Έξι ευρωπαϊκοί τελικοί ποδοσφαίρου που διεξήχθησαν στην Ελλάδα

Ντέγιαν Σαβίσεβιτς Facebook Twitter
Ο παίκτης της Μίλαν, Ντέγιαν Σαβίσεβιτς, κρατάει ψηλά το τρόπαιο μετά τη νίκη στον τελικό του Ευρωπαϊκού Κυπέλλου UEFA 1994 επί της Μπαρτσελόνα στις 18 Μαΐου 1994 στην Αθήνα. Φωτ.: Shaun Botterill/Allsport/Getty Images/Hulton Archive/Ideal Image
0

ΩΡΑ ΤΕΛΙΚΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ! Λίγες μέρες μετά την παραίτηση της Ελλάδας από τις ενδιαφερόμενες διοργανώτριες χώρες για το Παγκόσμιο Κύπελλο του 2030 και κόντρα στη ροή των εξελίξεων, η UEFA ανέθεσε τη διεξαγωγή του επερχόμενου τελικού του Europa Conference League (29/5/2024) στην OPAP Arena, στη Νέα Φιλαδέλφεια.

Η επιλογή του γηπέδου, όπως φαίνεται, μόνο τυχαία δεν είναι, καθώς έναν μήνα πριν από τον τελικό συμπληρώνονται τα 100 χρόνια ζωής του συλλόγου. Το νεόδμητο γήπεδο της «Ένωσης», λοιπόν, γίνεται το τέταρτο ελληνικό που θα φιλοξενήσει Ευρωπαϊκό Τελικό, δεκατρία χρόνια μετά τον αγώνα Μίλαν-Λίβερπουλ που φιλοξένησε το Ολυμπιακό Στάδιο της Αθήνας.

Υπενθυμίζουμε επίσης πως στις 15 Αυγούστου θα λάβει χώρα στο «Γ. Καραϊσκάκης» ο τελικός του Super Cup, ανάμεσα σε Μάντσεστερ Σίτι και Σεβίλλη, ανοίγοντας μας την όρεξη για την αναμέτρηση του Μαΐου.

Αλήθεια όμως, πόσες φορές οι Ευρωπαϊκές Ενώσεις Ποδοσφαίρου έχουν δείξει εμπιστοσύνη στη χώρα μας; Με αφορμή την αναγγελία της έδρας του τελικού, η LiFO ανατρέχει σε έξι προηγούμενους τελικούς που έφεραν την Ελλάδα στο ποδοσφαιρικό προσκήνιο.

1971: Τσέλσι – Ρεάλ Μαδρίτης (Κύπελλο Κυπελλούχων), Γ. Καραϊσκάκης

Τα γκολ του πρώτου εκ των δύο τελικών στο Γ. Καραϊσκάκης.

Την πρωτοκαθεδρία στους εν Ελλάδι τελικούς κατέχει το Γ. Καραϊσκάκης, το οποίο το βράδυ της 19ης Μαΐου πλημμύρισε από 42.000 θεατές, ακόμη και αν τότε χωρούσε πολύ λιγότερους. Οι Άγγλοι προηγήθηκαν με τον Όσγκουντ στο 56’, με τους «μερένχες» να ισοφαρίζουν στην «εκπνοή» με τον Θόκο. Το αποτέλεσμα οδήγησε το ζευγάρι σε επαναληπτικό αγώνα, καθώς η παράταση και τα πέναλτι αποτελούσαν ακόμη… λέξεις άγνωστες. Στον δεύτερο τελικό, που διεξήχθη δύο μέρες αργότερα, οι «μπλε» επικράτησαν με 2-1, πανηγυρίζοντας έτσι τον πρώτο τους ευρωπαϊκό τίτλο.

