Έγκριση-ορόσημο για το πρώτο χάπι σε παιδιά κι εφήβους με πολλαπλή σκλήρυνση

Έγκριση-ορόσημο για το πρώτο χάπι σε παιδιά κι εφήβους με πολλαπλή σκλήρυνση Facebook Twitter
0

Πριν από μερικά χρόνια, ένα «έξυπνο» φάρμακο σε χάπι, η φινγκολιμόδη, άλλαξε τον τρόπο αντιμετώπισης της πολλαπλής σκλήρυνσης στους ενήλικους ασθενείς, οι οποίοι μέχρι τότε υποβάλλονταν κυρίως σε ενέσιμες θεραπείες. Η πολλαπλή σκλήρυνση πλήττει 12.000 έως 14.000 ασθενείς στην Ελλάδα και 2,3 εκατομμύρια ασθενείς παγκοσμίως, εκ των οποίων το 3-5% εκτιμάται ότι είναι παιδιά. Η πιο συχνή της μορφή είναι η υποτροπιάζουσα-διαλείπουσα πολλαπλή σκλήρυνση, γνωστή και με το ακρωνύμιο RRMS, η οποία χαρακτηρίζεται από συχνές υποτροπές.

Επόμενος σταθμός-ορόσημο στην μάχη για την αντιμετώπισή της πιο διαβόητης αυτοάνοσης ασθένειας είναι η πρόσφατη έγκριση της φινγκολιμόδης στην Ευρωπαϊκή Ένωση για παιδιά κι εφήβους 10 έως 17 ετών με υποτροπιάζουσα-διαλείπουσα πολλαπλή σκλήρυνση. Πρόκειται για μια σημαντική εξέλιξη, που καθιστά την φινγκολιμόδη πρώτη και μοναδική τροποποιητική της νόσου θεραπεία για τους ανήλικους ασθενείς στην Ευρώπη. Οι νέοι σε ηλικία ασθενείς παρουσιάζουν έως και τρεις φορές πιο συχνές και πιο σοβαρές υποτροπές από τους ενήλικες, οι οποίες «κλέβουν» κάθε φορά κάτι από τη λειτουργικότητά τους, με συνέπεια να επηρεάζεται δυσμενώς η ανάπτυξή τους και την ικανότητά τους να συμμετέχουν σε δραστηριότητες της καθημερινότητας, όπως είναι η ζωή στο σχολείο.

Στους παιδιατρικούς ασθενείς η νόσος διαγιγνώσκεται συνήθως στα χρόνια της εφηβείας και καθώς είναι πιο ενεργή, αφήνει έντονα αρνητικό αποτύπωμα στην ποιότητα διαβίωσης επηρεάζοντας σοβαρά τη σχολική απόδοση και τη γνωστική λειτουργία στο 1/3 των πασχόντων, με τα παιδιά και τους εφήβους να δυσκολεύονται να συμφιλιωθούν με τα συμπτώματα, να νιώθουν εκνευρισμό, θυμό και το 50% να πάσχει από κατάθλιψη.

Η έγκριση-ορόσημο για τους ανήλικους ασθενείς με πολλαπλή σκλήρυνση στηρίχθηκε στα εντυπωσιακά ευρήματα της μελέτης Paradigms, που φανερώνουν ότι η χορήγηση της φινγκολιμόδης μείωσε σημαντικά τα ποσοστά υποτροπών κατά 82% έναντι της ιντερφερόνης βήτα-1α η οποία αποτελεί την κλασική θεραπευτική προσέγγιση. Παράλληλα, η μελέτη Paradigms έδειξε ότι το 85,7% των ανήλικων που έλαβαν θεραπεία με φινγκολιμόδη ήταν ελεύθεροι υποτροπών στα δύο έτη γεγονός που ισοδυναμεί με διακοπή της εξέλιξης της νόσου.

Σχολιάζοντας τα δύο αυτά σημαντικά ευρήματα, ο Πρόεδρος του European Multiple Sclerosis Platform, Pedro Carrascal τόνισε πως οι νεαροί ασθενείς που πάσχουν από πολλαπλή σκλήρυνση έχουν συχνά πιο σοβαρό αντίκτυπο στη ζωής τους. «Η νέα έγκριση παρέχει την ευκαιρία ενός καλύτερου μέλλοντος για αυτούς και τις οικογένειές τους κι ευελπιστούμε ότι θα είναι το πρώτο βήμα για την ανάπτυξη περισσότερων θεραπευτικών επιλογών για τα παιδιά και τους εφήβους που πάσχουν από πολλαπλή σκλήρυνση. Τα δεδομένα από την PARADIGMS δημοσιεύτηκαν στο επιστημονικό περιοδικό The New England Journal of Medicine, που θεωρείται η «Βίβλος» των επιστημονικών ανακαλύψεων, τον Σεπτέμβριο του 2018.

