ADVERTORIAL
Διανύουμε τον τρίτο μήνα της Άνοιξης και τα χρώματα της φύσης κάνουν πάρτι, οι μοσχοβολιές των μυρωδάτων ανθών γαργαλάνε τα οσφρητικά νεύρα και όλοι έχουμε μπει σε ένα προ-καλοκαιρινό mood που, είναι πασιφανές ότι, δεν μας χωράει το σπίτι. Οι παρέες αφήνουν τους καναπέδες και πιάνουν θέση βεράντα με ταβάνι ουρανό. Οι περισσότερο τυχεροί που έχουν κήπους και αυλές, δημιουργούν τα μικρά τους θερινά παλάτια.
Για όλα αυτά όμως, χρειάζεται η σωστή ατμόσφαιρα. Το τσιμέντο δεν φτουράει στης φαντασίας το ταξίδι, οπότε η φύση θα έρθει εδώ να μεγαλουργήσει με το μαγικό της το ραβδί. Γεμίστε το μπαλκόνι, την αυλή και τον κήπο σας με λουλούδια. Βάλτε χρώμα, σχέδια, σχήματα, φτιάξτε το μικρό σας μποστάνι και χαρείτε τους καρπούς της γης, έστω και αν βρίσκεστε στον 3ο όροφο. Πλέον, οι δυνατότητες είναι πολλές, οι επιλογές ακόμα περισσότερες και οι ειδικοί να σας κατευθύνουν είναι εκεί όταν τους χρειάζεστε.
Αποφάσισα και εγώ να ανανεώσω το πράσινο παρεάκι της βεράντας μου για να με βρει το καλοκαίρι σε καλύτερη ενεργειακή κατάσταση καθότι ως γνωστόν και ιστορικά ο κήπος είναι σύμβολο ηρεμίας, θετικής ενέργειας και γαλήνης.
Αποφάσισα να φτιάξω μια μικρή Βαβυλώνα, κρεμώντας λουλούδια, μεταφυτεύοντας πολλά μαγειρικά βότανα και για πρώτη φορά στήνοντας ένα μικρό μποστάνι!
Επειδή οι γεωπονικές μου γνώσεις περιορίζονται μεταξύ τριανταφυλλιάς και δενδρολίβανου, είπα να το ψάξω λίγο online. Εκεί ανακάλυψα ότι τα Praktiker, έχουν κάνει μια πολύ καλή δουλειά στο κομμάτι αυτό και όχι απλά προτείνοντας υλικά και εργαλεία αλλά προχωρώντας με συμβουλές και tips που πιστέψτε με, ήταν καθόλα απαραίτητες για το νέο μου project. Τι έμαθα που πρέπει να μάθετε και όλοι όσοι έχετε σκοπό να χαρείτε το μπαλκόνι σας;
Πρώτα από όλα, πόσο σημαντικό είναι το σωστό χώμα: Μέχρι τώρα, εγώ η άσχετη, έπαιρνα χώμα για όλες τις χρήσεις (όπως αντίστοιχα παίρνω και αλεύρι, αλλά αυτό είναι μια άλλη κουβέντα). Λοιπόν… Χώματα υπάρχουν πολλά αλλά το σωστό μπορεί να είναι ένα και μόλις ένα, για αυτό ελέγχουμε τα φυτά μας και ανάλογα τα «ταΐζουμε». Πέρα από το νεράκι, το λουλουδάκι για να μακροημερεύσει και να είναι υγιές θέλει και το σωστό χωματάκι, καθότι αυτό αποτελεί αποθήκη πολύτιμων θρεπτικών στοιχείων και νερού.
Δε θα σας μιλήσω για ζεόλιθους, κομπόστ, κοπριά, περλίτη και βερμικουλίτη (σας εντυπωσίασα;), τύρφη και άλλα τέτοια σύνθετα. Θα σας πω μόνο κάποια πολύ βασικά ως προς τις βασικές ποικιλίες που θα βρείτε, για αυτό κρατήστε σημειώσεις:
- Χώμα γενικής χρήσης: το μέχρι τώρα αγαπημένο μου, που δεν είναι πια. Έχει όλα τα βασικά που πρέπει να έχει ένα χώμα αλλά δεν είναι το κατάλληλο για όλα τα φυτά.
- Φυτόχωμα: Τώρα αρχίζουμε και μπαίνουμε σε πιο σοβαρά. Πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά που δίνουν άμεσα ένα boost στα λουλουδάκια μας.
