Διάβαζα τις προάλλες για τον άστεγο με τη χρυσή φωνή (πόσο με κάνουν και χασμουριέμαι τα δημοσιογραφίσια κλισέ:-) ο οποίος για καλή του τύχη έπεσε, ζητώντας τον καθημερινό οβολό, πάνω σ’ έναν δημοσιογράφο οποίος τον βιντεοσκόπησε και ανέβασε το βιντεάκι στην ιστοσελίδα της εφημερίδας που δουλεύει.
Το βιντεάκι έγινε (ίσως όχι τόσο αναπάντεχα) net-hit, με εκαττομύρια χτυπήματα μετατρέποντας τον άστεγο πρωήν ραδιοφωνικό παραγωγό σε πρόσωπο της βδομάδας για τα αμερικάνικα μίντια και επαναφεροντάς τον από την σκόρπια ζωή πάλι πίσω σε αυτό που αποκαλούμε οι υπόλοιποι κανονικότητα.
Ήδη του γίνανε και επαγγελματικές προτάσεις, που μπορεί σε πρώτο επίπεδο να φαντάζουν στον παραλήπτη της είδησης ως η ευτυχής κατάληξη ενός μέχρι πρότινος τραγικού σεναρίου, αλλά μην κρυβόμαστε πίσω από το φιλάνθρωπο δαχτυλό μας. Στην ουσία είναι μαρκετίστικος προσεταιρισμός του επικοινωνιακού κύματος του συμπαθούς πρώην άστεγου από ένα σύστημα που το ίδιο τον είχε εξωθήσει στους εθισμούς, τις καταχρήσεις, το εργασιακό burn-out. Δις ιζ USA baby.
Ανάφερα λίγο πιο πάνω πως ίσως όχι τόσο αναπάντεχα ο Ted Williams συγκέντρωσε μιντιακή αλλά και αναμφίβολα γνήσια ανθρώπινη προσοχή και ενδιαφέρον. Οι αιτίες δεν είναι δύσκολο ν’ ανιχνευθούν. Κατ’ αρχήν υπήρχε κάτι user- friendly στη φιγούρα αυτού του άνδρα και στην αύρα που ανέδυε. Πάνω του μπορούσες ν’ αναγνώσεις με ευκρίνεια τα ψυχικά τατουάζ της δυστυχίας αλλά ταυτόχρονα υπήρχε κάτι από αυτή την χαρμολύπη που αφήνουν (άμα είσαι τυχερός) τα μεγάλα άλγη. Ο Τέντ ζούσε στο μελαγχολικό και δύσβατο περιθώριο άλλα είχε καταφέρει με κάποιο τρόπο να κάνει τον ρόχθο ν ακούγεται σαν κάποιο είδος μελωδίας.
Η ιστορία του εντοιχισμένη μέσα στο πλαίσιο της οικονομικής κρίσης που βιώνει η Αμερική (αλλά και πολλές άλλες χώρες πια όπως εμείς), αποκτάει ακόμα μιαν απόχρωση. Υπενθυμίζει στον παραλήπτη της είδησης τις απροσδόκητες διαδρομές του roller coaster της ζωής, τα σκούρα άστρα της ύπαρξης, τα εργασιακά αιματοκυλίσματα και τα θαμμένα πτώματα που δε χρειάζεται να ξαναπροσπαθήσουν πια για τίποτα γιατί η μηχανή του κιμά βρήκε άλλο κρέας.
Στην περίπτωση του ο Τέντ στάθηκε τυχερός. Μ’ ένα σόσιαλ μίντια επίχρισμα (παλιότερα ένα τηλεοπτικό ρεπορτάζ θα έκανε την ίδια δουλειά) έγινε πρόσωπο της ημέρας και ανασύρθηκε από το περιθώριο. Το μιντιακό σύστημα θα πουλήσει το story του για όσο αυτό αποφέρει. Η γλάστρα ποτίστηκε. Be thankful εύφωνε Ted. Καμιά φορά βγαίνουν πάλι άνθη από τα ξεραμένα κλωνάρια.
Διάφορα /
σχόλια