ΚΙΝΗΣΗ ΤΩΡΑ

Tα καινούρια γλυκά έχουν μια χάρη γυναικεία

Tα καινούρια γλυκά έχουν μια χάρη γυναικεία Facebook Twitter
Κάθε υποψιασμένη νοικοκυρά διανύει την περίοδο του cup cake που ήρθε από την Αμερική για να κλέψει τις καρδιές κάθε πάρτυ και κάθε γιορτής...
0

Ένας ξένος στην πόλη μας θα μπορούσε να εντυπωσιαστεί από τον αριθμό των ζαχαροπλαστείων σε κάθε γειτονιά. Μια πραγματικότητα που θα μπορούσε να μεταφραστεί διττά: ή ο Έλληνας είναι αθεράπευτα γλυκατζής είτε η Ελληνίδα νοικυρά δεν σκαμπάζει γρι από γλυκές δημιουργίες κι ακόμη και το κουλουράκι των παιδιών της το αγοράζει έτοιμο του κουτιού. Όπως και να’χει, ως λαός μάλλον είμαστε γλυκύτατος, με τόση ζάχαρη που κυκλοφορεί ανάμεσά μας. Μέχρι πρότινος, η απογευματινή πάστα ή το γαλακτομπούρεκο ήταν υπόθεση του κλασικού ζαχαροπλαστείου της γωνίας, αυτό που σπάνια έφτιαχνε μόνο τα γλυκά του, καθώς ο καταναλωτής σπάνια γνώριζε ότι τάρτες, ζύμες, κρέμες και μους φτιάχνονται με έτοιμα μείγματα, που κοστίζουν φθηνότερα από το αληθινό βούτυρο ή την καλής ποιότητας κουβερτούρα.

Η χημεία στην καρδιά μιας σοκολατίνας σπάνια απασχολούσε μια κρίση υπογλυκαιμίας. Αίφνης, όμως, το τοπίο της διατροφής μας αλλάζει ολοσχερώς. Οι περισσότεροι πια ρωτάμε για την ποιότητα, ρωτάμε το πόθεν έσχες και δεν αφήνουμε ανεξερεύνητα τα άδυτα ενός εργαστηρίου. Η γενικότερη ανησυχία τα τελευταία χρόνια, καθρεφτίζεται και στο γλυκό τοπίο. Αφενός οι μόδες αλλάζουν. Τα γλυκά μας τα θέλουμε πια πιο άγλυκα, πιο ανάλαφρα, σε κομψότερες μερίδες, με λιγότερες ενοχές. Κάθε υποψιασμένη νοικοκυρά διανύει την περίοδο του cup cake που ήρθε από την Αμερική για να κλέψει τις καρδιές κάθε πάρτυ και κάθε γιορτής.

Tα καινούρια γλυκά έχουν μια χάρη γυναικεία Facebook Twitter
Η χημεία στην καρδιά μιας σοκολατίνας σπάνια απασχολούσε μια κρίση υπογλυκαιμίας...

Παρά την κρίση, η πόλη γεμίζει από νέας γενιάς ζαχαροπλαστεία, που ανανεώνουν το στυλ τους, βάζουν ντιζάιν και πρωτότυπο χρώμα στα ράφια τους, προσέχουν τους φωτισμούς αλλά και την ποιότητα της πρώτης ύλης τους. Το γλυκό δεν είναι πια αυτό που ξέραμε κι όχι μόνο επειδή πια παίζει στα δάχτυλα τις γαλλικές τεχνικές. Η ανδροκρατούμενη τέχνη της ζαχαροπλαστικής περνά  στα χέρια των γυναικών και είναι πολλές αυτές που εγκατέλειψαν μια επιτυχημένη καριέρα ή μια βολεμένη οικογενειακή ζωή για να του αφιερωθούν επαγγελματικά, είτε από το σπίτι τους είτε πίσω από την βιτρίνα μιας πρωτότυπης επιχείρησης. Ίσως γιατί το γλυκό ταιριάζει καλύτερα στα χέρια του ωραίου φύλου, που από τη φύση του διαισθάνεται καλύτερα τις λεπτές ισορροπίες, τον ντελικάτο απέραντο κωδικό της ζαχαρένιας δημιουργίας.

