ο «κουρέας της Σεβίλλης» εκπαιδεύεται

ο «κουρέας της Σεβίλλης» εκπαιδεύεται Facebook Twitter
0

O Κουρέας της Σεβίλλης, η πασίγνωστη όπερα του Τζοακίνο Ροσίνι, αφήνει τη σκηνή και κάθεται στο θρανίο του δημοτικού. Για πρώτη φορά στην Ελλάδα μια παράσταση όπερας παρουσιάζεται σε δημοτικά σχολεία. Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Η όπερα διαδραστικά στα δημοτικά σχολεία», που πραγματοποιείται με τη χρηματοδότηση του ΕΣΠΑ, είχε εγκριθεί εδώ και αρκετό καιρό, αλλά ξεκίνησετην περασμένη άνοιξη, όταν και απελευθερώθηκαν τα απαραίτητα κονδύλια. Φέτος, όμως, το φθινόπωρο μπαίνει σε πλήρη εφαρμογή και μια δεκαμελής ορχήστρα με μαέστρο και τους μονωδούς της Εθνικής Λυρικής Σκηνής ταξιδεύει σε εβδομήντα σχολεία σε όλη την Ελλάδα, από τη Θράκη μέχρι την Κρήτη. Μάλιστα, αίτηση είχαν κάνει διακόσια, αλλά επιλέχτηκαν αυτά που είχαν αίθουσα εκδηλώσεων.

Στην ερώτηση γιατί δημοτικά και όχι γυμνάσια, από την Εθνική Λυρική Σκηνή μας απαντούν πως «θεωρούμε ότι όσο πιο μικρό έρθει σε επαφή ένα παιδί με τον κόσμο της όπερας, τόσο το καλύτερο». Ο μαέστρος Τάσος Συμεωνίδης εξηγεί στη LifΟ πως τα παιδιά είναι από τους πιο δύσκολους θεατές που έχει συναντήσει. «Πρέπει να βρεις κάτι να τους ενδιαφέρει, γιατί εύκολα βαριούνται». Έτσι, το έργο κρατά λίγο παραπάνω από μία ώρα, το λιμπρέτο είναι μεταφρασμένο και υπάρχουν και κάποια σημεία πρόζας. Ο μαέστρος τονίζει το στοιχείο της διαδραστικότητας. Οι συντελεστές της παράστασης δεν εμφανίζονται για λίγες ώρες στο σχολείο και μετά φεύγουν. Η διαδικασία κράτα δύο μέρες. Την πρώτη τα παιδιά μαθαίνουν όλα τα επαγγέλματα της όπερας, είναι παρόντα στην προετοιμασία των σκηνικών και στις πρόβες, και μάλιστα η χορωδία του σχολείου συμμετέχει μαθαίνοντας το τραγούδι του μεγάλου φινάλε του Κουρέα της Σεβίλλης.

Ο κ. Συμεωνίδης λέει πως μετά τις πρώτες παραστάσεις το «πείραμα κρίνεται επιτυχημένο, διότι τα περισσότερα παιδιά ανταποκρίνονται με ιδιαίτερη θέρμη. Είναι πολλά, μάλιστα, αυτά που ζητούν από τους δασκάλους τους να κλείσουν θέση στις παιδικές παραστάσεις της Λυρικής. Το καλύτερο, βέβαια, ήταν όταν με πλησίασε ένα παιδί, στα Καμίνια, με αθλητική περιβολή και ποδοσφαιρικά παπούτσια, αυτά με τις τάπες. Μου ζήτησε να του υπογράψω ένα αυτόγραφο. Μου φάνηκε παράξενο και τον ρώτησα γιατί το θέλει. “Να το κορνιζάρω δίπλα σε αυτά που έχω από τους παίκτες του Ολυμπιακού”, απάντησε και με άφησε άφωνο».

Διάφορα
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Όχι άλλο κάρβουνο: Αφήστε το αναρχικό άστρο να λάμπει στην πλατεία Εξαρχείων και καλές γιορτές

Δ. Πολιτάκης / Όχι άλλο κάρβουνο: Αφήστε το αναρχικό άστρο να λάμπει στην πλατεία Εξαρχείων και καλές γιορτές

Μπορεί να έχει άμεση ανάγκη κάποιου είδους ανάπλασης η Πλατεία Εξαρχείων, το τελευταίο που χρειάζεται όμως είναι ένα μίζερο χριστουγεννιάτικο δέντρο με το ζόρι.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
Δεκαετία του 2010: Δέκα χρόνια που στην Ελλάδα ισοδυναμούν με αιώνες

Β. Βαμβακάς / Δεκαετία του 2010: Δέκα χρόνια που στην Ελλάδα ισοδυναμούν με αιώνες

Οποιοσδήποτε απολογισμός της είναι καταδικασμένος στη μερικότητα, αφού έχουν συμβεί άπειρα γεγονότα που στιγμάτισαν τις ζωές όλων μας ‒ δύσκολο να μπουν σε μια αντικειμενική σειρά.
ΤΟΥ ΒΑΣΙΛΗ ΒΑΜΒΑΚΑ
Τα χρόνια των μετακινήσεων και η κουβέντα για το brain drain που δεν μου αρέσει καθόλου

Β. Στεργίου / Τα χρόνια των μετακινήσεων και η κουβέντα για το brain drain που δεν μου αρέσει καθόλου

Αντί να βλέπουμε τη χώρα σαν άδεια πισίνα όπου πρέπει να γυρίσουν τα ξενιτεμένα της μυαλά για να γεμίσει, ας αλλάξουμε τα κολλημένα μυαλά σ' αυτόν εδώ και σε άλλους τόπους.
ΤΗΣ ΒΙΒΙΑΝ ΣΤΕΡΓΙΟΥ