Η αρχή γίνεται από το Ηρώδειο. Στις 8 Ιουνίου οι Μουσικοί του Λούβρου-Γκρενόμπλ, ορχήστρα που μετρά ήδη 27 χρόνια ζωής, επιστρέφουν στην Αθήνα και στο Φεστιβάλ μετά από τη συνεργασία που είχαν το 2007. Φέτος, υπό τη διεύθυνση του Μαρκ Μινκοφσκί, τιμούν τα 200 χρόνια από το θάνατο του Τζόζεφ Χάιντν, τον επονομαζόμενο και «πατέρα της συμφωνίας», παρουσιάζοντας δύο συμφωνίες του: Των Τυμπάνων και Του Λονδίνου. Δύο μέρες μετά, στο Μέγαρο Μουσικής, θα δούμε το σημαντικότερο συνθέτη κλασικής μουσικής της Πολωνίας να διευθύνει δικά του έργα στη Συμφωνική της Βαρσοβίας.
Δυο από τις πιο αρμονικές «μπαγκέτες» της εποχής μάς έρχονται τον Ιούνιο με μια κοινή αφετηρία: δεν ξεκίνησαν την καριέρα τους από το πόντιουμ αλλά από το πιάνο. Πρώτος διευθύνει την Philharmonia Orchestra του Λονδίνου ο Φινλανδός Έσα Πέκκα Σαλόνεν στις 17 Ιουνίου (Ηρώδειο) και παρουσιάζει το Δεύτερο Κοντσέρτο για πιάνο του Λιστ (σολίστ ο Γιάννης Βακαρέλης) και την Έκτη Συμφωνία του Μάλερ. Ο Αργεντίνος Ντανιέλ Μπάρενμποϊμ τον διαδέχεται στις 29 Ιουνίου στον ίδιο χώρο. Στο Ηρώδειο θα παρουσιάσει το Κοντσέρτο για πιάνο αρ. 3 του Μπετόβεν και τη Φανταστική Συμφωνία του Εκτόρ Μπερλιόζ.
Έργα του Μότσαρτ, όπως η Εισαγωγή από τον Μαγικό αυλό, το Κοντσέρτο για κλαρινέτο σε λα μείζονα και τοΡέκβιεμ,θ' ακούσουμε στο Μέγαρο Μουσικής στις 2 Ιουλίου από «Τον Κύκλο της Αρμονίας», σε μουσική διεύθυνση του Ζερεμί Ρορέ. Ερμηνεύουν οι: Κορνήλια Γκετς-σοπράνο, Mαρία Ρικάρντα Βέσελινγκ-μετζοσοπράνο, Στέφανο Φεράρι-τενόρος, Aντρέας Βολφ-μπάσος. Τρεις μέρες μετά, η Συμφωνική Ορχήστρα & Χορωδία της ΕΡΤ, με μαέστρο τον Λουκά Καρυτινό, θα παρουσιάσει το Ρέκβιεμτου Βέρντι. Στα 20 χρόνια της η Ορχήστρα των Χρωμάτων του Μάνου Χατζιδάκι θα καταπιαστεί με σύγχρονους Έλληνες συνθέτες όπως οι: Ξενάκης, Αντωνίου, Κουρουπός, Χρήστου και Κουμεντάκης (Ηρώδειο Αθηνών, 9 Ιουλίου). Τέλος ο μαέστρος Βύρων Φιδετζής θα καθοδηγήσει στις 15 Ιουλίου στο Ηρώδειο την Κρατική Ορχήστρα Αθηνών σε έργα του Μέντελσον (επέτειος 200 χρόνων από τη γέννηση του) και του Dutilleux.
σχόλια