Ένας ζεστός χειμώνας προμηνύει όντως πυρκαγιές το καλοκαίρι;

Ένας ζεστός χειμώνας προμηνύει πυρκαγιές το καλοκαίρι; Facebook Twitter
Επισημαίνεται ότι στην περιοχή της Αττικής και της Εύβοιας οι μετεωρολογικές συνθήκες των χειμερινών μηνών (από τον Σεπτέμβριο έως και τον Μάρτιο) θυμίζουν αντίστοιχες συνθήκες ετών κατά τα οποία σημειώθηκαν εκτενείς καταστροφές από πυρκαγιές (2000, 2012, 2020, 2021). Φωτ.: Aris Oikonomou / SOOC
0

Λίγο πριν από τον προηγούμενο χειμώνα, λόγω των διεθνών εξελίξεων και του προβλήματος τροφοδοσίας των ευρωπαϊκών χωρών με φυσικό αέριο, υπήρξε μεγάλη ανησυχία σχετικά με τα προβλήματα θέρμανσης που θα αντιμετώπιζαν οι πολίτες. Οι υψηλές θερμοκρασίες που τελικά επικράτησαν για τα δεδομένα του χειμώνα άμβλυναν τα όποια προβλήματα θα μπορούσαν να δημιουργηθούν. Το γεγονός όμως αυτό δεν προέκυψε χωρίς κάποιο κόστος.

Οι υψηλές θερμοκρασίες της χειμερινής περιόδου, καθώς και ένα σχετικά χαμηλό αθροιστικό ύψος βροχής στο σύνολο σχεδόν της επικράτειας, «σε συνδυασμό με την αυξητική τάση των καμένων εκτάσεων της χώρας μας, αποτελούν ενδείξεις για αυξημένο κίνδυνο πυρκαγιάς τους επόμενους μήνες», μας πληροφορεί η Επιχειρησιακή Μονάδα Beyond του Ινστιτούτου Αστρονομίας, Αστροφυσικής, Διαστημικών Εφαρμογών και Τηλεπισκόπησης του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών.

«Ειδικότερα, επισημαίνεται ότι στην περιοχή της Αττικής και της Εύβοιας, οι μετεωρολογικές συνθήκες των χειμερινών μηνών (από τον Σεπτέμβριο έως και τον Μάρτιο) θυμίζουν αντίστοιχες συνθήκες ετών κατά τα οποία σημειώθηκαν εκτενείς καταστροφές από πυρκαγιές (2000, 2012, 2020, 2021)», συμπληρώνει. Το κέντρο Beyond είναι φέτος αναβαθμισμένο και έτοιμο να προσφέρει τη μεγαλύτερη δυνατή στήριξη στις αρμόδιες αρχές, με τις υπηρεσίες του να παρέχονται ελεύθερα στο Επιχειρησιακό Κέντρο της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας. 

Αρκετά από τα φαινόμενα που έχουν παρατηρηθεί τα τελευταία χρόνια είναι μεν έντονα, σχετίζονται όμως με τον ανθρωπογενή παράγοντα, με τρόπο πολύ πιο άμεσο από την κλιματική κρίση. «Για παράδειγμα, μπορεί να βρέξει και να πέσει μια φυσιολογική ποσότητα βροχής, αλλά αν ο άνθρωπος έχει μπαζώσει τα ρέματα και δημιουργηθούν πλημμύρες, δεν φταίει το μετεωρολογικό φαινόμενο, φταίει ο άνθρωπος με την παρέμβαση που έχει κάνει».

