Το Emergency Integrated Lifesaving Lanyard, που έχει το παρατσούκλι Emily, είναι ενα σωσίβιο, της αμερικανικής εταιρείας Hydronalix, το οποίο μπορεί κάποιος να τηλεχειριστεί από την παραλία και αναπτύσσει ταχύτητα έως και 40 χλμ./ώρα.
Η κατασκευή αυτή χρησιμοποιώντας έναν ηλεκτρικό κινητήρα παρόμοιο με αυτόν που έχουν τα τζετ - σκι, φτάνει σε αυτόν που χρειάζεται βοήθεια 12 φορές πιο γρήγορα απ ότι θα έφτανε ενας ναυαγοσώστης.
Το τηλεχειριζόμενο «σωσίβιο» θα σώζει τη ζωή εκατοντάδων ανθρώπων, οι οποίοι κινδυνεύουν μέσα στο νερό και χρειάζονται κυριολεκτικά μία σανίδα σωτηρίας για να μην πνιγούν.
Όσοι βρεθούν σε ανάγκη λοιπόν θα μπορούν να πιάνονται από τα χερούλια που βρίσκονται περιμετρικά του Emily, το οποίο θα τους βοηθά να επιπλέουν και θα τους οδηγεί και έξω στην παραλία.
Πιο αναλυτικά, ο κινητήρας είναι σχεδιασμένος με τέτοιο τρόπο ώστε το «σωσίβιο» να μπορεί να πραγματοποιείελιγμούς μέσα σε ελάχιστο χώρο, ενώ ο ναυαγοσώστης-χειριστής του, μπορεί να διορθώνει αυτόματα την πορεία του με βάση τα θαλάσσια ρεύματα, τα οποία παρακολουθεί με τη βοήθεια ενός σόναρ. Επίσης διαθέτει μικρόφωνο, μεταφέροντας τους ήχους στον ναυαγοσώστη που το τηλεχειρίζεται, αλλά και ένα ηχείο με τη βοήθεια του οποίου ο ναυαγοσώστης μπορεί να μιλά στον άνθρωπο που κινδυνεύει, για να τον ηρεμήσει. Η μπαταρία του μπορεί να το κρατά σε λειτουργία μέσα στο νερό για 130 χιλιόμετρα, πριν χρειαστεί να ξαναφορτισθεί.
Το Emily κοστίζει 3.500 δολάρια. Χρειάστηκε 250.000 δολάρια για να αναπτυχθεί, τα οποία προήλθαν από χρηματοδότηση από το Εθνικό Ωκεανογραφικό και Ατμοσφαιρικό Ινστιτούτο των ΗΠΑ, το πανεπιστήμιο της Αριζόνα και το αμερικανικό πολεμικό ναυτικό.
Η Hydronalix επισημαίνει πως ο «ναυαγοσώστης» είναι χρήσιμος μόνο στην περίπτωση που ο λουόμενος έχει ακόμη τις αισθήσεις του ή δεν έχει πανικοβληθεί, ενώ αναπτύσσει ήδη πιο εξελιγμένα μοντέλα, τα οποία θα κινούνται εντελώς αυτόνομα και θα χρησιμοποιούνται για τον εντοπισμό επιζώντων σε ναυάγια.
σχόλια