Μήπως η απάντηση στη μειωμένη παραγωγικότητα είναι να δουλεύεις λιγότερο;

Μήπως η απάντηση στη μειωμένη παραγωγικότητα είναι να δουλεύεις λιγότερο; Facebook Twitter
0

Στη Σουηδία τα πειράματα με την 6ωρη εργασία συνεχίζονται ενώ όλο και περισσότερες εταιρείες ανά στον κόσμο υιοθετούν ένα μοντέλο 4ήμερης εργασίας. 

Εσύ πόσες παραγωγικές ώρες μετράς σε μια τυπική μέρα δουλειάς; Παρ'όλο που έχει αποδειχθεί ανασταλτικό για την παραγωγικότητα, η συντριπτική πλειοψηφία των εργαζομένων συμπληρώνει ακόμα ένα 40ωρο εργασίας την εβδομάδα. Πέρα από το νόμο, ωστόσο, υπάρχουν κι άλλοι τρόποι να παρακάμψει κανείς το 8ωρο και, όπως ισχυρίζονται οι τελευταίες έρευνες, 1/3 των εργαζομένων το κάνουν ήδη!

Σύμφωνα με πρόσφατο γκάλοπ το 1/3 από ένα δείγμα 3000 εργαζόμενων παραδέχτηκε πως προσφέρει το ελάχιστο δυνατό στη δουλειά του. Κι αν όλοι γύρω μιλούν για το πόση πολλή δουλειά έχουν, μάλλον δεν λένε όλη την αλήθεια. Μια πρόσφατη έρευνα του Oxford University απέδειξε πως δεν δουλεύουμε περισσότερο απ'ότι στο παρελθόν. Μπορεί να μετράμε υπερωρίες, όμως η ποσότητα της δουλειάς παραμένει ίδια. Για την ακρίβεια, πολλοί άνθρωποι έχουν καθημερινά τεράστιες λίστες με πράγματα που τελικά δεν χρειάζεται να κάνουν.

"Μια ένδειξη πως κάποιος είναι κοντά στο νευρικό κλονισμό είναι η πίστη ότι η δουλειά του είναι εκπληκτικά σημαντική" - Μπέρτραντ Ράσελ

Σήμερα όποιος δεν έχει μια τεράστια to-do list, θεωρείται τεμπέλης. Πολύ συχνά όμως, εκείνοι που δηλώνουν πολυάσχολοι έχουν ως κύρια δουλειά τους το να λένε στους άλλους πόσο πολυάσχολοι είναι, κάτι που μπορεί να τους κάνει να νιώθουν σημαντικοί, είναι όμως άκρως βλαβερό για την υγεία και την προσωπική τους ζωή. Μια ακόμα έρευνα επιβεβαιώνει πως οι ίδιοι άνθρωποι έχουν χαμηλότερη ποιότητα ζωής σε σχέση εκείνους που είναι πιο χαλαροί.

Το αναπάντεχο ωστόσο στοιχείο που προέκυψε είναι πως το να είναι κανείς φορτωμένος στη δουλειά κάνει μακροπρόθεσμα κακό στην καριέρα του αφού εκείνοι που δήλωσαν πως δουλεύουν πολύ εντατικά, διέγραψαν τελικά χειρότερη επαγγελματική πορεία.

Μήπως λοιπόν όσοι μετριάζουν την ενέργειά τους στη δουλειά, μόνο πλήγμα στην παραγωγικότητα δεν αποτελούν; Μήπως το μυστικό της ισορροπίας για μια παραγωγική και υγιή ζωή είναι το να μην είσαι συνεχώς πολυάσχολος και (σίγουρα) το να μην το διαλαλείς;

Τελικά κάτι ήξερε ο Μπέρτραντ Ράσελ που είπε "Μια ένδειξη πως κάποιος είναι κοντά στο νευρικό κλονισμό είναι η πίστη ότι η δουλειά του είναι εκπληκτικά σημαντική".

Με στοιχεία από τον The Guardian

Υγεία & Σώμα
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η Φλόγα που ζεσταίνει τις καρδιές των παιδιών με καρκίνο και των οικογενειών τους

Υγεία & Σώμα / Η Φλόγα που ζεσταίνει τις καρδιές των παιδιών με καρκίνο και των οικογενειών τους

Ο παιδικός καρκίνος είναι μια πολύ δύσκολη δοκιμασία. Όμως καμιά οικογένεια δεν είναι μόνη γιατί έχει συμπαραστάτη εδώ και 42 χρόνια τη «Φλόγα», ενώ το ιατρικό οπλοστάσιο διευρύνεται με πρωτοποριακές θεραπείες που εφαρμόζονται στα ελληνικά νοσοκομεία και η χώρα αποκτά περισσότερους δότες μυελού των οστών.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
MOUTH TAPE

Υγεία & Σώμα / Μπορεί το κλείσιμο του στόματος με ταινία να βοηθήσει με το ροχαλητό και την υπνική άπνοια;