1973: Μίλαν – Λιντς (Κύπελλο Κυπελλούχων), Καυτανζόγλειο

Αφιέρωμα στους εν Ελλάδι τελικούς Facebook Twitter

Δύο χρόνια μετά το «σπασμένο ρόδι» στο «Καραϊσκάκης», ο τελικός του Κυπέλλου Κυπελλούχων επέστρεψε στην Ελλάδα, με το Καυτανζόγλειο και τη Θεσσαλονίκη να έχουν αυτή τη φορά την τιμητική τους. Η Μίλαν του Τσεζάρε Μαλντίνι αντιμετώπισε τη σκληροτράχηλη Λιντς, παρουσία 40.000 φιλάθλων. Πρωταγωνιστής του τελικού ήταν αδιαμφισβήτητα ο Λουσιάνο Κιαρούτζι, ο οποίος πέτυχε και το μοναδικό γκολ της αναμέτρησης, μόλις στο 5ο λεπτό. Στον αντίποδα, μοιραίο πρόσωπο της βραδιάς αποτέλεσε ο διαιτητής Χρήστος Μίχας, ο οποίος παρόλο που έγινε ο πρώτος Έλληνας που σφύριξε ευρωπαϊκό τελικό, κατάφερε να συνδέσει το όνομα του με τη μεροληψία και τις εσφαλμένες αποφάσεις. Λίγες μέρες αργότερα, η UEFA καθαίρεσε ες αεί τον Έλληνα ρέφερι, λόγω εμπλοκής του σε χειραγωγημένους αγώνες.

1983: Αμβούργο – Γιουβέντους (Κύπελλο Πρωταθλητριών), ΟΑΚΑ

Αφιέρωμα της γερμανικής τηλεόρασης στο εντυπωσιακό τέρμα του Μάγκατ.

Για τον τρίτο τελικό επί ελληνικού εδάφους χρειάστηκε να περάσει μια δεκαετία. Η προσμονή ωστόσο, όπως απεδείχθη, ήταν για καλό, καθώς η UEFA αυτή τη φορά ανέβασε τον πήχη, αναθέτοντάς μας τον τελικό του Κυπέλλου Πρωταθλητριών. Αμβούργο και Γιουβέντους διασταυρώθηκαν στην πρωτεύουσα, με τους Γερμανούς να προηγούνται από το 9’ με το γκολ του Μάγκατ. Η «μεγάλη κυρία» δεν κατάφερε να ανατρέψει την κατάσταση, με το τρόπαιο ως εκ τούτου να πηγαίνει στα χέρια των Γερμανών. Οι «ροτόζεν» πανηγύρισαν τον πρώτο τους ευρωπαϊκό τίτλο μπροστά σε 73.500 θεατές και μέχρι και σήμερα το Ολυμπιακό Στάδιο και η Αθήνα αποτελούν τον μεγαλύτερο σταθμό στην ιστορία τους.

1987: Άγιαξ – Λοκομοτίβ Λειψίας (Κύπελλο Κυπελλούχων), ΟΑΚΑ

Ο δεύτερος ελληνικός τελικός των '80s ήταν για το Κύπελλο Κυπελλούχων, με το «Σπύρος Λούης» να επιλέγεται και πάλι, λόγω χωρητικότητας και τοποθεσίας. Ο Κρόιφ και το σινάφι του θα έρχονταν αντιμέτωποι με τη Λοκομοτίβ Λειψίας με στόχο την κατάκτηση του τέταρτου ευρωπαϊκού τίτλου. Η ομάδα του Άμστερνταμ μπήκε σε θέση «οδηγού» από το 21’, με τον τότε φέρελπι Φαν Μπάστεν να συστήνεται και επίσημα εκτός συνόρων. Η παράδοση του 1-0 συνεχίστηκε για τέταρτο σερί τελικό και έτσι ο Αίαντας έφυγε από την Αθήνα με το τρόπαιο αγκαλιά.

1994: Μίλαν – Μπαρτσελόνα (Champions League), ΟΑΚΑ

Η συντριβή των «μπλαουγκράνα» στο Ολυμπιακό Στάδιο της Αθήνας.

Επτά χρόνια μετά την επικράτηση της ομάδας του στο ΟΑΚΑ, ο Κρόιφ θα επιστρέψει στην ελληνική πρωτεύουσα, αυτή τη φορά όμως ως προπονητής της Μπαρτσελόνα. Εκεί η ομάδα του συνάντησε τους «ροσονέρι», οι οποίοι θα έδιναν τον δεύτερο ευρωπαϊκό τους τελικό στη χώρα μας. Η 18η Μαΐου έμελλε να μείνει στην ιστορία, καθώς η Μίλαν όχι μόνο κατέκτησε το τρόπαιο, αλλά απασφάλισε έναντι του αντιπάλου της με τέσσερα γκολ διαφορά. Για τους Καταλανούς δυστυχώς, οι ελπίδες άρχισαν να εξασθενούν από το πρώτο μέρος, εκεί όπου ο Μασάρο είχε δώσει προβάδισμα δύο τερμάτων για την ομάδα του Καπέλο. Στην επανάληψη, οι Σαβίτσεβιτς και Ντεσαγί ανέβασαν τον δείκτη του σκορ, επισφραγίζοντας έτσι τον θρίαμβο των Ιταλών.