Η έγκριση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την χρήση της φινγκολιμόδης σε ανήλικους ασθενείς με ΠΣ ισχύει και για τα 28 κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, συν την Ισλανδία, τη Νορβηγία και το Λιχτενστάιν και ήρθε μετά το πράσινο φως για την χρήση της στους ανήλικους ασθενείς από τον αμερικανικό FDA, το Μάιο του 2018. Η πολλαπλή σκλήρυνση είναι μια χρόνια νόσος του κεντρικού νευρικού συστήματος (ΚΝΣ) που διαταράσσει τη φυσιολογική λειτουργία του εγκεφάλου, των οπτικών νεύρων και του νωτιαίου μυελού, μέσω της φλεγμονής και της απώλειας νευρικού ιστού κι αποτελεί δεύτερη αιτία αναπηρίας στους νέους μετά τα ατυχήματα. Παρότι χαρακτηρίζεται «νόσος με τα χίλια πρόσωπα», στους ενήλικες, υπάρχουν τρεις κύριοι τύποι, η υποτροπιάζουσα-διαλείπουσα (RRMS), η δευτεροπαθώς προϊούσα και η πρωτοπαθώς προϊούσα πολλαπλή σκλήρυνση. Εκτιμάται ότι το 85% των ενήλικων πασχόντων νοσούν από την πρώτη μορφή , όπου το ανοσοποιητικό σύστημα επιτίθεται στον υγιή νευρικό ιστό.

Στα παιδιά, σχεδόν σε όλες τις περιπτώσεις (περίπου στο 98% των ανήλικων πασχόντων), η νόσος εκδηλώνεται με την πρώτη μορφή. Η φινγκολιμόδη αναπτύχθηκε από τη Novartis η οποία εκφράζει την ισχυρή της δέσμευση στην αντιμετώπιση της πολλαπλής σκλήρυνσης συνεχίζοντας εντατικά τις έρευνες και γι άλλα φάρμακα για τη «νόσο με τα χίλια πρόσωπα». Στα υπό έρευνα φαρμακευτικά προϊόντα περιλαμβάνεται η σιπονιμόδη σε χάπι, που έχει τη δυνατότητα να καθυστερήσει την εξέλιξη και να διευρύνει τις προοπτικές για τους ασθενείς με τυπική δευτεροπαθώς προϊούσα πολλαπλή σκλήρυνση και η υποδορίως χορηγούμενη οφατουμουμάμπη, που διερευνάται για την υποτροπιάζουσα πολλαπλή σκλήρυνση.

Υγεία & Σώμα
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τι στρέφει έναν άνθρωπο στους εθισμούς;

Άκου την επιστήμη / Τι στρέφει έναν άνθρωπο στους εθισμούς;

Oι εξαρτήσεις, οι ψυχοδραστικές ουσίες και η απειλή μιας νέας πανδημίας. Ο καθηγητής Επιδημιολογίας και Προληπτικής Ιατρικής στο ΕΚΠΑ, Άγγελος Χατζάκης, εξηγεί στον Γιάννη Πανταζόπουλο.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
SOS, το παιδί μου έχει διάσπαση προσοχής

Radio Lifo / SOS, το παιδί μου έχει διάσπαση προσοχής

Τι είναι η διαταραχή ελλειμματικής προσοχής και υπερκινητικότητας; Πόσα παιδιά και έφηβοι έχουν; Είναι η ΔΕΠΥ διαταραχή της εποχή μας; Τι πρέπει να γνωρίζει ένας γονιός όταν το παιδί του παρουσιάσει σημάδια διάσπασης προσοχής; Η Τζούλη Αγοράκη συζητά με την παιδοψυχίατρο Τέρψη Κόρπα και τον ψυχοπαιδαγωγό Χρήστο Σκαλούμπακα.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
HIV: Στην Gilead δεν κάνουμε εκπτώσεις στην αλήθεια