Louisa

Η Λουίζα στο ταμείο και ο Μάριος Δοξάκης-ζαχαροπλάστης με οικογενειακή παράδοση, στήνουν ένα ολόγλυκο μαγαζί στο ροζ της φράουλας και σε βάζουν στον πιο γλυκό πειρασμό, αφού ό,τι κι αν φτιάξουν διαθέτει την ανάλαφρη γοητεία μιας παρισινής patisserie, την ποιότητα και τα αγνά υλικά της. Κανταϊφι με παγωτό καϊμάκι, καρυδόπιτα με παγωτό βανίλια, σοκολατόπιτα με παγωτό σοκολάτα αλλά και σπιτικά γλυκά κουταλιού, όπως τριαντάφυλλο, υποβρύχιο και καρπούζι και χυμός από βύσσινο, μανταρίνι και λεμόνι για τα μάτια της παράδοσης. Μαγικό σαβαρέν σε τούρτα ή σε κυπελάκι-μπουκίτσα, όλες οι τούρτες κυκλοφορούν και στη μίνι εκδοχή τους, όπως η φράουλα με κρέμα μπισκότο, η πανακότα με καραμέλλα, το πιο αυθεντικό μπαμπά με ρούμι, κρέμα με μπισκότα. Μακαρόν σε όλες τις γεύσεις ή τυλιγμένα με σοκολάτα γεμιστά με κρέμα βατόμουρο, πουράκια και γκοφρετάκια με σοκολάτα Valhrona, σπιτικό bounty, μπισκοτάκια και μπατόν σαλέ σε ωραίες συσκευασίες για δώρα. Και παγωτό που  θυμίζει την κρέμα της γιαγιάς, φτιαγμένο με φρέσκο γάλα, βανίλια, καϊμάκι με βύσσινο, φράουλα γρανίτα, σοκολάτα με κούκις και γιαούρτι με φρούτα του δάσους.

Ιδιαίτερα: το μπαμπά με ρούμι, το σπιτικό παγωτό. 

Αγ. Τρύφωνος 8, Κηφισιά, 2108014101

Petits Gateaux

Μικρό σαν λαχταριστό κουκλόσπιτο και κίτρινο σαν καραμέλα, μυρίζει γυναικείο ταμπεραμέντο. Η Μαρίνα Σπυριδάκη στα μετόπισθεν του εργαστηρίου φουρνίζει τα γλυκά της, ο μικρός της γιός μεγαλώνει μέσα στη ζάχαρη. Άλλη μια γλυκιά γυναικεία ιστορία που μυρίζει αγνά υλικά και έμπνευση που αποτυπώνεται στα πολύχρωμα mash mellows, στα διαφορετικά κουφέτα, στα δεκάδες διαφορετικά μπισκότα που στολίζονται με ζαχαρόπαστα για γάμους, βαφτίσια, γεννέθλια με άποψη και λοιπές εκδηλώσεις, μικρά μπισκοτάκια σε πολλές γεύσεις για τον καφέ, η Μαρίνα τα γλυκά της τα προτιμά μικρά: σαν την μεγάλη ποικιλία από κεράσματα, τα υπέροχα financiers με τριμμένη βάφλα και λεμόνι ή σκολάτα, τα μακαρόν, τις feulletines και τα πτι-φουρ-κοσμήματα με αμυγδαλόπαστα. Cup cakes και cheese cake κεράσι ή σοκολατένιο, όλα φτιαγμένα με αληθινό βούτυρο, ζάχαρη, αβγά, σπόρους αληθινής βανίλιας και ελβετική σοκολάτα Callebaut. 

