Rayahzone

Rayahzone Facebook Twitter
0

Μια πρόσκληση σ’ ένα τα ξίδι («rayah» σημαίνει ταξίδι στα αραβικά) με υπόκρουση την απαγορευμένη μουσική των Σούφι είναι η παράσταση των αδελφών Αλί και Χεντί Ταμπέτ, καλλιτεχνών από το Βέλγιο που γεννήθηκαν από Τυνήσιο πατέρα και Βελγίδα μητέρα. Εκπαιδευμένοι στην τέχνη του τσίρκου, συγχρόνως χορευτές, εικαστικοί, θεατρίνοι και ακροβάτες, στήνουν μια παράσταση χορού στην οποία κυριαρχούν η μουσική, η φωνή και τα κρουστά και την οποία ερμηνεύουν τέσσερις μουσικοί υπό την καθοδήγηση του μουσικολόγου Σοφιάν Μπεν Γιουσέφ. Έχοντας περάσει περιόδους απαγόρευσης στην πατρίδα του πατέρα τους, την Τυνησία, η μουσική των Σούφι υπογραμμίζει την πολιτική διάσταση στην παράσταση Rayahzone.

Το ντουέτο των δύο αδελφών, ο ένας εκ των οποίων, ο Χεντί, υπέστη ακρωτηριασμό στο ένα του πόδι όταν εμφάνισε καρκίνο των οστών στην ηλικία των 18, συμπληρώνεται από έναν ακόμα χορευτή, τον Νικολά Βλαντισλάβ, και ο καθένας τους εκφράζει μια διαφορετική έκφανση της ανθρώπινης μοίρας: τον θάνατο, την τρέλα, τη λογική. Η ομάδα βρίσκεται ολόκληρη επί σκηνής, πάντα με τη μουσική των Σούφι να καθοδηγεί τη διαδρομή ανάμεσα στα σώματα και στους ήχους, την πνευματικότητα και τους πόθους, την αέναη εσωτερική μάχη που δίνει ο άνθρωπος στην ανάγκη του ν’ απελευθερωθεί. Και όλα αυτά με κατευθυντήρια ιδέα η μεταμόρφωση των σωμάτων ν’ αγγίξει την ουτοπία. Με τον τρόπο της η παράσταση είναι η δική τους συνεισφορά στην «επανάσταση της αξιοπρέπειας» της Τυνησίας.

Διάφορα
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Όχι άλλο κάρβουνο: Αφήστε το αναρχικό άστρο να λάμπει στην πλατεία Εξαρχείων και καλές γιορτές

Δ. Πολιτάκης / Όχι άλλο κάρβουνο: Αφήστε το αναρχικό άστρο να λάμπει στην πλατεία Εξαρχείων και καλές γιορτές

Μπορεί να έχει άμεση ανάγκη κάποιου είδους ανάπλασης η Πλατεία Εξαρχείων, το τελευταίο που χρειάζεται όμως είναι ένα μίζερο χριστουγεννιάτικο δέντρο με το ζόρι.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
Δεκαετία του 2010: Δέκα χρόνια που στην Ελλάδα ισοδυναμούν με αιώνες

Β. Βαμβακάς / Δεκαετία του 2010: Δέκα χρόνια που στην Ελλάδα ισοδυναμούν με αιώνες

Οποιοσδήποτε απολογισμός της είναι καταδικασμένος στη μερικότητα, αφού έχουν συμβεί άπειρα γεγονότα που στιγμάτισαν τις ζωές όλων μας ‒ δύσκολο να μπουν σε μια αντικειμενική σειρά.
ΤΟΥ ΒΑΣΙΛΗ ΒΑΜΒΑΚΑ
Τα χρόνια των μετακινήσεων και η κουβέντα για το brain drain που δεν μου αρέσει καθόλου

Β. Στεργίου / Τα χρόνια των μετακινήσεων και η κουβέντα για το brain drain που δεν μου αρέσει καθόλου

Αντί να βλέπουμε τη χώρα σαν άδεια πισίνα όπου πρέπει να γυρίσουν τα ξενιτεμένα της μυαλά για να γεμίσει, ας αλλάξουμε τα κολλημένα μυαλά σ' αυτόν εδώ και σε άλλους τόπους.
ΤΗΣ ΒΙΒΙΑΝ ΣΤΕΡΓΙΟΥ