Νέο ατομικό ρολόι ανιχνεύει αλλαγές στη δομή του χωροχρόνου

Νέο ατομικό ρολόι ανιχνεύει αλλαγές στη δομή του χωροχρόνου Facebook Twitter
4

Eπιστήμονες κατάφεραν να αναπτύξουν ένα ατομικό ρολόι τόσο ακριβές, ώστε να μη χάνει ούτε δευτερόλεπτο σε βάθος 15 δισεκατομμυρίων ετών και να ανιχνεύει απειροελάχιστες αλλαγές στη ροή του χρόνου, ως αποτελέσμα ακόμη και της πιο ανεπαίσθητης μετακίνησης του από το βαρυτικό κέντρο της Γης.

«Ο χρόνος συνδέεται άρρηκτα με τη βαρύτητα», αναφέρει ο Jun Ye, ένας φυσικός του Ερευνητικού Ινστιτούτου JILA, στο Κολοράντο των ΗΠΑ. «Μοιάζει με επιστημονική φαντασία, αλλά αυτές οι μετρήσεις αποτελούν πλέον πραγματικότητα». Η ικανότητα ενός υπερ-ευαίσθητου ρολογιού να ανιχνεύει υψομετρικές διαφορές βασίζεται στη θεωρητική πρόβλεψη του Αϊνστάιν ότι όσο μακρύτερα βρίσκεται κανείς από μία βαρυτική πηγή, τόσο ο χρόνος "διαστέλλεται" (με αποτέλεσμα να κυλάει γρηγορότερα), αλλά και το αντίστροφο. Όσοι είδαν το Interstellar θα καταλάβουν!

Οι ερευνητές έχουν επιβεβαιώσει την εγκυρότητα αυτής της θεωρητικής πρόβλεψης εδώ και πολύ καιρό, συγκρίνοντας το «τικ-τακ» των ρολογιών στο επίπεδο της θάλασσας με αυτό των ρολογιών που τοποθετήθηκαν σκόπιμα πάνω σε μια βουνοκορφή.

Νέο ατομικό ρολόι ανιχνεύει αλλαγές στη δομή του χωροχρόνου Facebook Twitter
Interstellar

Το επίτευγμα περιγράφεται αναλυτικά στην επιστημονική επιθεώρηση Nature Communications και συνιστά μια βελτιωμένη έκδοση ενός ρολογιού «οπτικού πλέγματος». Αυτό που κάνει ουσιαστικά είναι να μετρά τη συχνότητα ταλαντώσεων ηλεκτρονίων που εναλλάσσονται μεταξύ δυο διαφορετικών ενεργειακών καταστάσεων σε πυρήνες ατόμων στροντίου, παγιδευμένων υπό κενό σε ένα δίκτυο διασταυρούμενων ακτίνων λέιζερ. Ο Ye, ο οποίος είναι ο κύριος ερευνητής της δημοσίευσης, εξηγεί ότι η συχνότητα των «τικ-τακ» πλησιάζει τις ένα εκατομμύριο δισεκατομμύρια φορές το δευτερόλεπτο.

 

Το αποτέλεσμα είναι ένα ρολόι πολλές τάξεις μεγέθους πιο ακριβές απ' ό,τι τα ρολόγια καισίου που χρησιμοποιούνται ακόμη και σήμερα ως στάνταρ για να ορίσουν την επίσημη ώρα. Ένα ρολόι με αυτό το ασύλληπτο επίπεδο ακρίβειας μοιάζει με υπερβολή, αλλά θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για τη μελέτη γεωλογικών σχηματισμών του υπεδάφους και για τον έλεγχο βασικών νόμων που διέπουν το χωροχρονικό ιστό του σύμπαντος.

«Αν μπορέσουμε να κάνουμε ένα ρολόι 1.000 φορές πιο ακριβές, θα είμαστε σε θέση να ακούσουμε τη Συμφωνική του σύμπαντος», αναφέρει ο Ye. «Για παράδειγμα, θα ανιχνεύουμε πώς αλλάζει η δομή του χωροχρόνου όταν ένας μακρινός υπερκαινοφανής αστέρας εκρήγνυται».