Ιδιαίτερα: τα financiers και οι feuilletines

Eλ. Βενιζέλου 40 & Λ. Πηγής, Μελίσσια, 2108105523

Emi’s Cup Cakes

Η μικρούλα Έμυ είναι ένα γελαστό κορίτσι που μοιάζει να κινείται μέσα στην παραμυθένια σφαίρα του δικού της πλανήτη, αγνοώντας τη γενικότερη μαυρίλα. Ο δικός της πλανήτης είναι το πιο μικρό μαγαζάκι του κέντρου της Αθήνας, με έναν τεράστιο φυστικί μπουφέ, παλιά φλιτζανάκια του καφέ, πολύχρωμα πιατάκια και ολόγυρα γλυκά. Η πόρτα της μοσχοβολά αχνιστό εσπρέσο, βούτυρο και βανίλια και κει μέσα χωρούν με τρόπο μαγικό οι δεκάδες φίλοι της, που θα βγουν να περιμένουν στο πεζοδρόμιο άμα δεν χωράει ο πελάτης. Η Έμυ μεγάλωσε στον Καναδά κι από μικρή ήθελε να κάνει γλυκά. Τα γλυκά της γιαγιάς της. Κι αυτό κάνει. Τα πιο σπιτικά γλυκά που πούλησε ποτέ ζαχαροπλαστείο. Μάφινς με σοκολάτα ή με φρούτα του δάσους ή με αλεύρι ολικής άλεσης και πίτουρο, σοκολατένιο μπράουνις ή με λεμόνι και παπαρουνόσπορο ή με μπανάνα, apple streusel με μπόλικο το μήλο, τραγανά cookies με σοκολάτα ή με καρύδια ή με βρώμη, αυθεντικό κέικ καρότου, cup cakes καθόλου λιγωτικά, σε όλες τις γνωστές γεύσεις και ένα κολασμένο ποπ-κορν με καραμέλλα βουτύρου.

Ιδιαίτερα: τα cup cakes και το ποπ-κορν.

Kαρνεάδου 7, 2111824230

 

Michel

Ο Γιώργος και ο Απόστολος Γιώτας, ο ένας chef ο άλλος patissier και με μπαμπά ζαχαροπλάστη, ανανεώνουν ένα παλιό ζαχαροπλαστείο, φέρνοντας στη γειτονιά μια αύρα από δημιουργικό, νέας γενιάς, γλυκό. Μόνο μαύρο, μπλε σποτάκια, ένας επίσης μαύρος εντυπωσιακός πολυέλαιος και δυό τεράστιες προθήκες που σκύβοντας πάνω τους ανακαλύπτεις τα φωτεινά και ορεκτικά χρώματα των γλυκών. Τουλουμπάκια και μια ποικιλία από σιροπιαστά-φόρο τιμής στο παρελθόν κι ύστερα, χειροποίητα σοκολατάκια-εξαιρετική η λευκή σοκολάτα με φρούτα του πάθους-, μάρτζιπαν, τρουφάκια κάστανο, γάλακτος με βατόμουρο, κλπ. Στα καλύτερα, το paris-bresse με κούκις ή με βανίλια και βύσσινο σπιτικό, η μηλόπιτα που μοιάζει με τούρτα με κρέμα κανέλα και κραμπλ αμυγδάλου και η ποικιλία από τούρτες: γάλακτος με επικάλυψη υγείας, feuilletine με μους καραμέλλα, σοκολάτα καραμέλλα και λιωμένη σάλτσα κραμέλλας βουτύρου και πάστες, όπως νουγκατίνα με καραμελλωμένα αμύγδαλα και μάρτζιπαν. Μια καλή ποικιλία από ταρτάκια, με μήλο, με καραμέλλα μπαχαρικών, με μους, με σοκολάτα σκέτη ή με βατόμουρο. Και κούκις, και πρωτότυπα κέικ, όπως το ανώμαλο ή το φερέρο ροσέ με αμύγδαλο, τσουρέκι γεμιστό με πραλίνα, φιορεντίνες και σπιτικό παγωτό το καλοκαίρι.

Ιδιαίτερα: το σοκολατάκι με λευκή σοκολάτα και φρούτα του πάθους, τα κέικ, το paris-bresse.

Αμισσού 3, Υμηττός, 2107613063

 

Tα καινούρια γλυκά έχουν μια χάρη γυναικεία Facebook Twitter
Η Τούρτα της Όλγας Κωνσταντινίδου.

