Καλαμάς
Είναι το ποτάμι όπου έμαθα κολύμπι σε νηπιακή ηλικία. Παραλίγο να πνιγώ απ' την ορμή, το βάθος και την ταχύτητα του παγωμένου νερού, αλλά τελικά οι Ηπειρώτες έχουμε δίκιο που λέμε «όποιος σε ποτάμι κολυμπήσει για αρχή, η θάλασσα του πέφτει λίγη...».
Καλαμάς ή Θύαμις, ποταμός μύθος, αγαπημένος του λόρδου Βύρωνα και τιμημένος από τον Θουκυδίδη, τον Στράβωνα και άλλους άγνωστους φυσιολάτρες των καιρών, 115 χλμ. μακρύς, ελικοειδής, καθαρός όσο βαστάει, διασχίζει φαράγγια, πεδιάδες και βουνά, περνά κάτω από αμέτρητα χειροποίητα πέτρινα γιοφύρια, ποτίζει 65.000 στρέμματα γης, βρέχει αρχαίες ακροπόλεις και χωριά, προσφέρει σπίτι σε σπάνια είδη πουλιών, θηλαστικών και λουλουδιών σε όχθες και υγροβιότοπους.
ΠΟΥ ΝΑ ΧΑΡΩ ΤΟ ΠΟΤΑΜΙ;
Οι πηγές του είναι στο όρος Μιτσικέλι κοντά στο Μέτσοβο και, αφού περάσει από τους Νομούς Ιωαννίνων και Θεσπρωτίας, εκβάλλει στο Ιόνιο.
ACT NOW!
Αν και θεωρείται καθαρό ποτάμι, ο Καλαμάς πυροβολείται ολοένα και περισσότερο από παράνομες αμμοληψίες, επιχώματα, απολήψεις νερού, κατασκευή φραγμάτων για άρδευση κ.λπ. κ.λπ. Μια ομάδα νέων παιδιών από Θεσπρωτία και Ιωάννινα έφτιαξε στο Facebook το Δίκτυο Προστασίας ΚΑΛΑΜΑΣ SOS. Μαζί τους!
Στο Εκκλησοχώρι Ιωαννίνων
Ένα απ' τα πλέον αυθεντικά ηπειρώτικα χωριουδάκια που δίνουμε αγώνα να χαρακτηριστεί «παραδοσιακός διατηρητέος οικισμός» για την αρχιτεκτονική και την ιδιόμορφη πολεοδομία του, καθώς είναι φτιαγμένο για να εξυπηρετεί την κίνηση των κοπαδιών απ' τα κατώγια των σπιτιών στις εξόδους του οικισμού και τα βοσκοτόπια. Σήμερα, δυστυχώς, πρόβατα ή κατσίκια απέμειναν ελάχιστα και τα συναντάς κυρίως λίγο πριν τη σφαγή τους το Πάσχα ή το Δεκαπενταύγουστο.
Αυτό που παραμένει είναι το ασφυκτικό πράσινο τοπίο. Το χωριό πνίγεται στην αγριοβελανιδιά και τα πλατάνια χαμηλότερα, στη σιδερένια γέφυρα του Καλαμά. Ακολουθήστε τις όχθες του ποταμού με εκκίνηση τη γέφυρα και βρείτε τις δικές σας καβάτζες με ψιλή άμμο ή βότσαλο, για κολύμπι γυμνοί στην ηπειρώτικη ζούγκλα. Πολλά καβούρια, πολύ ψάρι (τυλιανοί, πέστροφες), ηχητική αρμονία δάσους με ποταμό, τι άλλο να ζητήσεις; Δυνατό τσίπουρο (χωρίς γλυκάνισο), καθαρόαιμες ηπειρώτικες πίτες και τρελό φαγοπότι στο μοναδικό καφενείο-φαγάδικο του χωριού, όπου ζουν 20 άνθρωποι όλοι κι όλοι το χειμώνα, σ' αυτό της κυρά-Μαριάνθης, το Χοροστάσιο.
ΠΟΥ ΝΑ ΜΕΙΝΩ;
Το χωριό έχει ένα δημοτικό ξενώνα στον οποίο μένεις έναντι ελάχιστων χρημάτων, ίσως και δωρεάν, ανάλογα με την εποχή. Ο δημοτικός ξενώνας έχει 2 δωμάτια που κοιμίζουν από 5 άτομα, συνήθως η χρέωση είναι 20 ευρώ, πείτε ότι σας στέλνει ο Αμυράς που κατάγεται απ' το χωριό και η κ. Τασία (26580 31483, 30379) θα σας 'ξηγηθεί σωστά!
ΠΩΣ ΝΑ ΠΑΩ;
35 χλμ. δυτικά της πόλης των Ιωαννίνων. Από την παλιά εθνική Ιωαννίνων-Ηγουμενίτσας στρίβεις δεξιά, αφού περάσεις το χωριό Σουλόπουλο.
Στο Θεογέφυρο
Φυσικό θεόρατο γεφύρι που σχηματίστηκε μετά από τη διάβρωση που επί εκατομμύρια χρόνια προκαλούσε το ποτάμι σ' ένα θεόρατο βράχο που έφραζε τη ροή του. Βρίσκεται στο χωριό Λίθινο, στα 30 χλμ. Β.Δ. από τα Γιάννενα. Μην μπερδέψετε τη γέφυρα πάνω απ' το ποτάμι που περνάει το αυτοκίνητο με τη φυσική, είναι δίπλα δίπλα. Το καλύτερο είναι να αφήσετε στο παρκινγκ το αυτοκίνητο και να κατεβείτε τα σκαλιά μέχρι την κοίτη του ποταμού για να δείτε από κάτω το φυσικό αξιοθέατο. Ο δήμος εκεί έχει κάνει πολύ καλή δουλειά με ξύλινα παρτέρια και κιόσκια για άραγμα και ρεμβασμό του ποταμού. Στο χωριό από πάνω πιείτε καφέ στο άκρως απέριττο κι αυθεντικό καφενείο με την τσίγκινη ταμπέλα «οδός Φαλάκρα».
Στο Δέλτα
Ανάμεσα στη Σαγιάδα, το Ράγιο και την Ηγουμενίτσα απλώνεται αυτό το μοναδικό ποταμίσιο περιβάλλον με λιμνοθάλασσες, καλαμιές, παραποτάμια, υγρότοπους, λασπότοπους, αλμυρόβαλτους, υδρόφιλα δάση, φυσικά κανάλια, λουρονησίδες, θίνες, έλη με υφάλμυρα νερά!
Απαραίτητα τα κιάλια, οι φωτογραφικές μηχανές ή ό,τι άλλο προτιμάς για να χορτάσεις το θέαμα μπροστά σου: το Δέλτα σφύζει από ζωή, εκατοντάδες είδη ορνιθοπανίδας, ψαριών και υδρόβιων πλασμάτων ποζάρουν δήθεν αδιάφορα μπροστά στην ανθρώπινη παρουσία. Υπάρχουν παρατηρητήρια και πασσαλόκτιστες καλύβες ψαράδων. Φτάνεις οδικώς στα 2 χλμ. Β.Δ. από Ηγουμενίτσα ή με καΐκι από Σαγιάδα που συνεχίζει στο Δέλτα για ξενάγηση.
ΧΡΗΣΙΜΑ ΤΗΛΕΦΩΝΑ:
Λιμεναρχείο Σαγιάδας: 26640 51217
Δήμος: 26640 51045
σχόλια