Η στέψη του μονάρχη της Βρετανίας είναι «μια ευκαιρία για μεγαλοπρέπεια και εορτασμό, αλλά είναι επίσης μια επίσημη θρησκευτική τελετή και έχει παραμείνει ουσιαστικά η ίδια εδώ και χίλια χρόνια»: κάπως έτσι περιγράφει το γεγονός της στέψης του Κάρολου η επίσημη ιστοσελίδα του παλατιού του Μπάκιγχαμ. Και τώρα ας είμαστε ειλικρινείς: ουδείς ασχολείται με την ιστορία του πράγματος, όλοι ποντάρουν στο gossip αυτής της (ιστορικής) στιγμής.
Μιας στιγμής που μοιάζει να βρίσκεται πιεσμένη από άλλες, εξαιρετικά δύσκολες στιγμές για τη μοναρχία. Το σκάνδαλο του πρίγκιπα Άντριου, το σκάνδαλο των Μέγκαν και Χάρι και της αυτοβιογραφίας και του ντοκιμαντέρ τους, το σκάνδαλο των σχέσεων εντός του Παλατιού γενικώς, δεν αφήνουν τον Κάρολο να απολαύσει τη μέρα που πάντα ονειρευόταν σε καθεστώς ηρεμίας.
Πέραν όλων αυτών, που δεν είναι και λίγα, μετά τον θάνατο της Ελισάβετ ο θεσμός της μοναρχίας αμφισβητείται ανοιχτά στη Βρετανία και στην παρούσα φάση οι λεπτομέρειες κάνουν τη διαφορά. Μόνο που εδώ δεν μιλάμε για λεπτομέρειες, αλλά για λίστα που εξηγεί όσα θα παρακολουθήσουμε στη μαγιάτικη τελετή στέψης.
Το να ρίχνεις εκατομμύρια σε μια εκδήλωση που χρηματοδοτείται από τους φορολογούμενους και γιορτάζει τη στέψη ενός όχι και τόσο δημοφιλούς τύπου που τεχνικά είναι ήδη βασιλιάς δεν είναι και πολύ καλή κίνηση, ειδικά όταν η Βρετανία βιώνει οικονομική κρίση.
Πάμε λοιπόν με τα βασικά:
1.
Το θέμα: Ο Χάρι θα παραστεί, η Μέγκαν όχι
Θα ήταν εξαιρετικά άβολο να βρεθούν ο Χάρι και η Μέγκαν Μαρκλ στο προσκήνιο της στέψης μήνες μετά την κυκλοφορία του Spare, στο οποίο δεν έχει γραφτεί τίποτα καλό για κανέναν από τη βασιλική οικογένεια. Αλλά θα ήταν επίσης αρκετά άβολο αν ένα από τα δύο παιδιά του βασιλιά απλώς απουσίαζε από τη στέψη του. Χάρι και Μέγκαν επιβεβαίωσαν στις αρχές Μαρτίου ότι είχαν προσκληθεί στη στέψη μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, αλλά δεν απάντησαν στην πρόσκληση για μήνες. Υπήρξαν πολλά ανεπιβεβαίωτα κουτσομπολιά σχετικά με την άρνηση του Χάρι και της Μέγκαν να παρευρεθούν αν δεν τους ζητούσαν συγγνώμη (για τον τρόπο με τον οποίο η βασιλική οικογένεια συμπεριφέρθηκε στη Μέγκαν), αλλά ουδείς μπορεί να επιβεβαιώσει.
Τι ισχύει: Στις 12 Απριλίου, τα Ανάκτορα του Μπάκιγχαμ δήλωσαν ότι ο Χάρι θα παραστεί, αλλά η Μέγκαν θα μείνει στο σπίτι. «Τα Ανάκτορα του Μπάκιγχαμ είναι στην ευχάριστη θέση να επιβεβαιώσουν ότι ο Δούκας του Σάσεξ θα παραστεί στην τελετή στέψης στο Αβαείο του Ουέστμινστερ στις 6 Μαΐου. Η Δούκισσα του Σάσεξ θα παραμείνει στην Καλιφόρνια με τον πρίγκιπα Άρτσι και την πριγκίπισσα Λίλιμπετ», ανέφερε η ανακοίνωση του Παλατιού. Κάπου εδώ ας σημειωθεί ότι ο Χάρι αναμένεται να παραστεί στην τελετή στέψης του πατέρα του, αλλά όχι σε άλλες εκδηλώσεις κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου της στέψης, σύμφωνα με το «People».
2.
Το θέμα: Ο πρίγκιπας Άντριου θα παραστεί
Ο Άντριου θα είναι παρών στην τελετή. Ο λόγος για τον μικρό αδελφό του Κάρολου και επί μακρόν φίλο του διαβόητου αρπακτικού Τζέφρι Έπστιν. Τα πράγματα για τον Άντριου πήραν δραματική τροπή, όταν ένα από τα θύματα του Έπστιν, η Βιρτζίνια Ρόμπερτς Τζιούφρε, ισχυρίστηκε ότι αναγκάστηκε να κάνει σεξ με τον Άντριου όταν ήταν ανήλικη. Η αστική αγωγή της κατά του πρίγκιπα διευθετήθηκε πέρυσι. Οι κατηγορίες για σεξουαλική κακοποίηση οδήγησαν τον Άντριου να αποσυρθεί από τα δημόσια καθήκοντά του το 2019 – έχασε επίσης τους στρατιωτικούς τίτλους του, τα βασιλικά προνόμια και το δικαίωμα να συστήνεται ως «η αυτού μεγαλειότητα» το 2022.
