Η Μονή Αγίας Αναστασίας της Φαρμακολύτριας βρίσκεται στα όρια με τον νομό Θεσσαλονίκης, μεταξύ Βασιλικών και Γαλάτιστας, και αποτελεί τα τελευταία χρόνια δημοφιλή προορισμό για τους Θεσσαλονικείς πιστούς.
Ιδρύθηκε, κατά την παράδοση, από την αυτοκράτειρα Θεοφανώ, σύζυγο του Λέοντα ΣΤ' Σοφού, το 888 μ.Χ.
Ωστόσο, δεν υπάρχουν ιστορικές μαρτυρίες για την ύπαρξη μονής κατά τα βυζαντινά χρόνια.
Το 1522 ο Αγιορείτης μοναχός και μετέπειτα Αρχιεπίσκοπος Θεσσαλονίκης, Θεωνάς, ίδρυσε τη σημερινή μονή, στη θέση παλαιού "σεσαθρωμένου μονυδρίου".
Το καθολικό της μονής ανήκει στον τύπο της τρίκλιτης βασιλικής με τρούλο και ανάγεται στα χρόνια μετά την ανακαίνιση του 1830.
Η νότια και δυτική πτέρυγα αποτελούν μέρος των κτιριακών εγκαταστάσεων του 16ου αι.
Κατά την Επανάσταση του 1821 η Μονή πυρπολήθηκε, και δεκάδες μοναχοί σφάχτηκαν. Η ανακαίνισή της, μαζί με αυτήν του καθολικού, άρχισε γύρω στα 1830. Το 1952 το μοναστήρι παραχώρησε 7.300 στρέμματά του στους ακτήμονες της Χαλκιδικής.
"Η Αγία Αναστασία ήταν κόρη Ρωμαίου άρχοντα και ακολούθησε τη μητέρα της, η οποία ασπάστηκε τον Χριστιανισμό.
Μετά τον θάνατο του συζύγου διέθεσε την περιουσία της για τον Χριστιανισμό και προέτρεπε τους Χριστιανούς να μαρτυρήσουν για την πίστη τους.
Οι Ρωμαίοι την συνέλαβαν και την έκαψαν ζωντανή το 304 μ.Χ.
Ανακηρύχθηκε Αγία και ονομάστηκε Φαρμακολύτρια, γιατί ανάμεσα στα πολλά της θαύματα, γιάτρευε ασθενείς και έλυνε τα μάγια, δηλαδή τις φαρμακείες."
Πριν από τρία χρόνια, τον Απρίλιο του 2012, κλάπηκαν τα ιερά της λείψανα που αποθησαυρίζονταν στο μοναστήρι, τα οποία δεν έχουν μέχρι σήμερα βρεθεί.
Η Αναστασία Χριστιανοπούλου με το φακό της πέρασε μία βόλτα από το Μοναστήρι λίγο πριν την Ανάσταση και κατέγραψε την σιωπηλή, ανοιξιάτικη, κατανυκτική, αναμονή.
σχόλια