Περσικό Ρύζι από την Κουζίνα Μεταναστών

Περσικό Ρύζι από την Κουζίνα Μεταναστών Facebook Twitter
Σερβίρεις κάθε πιάτο με λίγο λευκό ρύζι, λίγο κίτρινο ρύζι (που έχει πάρει χρώμα και γεύση από το σαφράν) και τον κιμά...
0

Με το Stop Over του Kaveh Bakhtiari, ένα ιδιαίτερα σκληρό ντοκιμαντέρ, ξεκινά στις 8 Οκτωβρίου το φετινό φεστιβάλ CineDoc στο γαλλικό Ινστιτούτο αλλά και ... ένα νόστιμο περσικό πιλάφι μετά τη παράσταση μαγειρεμένο επί τόπου από ένα ζευγάρι Αθηναίων (εκείνη Ελληνίδα, εκείνος Ιρανός) στο αίθριο του Ινστιτούτου.

Το Stop Over περιγράφει τη πραγματική ιστορία του Ελβετο-Ιρανού σκηνοθέτη Bakhtiari που, αναζητώντας τον χαμένο μετανάστη ξάδερφό του, έφτασε στην Αθήνα και έμεινε μαζί του για ένα χρόνο καταγράφοντας με μια μικρή φωτογραφική κάμερα τι σημαίνει να ζεις παράνομος, φοβισμένος και κατατρεγμένος στην ελληνική πρωτεύουσα περιμένοντας να αλλάξει η τύχη σου.

Η συνταγή του περσικού Polow εγγυάται μια κάποια "εσωτερική θαλπωρή" μετά το σκληρό ντοκιμαντέρ.

Ο Mehdi Rezai (που ζει στη χώρα μας τρία χρόνια) και η Ελληνίδα σύζυγός του Μόρφη Μενεμενόγλου, θα μαγειρέψουν το περσικό πιλάφι, με φακές, κιμά και σαφράν και θα το μοιράσουν δωρεάν στους παρευρισκόμενους στα εγκαίνια του φεστιβάλ.

Μίλησα με την Δέσποινα Τριβόλη του "Culinary Backstreets", που οργανώνει για τέταρτη φορά τη Κουζίνα Μεταναστών μαζί με τη φιλανθρωπική οργάνωση Give Hope για τη σημασία της εκδήλωσης μετά τη προβολή: "Το Migrant Kitchen (Κουζίνες των Μεταναστών) είναι μια εκδήλωση γνωριμίας με τις εθνικές κουζίνες των μεταναστών που ζουν στην πόλη μας, μια πρωτοβουλία που ξεκίνησε στην Κωνσταντινούπολη πρόπερσι και μεταφέρθηκε με μεγάλη επιτυχία και στην Αθήνα. Μέχρι τώρα έχουμε οργανώσει τρεις κουζίνες μεταναστών με φαγητό από τη Γκάνα, το Κογκό και την Αίγυπτο. Και τις τρεις φορές ήρθαν και μέλη των εθνικών κοινοτήτων αλλά και Αθηναίοι - το φαγητό ήταν μια αφορμή για όλους μας να γνωριστούμε και να έρθουμε πιο κοντά."

Επισκέφθηκα τη κουζίνα του νεαρού ζευγαριού για μια πρώτη γεύση του φαγητού που θα σερβιριστεί και εκείνοι μοιράστηκαν μαζί μου τη συνταγή που εγγυάται μια κάποια "εσωτερική θαλπωρή" μετά το σκληρό ντοκιμαντέρ.

Περσικό Ρύζι από την Κουζίνα Μεταναστών Facebook Twitter

Το Πέρσικο Polow του Μεντί και της Μόρφης

Υλικά
500 γραμ. ρύζι μπασμάτι
1 μεγάλο κρεμμύδι
500 γραμ. κιμά μοσχαρίσιο ή βοδινό ανακατεμένο με πρόβειο
200 γραμ. φακές βρασμένες μέχρι να κρατάνε λίγο
1 φλυτζάνι ηλιέλαιο ή καλαμποκέλαιο
3 κουτ.σούπας barberries (στα ελληνικά τα μικρά αυτά κόκκινα φρούτα λέγονται "οξυάκανθα", μοιάζουν με τα κράνα αλλά έχουν μιά ωραία λεμονάτη γεύση. Θα τα βρείτε στα πέρσικα μπακάλικα*)
λίγο σαφράν (1 κουτ.γλυκού το πολύ), λίγο κουρκουμά, αλάτι και τριμμένο μαύρο πιπέρι

Πώς το φτιάχνεις


Τα προκαταρκτικά:

  • Μουλιάζεις το ρύζι για μισή ώρα τουλάχιστον και το ξεπλένεις καλά δύο φορές.
  • Βράζεις τις φακές μέχρι να κρατάνε ελάχιστα.
  • Μουλιάζεις τα barberries σε χλιαρό νερό
  • Μουλιάζεις το σαφράν σε ένα φλυτζανάκι του καφέ χλιαρό νερό και το σουρώνεις-δεν θα χρησιμοποιήσουμε τις ίνες παρά μόνο το νερό που έχει πάρει τη γεύση του σαφράν(!).


