Κύκλος «Μπετόβεν» (Ι)

Facebook Twitter
0

Νεανικά ορμητική και... «ηρωική» είναι η συναυλία της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών, την Παρασκευή 19 Οκτωβρίου, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, που κηρύσσει την έναρξη του Κύκλου «Μπετόβεν». Η Ορχήστρα θα ερμηνεύσει την Πρώτη Συμφωνία του Λούντβιχ βαν Μπετόβεν (1770–1827), καθώς και την μεγαλειώδη και δημοφιλέστατη Τρίτη Συμφωνία, την περίφημη «Ηρωική». Την μουσική διεύθυνση έχει ο Βασίλης Χριστόπουλος.

  Ο ίδιος, θέλοντας να τονίσει τη μεγάλη σημασία του εγχειρήματος της Κ.Ο.Α., θα διευθύνει και τις υπόλοιπες τέσσερις συναυλίες του Κύκλου που διαχέονται σ’ όλη την καλλιτεχνική περίοδο, καλώντας την Ορχήστρα, μέχρι και την 31η Μαϊου, να αναμετρηθεί με τον κατεξοχήν θεμέλιο λίθο του συμφωνικού ρεπερτορίου: Τις Εννέα Συμφωνίες του μεγάλου Γερμανού κλασικού.

Έτσι, το κοινό θα έχει την ευκαιρία να απολαύσει έργα που δικαίως θεωρούνται από τα μεγαλύτερα αριστουργήματα του ανθρώπινου πνεύματος. Εξ ου και η σημαντική προσφορά-κίνητρο που δίνει η Κ.Ο.Α.: Οσοι αγοράσουν μέχρι τις 19 Οκτωβρίου εισιτήρια και για τις πέντε συναυλίες του Κύκλου «Μπετόβεν», δικαιούνται δωρεάν εισιτήρια για τρείς επιπλέον συναυλίες της επιλογής τους μέσα στη σαιζόν!

    Η Συμφωνία αρ.1 άρχισε να γράφεται το 1799 όταν ο 29χρονος Μπετόβεν είχε ήδη κατακτήσει σημαντική φήμη στην Βιέννη ως πιανίστας και ανερχόμενος συνθέτης. Το έργο ολοκληρώθηκε στις αρχές της επόμενης χρονιάς και παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στις 2 Απριλίου του 1800 στο βιεννέζικο Burgtheater, διχάζοντας το κοινό μεταξύ όσων εκδήλωσαν επιφυλάξεις απέναντι στις καινοτόμες μουσικές ιδέες του νέου συνθέτη και όσων δεν έκρυψαν τον θαυμασμό τους για την πρωτοτυπία του έργου. Στους τελευταίους κι ο Βιεννέζος κριτικός που χαρακτήρισε την Πρώτη Συμφωνία ένα «αριστούργημα που τιμά εξίσου την επινοητικότητα του Μπετόβεν και τις μουσικές του γνώσεις».

    Εργο μεγαλόπνοο και ρηξικέλευθο, η Τρίτη Συμφωνία αποτελεί σταθμό στην ιστορία και την εξέλιξη της συμφωνικής μουσικής στο σύνολό της καθώς και μία από τις πιο μεγαλειώδεις εκφάνσεις της ιδιοφυίας του συνθέτη της. Είχε αρχίσει να γράφεται το 1803 όταν ο Μπετόβεν οραματίστηκε μια Συμφωνία προς τιμήν του Ναπολέοντα Βοναπάρτη, τότε Πρώτου Υπάτου της νεοσύστατης Γαλλικής Δημοκρατίας – στο πρόσωπο του οποίου ολόκληρη η Ευρώπη έβλεπε να ενσαρκώνονται οι ελπίδες της Γαλλικής Επανάστασης για ελευθερία, κοινωνική δικαιοσύνη και δημοκρατία. Μέχρι να ολοκληρωθεί το έργο, όμως,  το 1804, ο Ναπολέων είχε στεφθεί αυτοκράτορας της Γαλλίας και ο Μπετόβεν, έξαλλος με την διάψευση των προσδοκιών του, έσκισε από την χειρόγραφη παρτιτούρα την αφιέρωση. Στη θέση της αναγράφτηκε αργότερα η φράση «Ηρωική συμφωνία γραμμένη για να εορτάσει την μνήμη ενός μεγάλου ανδρός».

ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΗΣ ΒΡΑΔΙΑΣ  ΜΕ ΜΙΑ ΜΑΤΙΑ

-----------------------------------------------------------------------

Παρασκευή, 19 Οκτωβρίου, 20.30

Μέγαρο Μουσικής Αθηνών,

Αίθουσα Χρήστος Λαμπράκης

 

ΛΟΥΝΤΒΙΧ ΒΑΝ ΜΠΕΤΟΒΕΝ(1770 – 1827)

Συμφωνία αρ.1 σε ντο μείζονα, έργο 21

Διάλειμμα

Συμφωνία αρ.3 σε μι ύφεση μείζονα, έργο 55 «Ηρωική»

Μουσική Διεύθυνση: Βασίλης Χριστόπουλος

 

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Όχι άλλο κάρβουνο: Αφήστε το αναρχικό άστρο να λάμπει στην πλατεία Εξαρχείων και καλές γιορτές

Δ. Πολιτάκης / Όχι άλλο κάρβουνο: Αφήστε το αναρχικό άστρο να λάμπει στην πλατεία Εξαρχείων και καλές γιορτές

Μπορεί να έχει άμεση ανάγκη κάποιου είδους ανάπλασης η Πλατεία Εξαρχείων, το τελευταίο που χρειάζεται όμως είναι ένα μίζερο χριστουγεννιάτικο δέντρο με το ζόρι.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
Δεκαετία του 2010: Δέκα χρόνια που στην Ελλάδα ισοδυναμούν με αιώνες

Β. Βαμβακάς / Δεκαετία του 2010: Δέκα χρόνια που στην Ελλάδα ισοδυναμούν με αιώνες

Οποιοσδήποτε απολογισμός της είναι καταδικασμένος στη μερικότητα, αφού έχουν συμβεί άπειρα γεγονότα που στιγμάτισαν τις ζωές όλων μας ‒ δύσκολο να μπουν σε μια αντικειμενική σειρά.
ΤΟΥ ΒΑΣΙΛΗ ΒΑΜΒΑΚΑ
Τα χρόνια των μετακινήσεων και η κουβέντα για το brain drain που δεν μου αρέσει καθόλου

Β. Στεργίου / Τα χρόνια των μετακινήσεων και η κουβέντα για το brain drain που δεν μου αρέσει καθόλου

Αντί να βλέπουμε τη χώρα σαν άδεια πισίνα όπου πρέπει να γυρίσουν τα ξενιτεμένα της μυαλά για να γεμίσει, ας αλλάξουμε τα κολλημένα μυαλά σ' αυτόν εδώ και σε άλλους τόπους.
ΤΗΣ ΒΙΒΙΑΝ ΣΤΕΡΓΙΟΥ