Το Avocado ξεκίνησε την πορεία του στο κέντρο της Αθήνας, σε εποχές δύσκολες για κάθε επιχείρηση. Η ιδιοκτήτριά του πρώτου εστιατορίου της πόλη με αποκλειστικά vegetarian και vegan μενού, Βιβή Λέτσου, θυμάται πως ήταν ρίσκο να προτείνεις κάτι καινούριο στην καρδιά του Συντάγματος το 2011, όταν το κέντρο καιγόταν συνεχώς, ενώ οι πορείες, οι διαδηλώσεις, οι απεργίες και τα λοιπά στοιχεία που χαρακτήριζαν την καθημερινότητα τα προηγούμενα χρόνια θα μπορούσαν να αποτρέψουν τον κόσμο από το να επιλέξει τη Νίκης για γεύμα ή δείπνο. Όμως, όπως αποδείχθηκε, το κοινό έψαχνε μια αυθεντικά διαφορετική πρόταση που να προέρχεται από ανθρώπους που γνωρίζουν καλά το συγκεκριμένο lifestyle.
Είμαστε αυτό που τρώμε. Δεν φανταζόμαστε καν τι έχουν περάσει τα ζώα πριν καταλήξουν στο πιάτο μας, τι είδους μεταχείριση έχουν υποστεί, και όλη αυτή η εκμετάλλευση και φυσικά ο φόβος τη στιγμή που τα θανατώνουν, περνά σε εμάς.
Η κ. Λέτσου και ο σύζυγός της, Eraj Shakib, έζησαν στο Σαν Φρανσίσκο για πολλά χρόνια, επέστρεψαν στην Ελλάδα το 2004 και η ίδια -φανατική χορτοφάγος εδώ και μια τριακονταετία- άνοιξε το NYSY studio για γιόγκα και πιλάτες που βρίσκεται ακριβώς απέναντι από το Avocado. "Η yoga, ο διαλογισμός, η φιλοσοφία της χορτοφαγίας, είναι τα επιμέρους κομμάτια που ορίζουν τον τρόπο ζωής μου εδώ και δεκαετίες" εξηγεί. "Είμαστε αυτό που τρώμε – αυτό το μότο ισχύει πέρα για πέρα. Δεν φανταζόμαστε καν τι έχουν περάσει τα ζώα πριν καταλήξουν στο πιάτο μας, τι είδους μεταχείριση έχουν υποστεί, και όλη αυτή η εκμετάλλευση και φυσικά ο φόβος τη στιγμή που τα θανατώνουν, περνά σε εμάς". Περιγράφει ότι η δημιουργία του Avocado ήταν μια αυθόρμητη έμπνευση του συζύγου της. "Δεν τον είχα πιέσει ποτέ να ακολουθήσει χορτοφαγική διατροφή. Του άρεσε το κρέας. Από τότε που στήσαμε το εστιατόριο είναι πλέον και ο ίδιος χορτοφάγος".
Η περσική καταγωγή του κ. Shakib συμβάλλει στην προσθήκη έθνικ πινελιών στον κατάλογο αλλά και τη γενικότερη αισθητική του Avocado. Οι επιλογές περιλαμβάνουν πιάτα ελληνικά, ασιατικά, ιταλικά, ισπανικά, μακροβιωτικά, δροσερούς χυμούς, ενώ κάθε χρόνο ένας διαφορετικός σεφ αναλαμβάνει να ανανεώσει το μενού. "Η φιλοσοφία των πιάτων που προσφέρουμε και η επιλογή των πρώτων υλών μας βασίζεται στο τρίπτυχο "εποχικά – τοπικά – βιολογικά" αναφέρει η κ. Λέτσου. Μην παραλείψεις να δοκιμάσεις τη σούπα από γλυκιά κολοκύθα, κάποιο από τα χορτοφαγικά μπέργκερ, τη μοναδική Vibrant Vegan pizza με αβοκάντο, ντομάτα, κρεμμύδι, ελιές, σκόρδο, ελαιόλαδο, βότανα σε τραγανή ζύμη ολικής άλεσης, αλλά και το signature πιάτο τους, Zen Tempeh με noodles ρυζιού, μπιζέλια, κόκκινο κάρι, τζίντζερ και γνήσιο tempeh που δεν θα βρεις αλλού. Όλα αυτά μπορείς να τα απολαύσεις στη dine-in area του ισογείου, ή στις ζεν μαξιλάρες του πάνω ορόφου, παρέα με έναν Φλομπέρ ή μια Βιρτζίνια Γουλφ από τη βιβλιοθήκη τους.
+ Ο δεκάλογος του vegetarian από το Avocado ή, αλλιώς, γιατί να δοκιμάσεις να κόψεις τις ζωικές τροφές
1. Τα χορτοφαγικά γεύματα είναι νόστιμα.
2. Απολαμβάνεις πραγματικά το φαγητό.
3. "Μπορείς να μασήσεις την κάθε μπουκιά 20 φορές και να νιώθεις ότι κερδίζεις κάτι διαφορετικό κάθε φορά".
4. Κερδίζεις ενέργεια και έμπνευση.
5. Βελτιώνεται η διάθεσή σου.
6. Εντάσσεις τη διατροφή σου στο πλαίσιο ενός υγιεινού lifestyle.
7. Ζεις περισσότερα χρόνια.
8. Η χορτοφαγία βελτιώνει το "μέσα" σου.
9. Καλυτερεύουν οι σχέσεις σου με τους ανθρώπους, όταν γνωρίζεις ότι αυτό που τρως δεν είναι προϊόν βίας.
10. Η χορτοφαγία, δεν είναι απλώς μια επιλογή διατροφής, αλλά μια αυθεντική ιδεολογία.
Info:
Avocado
Νίκης 30, 210 3237878
σχόλια