Από τη μεριά της η Πυροσβεστική Υπηρεσία επισημαίνει ότι ο αντιπυρικός σχεδιασμός ξεκίνησε φέτος νωρίτερα από ποτέ και σε συνεργασία με όλα τα συναρμόδια υπουργεία. Το φετινό δόγμα είναι «πρόληψη, προετοιμασία/ετοιμότητα σε συνδυασμό με την άμεση απόκριση, αλλά και η περαιτέρω ενίσχυση συνεργασίας και συντονισμού όλων των φορέων: Πυροσβεστικού Σώματος, Ενόπλων Δυνάμεων, Ελληνικής Αστυνομίας, Λιμενικού Σώματος, ΕΚΑΒ, Δασικών Υπηρεσιών, Τοπικής Αυτοδιοίκησης και Εθελοντών», όπως μας λέει το υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας.

Ένας ζεστός χειμώνας προμηνύει πυρκαγιές το καλοκαίρι; Facebook Twitter
Το προσωπικό είναι γερασμένο, με τον μέσο όρο ηλικίας του να είναι περίπου στα 48 χρόνια. Φωτ.: Kyriakos Finas / SOOC

Για τον σκοπό αυτό, σύμφωνα πάντα με δηλώσεις του αρμόδιου υπουργείου, το Πυροσβεστικό Σώμα, η ΕΛ.ΑΣ., καθώς και το ΓΕΕΘΑ θα προβαίνουν σε αυξημένες περιπολίες κατά τις μέρες με υψηλό δείκτη επικινδυνότητας. Το υπουργείο έχει ήδη επανεκπαιδεύσει το Πυροσβεστικό Σώμα, μεταξύ άλλων στέλνοντας αξιωματικούς του Σώματος στις ΗΠΑ, στο πλαίσιο της συνεργασίας με τη United States Forest Service. Παράλληλα έχει ξεκινήσει προληπτικούς καθαρισμούς σε δάση και αρχαιολογικούς χώρους, έχει δημιουργήσει δρόμους και αντιπυρικές ζώνες, ενώ έχει προβεί και σε ασκήσεις ετοιμότητας, με προγραμματισμένη για τις 15 Μαΐου τη διενέργεια άσκησης αντιμετώπισης δασικής πυρκαγιάς μεγάλης έκτασης, σε πραγματικές συνθήκες, με την κωδική ονομασία «ΔΙΑ ΠΥΡΟΣ 2023».

Φέτος, μας ενημερώνει το υπουργείο, θα έχει στη διάθεσή του πάνω από 4.000 εθελοντές, εκ των οποίων οι 900 πιστοποιήθηκαν και εντάχθηκαν στις υπηρεσίες του Πυροσβεστικού Σώματος το 2023, καθώς και περισσότερους από 180 πυροσβέστες από Βουλγαρία, Γαλλία, Σλοβακία, Ρουμανία και Γερμανία, τους οποίους θα φιλοξενήσουμε για δεύτερη συνεχή χρονιά. «Στόχος είναι αφενός η άμεση συνδρομή και παρέμβαση χωρίς να χάνεται πολύτιμος χρόνος για τη μεταφορά των δυνάμεων, αφετέρου η ανταλλαγή τεχνογνωσίας και η συνδρομή στην καταπολέμηση των δασικών πυρκαγιών».

ΣΤΑΘΟΠΟΥΛΟΣ
Δημήτρης Σταθόπουλος

Από την πλευρά των ίδιων των πυροσβεστών, ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ενώσεων Υπαλλήλων Πυροσβεστικού Σώματος (ΠΟΕΥΠΣ), Δημήτρης Σταθόπουλος, μας ενημερώνει ότι το προσωπικό είναι γερασμένο, με τον μέσο όρο ηλικίας του να είναι περίπου στα 48 χρόνια. «Έχουμε επίσης γερασμένα πυροσβεστικά οχήματα και βέβαια γερασμένα εναέρια μέσα, που μπορεί να φτάνουν και τα 45 χρόνια λειτουργίας», τονίζει. «Φέτος λένε βέβαια ότι ξεκίνησε νωρίτερα η διαδικασία. Από 1η Μαΐου το υπουργείο Πολιτικής Προστασίας λέει ότι θα έχουμε τα εναέρια μέσα. Πιστεύω ότι για να το λένε, έτσι θα ‘ναι. Σε κάθε περίπτωση και πάλι στη φετινή αντιπυρική περίοδο, με τις προσπάθειες και το φιλότιμο του Έλληνα πυροσβέστη, θα προσπαθήσουμε να κάνουμε το καλύτερο για την πυρασφάλεια της χώρας».

