Γιορτές στο μυαλό μας σημαίνει μακρά και πλούσια γεύματα. Παρατηρώντας ένα στρωμένο ελληνικό τραπέζι, είναι πραγματικός γρίφος τα κρασιά που προτείνονται να συνοδέψουν τα εδέσματα και τα φαγητά. Τσιμπολόγημα στην αρχή με τυριά, αλλαντικά, αλλίπαστα, άντε και κάποιο παστό ψάρι, στη συνέχεια σαλάτες και πίτες για να φτάσουμε τώρα στα κυρίως. Με την ιδέα και μόνο, αγχώθηκα! Ένα ωραίο βραστό ψάρι ή μήπως καλομαγειρεμένο κόκκινο κρέας και κυνήγι; Άντε να ξεκινήσουμε και τα γλυκά. Ωραία όλα αυτά, αλλά τελικά τι πίνουμε; Είναι αδύνατο να εξισορροπήσουμε τον πλούτο όλων αυτών των γεύσεων με ένα κρασί. Ζητούμενο είναι να μην κυριαρχεί το φαγητό σε βάρος του κρασιού και αντίστροφα. Λεπτές γεύσεις προτείνουμε να συνδυάζονται με ελαφρά κρασιά, κυρίως λευκά.. Εάν χρησιμοποιούμε έντονα υλικά και καρυκεύματα, τότε χρειαζόμαστε ένα πλούσιο ερυθρό κρασί, όχι όμως τανικό. Και τι σημαίνουν τανίνες; Η ουσία από την φλούδα των σταφυλιών, υπεύθυνη για την αίσθηση ξηρότητας (στυφάδα) στο στόμα. Και για να σπάσει αυτή η ξηρότητα, χρειαζόμαστε πρωτεΐνες, δηλαδή κόκκινο κρέας. Κι επειδή το κόκκινο κρέας, ψητό ή μαγειρεμένο θέλει το κρασί του, σας προτείνουμε τέσσερεις εκλεκτές ετικέτες από τον ελληνικό αμπελώνα, για να το συνδυάσετε αρμονικά.
ΒΟΥΚΕΦΑΛΑΣ
Κτήμα Λίγα / Ξινόμαυρο
Ο Βουκεφάλας από την Πέλλα, είναι ένα πλούσιο και στιβαρό ερυθρό κρασί παλαίωσης. Προέρχεται από συγκεκριμένα αμπελοτεμάχια Ξινόμαυρου, η καλλιέργεια των οποίων διέπεται από τις αρχές της αειφόρου διαχείρισης με φυσικό τρόπο (permaculture). Η οινοποίηση γίνεται σε ξύλινες δεξαμενές, με μακρά εκχύλιση σε χαμηλές θερμοκρασίες με τις φυσικές του ζύμες. Ωριμάζει επί μακρόν σε παλιά δρύινα γαλλικά βαρέλια. Μετά την φυσική του διαύγαση εμφιαλώνεται αφιλτράριστο με χαμηλά θειώδη και παλαιώνει στην φιάλη.
ΒΛΑΧΙΚΟ ROSSIU DI MUNTE
Κατώγι Στροφιλιά / Βλάχικο
Μία σπάνια ετικέτα από το Μέτσοβο, από την ηπειρωτική ποικιλία που αγαπά το ψυχρό κλίμα. Αρώματα ώριμων κόκκινων φρούτων, μπαχαρικών, φρεσκοτριμμένου πιπεριού, αλλά και βοτανικών στοιχείων, συνθέτουν μια εκφραστική μύτη. Στο στόμα πολύπλοκο, με καλή οξύτητα και μακρά, πικάντικη επίγευση. Η σοδειά του 2011 έδωσε 1.200 φιάλες.
ΕΝΣΤΙΚΤΟ
Σίλβα Δασκαλάκη / Κοτσιφάλι - Syrah
Προιόν βιολογικής καλλιέργειας από μία οικογένεια της οποίας η αμπελοοινική παράδοση κρατά απο το 1890. Πάντρεμα της κρητικής ποικιλίας Κοτσιφάλι και της αγαπημένης ποικιλίας του γαλλικού νότου, Syrah. Ενδιαφέρουσα δομή με διακριτικά φρουτώδη αρώματα, νότες δέρματος, γλυκόριζας και αποξηραμένων βοτάνων.
Στο στόμα επικρατούν τα κόκκινα φρούτα και εναρμονίζονται άψογα με το θερμό αλκοόλ και τις καλοδουλεμένες τανίνες. Νύξεις βανίλιας και γλυκών μπαχαρικών κάνουν αισθητή την παρουσία τους στο τελείωμα.
ΜΙΚΡΟΙ ΟΙΝΟΠΟΙΟΙ
Κτήμα Παπαργυρίου / Αγιωργίτικο - Touriga
Τα κρασιά της οικογένειας Παπαργυρίου από την Κορινθία, τα γνώρισα από τον καλό οινοχόο Γιάννη Καϋμενάκη και διέκρινα αμέσως την σοβαρότητα και την συνέπεια της δουλειάς που γίνεται στο Κτήμα. Οι Μικροί Ονοποιοί είναι ένα υψηλόβαθμο κόκκινο κρασί, από το πρωτότυπο χαρμάνι Αγιωργίτικου και της πορτογαλικής ποικιλίας Touriga, που θυμίζει λίγο ξηρή Μαυροδάφνη.
Κυκλοφορεί σε μόλις 290 φιάλες αριθμημένες με το χέρι και γρήγορα χτίστηκε ένας μύθος γύρω από αυτό το κρασί. Η ουσία είναι ότι θα λατρέψετε την ένταση, την μπαχαρένια αίσθηση και την πολυπλοκότητά του. Η εξελικτική πορεία στο χρόνο θεωρείται δεδομένη, αλλά ποιός μπορεί να περιμένει με τόσες λίγες φιάλες; Απολαύστε το τώρα!
σχόλια