Αλίκη Γκοβόσδη: «Καμία ετικέτα δεν μπορεί να μας προσδιορίσει και να μας αποκλείσει»

Αλίκη Γκοβόσδη: «Καμία ετικέτα δεν μπορεί να μας προσδιορίσει και να μας αποκλείσει» Facebook Twitter
Στην Ολυμπιακή Ζυθοποιία οι άνθρωποί μας βρίσκονταν ανέκαθεν στο επίκεντρο τόσο των δραστηριοτήτων μας όσο και της στρατηγικής μας ευρύτερα, αποτελώντας πηγή έμπνευσης και μοχλό εξέλιξης.
0

— Κυρία Γκοβόσδη, οι συζητήσεις για τη συμπερίληψη, την ισότητα ευκαιριών και την ποικιλομορφία στον εργασιακό χώρο έχουν πλέον ανοίξει για τα καλά και στον ελληνικό επιχειρηματικό χώρο. Ποια είναι η φιλοσοφία και ποιες οι πολιτικές της εταιρείας σας προς αυτή την κατεύθυνση;
Στην Ολυμπιακή Ζυθοποιία οι άνθρωποί μας βρίσκονταν ανέκαθεν στο επίκεντρο τόσο των δραστηριοτήτων μας όσο και της στρατηγικής μας ευρύτερα, αποτελώντας πηγή έμπνευσης και μοχλό εξέλιξης. Ο καθένας ξεχωριστά, από τη θέση και τον ρόλο του, «ζυθοποιεί» καθημερινά με τον δικό του τρόπο, ώστε να παράγουμε και να διανέμουμε αγαπημένα προϊόντα, να εξελισσόμαστε, να καινοτομούμε και να δίνουμε δυναμικά το «παρών» όχι μόνο στη δική μας αγορά αλλά και στις αγορές του εξωτερικού. Επομένως, καταρχάς επιδιώκουμε τη διασφάλιση ενός ασφαλούς, ευχάριστου και σύγχρονου περιβάλλοντος εργασίας, αξιοποιώντας συνεχώς ευκαιρίες και εργαλεία που ενισχύουν την εξέλιξη και ανάπτυξη, την ισορροπία και την ευημερία των ανθρώπων μας σε επαγγελματικό αλλά και σε προσωπικό επίπεδο, τουλάχιστον στο μέτρο που περνάει από το χέρι μας. Την ίδια στιγμή επιδιώκουμε τη διατήρηση ενός ισότιμου, ποικιλόμορφου και συμπεριληπτικού εργασιακού περιβάλλοντος που αγκαλιάζει τη διαφορετικότητα, προάγει την ίση και δίκαιη αντιμετώπιση και εκπροσώπηση και ενθαρρύνει την ελευθερία έκφρασης του καθενός ξεχωριστά σε όλα τα επίπεδα.

Συγκεκριμένα, όσον αφορά τη διαφορετικότητα, την ισότητα και τη συμπερίληψη, έχουμε διαμορφώσει, υλοποιούμε και διαρκώς εμπλουτίζουμε ένα συγκεκριμένο πλάνο δράσης με βασικό μας μήνυμα το «#NoLabel, Καμία “ετικέτα” δεν μπορεί να μας προσδιορίσει και να μας αποκλείσει!». Έχουμε συγκεκριμένους στόχους, σαφές χρονοδιάγραμμα και εστιάζουμε σε δύο βασικούς πυλώνες, την ισορροπία εκπροσώπησης ως προς το φύλο και τη στήριξη ομάδων ατόμων με αναπηρία. Τα αποτελέσματα, ως τώρα, μας κάνουν να νιώθουμε υπερήφανοι.

Η θέση της γυναίκας στον χώρο εργασίας έχει βελτιωθεί σημαντικά, ιδίως κατά την τελευταία πενταετία, αν και παρατηρούμε ότι διακρίσεις και ανισότητες εξακολουθούν, δυστυχώς, να υφίστανται.