Ο κίνδυνος ξηρασίας, επισημαίνει, σε συνδυασμό με –όχι απαραίτητα πολύ δυνατούς– ανέμους, «δημιουργούν τις μεγαλύτερες δυσκολίες για όλες τις πυροσβεστικές υπηρεσίες του κόσμου, όχι μόνο για την ελληνική». «Όχι τόσο ως προς τη φωτιά που θα ξεσπάσει εκείνη τη στιγμή, αλλά σε αυτές τις περιπτώσεις προκαλούνται πολλές και διάσπαρτες πυρκαγιές, όχι μόνο στον νομό Αττικής, αλλά και σε όλη την Ελλάδα. Με αποτέλεσμα οι δυνάμεις μας να διασκορπίζονται, μεταβαίνοντας σε πολλά σημεία για να τις αντιμετωπίσουν, πράγμα που με τη σειρά του επιφέρει μια αδυναμία να τις ελέγξουμε όλες ταυτόχρονα».

Ένας ζεστός χειμώνας προμηνύει πυρκαγιές το καλοκαίρι; Facebook Twitter
«Έχουμε επίσης γερασμένα πυροσβεστικά οχήματα και βέβαια γερασμένα εναέρια μέσα, που μπορεί να φτάνουν και τα 45 χρόνια λειτουργίας», τονίζει ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ενώσεων Υπαλλήλων Πυροσβεστικού Σώματος (ΠΟΕΥΠΣ), Δημήτρης Σταθόπουλος. Φωτ.: Nick Paleologos/ SOOC

Πέρα από τον μεγάλο μέσο όρο ηλικίας, υπάρχει πρόβλημα, λέει, σε σχέση με τις διαρκείς καταστάσεις επιφυλακής και τις ελλείψεις προσωπικού: «Εμείς ζητάμε ως επαγγελματίες πυροσβέστες να δουλέψουμε όσο πρέπει να δουλέψουμε και να ξεκουραστούμε όπως πρέπει να ξεκουραστούμε. Δεν μπορεί να είμαστε συνέχεια σε επιφυλακή και να δουλεύουμε 24 ώρες το 24ωρο, όταν υπάρχουν συνθήκες που προβλέπονται. Όπως το '19 που καιγόταν η χώρα και δουλεύαμε ενάμιση μήνα χωρίς ρεπό! Δεν είχαμε ξεκουραστεί καθόλου. Αλλά αυτό γίνεται μια φορά στα 100 χρόνια, δεν μπορεί να γίνεται συνέχεια αυτό! Είμαστε κι εμείς άνθρωποι και τα σώματά μας πρέπει να ξεκουραστούν».

Η έλλειψη προσωπικού, καθώς και ο μεγάλος μέσος όρος ηλικίας των πυροσβεστών είναι γνωστά στο υπουργείο Κλιματικής Κρίσης, το οποίο αναφέρει σχετικά ότι «πέραν των 230 περίπου ατόμων που εισάγονται ετησίως μέσω των Παραγωγικών Σχολών, το Πυροσβεστικό Σώμα ενισχύθηκε πέρυσι με 500 ΕΜΟΔΕ και 132 Αξιωματικούς Ειδικών Καθηκόντων, ενώ έχουν ήδη εξαγγελθεί και 500 νέες προσλήψεις. Η κάλυψη των 3.630 οργανικών θέσεων που προέκυψαν βάσει εμπεριστατωμένης μελέτης, η οποία εγκρίθηκε με ΠΔ τον Νοέμβριο του 2022, υλοποιείται σταδιακά και συντεταγμένα, με τρόπο που να ανταποκρίνεται στις δυνατότητες τόσο του Σώματος για ένταξη και αξιοποίηση του προσωπικού όσο και των δυνατοτήτων της Εθνικής Οικονομίας».