- Με εμπλουτισμένη τύρφη: Αν φτιάξουμε ένα λαχανόκηπο, αυτή είναι η σωστή επιλογή καθότι έχει τύρφη, περλίτη, φυτόχωμα και είναι εμπλουτισμένο με χωνεμένη κοπριά ή φύκια. Ψαγμένα πράγματα…
Πέρα από αυτά, αν αρχίσετε να το ψάχνετε, θα βρείτε και φυλλόχωμα, κηπόχωμα και ειδικό χώμα (χώμα για φυτά εσωτερικού χώρου, χώμα ανθοφώρων κλπ) και άλλα τέτοια πολλά για να μην σας πω και για τα διάφορα λιπάσματα ανάλογα με την περίσταση. Αγαπητοί μου φίλοι όμως, δεν χρειάζεται να πονοκεφαλιάζετε. Υπάρχουν οι ειδικοί που θα σας βγάλουν από το πληροφοριακό κομφούζιο αρκεί να ξέρετε τι θέλετε να φτιάξετε.
Εδώ ερχόμαστε στο βασικότερο θέμα όλων. Μην γεμίζετε άναρχα το μπαλκόνι με ότι να ναι, το πέτυχα στη λαϊκή και είπα να το πάρω… Καλύτερα να κάτσετε μια μέρα, εσείς και το μπαλκόνι σας και να τα «πείτε». Φτιάξτε ένα μικρόκοσμο με διάφορα φυτά, μην το μπουχτίσετε με χρώμα και ανάλογα με το προσωπικό σας γούστο, δημιουργείστε ένα αισθητικό αποτέλεσμα που θα σας ομορφαίνει την μέρα κάθε φορά που θα αράζετε έξω. Από επιλογές άλλωστε, αμέτρητες.
Εγώ φέτος έβαλα και τα πράσινά μου και τα χρωματιστά μου. Έβαλα τον βασιλικό μου, ένα δενδρολίβανο, έναν δυόσμο και κάμποσα ακόμα από αυτά που διώχνουν τα κουνούπια! Ε ναι, αρκετά με τους μικρούς βρικόλακες. Αν θέτε να απαλλαγείτε από δαύτα προτιμήστε σιτρονέλλα (lemon grass), μελισσόχορτο, αρμπαρόριζα, αγήρατο, κατηφέ με τα μικρά χαριτωμένα του μωβ άνθη αλλά και εφοδιαστείτε με την αγαπημένη (μου) λεβάντα.
Για χρώμα, έπαιξα στη μία γωνιά με δύο βουκαμβίλιες (μια ροζ και μία περτικαλί) τη Σάρα και τη Μάρα και ασφαλώς έδωσα ζωή μέσω αλλαγής «σπιτιού» (βλέπε μεγαλύτερη γλάστρα) στο νυχτολούλουδό μου και την γαρδένια μου. Τώρα που το θυμήθηκα, φέτος να βάλω και ένα χιώτικο γιασεμί. Τέλειο.
Και μια και αναφέρθηκα στις γλάστρες, στο αισθητικό κομμάτι, μπορεί να έχουν και ρόλο πρωταγωνιστή, μια που και αυτές δημιουργούν με τις επιλογές σε υλικό, χρώμα και σχήμα τη δική τους εικαστική παρέμβαση.
Υπάρχουν οι πλαστικές που είναι ελαφριές και αντέχουν στον χρόνο αλλά και οι old time classic πήλινες που μπορείτε να ζωγραφίσετε ή να τις αφήσετε στο φυσικό τους για μια πιο village like εικόνα.
Στον κατάλογο Praktiker, βρήκα επίσης και ξύλινες γλάστρες που εκτός του ότι είναι και αυτές πολύ ανθεκτικές, προσθέτουν πολύ στο φυσικό και γήινο ύφος που ανυπομονokούμε να δούμε στο μπαλκόνι μας.
Εντύπωση τέλος, μου έκαναν οι γλάστρες τεχνολογίας fiber-clay, ενός συνθετικού υλικού που είναι ελαφρύ και ταυτόχρονα σταθερό, ενώ παράλληλα δεν σκουριάζει, είναι κατάλληλο για μέσα και έξω καθότι αδιάβροχο και δεν ανεβάζει την οξύτητα του υποστρώματος. Τι είπες τώρα;
Όσο για αυτούς που ταξιδεύουν συχνά, υπάρχει πάντα η λύση των αυτοποτιζόμενων γλαστρών.
Επειδή τώρα που αρχίζω να μαθαίνω τα μυστικά του κήπου, είμαι μέσα στον ενθουσιασμό, θα σας έλεγα να ρίξετε μια ματιά στο νέο κατάλογο 100 σελίδων Praktiker με ολοκληρωμένες ιδέες και λύσεις για τον κήπο και τη βεράντα.
Περισσότερες πληροφορίες και tips τις μέρες που έρχονται.
σχόλια