να θεραπεύσει τη νόσο του Κρον

Η Νεφέλη Σκούφου-Παπουτσάκη ανήκει στους επιστήμονες του Πανεπιστημίου του Κέμπριτζ που δημιούργησαν «μίνι έντερα» προκειμένου να βοηθήσουν στην κατανόηση της νόσου του Κρον και στην εύρεση ακριβέστερων και πιο εξατομικευμένων θεραπειών.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
«Θα το κάνω για μένα»: Πόσο υαλουρονικό αντέχει το συκώτι και η αισθητική μας;

Υγεία & Σώμα / «Θα κάνω υαλουρονικό στα χείλη, θα το κάνω για μένα»: Μας έχουν καταστρέψει οι Καρντάσιαν;

Πόσο εντάξει είναι να κάνουν οι έφηβοι fillers; Πώς φτάσαμε να κάνουμε botox ακόμα και στο κομμωτήριο; Και τι μπορεί να πάει στραβά με τα ενέσιμα; Μία δερματολόγος και μια ψυχοθεραπεύτρια απαντούν.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
Αποκατάσταση ασθενών: Η μαύρη τρύπα του ΕΣΥ

Φάκελος Υγεία / Αποκατάσταση ασθενών: Η μαύρη τρύπα του ΕΣΥ

Το κουβάρι της αποκατάστασης των ασθενών στο δημόσιο σύστημα υγείας είναι μπλεγμένο και πολυδιάστατο, κι όταν πιάσει κανείς το νήμα διαπιστώνει ότι αναφύονται δύσκολα κοινωνικά ζητήματα, που συνήθως κρύβονται κάτω από το χαλί της επικαιρότητας.
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
ΜΕΘ: Υπάρχουν πια αρκετές, αλλά υπολειτουργούν

Φάκελος Υγεία / ΜΕΘ: Υπάρχουν πια αρκετές, αλλά υπολειτουργούν

Η πιο σημαντική παρακαταθήκη που άφησε στα δημόσια νοσοκομεία το σαρωτικό κύμα του Covid-19 είναι η αύξηση των κλινών στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, οι οποίες προήλθαν κυρίως από δωρεές. Το πρόβλημα είναι ότι αρκετές από αυτές είναι κλειστές και κάποιες άλλες υπολειτουργούν.
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
Μεταρρύθμιση για την υγεία: Φύγε Ε.Σ.Υ., έλα εσύ

Φάκελος Υγεία / Μεταρρύθμιση για την υγεία: Θεραπεύει παθογένειες ή ανοίγει νέες πληγές;

Η μεταρρύθμιση συμπυκνώνεται σε τρεις αλλαγές: τα επί πληρωμή απογευματινά χειρουργεία στα δημόσια νοσοκομεία, την απασχόληση των γιατρών του ΕΣΥ πέραν του ωραρίου τους στον ιδιωτικό τομέα και τη δυνατότητα των ιδιωτών γιατρών να διενεργούν ιατρικές πράξεις μέσα στα δημόσια νοσοκομεία. Ποια είναι τα επιχειρήματα της κυβέρνησης γι’ αυτό το αμφίδρομο «μπες βγες» στη δημόσια υγεία, με το οποίο υποστηρίζει ότι θα την ισχυροποιήσει;
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
ΕΣΥ: Άγονες περιοχές, άγονα επιδόματα και άγονες λύσεις

Φάκελος Υγεία / Γιατρός στις Κυκλάδες: Άγονες περιοχές, άγονα επιδόματα και άγονες λύσεις

Ποια είναι η καθημερινότητα ενός γιατρού στις Κυκλάδες; Πώς τα βγάζει πέρα μια γιατρός στη Λήμνο, όταν έχει να αντιμετωπίσει ένα έκτακτο περιστατικό που απαιτεί αεροδιακομιδή; Μια εικόνα από τις δημόσιες δομές υγείας στις άγονες και δυσπρόσιτες περιοχές της χώρας, που ξέμειναν από γιατρούς αλλά και από κυβερνητικές λύσεις, αφού κι αυτές άγονες παραμένουν.
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
ΕΣΥ: η μεγάλη παραίτηση και η υποστελέχωση

Φάκελος Υγεία / ΕΣΥ: Η μεγάλη παραίτηση

Υποστελεχωμένα νοσοκομεία, εξοντωτικές συνθήκες, γιατροί σε ρόλο καμικάζι και νέοι χωρίς ειδικότητα που αναγκάζονται να αναλάβουν ευθύνες που δεν τους αναλογούν. Αυτή είναι η τωρινή εικόνα του Εθνικού Συστήματος Υγείας.
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