Μπορεί όμως όντως να προβλεφθεί το τι θα συμβεί το καλοκαίρι;

ΦΛΟΚΑ
Έλενα Φλόκα

Πάντως, ως προς το αν μπορεί να προβλεφθεί τι πρόκειται να συμβεί το καλοκαίρι, η Έλενα Φλόκα, διευθύντρια του Τομέα Φυσικής Περιβάλλοντος-Μετεωρολογίας στο Τμήμα Φυσικής του ΕΚΠΑ, είναι αρκετά επιφυλακτική. «Η πρόγνωση καιρού έχει να κάνει καθαρά με το τι γίνεται κάθε μέρα. Τα κλιματικά μοντέλα δεν κάνουν πρόγνωση του κλίματος, κάνουν προβολή του κλίματος στο μέλλον. Έχει διαφορά το ένα από το άλλο. Γιατί τα προγνωστικά, τα αριθμητικά μοντέλα που κάνουν πρόγνωση καιρού, είναι πολύ πιο εξελιγμένα και έχουν πολύ “βαριά” μαθηματικά, θα λέγαμε μιλώντας πιο εκλαϊκευμένα», επισημαίνει.

«Είναι πολύ μεγάλη η αβεβαιότητα για το μέλλον», συνεχίζει. «Είναι μεγάλη η αβεβαιότητα γιατί πρώτον τα κλιματικά μοντέλα δεν έχουν καλή αναπαράσταση της τοπογραφίας, των φυσικών διεργασιών, που μέσα σε αυτές περιλαμβάνονται οι επιδράσεις από το έδαφος, όπως είναι τα αιωρούμενα σωματίδια και η επίδρασή τους στα νέφη, όλα αυτά που στα μετεωρολογικά μοντέλα είναι αρκετά εξελιγμένα, στα κλιματικά μοντέλα δεν είναι, γιατί άλλο να κάνεις πρόγνωση για τις επόμενες πέντε μέρες, άλλο να κάνεις πρόγνωση για τα επόμενα 50 χρόνια». 

«Συν τοις άλλοις, υπάρχουν πολλοί αστάθμητοι παράγοντες, όπως είναι η φυσική μεταβλητότητα του κλίματος, που επηρεάζει πάρα πολύ. Παραδείγματος χάριν, ένα ηφαίστειο, όπως ήταν το Πινατούμπο το 1991, που έφερε ψύξη στην ατμόσφαιρα τον επόμενο χρόνο κατά 0,4 βαθμούς Κελσίου», συμπληρώνει. «Άρα, λοιπόν, στα κλιματικά μοντέλα δίνουμε σημασία ως προς αυτό το θέμα. Όχι για να πούμε, όπως έχω ακούσει, “α, σε πενήντα χρόνια η Μύκονος δεν θα υπάρχει”, “ο Λαιμός της Βουλιαγμένης δεν θα υπάρχει” ή ότι θα είμαστε έρημος. Είναι υπερβολή, είναι κινδυνολογία».

Ένας ζεστός χειμώνας προμηνύει πυρκαγιές το καλοκαίρι; Facebook Twitter
Φέτος, μας ενημερώνει το υπουργείο, θα έχει στη διάθεσή του πάνω από 4.000 εθελοντές, εκ των οποίων οι 900 πιστοποιήθηκαν και εντάχθηκαν στις υπηρεσίες του Πυροσβεστικού Σώματος το 2023. Φωτ.: Aris Oikonomou / SOOC