Υγεία & Σώμα / HIV: Στην Gilead δεν κάνουμε εκπτώσεις στην αλήθεια

Η Βίκυ Τσάμη, Director Public Affairs, και ο Ιωάννης Κατσαρόλης, παθολόγος-λοιμωξιολόγος, Director Medical Affairs της Gilead Sciences, μιλούν για τις πρωτοβουλίες της βιοφαρμακευτικής εταιρείας που στόχο έχουν να προκαλέσουν την κοινωνία ώστε να σκεφτεί βαθύτερα, να αναμετρηθεί με τον φόβο και την άγνοια.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Η Φλόγα που ζεσταίνει τις καρδιές των παιδιών με καρκίνο και των οικογενειών τους

Υγεία & Σώμα / Η Φλόγα που ζεσταίνει τις καρδιές των παιδιών με καρκίνο και των οικογενειών τους

Ο παιδικός καρκίνος είναι μια πολύ δύσκολη δοκιμασία. Όμως καμιά οικογένεια δεν είναι μόνη γιατί έχει συμπαραστάτη εδώ και 42 χρόνια τη «Φλόγα», ενώ το ιατρικό οπλοστάσιο διευρύνεται με πρωτοποριακές θεραπείες που εφαρμόζονται στα ελληνικά νοσοκομεία και η χώρα αποκτά περισσότερους δότες μυελού των οστών.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
MOUTH TAPE

Υγεία & Σώμα / Μπορεί το κλείσιμο του στόματος με ταινία να βοηθήσει με το ροχαλητό και την υπνική άπνοια;

Εικόνες ανθρώπων που κοιμούνται με το στόμα τους κλεισμένο με ταινία έχουν κατακλύσει το Instagram και το TikTok, αλλά και την έβδομη σεζόν του δημοφιλούς ριάλιτι «Love is Blind».
THE LIFO TEAM
Νόσος ALS: Ο κορυφαίος ερευνητης James Berry στην Ελλάδα

Υγεία & Σώμα / Ο ειδικός της νόσου ALS στην Ελλάδα: Νέες θεραπείες και ελπίδα για το μέλλον

Σε εκδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν στο νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ και στο Αιγινήτειο, ο δρ. James D. Berry μίλησε για τη σπάνια νευροεκφυλιστική ασθένεια ALS, τις θεραπείες που έχουν εγκριθεί και εκείνες που βρίσκονται σε στάδιο κλινικών δοκιμών.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Το success story της πρόληψης του καρκίνου του μαστού βοηθά να αλλάξουμε νοοτροπία απέναντι στον καρκίνο

Υγεία & Σώμα / Το success story της πρόληψης του καρκίνου του μαστού

Ο Πανελλήνιος Σύλλογος «Άλμα ζωής» έχει συμβάλει καθοριστικά στην επιτυχημένη προσπάθεια πρόληψης του καρκίνου του μαστού, η οποία αποτελεί τη ναυαρχίδα στα προγράμματα προσυμπτωματικού ελέγχου για χρόνια νοσήματα που υλοποιούνται στην Ελλάδα.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Οι ασθενείς έχουν να αντιμετωπίσουν το χάσμα μεταξύ της υποψίας και της διάγνωσης του καρκίνου

Υγεία & Σώμα / Το χάσμα μεταξύ της υποψίας και της διάγνωσης του καρκίνου

Οι ογκολογικοί ασθενείς δεν έχουν να αντιμετωπίσουν μονάχα την ίδια τη νόσο αλλά και όλα τα εμπόδια που συναντούν στην πορεία. Ένα από αυτά, που δυσκολεύονται να υπερπηδήσουν, αφορά το χάσμα μεταξύ της υποψίας και της διάγνωσης, δύο στάδια καθόλου αλληλένδετα στην πράξη, για τα οποία μας μιλά ο πρόεδρος της Ελληνικής Ομοσπονδίας Καρκίνου (ΕΛΛΟΚ), Γιώργος Καπετανάκης.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Συναισθηματική υπερφαγία: «Έτρωγα κρύες πίτσες με μαρμελάδα και έξτρα τυρί»

Υγεία & Σώμα / Συναισθηματική υπερφαγία: «Έτρωγα κρύες πίτσες με μαρμελάδα και έξτρα τυρί»

Δύο γυναίκες που ζουν με τη διατροφική διαταραχή περιγράφουν τα επεισόδιά τους και εξηγούν πώς είναι να μην απολαμβάνεις το φαγητό αλλά να το χρειάζεσαι για να αποφορτιστείς.
ΛΑΣΚΑΡΙΝΑ ΛΙΑΚΑΚΟΥ