Περισσότεροι από 20 εκατομμύρια άνθρωποι στη Γερμανία, την Αυστρία και την Ελβετία ζουν μόνοι. Εκατομμύρια από αυτούς χρησιμοποιούν σήμερα πλατφόρμες γνωριμιών, κυρίως εφαρμογές.
«Ότι θα ξεκινούσαμε μια επανάσταση σίγουρα δεν το περιμέναμε. Ό,τι κάνουμε στοχεύει στην άμεση σύνδεση των ανθρώπων μεταξύ τους. Σήμερα, κανείς δεν χρειάζεται να βρίσκεται σε ένα συγκεκριμένο μέρος για να γνωρίσει κάποιον» λέει η Whitney Wolfe σχετικά με την πιο επιτυχημένη διεθνώς εφαρμογή γνωριμιών, το Tinder.
Η Wolfe είναι τώρα διευθύνων σύμβουλος της εφαρμογής γνωριμιών Bumble. Η διαισθητική επιλογή μιας φωτογραφίας σε ένα smartphone και η πρόσβαση σε ανθρώπους με παρόμοια ενδιαφέροντα (το διάσημο «match») είναι μια δημοφιλής αρχή ζευγαρώματος σήμερα.
Οι μεγάλες διαδικτυακές υπηρεσίες γνωριμιών, από την άλλη πλευρά, χρησιμοποιούν αλγόριθμους για να αποφασίζουν ποιος είναι σωστός για ποιον. Η διαδικασία είναι περίπλοκη. Η φόρμουλα που υποστηρίζει τη γερμανική ιστοσελίδα γνωριμιών Parship αναπτύχθηκε από τον ψυχολόγο Hugo Schmale, ο οποίος είναι τώρα 87 ετών. Ωστόσο, ακόμη και σήμερα δεν πιστεύει στην αιώνια αγάπη: «Τα αγόρια και τα κορίτσια του αύριο θα ζήσουν μέχρι τα 90. Αν ερωτευτούν στα δεκαπέντε, είναι πολύ παράξενη η σκέψη ότι θα παραμείνουν στην ίδια σχέση ως τα 90. Οι άνθρωποι αλλάζουν και χρειάζονται τη δυνατότητα να είναι σε θέση να χωρίσουν».
Η ιστορικός Moira Weigel λέει ότι το dating σχετίζεται πολύ με τον χώρο της εργασίας και αυτό δεν είναι αποκλειστικά φαινόμενο της διαδικτυακής εποχής. Η αυτο-προώθηση και η αυτο-βελτίωση δεν σχετίζονται μόνο με την εποχή των smartphone. Η κοινωνιολόγος Eva Illouz, ωστόσο, προειδοποιεί ότι ο καπιταλισμός έχει ιδιοποιηθεί τον ίδιο τον έρωτα.
Το παραπάνω ντοκιμαντέρ μεταφέρει τον θεατή στον κόσμο των διαδικτυακών γνωριμιών και προσπαθεί να ανακαλύψει πόσο άλλαξαν οι ερωτικές σχέσεις στη ψηφιακή εποχή.
Πηγή: DW Documentary