Το μέγα κατόρθωμα της μετάφρασης του Προυστ από τον Ζάννα στη φυλακή

Το μέγα κατόρθωμα της μετάφρασης του Προυστ από τον Ζάννα στη φυλακή Facebook Twitter
Παύλος Ζάννας
0

Στη παράστασή μας REM/κήπος ανάμεσα στα άλλα κείμενα υπάρχει κι ένα απόσπασμα από το Αναζητώντας τον χαμένο χρόνο, του Μαρσέλ Προυστ- στη μετάφραση του Παύλου Ζάννα.

Τα παιδιά εδώ που έχουν ξετρελαθεί και θα διαβάσουν Προυστ το καλοκαίρι- αποφάσισαν, δεν ήξεραν τίποτα για τον σπουδαίο μεταφραστή και τις συνθήκες που έκανε αυτή τη μυθική μετάφραση.

Πώς δηλαδή ξεκίνησε τη μετάφραση στη φυλακή- πολιτικός κρατούμενος στην επταετία- με παρότρυνση μάλιστα του Σεφέρη- και συγκινήθηκαν στη σκέψη πώς όντας φυλακισμένος ζούσε και μετέφραζε ΑΥΤΟ το κείμενο- και προσπαθούσαν να φαντασιωθούν πώς είναι να ζεις κάτω από αυτές τις εξευτελιστικές συνθήκες και να εργάζεσαι για τη μεταφορά στη γλώσσα σου αυτού του αριστουργήματος- τι θα ένιωθε; τι θα σκεφτόταν; πώς θα βίωνε την ομορφιά εκεί μέσα;

Πολλές φορές όταν διαβάζω Προυστ και μένω σε κάποια φράση πάντα σκέφτομαι τον Ζάννα πώς πάλευε κάτω από αυτές τις συνθήκες να αποδώσει το νόημα- τον αγώνα που έδινε- θα πρέπει να ήταν ένας βαθιά ευτυχισμένος άνθρωπος- ένας νικητής της ζωής, πραγματικά ελεὐθερος.

Λεπτομέρειες για την παράσταση που συνεχίζεται για λίγες μέρες ΕΔΩ

Ιδέες
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η γυναίκα που ανακάλυψε από τι είναι φτιαγμένα τα αστέρια

Ιδέες / Η γυναίκα που ανακάλυψε από τι είναι φτιαγμένα τα αστέρια

Η περίπτωση της αστροφυσικού Σεσίλια Πέιν-Γκαπόσκιν που επέλυσε μόνη της ένα από ένα από τα πιο πιεστικά επιστημονικά ζητήματα αλλά η έρευνά της «καπελώθηκε» από το κατεστημένο της εποχής
EΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
π. Αλέξανδρος: «Ο Χριστός δεν ασχολήθηκε καθόλου με τα κρεβάτια των ανθρώπων»

Ένα ανοιχτό μυαλό / π. Αλέξανδρος: «Ο Χριστός δεν ασχολήθηκε καθόλου με τα κρεβάτια των ανθρώπων»

Ο π. Αλέξανδρος, πρώην καθηγητής Θεολογίας που έγινε παπάς στα 66 του και λειτουργεί στη δημοτική, στον Άγιο Νικόλαο Ραγκαβά στην Πλάκα, είναι από τους ιερωμένους που ξεχωρίζουν για την προοδευτικότητα, την ανοιχτοσύνη και το καινοτόμο πνεύμα τους.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Tι κάνει την αγάπη τόσο δύσκολη;

Βιβλίο / Tι κάνει την αγάπη τόσο δύσκολη;

Γνωστός από το αιρετικό βιβλίο του "Έρωτος Φύσις", ο πατέρας Φιλόθεος αναγνωρίζει τις ομοιότητες μεταξύ ψυχοθεραπείας και θρησκείας και τις προσπάθειες της επίσημης Εκκλησίας να προσεκλύσει "νέα πελατεία". Τονίζει, όμως, πάντα ότι το μέτρο της αληθινής πίστης είναι μόνο η αγάπη.
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ: ΑΡΙΑΝ ΛΑΖΑΡΙΔΗ
«Δεν υπάρχει ελεύθερη βούληση, τελεία και παύλα», σύμφωνα με επιφανή Αμερικανό νευροεπιστήμονα

Ιδέες / «Δεν υπάρχει ελεύθερη βούληση, τελεία και παύλα», σύμφωνα με επιφανή Αμερικανό νευροεπιστήμονα

Ο Robert Sapolsky, καθηγητής Νευρολογίας και Νευροχειρουργικής στο Πανεπιστήμιο του Στάνφορντ, έχει καταλήξει στο συμπέρασμα ότι σχεδόν όλη η ανθρώπινη συμπεριφορά είναι πέρα από τον συνειδητό μας έλεγχο.
THE LIFO TEAM
Μικαέλ Φεσέλ: «Η αμφισβήτηση του κατεστημένου είναι αδιαχώριστη από μια νέα οικονομία των σωμάτων και των ηδονών»

Βιβλίο / Μικαέλ Φεσέλ: «Η αμφισβήτηση του κατεστημένου είναι αδιαχώριστη από μια νέα οικονομία σωμάτων και ηδονών»

Μπορούμε, άραγε, ζώντας σε έναν άδικο κόσμο, να απολαμβάνουμε απενοχοποιημένα και δίχως να συναινούμε έστω αθέλητα στην ανισότητα και στην εκμετάλλευση; Είναι η ηδονοθηρία καθαρά ατομική, και ατομικιστική, υπόθεση ή μπορεί να ενταχθεί οργανικά στις πολιτικές της επιθυμίας και των σωμάτων; Πόσο επίκαιρα είναι σήμερα συνθήματα όπως το «επανάσταση για την καύλα της»; Ιδού πώς το φιλοσοφεί το θέμα ο συγγραφέας του βιβλίου «Κόκκινα Φανάρια – Η ηδονή και η αριστερά» (εκδ. Πόλις).
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