Επιπλέον, η κ. Φλόκα σημειώνει ότι αρκετά από τα φαινόμενα που έχουν παρατηρηθεί τα τελευταία χρόνια είναι μεν έντονα, σχετίζονται όμως με τον ανθρωπογενή παράγοντα, με τρόπο πολύ πιο άμεσο από την κλιματική κρίση. «Για παράδειγμα, μπορεί να βρέξει και να πέσει μια φυσιολογική ποσότητα βροχής, αλλά αν ο άνθρωπος έχει μπαζώσει τα ρέματα και δημιουργηθούν πλημμύρες, δεν φταίει το μετεωρολογικό φαινόμενο, φταίει ο άνθρωπος με την παρέμβαση που έχει κάνει».

Δεν σημαίνει, βέβαια, ότι η κλιματική κρίση δεν επηρεάζει σημαντικά την κατάσταση. «Πρέπει κανείς να προετοιμαστεί για χειρότερες καταστάσεις, δηλαδή για αύξηση της θερμοκρασίας και ελάττωση των βροχοπτώσεων. Προσωπικά πιστεύω ότι το ζήτημα είναι περισσότερο να προλάβεις παρά να καταστείλεις».

«Καλό είναι να χτυπάνε καμπανάκια και για τις κυβερνήσεις για να παρθούν κάποια αναγκαία μέτρα γιατί, σύμφωνα με μελέτες που έχω δει, για να είναι αναστρέψιμα τα αποτελέσματα για την Ελλάδα, θα πρέπει να ελαττωθεί η κατά κεφαλή εκπομπή διοξειδίου του άνθρακα. Οπότε τα κλιματικά μοντέλα βοηθούν από αυτή την άποψη, αλλά δεν πρέπει να δεχόμαστε τις προβλέψεις τους de facto», καταλήγει.

Θέματα
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

10 εμβληματικές φωτογραφίες που αφηγούνται ιστορίες οικολογικής καταστροφής

Φωτογραφία / 10 εμβληματικές φωτογραφίες που αφηγούνται ιστορίες οικολογικής καταστροφής

Οι φωτογράφοι Cristina Mittermeier και Paul Nicklen θεωρούν το μέσο της φωτογραφίας ένα από τα πιο αποτελεσματικά και ισχυρά εργαλεία για να αφυπνίσουν τον κόσμο για την κλιματική κρίση.
THE LIFO TEAM
Ο θερμότερος χειμώνας της Ευρώπης, και οι άμεσες συνέπειες του

Περιβάλλον / Ο θερμότερος χειμώνας της Ευρώπης και οι άμεσες συνέπειές του

Ο φετινός ηλιόλουστος χειμώνας μπορεί να είναι ευχάριστος, ωστόσο δεν αποκλείεται να έχει σημαντικές επιπτώσεις στη γεωργία, τη βιοποικιλότητα και σε μια σειρά από οικονομικές δραστηριότητες.
ΝΙΚΟΣ ΕΥΣΤΑΘΙΟΥ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Στη διαστημική αποστολή βλέπεις 16 ανατολές και δύσεις ηλίου σε μία μέρα»

Άκου την επιστήμη / «Σε μια διαστημική αποστολή βλέπεις 16 ανατολές και δύσεις ηλίου σε μία μέρα»

Τι συμβαίνει με το σώμα ενός αστροναύτη; Πώς κοιμάται; Με τι τρέφεται; Έχει ορμές; Και πόσο διαφέρει η ιατρική φροντίδα στο διάστημα απ’ αυτή στη Γη; Ο επικεφαλής ιατρός αποστολών στο Ευρωπαϊκό Κέντρο Αστροναυτών, Αδριανός Γολέμης, μιλά στον Γιάννη Πανταζόπουλο.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Πάρις Ρούπος: «Τα hate comments δεν είναι κριτική»

Lifo Videos / «Τα hate comments δεν είναι κριτική»