2007: Μίλαν – Λίβερπουλ (Champions League), ΟΑΚΑ

Αφιέρωμα στους έξι εν Ελλάδι ευρωπαϊκούς τελικούς Facebook Twitter
O Filippo Inzaghi της Μίλαν πανηγυρίζει μετά το τελικό σφύριγμα. Φωτ.: Tony Marshall - PA Images via Getty Images/Ideal Image

Δύο χρόνια μετά τον «Τελικό των Τελικών», Μίλαν και Λίβερπουλ αντάμωσαν και πάλι. Μετά το κάζο της Πόλης, οι «διάβολοι» του Σαν Σίρο διψούσαν για εκδίκηση, με το κατά τα άλλα γούρικο Ολυμπιακό Στάδιο της Αθήνας να φαντάζει ιδανικός τόπος του εγκλήματος. Και έτσι και έγινε. Παρουσία 74.000 θεατών η ομάδα του Μιλάνου επικράτησε με 2-1 των Άγγλων, επιβεβαιώνοντας την καλοτυχία της Ελλάδας. Το payback για τους «ροσονέρι» ήρθε δια ποδός Ιντζάγκι (45’, 82’), με την ομάδα του Μπενίτεθ να καταφέρνει απλά να μειώσει με τον Κάουτ (89’). Εκτός του Πίπο, πρόσωπο της βραδιάς αποτέλεσε και ο Κάρλο Αντσελότι, ο οποίος κατόρθωσε να κατακτήσει τον τίτλο στο ίδιο γήπεδο και ως προπονητής, δεκατρία χρόνια μετά.

 
Θέματα
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Θωμά Ζάμπρα, ποια είναι η καλύτερη γιούχα που έχεις φάει ποτέ;

Lifo Videos / Θωμά Ζάμπρα, ποια είναι η καλύτερη γιούχα που έχεις φάει ποτέ;

Του έχουν πει ότι μοιάζει στον Ζακ Γαλυφιανάκη; Θεωρεί τον εαυτό του φεμινιστή; Πότε θα δούμε τη σειρά «Κακές Ιδέες»; Ο Θωμάς Ζάμπρας απαντά στην Στεφανία Παπαδημητρίου και στον Γιώργο Τσαγκόζη που του θέτουν τις ερωτήσεις του κοινού.
THE LIFO TEAM
Χρήστος Λούλης: «Μεγαλώνοντας με νοιάζει περισσότερο να μου λένε ότι είμαι ωραίος παρά κάλος ηθοποιός»

Χρήστος Λούλης / «Μεγαλώνοντας, με νοιάζει περισσότερο να μου λένε ότι είμαι ωραίος, παρά καλός ηθοποιός»

Η Τζούλη Αγοράκη σε μια εκ βαθέων συζήτηση με τον Χρήστο Λούλη για τον ρόλο του δικαστή που υποδύεται στην «Έντα Γκάμπλερ» του Ίψεν, σε σκηνοθεσία Δημήτρη Καραντζά, αλλά και για τον χρόνο, την υστεροφημία και τον ρόλο της οικογένειας στη ζωή του.
THE LIFO TEAM
Στάθη Σούλιε, πως είναι να είσαι τυφλός προπονητής μιας τυφλής αθλήτριας;

Ζούμε, ρε! / Πώς είναι να είσαι τυφλός προπονητής μιας τυφλής αθλήτριας;

Ο προπονητής τζούντο και ψυχολόγος Στάθης Σούλιος μοιράζεται με τη Χρυσέλλα Λαγαρία και τον Θοδωρή Τσάτσο την ξεχωριστή του εμπειρία ως τυφλός προπονητής μιας τυφλής αθλήτριας, περιγράφοντας τις προκλήσεις, τις δυσκολίες και τις μοναδικές στιγμές που έχει ζήσει. 
THE LIFO TEAM
«Θα πρέπει να αλλάξει ο τρόπος που διδάσκονται οι εθνικοί μύθοι»

Κώστας Κωστής / «Θα πρέπει να αλλάξει ο τρόπος που διδάσκονται οι εθνικοί μύθοι»

Οι μύθοι και οι αλήθειες για την Επανάσταση του 1821. Από που ξεκίνησε, τελικά, και γιατί τη γιορτάζουμε την 25η Μαρτίου; Υπήρξε «κρυφό σχολειό» και τι σχέσεις είχαν πολλοί από τους οπλαρχηγούς με τους Οθωμανούς πριν από την εξέγερση; Ο Γιάννης Πανταζόπουλος συζητά με τον ομότιμο καθηγητή του ΕΚΠΑ και διευθυντή του ΜΙΕΤ, Κώστα Κωστή.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Υπόθεση Ζουγανέλη: Ποιοι σκότωσαν τον μπον βιβέρ της Μυκόνου;

