Ο Mike Lean από το Glasgow University ισχυρίζεται πως κατάφερε να δημιουργήσει την πρώτη διατροφικά ισορροπημένη πίτσα στον κόσμο.
Σύμφωνα με τον Lean, η πίτσα καλύπτει το 30% των ημερησίων αναγκών ενός ενήλικα σε βιταμίνες και ανόργανα συστατικά, καθώς και το 1/3 της συνιστώμενης ποσότητας θερμίδων, πρωτεϊνών και υδατανθράκων. Όπως αναφέρει το BBC, o λόγος που επιχείρησε κάτι τέτοιο ήταν κακή διατροφική ποιότητα των "fast food".
«Με μια έρευνα στην αγορά ανακάλυψα ότι το φύκι είναι ένα πολύ ενδιαφέρον υλικό για τη ζύμη, και το χρησιμοποιήσαμε για να μειώσουμε το επίπεδο του αλατιού. Η περιεκτικότητα σε νάτριο για το φύκι είναι μόλις 3.5% σε σύγκριση με το 40% του αλατιού, ενώ περιλαμβάνει ιώδιο, βιταμίνη B12 κ.ά. Επίσης, η γεύση του είναι εξαιρετική», υποστήριξε ο ίδιος.
Αξίζει να σημειωθεί πως ακόμα και η σάλτσα τομάτας αποτελείται από επιπλέον κόκκινο πιπέρι για περισσότερη βιταμίνη C, ενώ κάθε πίτσα διαθέτει επιπλέον μαγνήσιο, κάλιο, φυλλικό οξύ και βιταμίνη A.
Συνολικά, κάθε πίτσα προσφέρει τις ακριβείς ποσότητες θερμίδων, πρωτεϊνών, υδατανθράκων και θρεπτικών συστατικών, που αναλογούν στο 30% της ημερήσιας συνιστώμενης δόσης, κάτι που σημαίνει πως μπορούμε να καταναλώνουμε έως τρεις πίτσες ημερησίως χωρίς να έχουν κάποια επίπτωση στην υγεία μας
Όσον αφορά τη γεύση, ο Mike Lean ισχυρίζεται ότι 100 δοκιμαστές τη βρήκαν ισάξια ή ακόμα και καλύτερη από τις υπόλοιπες κατεψυγμένες πίτσες της αγοράς, ενώ η πώληση της θα ξεκινήσει φέτος στα supermarkets της Αγγλίας.
σχόλια