Γυναικείες φωνές στο δημοτικό τραγούδι

Γυναικείες φωνές στο δημοτικό τραγούδι Facebook Twitter
0

Ο εθνομουσικολόγος καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών Λάμπρος Λιάβας επιμελείται για δεύτερη χρονιά το επιτυχημένο αφιέρωμα «Οι δεξιοτέχνες της ελληνικής παραδοσιακής μουσικής», που στόχο έχει ν’ αναδείξει τον πλούτο, την ποικιλία και τις τεχνικές που χαρακτηρίζουν τα ελληνικά λαϊκά μουσικά όργανα, καθώς και τις φωνές στο δημοτικό τραγούδι. Η τέταρτη συναυλία του αφιερώματος φέρνει στη σκηνή του Μεγάρου κορυφαίες, «επαγγελματίες» και μη, ερμηνεύτριες του δημοτικού μας τραγουδιού (Γιασεμή Σαραγούδα, Κατερίνα Ζάκκα, Σαβίνα Γιαννάτου, Κατερίνα Παπαδοπούλου, Μαρία Κώτη και οι Γυναίκες της Νέας Ερυθραίας) που αποδίδουν αντιπροσωπευτικά δείγματα της τέχνης τους, με επιλογές από το ρεπερτόριο της στεριανής και της θαλασσινής Ελλάδας καθώς και από τις «άκρες του ελληνισμού». Η συναυλία είναι αφιερωμένη στην «ιέρεια» της δημοτικής μας παράδοσης, Δόμνα Σαμίου. Οι γυναίκες αποτελούν τους πλέον «συντηρητικούς» φορείς στην παράδοση του δημοτικού τραγουδιού, διαφυλάσσοντας στο ρεπερτόριό τους τραγούδια του κύκλου της ζωής (νανουρίσματα, του γάμου, της ξενιτιάς, μοιρολόγια) και παλαιότατες αφηγηματικές μπαλάντες με δραματικό περιεχόμενο (παραλογές) που παραπέμπουν στο αρχαίο δράμα. Ιέρειες στις «διαβατήριες» τελετές (που σχετίζονται με τη γέννηση, τον γάμο, τον θάνατο και την επικοινωνία με τα υπερφυσικά στοιχεία), οι γυναίκες διαχειρίζονται έναν ευρύτατο κύκλο τραγουδιών με έντονα συμβολικό περιεχόμενο και λειτουργίες.

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Όχι άλλο κάρβουνο: Αφήστε το αναρχικό άστρο να λάμπει στην πλατεία Εξαρχείων και καλές γιορτές

Δ. Πολιτάκης / Όχι άλλο κάρβουνο: Αφήστε το αναρχικό άστρο να λάμπει στην πλατεία Εξαρχείων και καλές γιορτές

Μπορεί να έχει άμεση ανάγκη κάποιου είδους ανάπλασης η Πλατεία Εξαρχείων, το τελευταίο που χρειάζεται όμως είναι ένα μίζερο χριστουγεννιάτικο δέντρο με το ζόρι.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
Δεκαετία του 2010: Δέκα χρόνια που στην Ελλάδα ισοδυναμούν με αιώνες

Β. Βαμβακάς / Δεκαετία του 2010: Δέκα χρόνια που στην Ελλάδα ισοδυναμούν με αιώνες

Οποιοσδήποτε απολογισμός της είναι καταδικασμένος στη μερικότητα, αφού έχουν συμβεί άπειρα γεγονότα που στιγμάτισαν τις ζωές όλων μας ‒ δύσκολο να μπουν σε μια αντικειμενική σειρά.
ΤΟΥ ΒΑΣΙΛΗ ΒΑΜΒΑΚΑ
Τα χρόνια των μετακινήσεων και η κουβέντα για το brain drain που δεν μου αρέσει καθόλου

Β. Στεργίου / Τα χρόνια των μετακινήσεων και η κουβέντα για το brain drain που δεν μου αρέσει καθόλου

Αντί να βλέπουμε τη χώρα σαν άδεια πισίνα όπου πρέπει να γυρίσουν τα ξενιτεμένα της μυαλά για να γεμίσει, ας αλλάξουμε τα κολλημένα μυαλά σ' αυτόν εδώ και σε άλλους τόπους.
ΤΗΣ ΒΙΒΙΑΝ ΣΤΕΡΓΙΟΥ