— Έχετε προωθήσει την ενδυνάμωση των γυναικών και την ισότητα των φύλων στον εργασιακό χώρο και την εταιρική κουλτούρα. Πώς το έχετε πετύχει αυτό, ποια τα αποτελέσματα μέχρι στιγμής και ποια τα συμπεράσματα για τη γυναικεία ενδυνάμωση στον εργασιακό χώρο στην Ελλάδα ευρύτερα;
Η θέση της γυναίκας στον χώρο εργασίας έχει βελτιωθεί σημαντικά, ιδίως κατά την τελευταία πενταετία, αν και παρατηρούμε ότι διακρίσεις και ανισότητες εξακολουθούν, δυστυχώς, να υφίστανται. Μάλιστα, η χώρα μας έχει σημαντικά περιθώρια βελτίωσης προκειμένου να επιτευχθεί η πλήρης ισότητα των φύλων, τόσο από άποψη νοοτροπίας όσο και μισθολογικών διαφορών. Στην Ολυμπιακή Ζυθοποιία θεωρούμε πως η ισότιμη αντιμετώπιση των γυναικών στον εργασιακό χώρο και η παροχή ίσων ευκαιριών για εκπαίδευση, εξέλιξη και ανέλιξη λειτουργεί προς όφελος τόσο της εκάστοτε εταιρείας όσο και της ευρύτερης κοινωνίας. 

Σε αυτό το πλαίσιο δίνουμε ιδιαίτερη βαρύτητα στο ποσοστό συμμετοχής των γυναικών σε όλα τα επίπεδα ιεραρχίας του οργανισμού. Συγκεκριμένα, το 2022 το ποσοστό γυναικών που προσελήφθησαν ανήλθε στο 37% του συνόλου των εργαζομένων, σημειώνοντας αύξηση 24% σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά. Ταυτόχρονα, οι διευθυντικές θέσεις που καλύπτονται από γυναίκες αυξήθηκαν κατά 5% σε σχέση με το 2021, ενώ μας γεμίζει ικανοποίηση το γεγονός ότι η γυναικεία εκπροσώπηση στην ομάδα διοίκησης της εταιρείας μας αντιστοιχεί σε ποσοστό που ξεπερνά το 50%. Παράλληλα, εστιάζουμε με συγκεκριμένο πλάνο δράσης στην ανάλυση των αμοιβών ανά φύλο για όλες τις εργασιακές θέσεις με στόχο την εξομάλυνση ενδεχόμενων αποκλίσεων, ενώ στο ίδιο πλαίσιο αναδιαμορφώσαμε και το σύνολο του υλικού που αφορά τη διαδικασία στελέχωσης της εταιρείας μας, προωθώντας ακόμη πιο ηχηρά την κουλτούρα της συμπερίληψης και των μηδενικών διακρίσεων.

Αλίκη Γκοβόσδη: «Καμία ετικέτα δεν μπορεί να μας προσδιορίσει και να μας αποκλείσει» Facebook Twitter

— Μία από τις πιο αόρατες ομάδες που αντιμετωπίζουν ακόμη επίμονες προκλήσεις όσον αφορά την πρόσβαση και την αποδοχή σε κοινωνικό και επαγγελματικό περιβάλλον είναι αναμφίβολα τα άτομα με αναπηρία. Ποιες ενέργειες κάνει η εταιρεία σας ώστε να προωθήσει μια πιο συμπεριληπτική κοινωνία για την κοινότητα των ΑμεΑ;
Η υποστήριξη ομάδων ατόμων με αναπηρία αποτελεί προτεραιότητα για εμάς, γι’ αυτό ενεργοποιούμαστε σε αυτόν τον πυλώνα μέσω στοχευμένων δράσεων και συνεργειών με σχετικούς φορείς σε συνδυασμό και με την ενεργή συμμετοχή των εργαζομένων μας. Μία από τις βασικές πρωτοβουλίες μας αποτέλεσε η συνεργασία μας με τη μη κερδοσκοπική οργάνωση ΛΑΡΑ, την πρώτη σχολή σκύλων-οδηγών που ιδρύθηκε στη χώρα μας για τυφλούς συμπολίτες μας. Εκτός από την έμπρακτη στήριξή μας στο έργο του εν λόγω οργανισμού, μέσω της συγκεκριμένης συνέργειας διοργανώσαμε βιωματικές δράσεις για τους εργαζομένους μας με στόχο την ενημέρωση, ευαισθητοποίηση αλλά και εξοικείωση με άτομα με αναπηρία, όπου η ανταπόκριση ήταν πραγματικά συγκινητική. Παράλληλα, είμαστε ιδιαίτερα χαρούμενοι και με την πιο πρόσφατη σχετική μας πρωτοβουλία που αφορά τη νέα, πλήρως προσβάσιμη καμπάνια για το brand Mythos, που επιδιώκει να σπάσει τα στερεότυπα. Εδώ, η συνεργασία μας με τον ΣΚΕΠ (Σύνδεσμος Κοινωνικής Ευθύνης για Παιδιά και Νέους) ήταν μείζονος σημασίας τόσο ως προς την εκπαίδευση και καθοδήγηση της συνολικής ομάδας επικοινωνίας του πρότζεκτ όσο και ως προς τη βιωματική εκπαίδευση των εργαζομένων μας μέσω σεμιναρίων που αφορούν τη συμπερίληψη.

