ΜΑΡΑΘΩΝΙΟΣ

Χρήσιμα tips για να μην αγγίζεις συνέχεια το πρόσωπό σου

Χρήσιμα tips για να μην αγγίζεις συνέχεια το πρόσωπό σου Facebook Twitter
Εάν ξέρεις περίπου πότε και γιατί αγγίζεις το πρόσωπό σου, τότε είναι σίγουρα πιο εύκολο να σταματήσεις να το κάνεις.
1

Τώρα που όλοι ξέρουμε ότι δεν κάνει να αγγίζουμε συνέχεια το πρόσωπό μας για να αποφύγουμε την περαιτέρω εξάπλωση του κοροναϊού, τι μπορούμε να κάνουμε για να σταματήσουμε αυτή την κακή συνήθεια;


Μέσα στη μέρα, όλοι μας αγγίζουμε διάφορες επιφάνειες, όπως τα πόμολα στις πόρτες, τα κουμπιά στο ασανσέρ και τις μπάρες στο μετρό. Όλες αυτές οι επιφάνειες αποτελούν, φυσικά, πιθανές εστίες του κοροναϊού. Από εκεί, τα μικρόβια ενδέχεται να μεταφερθούν αρχικά στα δάχτυλά μας και ύστερα στη μύτη, το στόμα και τα μάτια.


«Είναι πραγματικά δύσκολο να σταματήσουμε αυτή μας τη συνήθεια, γιατί την κάνουμε όλοι και πολλές φορές κάπως ασυναίσθητα», αναφέρει η Vanessa Raabe, αναπληρώτρια καθηγήτρια στο τμήμα Ιατρικής του NYU Langone Health.

Εφόσον τα χέρια μας είναι καθαρά, το να αγγίζουμε το πρόσωπό μας δεν είναι μια καταστροφική συνήθεια.


Ακολουθούν τέσσερις χρήσιμες συμβουλές που θα σας βοηθήσουν να περιορίσετε την εξάπλωση του ιού:

1.

Να έχετε πάντα μαζί σας χαρτομάντιλα

Χρήσιμα tips για να μην αγγίζεις συνέχεια το πρόσωπό σου Facebook Twitter
Φωτο: James Nieves/The New York Times

Εάν θέλετε να φυσήξετε τη μύτη ή να ακουμπήσετε τα γυαλιά σας, ενώ τα χέρια σας δεν είναι καθαρά, τότε θα ήταν προτιμότερο να χρησιμοποιήσετε ένα χαρτομάντιλο και να μην αγγίξετε κάποιο σημείο του προσώπου σας με γυμνά χέρια. Σε περίπτωση, όμως, που δεν έχετε μαζί σας χαρτομάντιλο και θέλετε να φτερνιστείτε, τότε μπορείτε να βάλετε μπροστά τον αγκώνα σας.

2.

Εντοπίστε τις πιθανές εστίες του ιού

Εάν ξέρεις περίπου πότε και γιατί αγγίζεις το πρόσωπό σου, τότε είναι σίγουρα πιο εύκολο να σταματήσεις να το κάνεις. Εάν, δηλαδή, πιάσετε τον εαυτό σας να τρίβετε τα μάτια επειδή είναι ξηρά, τότε καλό θα ήταν να χρησιμοποιείτε σταγόνες για ενυδάτωση. Μάλιστα, ο Justin Ko, αναπληρωτής καθηγητής δερματολογίας στο Stanford Health, συστήνει σε όσους φορούν φακούς επαφής να προτιμούν τα γυαλιά τους, γιατί έτσι θα αποφύγουν τα συνεχόμενα τριψίματα στα μάτια.

3. 

Απασχολήστε τα χέρια σας με κάτι άλλο

Χρήσιμα tips για να μην αγγίζεις συνέχεια το πρόσωπό σου Facebook Twitter
Φωτο: Erin Schaff/The New York Times

Οι γιατροί συμβουλεύουν να κρατούμε τα χέρια μας απασχολημένα με κάτι άλλο, όπως για παράδειγμα τα μπαλάκια anti-stress, γιατί έτσι μειώνονται οι πιθανότητες να ακουμπήσουμε το πρόσωπό μας. Βέβαια, δεν πρέπει να αμελούμε τον καθαρισμό αυτού του αντικειμένου, γιατί σε διαφορετική περίπτωση θα έχουμε τα αντίθετα αποτελέσματα.

4.

Μην πανικοβάλλεστε!

«Η γενική συμβουλή που θα μπορούσα να δώσω στους ανθρώπους θα ήταν να έχουν λιγότερο άγχος για όλα αυτά, από το να ανησυχούν εμμονικά με το τι αγγίζουν», δηλώνει ο Stew Shankman, καθηγητής ψυχιατρικής και συμπεριφορικών επιστημών στο Πανεπιστήμιο Northwestern. «Το άγχος έχει επιπτώσεις στο ανοσοποιητικό σου σύστημα και όσο περισσότερο αγχώνεσαι, τόσο περισσότερο μειώνεται η ικανότητα του σώματός σου να καταπολεμά τις μολύνσεις».


Εφόσον τα χέρια μας είναι καθαρά, το να αγγίζουμε το πρόσωπό μας δεν είναι μια καταστροφική συνήθεια. «Είναι μια φυσική συμπεριφορά που την κάνουμε όλοι. Δεν ήρθε το τέλος του κόσμου», καταλήγει ο ίδιος.

