Το πρώην Χρωματουργείο των Αδελφών Κατσιμαντή, το κυριότερο από τα τρία αποκατεστημένα κτήρια που συγκροτούν το Βιομηχανικό Μουσείο της Ερμούπολης, στο οποίο στεγάζονται οι μόνιμες και περιοδικές εκθέσεις του. Τα άλλα δύο είναι το Σκαγιοποιείο Γεωργίου Αναιρούση και το Βυρσοδεψείο Μενέλαου Κορνηλάκη (στο τελευταίο γίνονται ακόμη εργασίες αποκατάστασης).
Υπεύθυνοι του Μουσείου είναι οι κκ. Αχιλλέας Δημητρόπουλος και Ελένη Δημητροπούλου. Ο κ. Αχιλλέας Δημητρόπουλος (από τα πρώτα στελέχη του Μουσείου Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας) είναι υπεύθυνος ξεναγήσεων και στο Μουσείο Μάρκου Βαμβακάρη της 'Ανω Σύρου, όπως και στο ενυδρείο που βρίσκεται στο παραθαλάσσιο χωριό Κίνι.
Η πίσω πλευρά του Χρωματουργείου με τον τροχό του τροχοκίνητου ατμόπλοιου "Πατρίς" που ναυάγησε κοντά στην Τζιά το 1868.
"Στο κτίριο λειτουργούσε από το 1888 το σκαγάδικο του Λύσανδρου Γιαμαλάκη και από το 1894 το «Ατμοκίνητον Εργοστάσιον Καρφοβελόνων, Κυνηγετικών Σφαιριδίων και Ψαρόκολλας» των Αδελφών Γ.Βρατσάνου και Λ. Γιαμαλάκη. Περί το 1905 πέρασε στον Ανδρέα Δ. Κατσιμαντή, ιδιοκτήτη παλαιάς χρωματουργικής βιομηχανίας που είχαν ιδρύσει το 1847 οι Μανιάτες αδελφοί Μιχαήλ και Δημήτριος Κατσιμαντής και συνέχισε τη λειτουργία του ως «Ατμοκίνητον Εργοστάσιον Χρωματοποιϊας, Ελαιουργίας και Υφαλομιλτίνης». Διέκοψε κατά την δεκαετία του 1930. Μετά το 1970 πέρασε στην ιδιοκτησία του Νεωρίου" (από το σάιτ του Μουσείου).
Ο ένας από τους δύο τροχούς του "Πατρίς" στο προαύλιο του Μουσείου.
"Το τροχοκίνητο ατμόπλοιο Πατρίς, μήκους 217 ποδών, πλάτους 27,5 ποδών, 787 641 τόνων (ορισμένες αναφορές το χαρακτηρίζουν 800 τόνων) 180ίππων παραγγέλθηκε στα ναυπηγεία C. Lumgley & Co, Deptford με έδρα στον πόταμο Thames και παρελήφθη κατά το 1860. Η αρχική του ονομασία ήταν Όθων προς τιμή του τότε βασιλέα της Ελλάδος Όθωνα. Ήταν μέρος μια παραγγελίας συνολικά τεσσάρων πλοίων, δύο τροχοκίνητων ατμόπλοιων (Όθων και Αμαλία) και δυο μικρότερων (Βυζάντιον και Επτάνησος) Το πλοίο μετονομάστηκε σε Πατρίς και παραδόθηκε στην Ελληνική Ατμοπλοϊκή Εταιρία. Στις 23 Φεβρουαρίου 1868 το Πατρίς με 400 επιβάτες φεύγει από τον Πειραιά με τελικό προορισμό την Σύρο. Κατά τις βραδινές ώρες και ενώ οι συνθήκες ήταν φυσιολογικές από λάθος υπολογισμό του καπετάνιου και του πηδαλιούχου το Πατρίς προσκρούει σε γνωστή ξέρα στην Θέση Κούνδουρος της Κέας και βυθίζεται χωρίς ανθρώπινες απώλειες.
Το Πατρίς είναι μια ιδιαίτερη περίπτωση ναυαγίου. Εξαιτίας των μεγάλων τροχών που έφερε στις δυο πλευρές του θύμιζε περισσότερο ποταμόπλοιο παρά συμβατικό ατμόπλοιο. Όπως συνέβη και με πολλά άλλα ναυάγια του ελληνικού χώρου το Πατρίς "δέχθηκε" τις επισκέψεις συνεργείων που το έγδυσαν από οτιδήποτε μπορεί να είχε την παραμικρή αξία (καζάνια, καδένες, όργανα κ.ο.κ.) Παρέμεινε έτσι αρκετά χρόνια μέχρι την ταυτοποίηση του. Πλέον αποτελεί ένα από τα ιστορικότερα ναυάγια των ελληνικών θαλασσών.