— Πώς καταφέρνει η εταιρεία σας όχι μονάχα να ενδυναμώνει κάθε εργαζόμενο αλλά και να χτίζει μια εταιρική κουλτούρα μηδενικών διακρίσεων που υποστηρίζει τη διαφορετικότητα και την ελεύθερη έκφραση τόσο εντός αυτής όσο και στην κοινωνία ευρύτερα;
Στην Ολυμπιακή Ζυθοποιία η έννοια της διαφορετικότητας, της ισότητας και της συμπερίληψης νιώθουμε ότι αποτελεί ουσιαστικά κομμάτι του DNA μας, καθώς καθημερινά πάνω από 440 άνθρωποι «ζυθοποιούμε», σε κάθε γωνιά της χώρας, διατηρώντας ο καθένας τη μοναδικότητά του. Παράλληλα, ως μέλος ενός πολυεθνικού ομίλου, όλοι μαζί εκπροσωπούμε την αγορά μας που έχει τις δικές της ιδιαιτερότητες ως προς την ιστορία, την κουλτούρα, τη νοοτροπία, τις συνήθειες, τα προϊόντα, ακόμη και τις καιρικές συνθήκες.

Έτσι, για εμάς η διαφορετικότητα, η ισότητα και η συμπερίληψη αποτελούν δεδομένες αξίες για τον οργανισμό μας και επιδιώκουμε διαρκώς την ενίσχυσή τους, ώστε οι άνθρωποι που απασχολούνται στην εταιρεία μας να αισθάνονται ελεύθεροι να εκφράσουν τον πραγματικό τους εαυτό.

Γι’ αυτό και η στρατηγική της εταιρείας μας περιλαμβάνει καμπάνιες ενημέρωσης τόσο για εσωτερικά κοινά και για τους καταναλωτές όσο και δράσεις και συνεργασίες που προωθούν στην πράξη τη διαφορετικότητα και την ελεύθερη έκφραση. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η εταιρική καμπάνια ενημέρωσης που πραγματοποιήσαμε πέρσι με όχημα τα ίδια μας τα προϊόντα αλλά και η φετινή μας με πρωταγωνιστές τους ανθρώπους μας. Μόνιμος στόχος μας είναι η διάχυση του μηνύματος για μηδενική ανοχή σε κάθε μορφής διάκριση και ένα πιο συμπεριληπτικό μέλλον για όλους. 

Good Business Directory Vol.3:  H νέα ειδική ειδική έκδοση για όλες τις τάσεις που καθορίζουν το ελληνικό επιχειρείν

Θέματα
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μπορούν να ζουν τα παιδιά μόνο με μακαρόνια και πατάτες τηγανητές;

Radio Lifo / Μπορούν να ζουν τα παιδιά μόνο με μακαρόνια και πατάτες τηγανητές;

Γιατί η παιδική ηλικία ζητάει το άμυλό της; Γιατί η ζάχαρη είναι τόσο εθιστική στα παιδιά; Και τελικά πόσο πρέπει να επιμένουμε να τρώνε μπάμιες, φασολάκια, φρούτα και λαχανικά; Η Τζούλη Αγοράκη συζητά με την κλινική διατροφολόγο Κωνσταντίνα Κεραμύδα.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
Όταν ο Κωστής Πολύζος εξαφανίστηκε μυστηριωδώς, μάνα και πατριός απευθύνθηκαν στην Νικολούλη

Αληθινά εγκλήματα / Όταν ο Κωστής Πολύζος εξαφανίστηκε, μάνα και πατριός απευθύνθηκαν στη Νικολούλη