Με πληροφορίες από NYT

Υγεία & Σώμα
1

ΜΑΡΑΘΩΝΙΟΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Για πρώτη φορά πλάνο εντοπισμού της προέλευσης νέων ή αναδυόμενων παθογόνων

Υγεία & Σώμα / Αναζητώντας την αλήθεια για τις πανδημίες: Το πλάνο του ΠΟΥ για τη δημόσια υγεία

Στο ερώτημα από πού προήλθε ο «ένοχος» για κάθε επιδημική έξαρση στοχεύει να δώσει απάντηση ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, δημιουργώντας για πρώτη φορά ένα πλήρες πλάνο για τον εντοπισμό της προέλευσης νέων ή αναδυόμενων (παλιότερων) παθογόνων.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Πίσω από τη μάστιγα της παιδικής παχυσαρκίας κρύβονται τα λάθη των γονιών, όπως δείχνει νέα έρευνα

Υγεία & Σώμα / Πίσω από τη μάστιγα της παιδικής παχυσαρκίας κρύβονται τα λάθη των γονιών, όπως δείχνει νέα έρευνα

Ένα στα τρία παιδιά στην Ελλάδα, ηλικίας από πέντε ετών και άνω, έχει περιττά κιλά. Το πρόβλημα της παχυσαρκίας είναι μεγάλο και γι' αυτό ευθύνονται η ανθυγιεινή διατροφή, η έλλειψη άσκησης και οι εσφαλμένες αντιλήψεις που έχουν οι γονείς.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Μην αφήσετε το SMS για τον καρκίνο του παχέος εντέρου στο «διαβάστηκε»

Υγεία & Σώμα / Μην αφήσετε το SMS για τον καρκίνο του παχέος εντέρου στο «διαβάστηκε»

Ξεκίνησαν να αποστέλλονται τα SMS για τη διενέργεια του αυτοδιαγνωστικού ελέγχου για τον καρκίνο του παχέος εντέρου. Πρώτη φορά υλοποιείται τέτοιο πρόγραμμα στην Ελλάδα με αποδέκτες 2,8 εκατ. πολίτες.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Λιγότεροι θάνατοι από καρκίνο, αν οι ανοσοθεραπείες δοθούν νωρίς

Υγεία & Σώμα / Λιγότεροι θάνατοι από καρκίνο, αν οι ανοσοθεραπείες δοθούν νωρίς

Νέα μελέτη δείχνει ότι μειώνονται οι μεταστάσεις και οι θάνατοι από καρκίνο όταν τα πιο καινοτόμα φάρμακα, οι ανοσοθεραπείες, χορηγούνται νωρίς. Παράλληλα, εξοικονομούνται πολύτιμοι πόροι για το σύστημα υγείας χάρη στην αποφυγή των επιπλοκών και των υποτροπών της νόσου.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Πώς αντιμετωπίζεται η προκατάληψη για μια ασθένεια που δεν είναι πλέον θανατηφόρα;

Υγεία & Σώμα / Πώς αντιμετωπίζεται η προκατάληψη για μια ασθένεια που δεν είναι πλέον θανατηφόρα;

Οι γιατροί Κ. Πρωτοπαπάς και Ι. Κατσαρόλης καταρρίπτουν μύθους και στερεότυπα γύρω από τον HIV και περιγράφουν τις μεθόδους πρόληψης που λίγοι τελικά γνωρίζουν στην Ελλάδα.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Πράσινο φως στο πρώτο μονοδοσικό HPV εμβόλιο

Υγεία & Σώμα / Πράσινο φως στο πρώτο μονοδοσικό HPV εμβόλιο

Στα τρία έως τώρα HPV εμβόλια που προστατεύουν από τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας (και όχι μόνο) προστίθενται άλλα δύο. Το ένα από αυτά πήρε το πράσινο φως από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας και διαφέρει από τα προηγούμενα καθώς χορηγείται σε μονοδοσικό σχήμα για την απλούστευση της εμβολιαστικής διαδικασίας.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
«Προτιμώ να σκέφτομαι ότι ήμουν τύχερη γιατί το ξεπέρασα και όχι άτυχη γιατί μου συνέβη»

Παγκόσμια Ημέρα πρόληψης κατά του καρκίνου του μαστού / «Προτιμώ να σκέφτομαι ότι ήμουν τύχερη γιατί το ξεπέρασα και όχι άτυχη γιατί μου συνέβη»

Πέντε χρόνια μετά τη διάγνωση με καρκίνο του μαστού, η Τζούλη Αγοράκη περιγράφει εκείνες τις δύσκολες πρώτες μέρες αλλά και το δώρο που έκανε στον εαυτό της.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
Το αλκοόλ προκαλεί καρκίνο: Η Ιρλανδία γίνεται η πρώτη χώρα που καθιερώνει την προειδοποίηση στις ετικέτες των ποτών

Υγεία & Σώμα / «Το αλκοόλ προκαλεί καρκίνο»: Η Ιρλανδία γίνεται η πρώτη χώρα που καθιερώνει την προειδοποίηση στις ετικέτες των ποτών

Σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε τον Ιούλιο, σχεδόν οι μισοί Ευρωπαίοι δεν γνωρίζουν ότι υπάρχει σχέση μεταξύ της κατανάλωσης αλκοόλ και της πιθανότητας να προσβληθούν από επτά τύπους καρκίνου.
THE LIFO TEAM

σχόλια

1 σχόλια