Εικόνες ανθρώπων που κοιμούνται με το στόμα τους κλεισμένο με ταινία έχουν κατακλύσει το Instagram και το TikTok, αλλά και την έβδομη σεζόν του δημοφιλούς ριάλιτι «Love is Blind».
THE LIFO TEAM
Νόσος ALS: Ο κορυφαίος ερευνητης James Berry στην Ελλάδα

Υγεία & Σώμα / Ο ειδικός της νόσου ALS στην Ελλάδα: Νέες θεραπείες και ελπίδα για το μέλλον

Σε εκδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν στο νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ και στο Αιγινήτειο, ο δρ. James D. Berry μίλησε για τη σπάνια νευροεκφυλιστική ασθένεια ALS, τις θεραπείες που έχουν εγκριθεί και εκείνες που βρίσκονται σε στάδιο κλινικών δοκιμών.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Το success story της πρόληψης του καρκίνου του μαστού βοηθά να αλλάξουμε νοοτροπία απέναντι στον καρκίνο

Υγεία & Σώμα / Το success story της πρόληψης του καρκίνου του μαστού

Ο Πανελλήνιος Σύλλογος «Άλμα ζωής» έχει συμβάλει καθοριστικά στην επιτυχημένη προσπάθεια πρόληψης του καρκίνου του μαστού, η οποία αποτελεί τη ναυαρχίδα στα προγράμματα προσυμπτωματικού ελέγχου για χρόνια νοσήματα που υλοποιούνται στην Ελλάδα.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Οι ασθενείς έχουν να αντιμετωπίσουν το χάσμα μεταξύ της υποψίας και της διάγνωσης του καρκίνου

Υγεία & Σώμα / Το χάσμα μεταξύ της υποψίας και της διάγνωσης του καρκίνου

Οι ογκολογικοί ασθενείς δεν έχουν να αντιμετωπίσουν μονάχα την ίδια τη νόσο αλλά και όλα τα εμπόδια που συναντούν στην πορεία. Ένα από αυτά, που δυσκολεύονται να υπερπηδήσουν, αφορά το χάσμα μεταξύ της υποψίας και της διάγνωσης, δύο στάδια καθόλου αλληλένδετα στην πράξη, για τα οποία μας μιλά ο πρόεδρος της Ελληνικής Ομοσπονδίας Καρκίνου (ΕΛΛΟΚ), Γιώργος Καπετανάκης.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Συναισθηματική υπερφαγία: «Έτρωγα κρύες πίτσες με μαρμελάδα και έξτρα τυρί»

Υγεία & Σώμα / Συναισθηματική υπερφαγία: «Έτρωγα κρύες πίτσες με μαρμελάδα και έξτρα τυρί»

Δύο γυναίκες που ζουν με τη διατροφική διαταραχή περιγράφουν τα επεισόδιά τους και εξηγούν πώς είναι να μην απολαμβάνεις το φαγητό αλλά να το χρειάζεσαι για να αποφορτιστείς.
ΛΑΣΚΑΡΙΝΑ ΛΙΑΚΑΚΟΥ
Ινστιτούτο Copernicus: Βαριά η σκιά της κλιματικής αλλαγής στην υγεία των Ελλήνων

Υγεία & Σώμα / Η κλιματική αλλαγή και οι σοβαρές επιπτώσεις της στην υγεία των Ελλήνων

Η κλιματική αλλαγή εξελίσσεται ραγδαία, με την Ελλάδα, την Ιταλία και την Ισπανία να σηκώνουν το μεγαλύτερο φορτίο, καθώς το Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο Copernicus προβλέπει τριπλασιασμό των θανάτων από τη ζέστη μέχρι το τέλος του αιώνα.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
«Το να είσαι διαβητικός δεν σημαίνει ότι δεν είσαι και ασταμάτητος»

Lifo Videos / «Το να είσαι διαβητικός δεν σημαίνει ότι δεν είσαι και ασταμάτητος»

Ο Κωνσταντίνος Κατσούδας, διαβητικός και συνιδρυτής της πρωτοβουλίας Riding4Diabetes, μοιράζεται μια βαθιά προσωπική ιστορία, μιλά για τη σημασία της ενημέρωσης γύρω από τον διαβήτη και την αξία της εξάλειψης του στίγματος γύρω από τη νόσο.
ΣΩΤΗΡΗΣ ΒΑΛΑΡΗΣ
Για πρώτη φορά πλάνο εντοπισμού της προέλευσης νέων ή αναδυόμενων παθογόνων

Υγεία & Σώμα / Αναζητώντας την αλήθεια για τις πανδημίες: Το πλάνο του ΠΟΥ για τη δημόσια υγεία

Στο ερώτημα από πού προήλθε ο «ένοχος» για κάθε επιδημική έξαρση στοχεύει να δώσει απάντηση ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, δημιουργώντας για πρώτη φορά ένα πλήρες πλάνο για τον εντοπισμό της προέλευσης νέων ή αναδυόμενων (παλιότερων) παθογόνων.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