Το πρώτο πράγμα που βλέπεις όταν μπαίνεις στην Cantina Social, το μικρό μπαρ που τα τελευταία χρόνια έχει αφήσει το στίγμα του στο Ψυρρή, είναι η φιγούρα του Χρήστου Γιαννακούρη πίσω από την μπάρα να σερβίρει ποτά. Είναι ένας άνθρωπος ψύχραιμος που υποδέχεται τους πάντες με ένα ζεστό χαμόγελο και σου δίνει την εντύπωση ότι μπορεί να αντιμετωπίσει όλα όσα να συμβούν τη νύχτα. «Είναι πολύ σημαντικό να είσαι απλός», λέει. «Είναι μια δουλειά που είσαι εκτεθειμένος σε πολλές αμαρτίες, αλκοόλ, ξενύχτια».
Η Cantina Social άνοιξε για πρώτη φορά το Πάσχα του 2006. Το μαγαζί το άνοιξε μαζί με την Τίνα, την τότε σύζυγό του. «Όταν είδαμε το χώρο της Cantina είχε κάτι πολύ το ιδιαίτερο και αμέσως σκεφτήκαμε ότι αν ήταν να κάνουμε μια τέτοια δουλειά, θα θέλαμε να την κάνουμε εκεί. Εκείνη την εποχή έτυχε να πωλείται ο χώρος και με κάποια δάνεια τον αγοράσαμε. Είναι «ιδιόκτητο» αλλά για τα επόμενα 20 χρόνια χρωστάμε στην τράπεζα. Πρώτα ήταν ένα καφενείο που είχαν κάποιοι ηλικιωμένοι και που εξυπηρετούσε την γειτονιά. Κάποια στιγμή θέλησαν να αποσυρθούν και είχε μείνει κλειστό για ένα χρόνο. Το πρωί το δουλεύει η Τίνα. Εξυπηρετεί πάλι την γειτονιά, αν και έχει λίγο πιο καλλιτεχνικό κόσμο από τα θέατρα που είναι τριγύρω. Έρχονται διάφοροι άνθρωποι της γειτονιάς. Δεν έχει καμία σχέση ο πρωινός κόσμος με τον βραδινό». Και πραγματικά, το πρωί στον ακάλυπτο που περιτριγυρίζεται από πολυκατοικίες και γραφεία βρίσκεις ανθρώπους μεγάλης ηλικίας, κυρίως παλαιοπώληδες της περιοχής, που πίνουν ελληνικό καφέ και να μιλάνε δυνατά. Διατηρεί ακόμη την όμορφη αίσθηση του καφενείου Το βράδυ αλλάζει όψη και γεμίζει ασφυκτικά από νεανικές παρέες και μουσική.
σχόλια