Το Πατρίς βρίσκεται βυθισμένο σε δύο μεγάλα κομμάτια, σε βραχώδη βυθό με μέγιστο βάθος 55 μέτρα και ελάχιστο περίπου 30. Παρά τα χρόνια που είναι βυθισμένο και τις επεμβάσεις που έχουν γίνει πάνω του το ναυάγιο εξακολουθεί να είναι σε πολύ καλή κατάσταση με το μεγαλύτερο μέρος από το κατωκάραβο (πρύμνη ως και το μέσο του καραβιού) καθώς και τον έναν του τροχό να είναι στη θέση του. Ο δεύτερος τροχός ανελκύστηκε το 2006 (μαζί με αρκετά ακόμη από τα εναπομείναντα κομμάτια του) και βρίσκεται πλέον στο λιμάνι της Σύρου). Το δεύτερο κομμάτι του Πατρίς βρίσκεται σε όρθια θέση και είναι μέρος του καταστρώματος του μαζί με την πλώρη του και βρίσκεται στο ρηχότερο κομμάτι" (αναδημοσίευση από το σάιτ Sea Wrecks).
Το τροχοκίνητο ατμόπλοιο "Λεβιάθαν" που ενέπνευσε τον Μεγάλο Ανατολικό του Ανδρέα Εμπειρίκου.
Περιοδική έκθεση του Βιομηχανικού Μουσείου Ερμούπολης :
"Το συριανό λουκούμι και οι Ανθρωποί του."
"Την 1η Αυγούστου 2013 έγιναν στο Βιομηχανικό Μουσείο Ερμούπολης τα εγκαίνια της Έκθεσης Συριανού Λουκουμιού, μέρος του 1ου Φεστιβάλ Λουκουμιού 2013 “ Το Συριανό Λουκούμι και οι Άνθρωποί του „ που διοργάνωσε ο Σύλλογος Φίλων Τεχνικού Πολιτισμού Ερμούπολης.
Στην αίθουσα περιοδικών εκθέσεων του Βιομηχανικού Μουσείου Ερμούπολης συγκεντρώθηκαν και παρουσιάστηκαν στο κοινό σπάνια, μοναδικά τεκμήρια της απαρχής και της εξέλιξης των διαφόρων βιοτεχνιών παραγωγής λουκουμιών στην Ερμούπολη: αδημοσίευτο φωτογραφικό υλικό καθώς και σπάνιες μεταλλικές μήτρες συσκευασίας λουκουμιών και χαλβαδόπιτας από την οικογένεια Συκουτρή, συλλεκτικά κουτιά συσκευασίας λουκουμιών των βιοτεχνιών Π. Ν. Μάγκου και Π. Α. Λογιωτάτου, Ν. Π. Σταματελάκη και Ι. Ρήγου, μπακιρένια καζάνια, κουτάλες και γκαζοτενεκέδες, μιά πλάστιγγα ζυγίσματος ζάχαρης, μιά αυτοσχέδια ηλεκτρική μηχανή παραγωγής όστιας ( 3ης γενιάς ), λαβίδες όστιας, ξύλινες “ λαμαρίνες „ και μαχαίρια κοπής λουκουμιού, ζυγαριές με δύο τάσια και ζύγια οκάς και πολλά άλλα εργαλεία και αντικείμενα.
Την έκθεση επιμελήθηκε η μηχανικός σχεδίασης προϊόντων και συστημάτων του Παν/μίου Αιγαίου, Εύη Νιάρη.
Η έκθεση συνεχίζεται μέχρι και τον Μάρτιο 2014" (από το σάιτ του Μουσείου).
Το σκαγιοποιείο Αναιρούση.
"Πρόκειται για το μοναδικό σκαγιοποιείο του είδους που σώζεται στην Ευρώπη. Από τον Αύγουστο του 2010 που άνοιξε τις πόρτες του στο κοινό, οι επισκέπτες μπορούν να αποκτήσουν μια βιωματική εμπειρία για τον τρόπο και τις συνθήκες που γινόταν η παραγωγή σκαγιών από μόλυβδο στις αρχές του προηγούμενου αιώνα.
Tο κτίριο αυτό βρίσκεται σε μικρή απόσταση προς τα ανατολικά του συγκροτήματος Kατσιμαντή. Tο μικρό αυτό σκαγιοποιείο κτίσθηκε γύρω στο 1889. Αποτελείται από τον πύργο ψύξεως και τα περί αυτόν ισόγεια τμήματα και διασώζει τον αυθεντικό εξοπλισμό και τα εργαλεία του. Αγοράστηκε το 1995 από το Δήμο Ερμούπολης και εντάχθηκε στα έργα του ΚεΤεΠο.
Το κτίριο κηρύχθηκε διατηρητέο μνημείο το 1989 από τη Διεύθυνση Λαϊκού Πολιτισμού του ΥπΠο" (από το σάιτ του Μουσείου).
Βιομηχανικό Μουσείο Ερμούπολης
Γεωργίου Παπανδρέου 11
84100 Ερμούπολη Σύρου
Τηλέφωνα: 22810 84762
Ηλ. Ταχυδρομείο: [email protected]
σχόλια