Ο Πάρις Ρούπος παρουσιάζει τη νέα του σόλο παράσταση «Κυριλέ» και μιλά στα βίντεο της LiFO για το χιούμορ και τα όριά του, το αν το stand up αποτελεί «αριστερή τέχνη» και το κατά πόσο μπορεί κανείς να βιοποριστεί από αυτό στην Ελλάδα σήμερα.
ΣΩΤΗΡΗΣ ΒΑΛΑΡΗΣ
Ποιος υπερασπίζεται τη συμπερίληψη στην εποχή Τραμπ;

Ζούμε, ρε! / Ποιος υπερασπίζεται τη συμπερίληψη στην εποχή Τραμπ;

Πόσο απειλούνται τα προγράμματα συμπερίληψης από τις πολιτικές αποκλεισμού του προέδρου Τραμπ; Ποια είναι η στάση των μεγάλων τεχνολογικών εταιρειών απέναντι σε αυτές τις εξελίξεις; Και τι μπορεί να κάνει ο απλός πολίτης για να αντιδράσει και να συμβάλει σε μια πιο δίκαιη κοινωνία; Η Χρυσέλλα Λαγαρία και ο Θοδωρής Τσάτσος συζητούν με τον δημοσιογράφο και ερευνητή του Ινστιτούτου Reuters, Νίκο Ευσταθίου.
Η σκληρή αλήθεια για την λογοκρισία της Τέχνης στην Ελλάδα

Μικροπράγματα / Η σκληρή αλήθεια για την λογοκρισία της Τέχνης στην Ελλάδα

Ένα ηχητικό ντοκιμαντέρ του Άρη Δημοκίδη για την υποκρισία πίσω απ' τις πιο σημαντικές περιπτώσεις λογοκρισίας και βανδαλισμών των τελευταίων 50 ετών και για το πώς οι τηλεοπτικές εκπομπές τις εκμεταλλεύονται
ΑΡΗΣ ΔΗΜΟΚΙΔΗΣ
Θωμά Ζάμπρα, ποια είναι η καλύτερη γιούχα που έχεις φάει ποτέ;

Lifo Videos / Θωμά Ζάμπρα, ποια είναι η καλύτερη γιούχα που έχεις φάει ποτέ;

Του έχουν πει ότι μοιάζει στον Ζακ Γαλυφιανάκη; Θεωρεί τον εαυτό του φεμινιστή; Πότε θα δούμε τη σειρά «Κακές Ιδέες»; Ο Θωμάς Ζάμπρας απαντά στην Στεφανία Παπαδημητρίου και στον Γιώργο Τσαγκόζη που του θέτουν τις ερωτήσεις του κοινού.
THE LIFO TEAM
Χρήστος Λούλης: «Μεγαλώνοντας με νοιάζει περισσότερο να μου λένε ότι είμαι ωραίος παρά κάλος ηθοποιός»

Χρήστος Λούλης / «Μεγαλώνοντας, με νοιάζει περισσότερο να μου λένε ότι είμαι ωραίος, παρά καλός ηθοποιός»

Η Τζούλη Αγοράκη σε μια εκ βαθέων συζήτηση με τον Χρήστο Λούλη για τον ρόλο του δικαστή που υποδύεται στην «Έντα Γκάμπλερ» του Ίψεν, σε σκηνοθεσία Δημήτρη Καραντζά, αλλά και για τον χρόνο, την υστεροφημία και τον ρόλο της οικογένειας στη ζωή του.
THE LIFO TEAM
Στάθη Σούλιε, πως είναι να είσαι τυφλός προπονητής μιας τυφλής αθλήτριας;

Ζούμε, ρε! / Πώς είναι να είσαι τυφλός προπονητής μιας τυφλής αθλήτριας;

