FacebookTwitter Η εταιρία Bar Works με έδρα την Νέα Υόρκη σκοπεύει να ανοίξει μικρά γραφεία μέσα στους θαλάμους, ξεκινώντας με 9 και με στόχο τα 18 συνολικά μέχρι το τέλος του χρόνου. Για περίπου 20 λίρες τον μήνα, οποιοσδήποτε θα μπορεί να έχει ουσιαστικά πρόσβαση σε έναν μίνι σταθμό εργασίας με ασύρματο ίντερνετ, πρίζες, εκτυπωτή, scanner κι άλλες παρόμοιες παροχές. (φωτό.:Miles Willis/Bloomberg)
Tα κινητά τηλέφωνα έχουν σχεδόν αντικαταστήσει πλήρως τις παλιές παραδοσιακές μεθόδους επικοινωνίας, όπως τα σταθερά τηλέφωνα, αλλά κυρίως τα δημόσια που γίνονται ολοένα και λιγότερα αφού ελάχιστοι άνθρωποι τα χρησιμοποιούν πλέον. Τι γίνεται όμως στην περίπτωση που ένας τηλεφωνικός θάλαμος είναι το σήμα κατατεθέν ενός ολόκληρου έθνους, όπως συμβαίνει με τη Μεγάλη Βρετανία; Τον μεταμορφώνεις κάνοντάς τον από βιβλιοθήκη μέχρι πάγκο για σαλάτες.
Αυτή είναι η νέα τάση στο Λονδίνο και τα περίχωρά του, κι όπου υπάρχουν οι γνωστοί σε όλους κόκκινοι τηλεφωνικοί θάλαμοι με πολίτες να αναλαμβάνουν αφιλοκερδώς την "σωτηρία" τους, μετατρέποντάς τους σε βιβλιοθήκες, σημεία πώλησης καφέ η σνακ, ή ακόμη και μικρές γκαλερί.
Η πρωτοβουλία μετατροπής των θαλάμων σε μικρές επιχειρήσεις ξεκίνησε από τους Edward Ottewell και Steve Beeken, οι οποίοι ίδρυσαν γι' αυτόν τον σκοπό την εταιρία Red Kiosk. Αυτό που κάνουν στην ουσία μοιάζει με γενική ανακαίνιση, αφού ξαναβάφουν τους θαλάμους, τους περνούν ηλεκτρικά καλώδια, καινούργιο γυαλί και φυσικά κλειδαριά. Η όλη διαδικασία χρειάζεται περίπου τρεις μήνες και "όλα ξαναμπαίνουν στη θέση τους όπως ήταν", εξηγεί ο Ottewell.
Οι ένοικοι υπογράφουν μισθωτήρια που ξεκινούν από τους τρεις μήνες και μπορεί να φτάσουν μέχρι και δέκα χρόνια με το ημερήσιο κόστος στις 16.77 λίρες και το ετήσιο να κυμαίνεται στις 3.600 λίρες.
Σύμφωνα με έρευνα του ομίλου τηλεπικοινωνιών BT της Βρετανίας, σε όλη τη χώρα υπάρχουν 46.000 τηλεφωνικοί θάλαμοι, ανάμεσά τους και 8.000 κόκκινοι, που χρησιμοποιούνται μόλις μία φορά τον μήνα ή καθόλου.
FacebookTwitter Ο Umar Khalid και η σύζυγός του έχουν ανοίξει σε έναν τηλεφωνικό θάλαμο το καφέ Kape Barako.(φωτό.:Miles Willis/Bloomberg) FacebookTwitter Ο Umar αντιμετώπισε αρκετή γραφειοκρατία μέχρι να πάρει την άδεια καθώς οι θάλαμοι δεν εμπίπτουν ούτε στην κατηγορία του καταστήματος ούτε του πλανόδιου έμπορα. (φωτό.:Miles Willis/Bloomberg) FacebookTwitter "Είναι λίγο πρόκληση, ειδικά λόγω του καιρού. Έχω μια ομπρέλα ή απλώς στέκομαι κάτω από το δέντρο όταν βρέχει" λέει ο Umar.(φωτό.:Miles Willis/Bloomberg) FacebookTwitter Ο Ben Spier πουλάει σαλάτες που κοστίζουν περίπου 4-6 λίρες σε έναν τηλεφωνικό θάλαμο στο Holborn του κεντρικού Λονδίνου. Κάνει αυτήν την δουλειά εδώ και πολλά χρόνια, αφού εργαζόταν σε διάφορες τοπικές αγορές της πόλης πριν ανοίξει δικό του κατάστημα. (φωτό.:Miles Willis/Bloomberg) FacebookTwitter Ξεκίνησε την δουλειά τον περασμένο Μάιο η οποία πηγαίνει αρκετά καλά και ο ίδιος δηλώνει πολύ ευχαριστημένος, αφού κατάφερε να ανοίξει δική του επιχείρηση χωρίς να πληρώνει ένα απαγορευτικά ακριβό ενοίκιο. (φωτό.:Miles Willis/Bloomberg) FacebookTwitter Αυτός ο πρώην τηλεφωνικός θάλαμος στο νοτιοανατολικό Λονδίνο χρησιμεύει πλέον σαν βιβλιοθήκη με παιδικά βιβλία. (φωτό.:Miles Willis/Bloomberg) FacebookTwitter Στο νοτιοανατολικό Λονδίνο υπάρχουν δύο θάλαμοι που λειτουργούν σαν βιβλιοθήκες- μία με βιβλία για ενήλικες και μία με βιβλία για παιδιά ενώ υπάρχουν σχέδια και δημιουργία τρίτου. Είναι ανοικτοί όλο το 24ωρο. (φωτό.:Miles Willis/Bloomberg) FacebookTwitter Ο Alex Perjescu είναι συνιδρυτής και τεχνικός της Lovefone, που επισκευάζει smartphone και λοιπά ηλεκτρονικά είδη. Σκοπός της επιχείρησης είναι το άνοιγμα επτά ακόμη τέτοιων "καταστημάτων" σε όλο το Λονδίνο. (φωτό.:Miles Willis/Bloomberg) FacebookTwitter Στιγμιότυπο από τις εργασίες στον τηλεφωνικό θάλαμο που θα μετατραπεί σε υποκατάστημα της Lovefone. (φωτό.:Miles Willis/Bloomberg)