Τούρτα

Άλλη μια γυναικεία παρουσία στο βωμό του γλυκού, η Όλγα Κωνσταντινίδου, είναι γνωστή κυρίως γνωστή για τις υπέροχες τούρτες που φτιάχνει κατόπιν παραγγελίας. Στο ζαχαροπλαστείο τα γλυκά ακολουθούν μια πιο κλασική εκδοχή, με καλύτερα τα σοκολατάκια της και κυρίως το πρωτότυπο «λουκούμι» σε γεύση υγείας ή γάλακτος. Στις τούρτες, που κυκλοφορούν και σε πάστα, αυθεντική σεράνο, μους μαύρης σοκολάτας με κρέμα και γεύση μπισκότο, προφιτερόλ, λέμον-πάι, ένα σοκολατένιο λουλούδι με υγείας και γάλακτος, μους λεμόνι σαν cheese cake με μπισκότο, ζελέ και φυσικό λεμόνι από πάνω. Για τoν καφέ, πορτοκαλόπιτα με αστεροειδή γλυκάνισο, πάστα φλώρα και σοκολατόπιτα και δεκάδες μικρά κεράσματα για δωράκια.

Ιδιαίτερα: η τάρτα λεμόνι.

Άρεως 104, Π. Φάληρο, 2109848989

 

I love cup cakes

Δυό φιλενάδες, η Έλλη Παπαδοπούλου και η Αμαλία Νικολαϊδου, ξεχνούν τα πανεπιστημιακά τους διπλώματα, κι από τις πρώτες χτίζουν  έναν ναό εξαιρετικά αφιερωμένο στα cup cakes. Τα οικονομικά και η πολιτική ανάλυση μπαίνουν στο συρτάρι, τα κορίτσια περνούν ώρες πειραματισμών, με σεφ τον Αλέξανδρο Κόκορη-που θα θαυμάσετε επί το έργον στο ανοιχτό εργαστήρι, μπαίνουν στο γλυκό χορό. Το cap cake στη πιο πλούσια εκδοχή του με τριπλή δόση icing για τους λάτρεις του είδους. Το συνοδεύεις με έναν καφέ στο ροζ-φυστικό ντεκόρ του λιτού μαγαζιού τους. Τα γιγάντια σε ειδική παραγγελία για γιορτινές στιγμές, επί τόπου βρίσκεις φουντούκι, σοκολάτα, πορτοκάλι, νουτέλα, φυστικοβούτυρο με ξινούτσικη κρέμα και μεγάλες μαρέγκες με διαφορετικά σιρόπια. Η πρωτοτυπία των κοριτσιών, είναι, τα εξαιρετικά αλμυρά cup cakes, μια γεύση έκπληξη που μοιάζει με γλυκό μέχρι να έρθει σε επαφή με το στόμα σου. Μανιτάρια πορτσίνι με λάδι τρούφας, μους μυζήθρας με τσάτνεϋ ντομάτας, τσορίθο με γουακαμόλε, καπνιστός σολομός με άνηθο, ειδικά συνδυασμένα με κρασιά που έχουν επιλέξει τα κορίτσια. Στα συν, η ζεστή σοκολάτα  που φτιάχνεται με αληθινή κουβερτούρα.

Ιδιαίτερα: τα αλμυρά cup-cakes.

Γιαννιτσοπούλου 3, Γλυφάδα, 2108983366

 

L’atelier de patisserie

Ζαχαροπλαστείο που θυμίζει ντιζάιν μπουτίκ, σε συμφωνία του λευκού του μαύρου και του κόκκινου. Από δω δοκίμασε ελληνικό γλυκό όταν πέρασε από την Αθήνα η Μόνικα Μπελούτσι και η προθήκη κάτω από τα τεράστια φωτιστικά, όντως τραβά το βλέμμα ανοίγοντας την όρεξη. Γλυκά σαν μπιζού, εκλαίρ, τάρτα φουντούκι με σοκολάτα και κρεμ ανγκλέζ, 4 διαφορετικές σοκολάτες πάνω σε τριμμένο μπισκότο, προφιτερόλ και η σπεσιαλιτέ πάβολβα φράουλα. Ο Γιώργος Χριστοδουλόπουλος φτιάχνει τα γλυκά του της ημέρας, μόνο με σπιτικά υλικά, χωρίς χρωστικές και σκόνες. Εξαιρετικά μίνι βουτυράτα μπισκοτάκια με λάδι και κανέλα, μαλακά μπισκοτάκια με σοκολάτα, καρύδια και ζάχαρη άχνη, μαγικά γεμιστά μπισκοτάκια με μαρμελάδα, μικρά palmiers, σοκολατένιο fudge κέικ πάνω σε βάση από ρειμμένο μπισκότο με τριμμένο καρύδι και αλμυρά μπισκοτάκια με κύμινο ή παρμεζάνα και πιπέρι. Και για παραδοσιακά γούστα, σπιτικά γλυκά του κουταλιού και μια συλλογή από χειροποίητα σοκολατάκια.