Ο προπονητής τζούντο και ψυχολόγος Στάθης Σούλιος μοιράζεται με τη Χρυσέλλα Λαγαρία και τον Θοδωρή Τσάτσο την ξεχωριστή του εμπειρία ως τυφλός προπονητής μιας τυφλής αθλήτριας, περιγράφοντας τις προκλήσεις, τις δυσκολίες και τις μοναδικές στιγμές που έχει ζήσει. 
THE LIFO TEAM
«Θα πρέπει να αλλάξει ο τρόπος που διδάσκονται οι εθνικοί μύθοι»

Κώστας Κωστής / «Θα πρέπει να αλλάξει ο τρόπος που διδάσκονται οι εθνικοί μύθοι»

Οι μύθοι και οι αλήθειες για την Επανάσταση του 1821. Από που ξεκίνησε, τελικά, και γιατί τη γιορτάζουμε την 25η Μαρτίου; Υπήρξε «κρυφό σχολειό» και τι σχέσεις είχαν πολλοί από τους οπλαρχηγούς με τους Οθωμανούς πριν από την εξέγερση; Ο Γιάννης Πανταζόπουλος συζητά με τον ομότιμο καθηγητή του ΕΚΠΑ και διευθυντή του ΜΙΕΤ, Κώστα Κωστή.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Υπόθεση Ζουγανέλη: Ποιοι σκότωσαν τον μπον βιβέρ της Μυκόνου;

Αληθινά εγκλήματα / Υπόθεση Ζουγανέλη: Ποιοι σκότωσαν τον μπον βιβέρ της Μυκόνου;

Ο Νίκος Τσέφλιος ερευνά και αφηγείται τη δολοφονία του 73χρονου μπον βιβέρ, μέσα στο σπίτι του στο Γλυφάδι, που βύθισε στη θλίψη το κοσμοπολίτικο νησί των Κυκλάδων, το φθινόπωρο του 2010.
THE LIFO TEAM
Κομματικοί μηχανισμοί, πολιτική τοξικότητα και αδιέξοδα

LiFO politics / Κομματικοί μηχανισμοί, πολιτική τοξικότητα και αδιέξοδα

«Τα κόμματα αρνούνται να δουν τα λάθη τους και διαιωνίζουν τις ίδιες κακές πρακτικές που μας οδηγούν πάλι σε αδιέξοδα» - Ο σύμβουλος στρατηγικής επικοινωνίας Γρηγόρης Τσιμογιάννης συζητά με τη Βασιλική Σιούτη.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
Δρ. Ανεζίνα Σολωμονίδου: «Το Σαρακήνικο μας βοηθά να εξερευνήσουμε το διάστημα και η Πολιτεία το αντιμετώπισε ως οικόπεδο»

Radio Lifo / «Το Σαρακήνικο μας βοηθά να εξερευνήσουμε το διάστημα, ενώ η Πολιτεία το είδε ως οικόπεδο»

Το γεωλογικό γλυπτό στο Σαρακήνικο της Μήλου έχει χαρακτηριστικά παρόμοια με αυτά της Σελήνης, του Άρη και του Τιτάνα, και είναι μοναδικό στον κόσμο. Η Δρ. Ανεζίνα Σολομωνίδου, πλανητολόγος με θητεία στη NASA και τον ESA, συζητά με τη Ντίνα Καράτζιου για τη μοναδικότητά του και τη χρήση του στη διαστημική έρευνα.
THE LIFO TEAM
«Αυτός δεν ντράπηκε να το πει, αλλά αν το ’κανε μια γυναίκα θα ’ταν πουτάνα»/ «Η ελπίδα είναι κάτι που φτιάχνεις»

Θέματα / «Όταν οι γυναίκες καλλιτέχνιδες πεθαίνουν, το όνομά τους παραμερίζεται»

Μια συζήτηση με την Ευγενία Τζιρτζιλάκη για τη φεμινιστική ιστορία της τέχνης, τα double standards του καλλιτεχνικού χώρου και το γιατί το θέατρο χρειάζεται περισσότερες 50άρες. 
ΛΑΣΚΑΡΙΝΑ ΛΙΑΚΑΚΟΥ