Ο Νίκος Τσέφλιος ερευνά και αφηγείται την αινιγματική εξαφάνιση του 23χρονου Κωστή Πολύζου, η οποία αποτέλεσε την αρχή για ένα θρίλερ που δεν έβρισκε λύση για σχεδόν πέντε χρόνια.
THE LIFO TEAM
«Δέχτηκα έντονο bullying λόγω αυτισμού, έφυγα από την Ελλάδα για μια καλύτερη ζωή»

Lifo Videos / «Δέχτηκα έντονο bullying λόγω αυτισμού, έφυγα από την Ελλάδα για μια καλύτερη ζωή»

Ο Χάρης Καρακωνσταντάκης διαγνώστηκε με αυτισμό από μικρή ηλικία. Στο σχολείο άκουγε ότι είναι «έξυπνος και περίεργος». Σήμερα εργάζεται στον τομέα του Diversity & Inclusion, συμβάλλοντας στη δημιουργία ενός καλύτερου περιβάλλοντος για τα αυτιστικά άτομα.
ΣΩΤΗΡΗΣ ΒΑΛΑΡΗΣ
Τα ανθισμένα λούπινα στην Ισλανδία που εξαφανίστηκαν από το Μεσσηνιακό τοπίο

Ηχητικά Άρθρα / Τα ανθισμένα λούπινα της Ισλανδίας που εξαφανίστηκαν από το μεσσηνιακό τοπίο

Το όσπριο που οι Νοτιοαμερικανοί κάνουν vegan σεβίτσε και έθρεψε γενιές Ελλήνων έχει βγει πια από τη διατροφή μας. Οι πεδιάδες της Ισλανδίας όμως γίνονται ένα απέραντο μοβ από αυτό - είναι η μόνη χώρα που το έχει σε αφθονία και δεν το τρώει.
M. HULOT
Τι είναι το tokenism και γιατί πρέπει να το αποφεύγεις

Ζούμε, ρε! / Τι είναι το tokenism και γιατί πρέπει να το αποφεύγεις

Μήπως είναι καιρός να εγκαταλείψουμε τον προσχηματικό χαρακτήρα της συμπερίληψης ατόμων με αναπηρία; Η Χρυσέλλα Λαγαρία και ο Θοδωρής Τσάτσος συζητούν για τον όρο tokenism και μέσα από παραδείγματα εξηγούν γιατί είναι σημαντικό να τον γνωρίζουν όλοι όσοι ασχολούνται με δράσεις γύρω από την αναπηρία και τη συμπερίληψη.
THE LIFO TEAM
 «Να σταματήσει πια η πιο ανήθικη πράξη, η εγκατάλειψη σε τροχαία, να χαρακτηρίζεται πλημμέλλημα»

Radio Lifo / «Να σταματήσει πια η εγκατάλειψη σε τροχαία να χαρακτηρίζεται πλημμέλημα»

Η Ντίνα Καράτζιου συζητάει με τον Μανώλη Σταυρουλάκη του δραστήριου συλλόγου «SOS τροχαία εγκλήματα» για τον φόρο αίματος στους δρόμους, το τραύμα της απώλειας, αλλά και για τα σημαντικά ζητήματα που σχετίζονται με την οδική ασφάλεια, για τα οποία ο νέος ΚΟΚ που βρίσκεται σε διαβούλευση δεν δίνει λύσεις.
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
«Μερικοί άνθρωποι έχουν εθισμό με τα αληθινά εγκλήματα»

Αληθινά εγκλήματα / «Μερικοί άνθρωποι έχουν εθισμό με τα αληθινά εγκλήματα»

Υπήρξε αστυνομικός ρεπόρτερ επί δεκαετίες και στο αρχείο του μετρά πάνω από 400 υποθέσεις. Ο Νίκος Τσέφλιος, δημιουργός της πιο πετυχημένης ελληνικής σειράς podcasts true crime «Αληθινά Εγκλήματα», εξηγεί πώς ερευνά και δημιουργεί τα επεισόδια της σειράς.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
«Μαμά, μπαμπά, θα χωρίσετε;» - Πόσο οδυνηρό μπορεί να γίνει για το παιδί ένα διαζύγιο;