Αληθινά εγκλήματα / Υπόθεση Ζουγανέλη: Ποιοι σκότωσαν τον μπον βιβέρ της Μυκόνου;

Ο Νίκος Τσέφλιος ερευνά και αφηγείται τη δολοφονία του 73χρονου μπον βιβέρ, μέσα στο σπίτι του στο Γλυφάδι, που βύθισε στη θλίψη το κοσμοπολίτικο νησί των Κυκλάδων, το φθινόπωρο του 2010.
THE LIFO TEAM
Κομματικοί μηχανισμοί, πολιτική τοξικότητα και αδιέξοδα

LiFO politics / Κομματικοί μηχανισμοί, πολιτική τοξικότητα και αδιέξοδα

«Τα κόμματα αρνούνται να δουν τα λάθη τους και διαιωνίζουν τις ίδιες κακές πρακτικές που μας οδηγούν πάλι σε αδιέξοδα» - Ο σύμβουλος στρατηγικής επικοινωνίας Γρηγόρης Τσιμογιάννης συζητά με τη Βασιλική Σιούτη.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
Δρ. Ανεζίνα Σολωμονίδου: «Το Σαρακήνικο μας βοηθά να εξερευνήσουμε το διάστημα και η Πολιτεία το αντιμετώπισε ως οικόπεδο»

Radio Lifo / «Το Σαρακήνικο μας βοηθά να εξερευνήσουμε το διάστημα, ενώ η Πολιτεία το είδε ως οικόπεδο»

Το γεωλογικό γλυπτό στο Σαρακήνικο της Μήλου έχει χαρακτηριστικά παρόμοια με αυτά της Σελήνης, του Άρη και του Τιτάνα, και είναι μοναδικό στον κόσμο. Η Δρ. Ανεζίνα Σολομωνίδου, πλανητολόγος με θητεία στη NASA και τον ESA, συζητά με τη Ντίνα Καράτζιου για τη μοναδικότητά του και τη χρήση του στη διαστημική έρευνα.
THE LIFO TEAM
«Αυτός δεν ντράπηκε να το πει, αλλά αν το ’κανε μια γυναίκα θα ’ταν πουτάνα»/ «Η ελπίδα είναι κάτι που φτιάχνεις»

Θέματα / «Όταν οι γυναίκες καλλιτέχνιδες πεθαίνουν, το όνομά τους παραμερίζεται»

Μια συζήτηση με την Ευγενία Τζιρτζιλάκη για τη φεμινιστική ιστορία της τέχνης, τα double standards του καλλιτεχνικού χώρου και το γιατί το θέατρο χρειάζεται περισσότερες 50άρες. 
ΛΑΣΚΑΡΙΝΑ ΛΙΑΚΑΚΟΥ
Γιατί έφυγα από την Ουάσιγκτον Ποστ

Τι διαβάζουμε σήμερα / Γιατί έφυγα από την Ουάσιγκτον Ποστ

Μετά από σαράντα χρόνια στην εφημερίδα, η αρθρογράφος γνώμης της Washington Post Ρουθ Μάρκους υπέβαλλε προχθές την παραίτησή της και εξηγεί στο κείμενο που δημοσιεύεται στο New Yorker γιατί δεν μπορούσε να κάνει αλλιώς.
THE LIFO TEAM
Πώς η METLEN χτίζει γέφυρες προσφοράς και δημιουργεί δεσμούς με τις τοπικές κοινωνίες

Θέματα / Πώς η METLEN χτίζει γέφυρες προσφοράς και δημιουργεί δεσμούς με τις τοπικές κοινωνίες

Σε έναν κόσμο που αλλάζει με ταχύτατους ρυθμούς, ελάχιστες εταιρείες ή επιχειρηματικοί όμιλοι καταφέρνουν να ισορροπήσουν μεταξύ της οικονομικής ανάπτυξης και της βαθιάς σύνδεσης με τις τοπικές κοινωνίες. Η METLEN το πετυχαίνει επενδύοντας στην κοινωνική συνοχή, τη βιωσιμότητα και την ανθρώπινη εμπειρία.
ΣΩΤΗΡΗΣ ΒΑΛΑΡΗΣ