Το μαγείρεμα:


Ο κιμάς: Τρίβεις το κρεμμύδι μέσα σε ένα αντικολλητικό τηγάνι χωρίς λάδι και το ανακατεύεις σε δυνατή φωτιά.
Μόλις πάρει ένα όμορφο χρυσό χρώμα προσθέτεις το λάδι και το πιπέρι και ανακατεύεις.
Προσθέτεις τον κιμά και το αλάτι και ανακατεύεις.
Το αφήνεις σε μέτρια φωτιά για μισή ώρα να μαγειρευτεί και προς το τέλος προσθέτεις το κουρκουμά και τα barberries και ανακατεύεις. Αποσύρεις από τη φωτιά.


Το ρύζι: Σουρώνεις το ρύζι και το καλύπτεις με νερό και ένα δάκτυλο παραπάνω.
Προσθέτεις αλάτι και το βράζεις σκεπασμένο σε μέτρια φωτιά για μισή περίπου ώρα.

Μόλις είναι έτοιμο προσθέτεις τις φακές και λίγο λάδι και ανακατεύεις ελαφρά με ένα πηρούνι. Απομακρύνεις από τη φωτιά.

Χωρίζεις το ρύζι στα δύο και στο μισό ρίχνεις το νερό από το σαφράν και ανακατεύεις.


Το σερβίρισμα: Σερβίρεις κάθε πιάτο με λίγο λευκό ρύζι, λίγο κίτρινο ρύζι (που έχει πάρει χρώμα και γεύση από το σαφράν) και το κιμά. Μπορείς να διακοσμήσεις το πιάτο όπως θες εσύ, σε βουναλάκια, σε λωρίδες...

Περσικό Ρύζι από την Κουζίνα Μεταναστών Facebook Twitter
Χωρίζεις το ρύζι στα δύο και στο μισό ρίχνεις το νερό από το σαφράν και ανακατεύεις.

*Μπορείτε να προμηθευτείτε πέρσικα προιόντα από το Περσέπολις , Αχαρνών 40 και να γευθείτε το φαγητό του Ιράν στα εστιατόρια Αναχίτα (Χρυσ. Σμύρνης 3 , Χαλάνδρι, 210-6891222) και Pars (Κ.Παλαιολόγου 15, Χαλάνδρι, 210-6817277).


Το ντοκιμαντέρ Stop Over προβάλλεται στο Γαλλικό Ινστιτούτο (Σίνα 31, 210-3398600, www.ifa.gr) με την υποστήριξη της Πρεσβείας της Ελβετίας και της Διεθνούς Αμνηστίας. Μετά τη προβολή θα ακολουθήσει συζήτηση που θα συντονίσει η δημοσιογράφος Μαρία Ψαρρά.

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Όχι άλλο κάρβουνο: Αφήστε το αναρχικό άστρο να λάμπει στην πλατεία Εξαρχείων και καλές γιορτές

Δ. Πολιτάκης / Όχι άλλο κάρβουνο: Αφήστε το αναρχικό άστρο να λάμπει στην πλατεία Εξαρχείων και καλές γιορτές

Μπορεί να έχει άμεση ανάγκη κάποιου είδους ανάπλασης η Πλατεία Εξαρχείων, το τελευταίο που χρειάζεται όμως είναι ένα μίζερο χριστουγεννιάτικο δέντρο με το ζόρι.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
Δεκαετία του 2010: Δέκα χρόνια που στην Ελλάδα ισοδυναμούν με αιώνες

Β. Βαμβακάς / Δεκαετία του 2010: Δέκα χρόνια που στην Ελλάδα ισοδυναμούν με αιώνες

Οποιοσδήποτε απολογισμός της είναι καταδικασμένος στη μερικότητα, αφού έχουν συμβεί άπειρα γεγονότα που στιγμάτισαν τις ζωές όλων μας ‒ δύσκολο να μπουν σε μια αντικειμενική σειρά.
ΤΟΥ ΒΑΣΙΛΗ ΒΑΜΒΑΚΑ
Τα χρόνια των μετακινήσεων και η κουβέντα για το brain drain που δεν μου αρέσει καθόλου

Β. Στεργίου / Τα χρόνια των μετακινήσεων και η κουβέντα για το brain drain που δεν μου αρέσει καθόλου

Αντί να βλέπουμε τη χώρα σαν άδεια πισίνα όπου πρέπει να γυρίσουν τα ξενιτεμένα της μυαλά για να γεμίσει, ας αλλάξουμε τα κολλημένα μυαλά σ' αυτόν εδώ και σε άλλους τόπους.
ΤΗΣ ΒΙΒΙΑΝ ΣΤΕΡΓΙΟΥ