Νέο ατομικό ρολόι ανιχνεύει αλλαγές στη δομή του χωροχρόνου Facebook Twitter

Υ.Γ.: Ο άνθρωπος επιτυγχάνει αδιανόητα -μέχρι πρότινος- άλματα στην κατανόηση της φύσης του σύμπαντος και αυτό είναι κάτι το αξιοθαυμαστό. Κρίμα που η συμπεριφορά κάποιων μελών του είδους δεν δείχνει να συμβαδίζει με αυτό το επίπεδο αντίληψης.

4

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Όχι άλλο κάρβουνο: Αφήστε το αναρχικό άστρο να λάμπει στην πλατεία Εξαρχείων και καλές γιορτές

Δ. Πολιτάκης / Όχι άλλο κάρβουνο: Αφήστε το αναρχικό άστρο να λάμπει στην πλατεία Εξαρχείων και καλές γιορτές

Μπορεί να έχει άμεση ανάγκη κάποιου είδους ανάπλασης η Πλατεία Εξαρχείων, το τελευταίο που χρειάζεται όμως είναι ένα μίζερο χριστουγεννιάτικο δέντρο με το ζόρι.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
Δεκαετία του 2010: Δέκα χρόνια που στην Ελλάδα ισοδυναμούν με αιώνες

Β. Βαμβακάς / Δεκαετία του 2010: Δέκα χρόνια που στην Ελλάδα ισοδυναμούν με αιώνες

Οποιοσδήποτε απολογισμός της είναι καταδικασμένος στη μερικότητα, αφού έχουν συμβεί άπειρα γεγονότα που στιγμάτισαν τις ζωές όλων μας ‒ δύσκολο να μπουν σε μια αντικειμενική σειρά.
ΤΟΥ ΒΑΣΙΛΗ ΒΑΜΒΑΚΑ
Τα χρόνια των μετακινήσεων και η κουβέντα για το brain drain που δεν μου αρέσει καθόλου

Β. Στεργίου / Τα χρόνια των μετακινήσεων και η κουβέντα για το brain drain που δεν μου αρέσει καθόλου

Αντί να βλέπουμε τη χώρα σαν άδεια πισίνα όπου πρέπει να γυρίσουν τα ξενιτεμένα της μυαλά για να γεμίσει, ας αλλάξουμε τα κολλημένα μυαλά σ' αυτόν εδώ και σε άλλους τόπους.
ΤΗΣ ΒΙΒΙΑΝ ΣΤΕΡΓΙΟΥ

σχόλια

4 σχόλια
Το υστερόγραφο χτυπάει φλέβα!"Υ.Γ.: Ο άνθρωπος επιτυγχάνει αδιανόητα -μέχρι πρότινος- άλματα στην κατανόηση της φύσης του σύμπαντος και αυτό είναι κάτι το αξιοθαυμαστό. Κρίμα που η συμπεριφορά κάποιων μελών του είδους δεν δείχνει να συμβαδίζει με αυτό το επίπεδο αντίληψης."Όχι μόνο να απολαμβάνουμε τεχνολογία, αλλά να μην κάνουμε αλόγιστη χρήση αυτής!
Αν καταλαβα καλα, ενα τετοιο ρολοι ειναι μαλλον αχρηστο (για την Επιστημη, οχι για την Τεχνολογια) αλλα δυο η περισσοτερα θα αποτελουσαν βαρυτικο τηλεσκοπιο.
Πολύ ενδιαφέρον το άρθρο.... Αλλά (προς το παρόν τουλάχιστον) δεν αφορά τους περισσότερους από εμάς που ζούμε σ'αυτή τη χώρα, καθότι παλεύουμε καθημερινά να προσαρμοστούμε στο "συμβατικό", τον απλό καθημερινό χρόνο και τις απαιτήσεις του και ο οποίος διαρκώς "αλλάζει τα δεδομένα".