0
LIFO PICKS

Η τέχνη ως πράξη αντίστασης: Ο Κώστας Γαβράς μιλά για το ταξίδι του στον κόσμο του κινηματογράφου

... Μέσα στο μυαλό του, κάθε νέος πρέπει να σκέφτεται ότι μπορεί να πάει όπου έχει όρεξη να πάει... ότι δεν υπάρχει όριο.

Με αυτήν τη φράση ξεκινάει ο Κώστας Γαβράς να αφηγείται το ταξίδι του στον κόσμο του κινηματογράφου, σε μία behind the scenes συνέντευξη-αφιέρωμα που βιντεοσκοπήθηκε λίγο πριν από την επίσημη παρουσίαση της αυτοβιογραφίας του (κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Gutenberg) στην Ταινιοθήκη της Ελλάδας, τον Νοέμβριο του 2018.

«Πήγαινε εκεί όπου είναι αδύνατο να πας» μας προτρέπει ο ελληνικής καταγωγής, πολυβραβευμένος σκηνοθέτης και σεναριογράφος του Ζ, της Ομολογίας, του Αγνοούμενου και του Mad City, που άφησε ισχυρό αποτύπωμα με τις πολιτικές του ταινίες, τα ψυχολογικά του θρίλερ και το δικό του, μοναδικό προσωπικό βλέμμα πάνω στα σημαντικότερα ιστορικά γεγονότα του 20ού αιώνα.

Μέσα σε ένα βίντεο 7 λεπτών, με τα δικά του λόγια, στέκεται σε σημεία σταθμούς που καθόρισαν την πορεία του: Το ταξίδι του από την Αθήνα προς το Παρίσι της δεκαετίας του '50, το όνειρο να γίνει σκηνοθέτης, τα πρώτα ερεθίσματα που δέχτηκε στις αίθουσες της γαλλικής ταινιοθήκης από ταινίες δημιουργών.

Μιλάει για τη δύναμη του σεναρίου, τον καθοριστικό ρόλο των ηθοποιών στη διαμόρφωση μιας ταινίας, το ρίσκο του μοντάζ, χαρακτηρίζει την τέχνη ως πράξη αντίστασης, και καταλήγει σε μια τυχαία αποκάλυψη για το πώς δημιουργήθηκε ίσως το πρώτο making of του παγκόσμιου κινηματογράφου από τον Chris Marker για την Ομολογία.

Όλα κεφάλαια της αυτοβιογραφίας του που δικαιολογεί απόλυτα τον τίτλο της, μια και ο ίδιος «έφτασε πιο μακριά απ' όσο και ο ίδιος ήλπιζε να φτάσει». Το βίντεο εμπλουτίζεται με πολύτιμο αρχειακό υλικό από την έκδοση και το προσωπικό αρχείο του Κώστα Γαβρά.

Ευχαριστούμε τον Κώστα Γαβρά για την παραχώρηση της συνέντευξης με αφορμή την έκδοση «Αυτοβιογραφία: Πήγαινε εκεί όπου είναι αδύνατο να πας» από τις Εκδόσεις Gutenberg.

 

Το βίντεο είναι μία συμπαραγωγή των εκδόσεων Gutenberg και των δημιουργών Ειρήνης Στείρου και Αντώνη Κατρακάζη.

Credits

Σκηνοθεσία-Συνέντευξη-Μοντάζ: Ειρήνη Στείρου

Διεύθυνση Φωτογραφίας-Color Correction: Αντώνης Κατρακάζης

Ηχολήψια: Άρης Παυλίδης

Βοηθός Σκηνοθέτη: Στέλιος Χαλαβαζής

Συντονισμός: Αμαλία Σταθάκη, από τις εκδόσεις Gutenberg

Η συνέντευξη πραγματοποιήθηκε στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος

Οι δημιουργοί ευχαριστούν θερμά τις/τους:

Κώστα Γαβρά, Μιchèle Ray

Κώστα Δαρδανό, Εκδοτικός οίκος Gutenberg

Mαρία Κομνηνού, γενική γραμματέα Ταινιοθήκης της Ελλάδος

Τάσο Αδαμόπουλο, τεχνικό υπεύθυνο Ταινιοθήκης της Ελλάδος

Φαίδρα Παπαδοπούλου, συντονίστρια προγράμματος Ταινιοθήκης της Ελλάδος

Κώστα Παπαπαναγιώτου & Δημήτρη Σταμούλη, RentPhotoVideo

Αρχειακό υλικό

Το φωτογραφικό υλικό αντλήθηκε από την έκδοση «Κώστας Γαβράς: Αυτοβιογραφία» και ανήκει στον Κώστα Γαβρά.

Εμφανίζονται αποσπάσματα από τις ταινίες, σκηνοθεσίας Κώστα Γαβρά:

Διαμέρισμα Δολοφόνων (1965) | Ζ (1967) | Η ομολογία (1970) | Κατάσταση Πολιορκίας (1972) | Ο αγνοούμενος (1982) | Βetrayed (1988) | Music Box (1989) | Mad City (1997) | Amen (2002), καθώς και αποσπάσματα από το διαφημιστικό οπτικοακουστικό υλικό για την ταινία «Η Ομολογία»

 

Lifo Picks

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