«Είμαι γκραφιτάς εδώ και 10 χρόνια. Ξεκίνησα ως ζωγράφος και το πρώτο μου έργο το έκανα στον δρόμο. Εκεί άνοιξε για μένα μια νέα πόρτα, ένα μονοπάτι προς κάτι καινούργιο και πολύ ενδιαφέρον», αφηγείται στη LiFO ο Hambas (κατά κόσμον Αντώνης Χαμπάς), ένας από τους διασημότερους Έλληνες street artists.
«Η παραβατικότητα με σημάδεψε από μικρό, και το graffiti έγινε το καταφύγιό μου», εξηγεί. «Ο δρόμος κρύβει κινδύνους. Επίσης, όταν κρεμιέσαι από έναν τοίχο, τα πράγματα γίνονται πολύ επικίνδυνα».
«Η street art ανήκει στο urban art, ένα κίνημα που στο εξωτερικό διδάσκεται ακόμα και σε πανεπιστήμια τέχνης. Περιλαμβάνει οτιδήποτε δημιουργείται σε εξωτερικό χώρο και συνδέεται με την κουλτούρα του δρόμου», εξηγεί.
Έχει δημιουργήσει δύο graffiti στο Τζάνειο Νοσοκομείο, έχει συνεργαστεί με την Πανελλήνια Οργάνωση Κυστικής Ίνωσης για τη δημιουργία έργου με θέμα τη δωρεά οργάνων.
«Το graffiti σήμερα υπάρχει, αύριο μπορεί και όχι. Έχω πολλά έργα σε αθηναϊκές πολυκατοικίες. Ένα από τα πιο αγαπημένα μου είναι μια καρδιά στη Λούκα Νίκα, η οποία έχει μείνει ανέπαφη. Επίσης, αγαπώ τα πορτρέτα. Το graffiti μου για τον Mad Clip δημιουργήθηκε εντελώς ενστικτωδώς, την ημέρα μετά τον θάνατό του, το έκανα από την καρδιά μου», συμπληρώνει.
«Η Αθήνα φημίζεται για την τέχνη στους δρόμους της. Οι τουρίστες την αγαπούν, και για τα graffiti. Θα έπρεπε να αναγνωριστεί ως τέχνη όπως στο εξωτερικό αντί να αντιμετωπίζεται ως κάτι βρόμικο. Πλέον, μπορείς να μπεις και φυλακή χωρίς αναστολή για graffiti».
Δημοσιογραφική επιμέλεια: Σωτήρης Βαλάρης
Κάμερα-Μοντάζ: Ιωάννα Σπανού
Ηχογράφηση: LiFO STUDIOS