Radio Lifo / «Μαμά, μπαμπά, θα χωρίσετε;» - Πόσο οδυνηρό μπορεί να γίνει για το παιδί ένα διαζύγιο;

Πώς ανακοινώνουμε έναν χωρισμό στα παιδιά; Υπάρχει κατάλληλη εποχή; Κατάλληλος τρόπος; Χρειάζεται από δίπλα ένας ψυχολόγος; Η Τζούλη Αγοράκη σε μια εκ βαθέων συζήτηση με τον ψυχολόγο και οικογενειακό σύμβουλο Μάνθο Κατσούνα και τη Μάρθα Ιωακειμίδη, μητέρα τριών παιδιών με δυο διαζύγια.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
Θα είναι οι AI influencers το επάγγελμα του μέλλοντος;

Άκου την επιστήμη / Θα είναι οι AI influencers το επάγγελμα του μέλλοντος;

Οι αλγόριθμοι και ο διαδικτυακός μας εαυτός. Ο κοινωνιολόγος του Διαδικτύου και πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Βιοηθικής και Τεχνοηθικής, Χαράλαμπος Τσέκερης, εξηγεί στον Γιάννη Πανταζόπουλο.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Ο γυναικοκτόνος ντιτζέι που προσπάθησε να παραπλανήσει τις Αρχές μέσω Facebook

Αληθινά εγκλήματα / Ο γυναικοκτόνος DJ που προσπάθησε να παραπλανήσει τις Αρχές μέσω Facebook

Tα ίχνη αίματος στο πίσω κάθισμα ενός αυτοκινήτου, που είχε καρφωθεί σε κολώνα έξω από το Πολύκαστρο κινητοποίησαν τους αστυνομικούς που επιλήφθηκαν του τροχαίου ατυχήματος. Τι είχε συμβεί; O Νίκος Τσέφλιος ερευνά και αφηγείται το χρονικό μιας γυναικοκτονίας που συγκλόνισε την Καστοριά το 2011.
THE LIFO TEAM
Στα γραφεία του Metal Hammer

Lifo Videos / «Πάμε κόντρα στον άνεμο»: Στα γραφεία του Metal Hammer που έκλεισε τα 40

Ο Κώστας Χρονόπουλος, ο Χάκος Περβανίδης και ο Βασίλης Μάζαρης, συντάκτες αλλά πρωτίστως οπαδοί του περιοδικού, διηγούνται την ιστορία του μακροβιότερου ελληνικού μουσικού εντύπου, το οποίο κυκλοφορεί ανελλιπώς στα περίπτερα από το 1984 (!), μετρώντας 481 τεύχη.
«Υπάρχουν πολλοί «τρελοί» γιατροί στο ΕΣΥ που προσφέρουν στο λαό που τους σπούδασε»

Radio Lifo / «Υπάρχουν γιατροί στο ΕΣΥ που προσφέρουν στον λαό που τους σπούδασε»

Η Καλλιόπη Αθανασιάδη είναι η μοναδική γυναίκα θωρακοχειρουργός στην Ελλάδα και υπηρετεί στον Ευαγγελισμό. Τον τελευταίο χρόνο καλύπτει μόνη της το μεγαλύτερο νοσοκομείο της χώρας, σε μία ειδικότητα που είναι αναγκαία σε πολλά και διαφορετικά περιστατικά. Αφήνοντας μία λαμπρή καριέρα στο εξωτερικό, επέστρεψε στην Ελλάδα για να υπηρετήσει στο ΕΣΥ. Η Ντίνα Καράτζιου μιλά μαζί της σε μια αποκαλυπτική συνέντευξη.
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
Η μυστηριώδης εξαφάνιση του 40χρονου οικοδόμου στο Καματερό

Αληθινά εγκλήματα / Η μυστηριώδης εξαφάνιση του 40χρονου οικοδόμου στο Καματερό

Ο Λάκης δεν συνήθιζε να λείπει νύχτα απ’ το σπίτι, αλλά η Αθηνά δεν είχε λόγο να αμφισβητήσει τα λόγια του φίλου του. Έβαλε τα δύο αγοράκια τους για ύπνο και ξάπλωσε κι αυτή. O Νίκος Τσέφλιος ερευνά και αφηγείται την εξαφάνιση ενός οικοδόμου, το Πάσχα του 1975.
THE LIFO TEAM