Τα άλογα αποτελούν σύμβολα τιμής για την Ισλαμική και Αραβική κουλτούρα, ειδικότερα εκείνα που εκτρέφονται ως επιβήτορες. Το ντοκιμαντέρ The Stallions of Palestine ακολουθεί την πορεία ενός νεαρού που ασχολείται με την εκτροφή των εν λόγω αλόγων.
Για πολλούς Παλαιστίνιους τα Αραβικά άλογα είναι ένα ζωντανό σύμβολο της εθνικής τους κουλτούρας. Όπως λέει χαρακτηριστικά ένας εκτροφέας, "τα άλογα είναι μορφή τέχνης αναμειγμένη με την ιστορία". Σημειωτέων ότι πρόκειται για την αρχαιότερη ράτσα αλόγων στη γη.
Στο ντοκιμαντέρ το οποίο σκηνοθέτησε η κινηματογραφίστρια και δημοσιογράφος Elise Coker, σκιαγραφείται η πορεία ενός νεαρού Παλαιστίνιου εκτροφέα, ονόματι Abdel Naser Musleh, και της οικογένειας του οι οποίοι αντιμετωπίζουν δυσκολίες μεγαλώνοντας τα άλογα τους στην Δυτική όχθη της Παλαιστίνης, με την πρόσβαση στις εκπαιδευτικές εγκαταστάσεις και τους κτηνιάτρους να είναι σχεδόν αδύνατη.
Σύμφωνα με την εικόνα που καταγράφει το ντοκιμαντέρ παρόλη την προσπάθεια εκτροφής, την συμμετοχή σε αγώνες και την ευαισθησία των Παλαιστίνιων απέναντι στα άλογα, η εκτροφή τους εξακολουθεί να διακατέχεται από δυσκολίες παντός τύπου. Η έλλειψη αρμόδιων κτηνιάτρων σε περιπτώσεις προβλημάτων υγείας, κυρίως στα νεογέννητα άλογα σε συνδυασμό με την διαδικασία περίθαλψης, δημιουργούν επιπλοκές στην εκτροφή τους.
Ο νεαρός Abdel Musleh καλείται να περιθάλψει ένα μικρό πουλάρι το οποίο υποφέρει από δυσκοιλιότητα, λέγοντας χαρακτηριστικά πως οι κτηνίατροι αντιμετωπίζονται σε αυτές τις περιπτώσεις σαν «μάγοι» .
Η εκτροφή των αλόγων εκτός από τα ιατροφαρμακευτικά, την εκπαίδευση και την διατροφή τους περιλαμβάνει και το λούσιμο τους μια φορά την εβδομάδα, έτσι ώστε να είναι έτοιμα για την συμμετοχή τους στα πρωταθλήματα.
Ο Musleh αναφέρει πως η διαδικασία της εκπαίδευσης και προπόνησης των αλόγων γίνεται εκτός της κοινότητας για αυτό και αναγκαστικά αποστέλλονται σε διαφορετικές περιοχές. Οι εκτροφείς ασχολούνται κυρίως με την διαμόρφωση του σώματος των ζώων, την εκπαίδευση και την μετέπειτα συμμετοχή τους σε επαγγελματικούς αγώνες. Έμφαση επίσης δίνεται στο χρώμα και την ράτσα είτε είναι ημίαιμα, είτε καθαρόαιμα, καθώς και στην γενικότερη απόδοση τους.
Πηγή: Topic.com