Ιδιαίτερα: τα μπισκοτάκια, η πάβλοβα.

Β. Γεωργίου Β 7, Γλυφάδα, 2108983766

 

Frank Ze Paul

Υπερπαραγωγή που θυμίζει παραδοσιακό γαλλικό φούρνο, με ανοιχτή θέα στην παραγωγή και το εργαστήριο. Ο Δημήτρης Γρίβας συμπράττει με τον λιβανέζο Λοζέφ Αζάμ και η Ανατολή μπλέκεται με τη γαλλική Δύση. Κρουασανάκια και ναμπούρα-σάμαλι με κάσιους-, καταϊφι με ροδόνερο, ανθόνερο και ανθούς νερατζιάς, κρέμα καϊμάκι, πάστες και κέικ μήλου με κομματάκια από μήλο, εδώ θα βρεις λύση σε κάθε σου νόστιμη αναζήτηση: σπιτικά ψωμιά, σαντουιτσάκια, λιβανέζικα κίμπε, μπόμπες σε σχήμα τούρτας, όλα όσα απαιτεί ένα κέτερινγκ, ένα σνακ, πλήθος από κουλουράκια και βουτήματα, γλυκά της Ανατολής και της Δύσης.

Ιδιαίτερα: το κίμπε, το κέικ μήλου, τα λιβανέζικα γλυκά.

Αγ Τριάδος 36 & Άρεως, Π. Φάληρο, 2109846099

0

ΚΙΝΗΣΗ ΤΩΡΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Όχι άλλο κάρβουνο: Αφήστε το αναρχικό άστρο να λάμπει στην πλατεία Εξαρχείων και καλές γιορτές

Δ. Πολιτάκης / Όχι άλλο κάρβουνο: Αφήστε το αναρχικό άστρο να λάμπει στην πλατεία Εξαρχείων και καλές γιορτές

Μπορεί να έχει άμεση ανάγκη κάποιου είδους ανάπλασης η Πλατεία Εξαρχείων, το τελευταίο που χρειάζεται όμως είναι ένα μίζερο χριστουγεννιάτικο δέντρο με το ζόρι.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
Δεκαετία του 2010: Δέκα χρόνια που στην Ελλάδα ισοδυναμούν με αιώνες

Β. Βαμβακάς / Δεκαετία του 2010: Δέκα χρόνια που στην Ελλάδα ισοδυναμούν με αιώνες

Οποιοσδήποτε απολογισμός της είναι καταδικασμένος στη μερικότητα, αφού έχουν συμβεί άπειρα γεγονότα που στιγμάτισαν τις ζωές όλων μας ‒ δύσκολο να μπουν σε μια αντικειμενική σειρά.
ΤΟΥ ΒΑΣΙΛΗ ΒΑΜΒΑΚΑ
Τα χρόνια των μετακινήσεων και η κουβέντα για το brain drain που δεν μου αρέσει καθόλου

Β. Στεργίου / Τα χρόνια των μετακινήσεων και η κουβέντα για το brain drain που δεν μου αρέσει καθόλου

Αντί να βλέπουμε τη χώρα σαν άδεια πισίνα όπου πρέπει να γυρίσουν τα ξενιτεμένα της μυαλά για να γεμίσει, ας αλλάξουμε τα κολλημένα μυαλά σ' αυτόν εδώ και σε άλλους τόπους.
ΤΗΣ ΒΙΒΙΑΝ ΣΤΕΡΓΙΟΥ