Προφανώς, όλα αυτά είναι φρικτά και εξαιρετικά ενοχλητικά για τη βασιλική οικογένεια. Αλλά, όπως τονίζουν οι βασιλικοί συντάκτες, σε αντίθεση με τον Χάρι, ο Άντριου δεν αυτοεξορίστηκε και δεν έκαψε τις γέφυρες με την οικογένεια, οπότε ο πλήρης αποκλεισμός του από τη στέψη δεν συζητήθηκε ποτέ.
Τι ισχύει: «Ο Δούκας της Υόρκης θα είναι εκεί, αλλά ίσως δυσκολευτείτε να τον εντοπίσετε», σύμφωνα με την «Daily Mail». Σε σχετικό ρεπορτάζ μάλιστα αναφέρθηκε ότι έχει απαγορευτεί στον πρίγκιπα Άντριου να σταθεί στο μπαλκόνι του παλατιού του Μπάκιγχαμ στις 6 Μαΐου, καθώς δεν ανήκει στα μέλη της βασιλικής οικογένειας που εργάζονται γι’ αυτήν... Ο Άντριου όμως εξακολουθεί να είναι ιππότης και αυτοί παραδοσιακά παίζουν σημαντικό ρόλο στη στέψη – τέσσερις ιππότες συνόδευαν τη βασίλισσα Ελισάβετ Β' κατά τη διάρκεια της δικής της στέψης. Οπότε τι γίνεται εδώ; Τι προβλέπεται για την περίπτωση του Άντριου; Σύμφωνα με πληροφορίες, το τελετουργικό φαίνεται να αλλάζει προκειμένου να αποκλειστεί από την όλη διαδικασία ο Άντριου. Η αλλαγή τον έχει εξοργίσει, όμως το Παλάτι δεν φαίνεται να ενδιαφέρεται. Το τελευταίο που θα ήθελαν είναι να θυμάται κανείς τον Άντριου.
3.
Το θέμα: Ο Τζο Μπάιντεν δεν θα παραστεί
Δεκάδες ηγέτες απ’ όλον τον κόσμο θα παραστούν στη στέψη του Κάρολου, αλλά ο Τζο Μπάιντεν δεν θα είναι ανάμεσά τους. Ορισμένοι Βρετανοί σχολιαστές κατηγόρησαν τον Αμερικανό Πρόεδρο ότι σνομπάρει τον νέο βασιλιά.
Τι ισχύει: Στις 4 Απριλίου ο Λευκός Οίκος επιβεβαίωσε ότι ο Μπάιντεν δεν θα παραστεί στην τελετή στέψης, με την Πρώτη Κυρία Τζιλ Μπάιντεν να ηγείται μιας αμερικανικής αντιπροσωπείας στο Ηνωμένο Βασίλειο, αντ’ αυτού. Αμερικανοί αξιωματούχοι εξηγούσαν ότι, παρά τις γκρίνιες, στην πραγματικότητα κανένας Πρόεδρος των ΗΠΑ δεν παρέστη ποτέ στη στέψη ενός Βρετανού μονάρχη. Αλλά ενώ ο Μπάιντεν παρέστη στην κηδεία της βασίλισσας Ελισάβετ, έκτοτε δεν έχει συναντηθεί με τον Κάρολο. Ο Λευκός Οίκος δήλωσε ότι ο Πρόεδρος προσβλέπει στη συνάντηση με τον βασιλιά «σε μελλοντική ημερομηνία», αλλά δεν είχε προγραμματίσει καμία συνάντηση μαζί του κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στην Ιρλανδία. Αυτό κι αν θεωρήθηκε ως μία υπογράμμιση από τον Μπάιντεν για το «ποιος κάνει κουμάντο» εδώ...
4.
Το θέμα: Ο πρίγκιπας Τζορτζ (ναι, ο μικρός) θα παίξει μεγάλο ρόλο
Το παλάτι θέλει ο πρίγκιπας Τζορτζ, ο οποίος είναι δεύτερος στη σειρά διαδοχής του θρόνου –αλλά και μόλις 9 ετών– να έχει εξέχοντα ρόλο στη στέψη. Ο βασιλικός σχολιαστής Τομ Κουίν δήλωσε στην «Express» ότι υπάρχουν διαφωνίες στο παρασκήνιο σχετικά με το πόσα μπορεί να αντέξει ένα τόσο μικρό παιδί σε μια τόσο μεγάλη στιγμή.
«Έχω ακούσει ότι υπάρχει μια μικρή διαφωνία σχετικά με το αν ο Τζορτζ πρέπει να παίξει έναν πιο επίσημο ρόλο. Έχω ακούσει ότι η Κέιτ και ο Γουίλιαμ ανησυχούν μήπως αυτό αποδειχθεί υπερβολικό για εκείνον», εξήγησε ο βασιλικός συντάκτης. Κάπου εδώ ας σημειωθεί ότι ο Κάρολος, ο οποίος ήταν 4 ετών κατά τη διάρκεια της στέψης της μητέρας του το 1953, δεν συμμετείχε σε καμία από τις πομπές και τις εκδηλώσεις.
Τι ισχύει: Στις 5 Απριλίου το παλάτι ανακοίνωσε ότι ο Τζορτζ θα υπηρετήσει ως ακόλουθος του βασιλιά κατά τη διάρκεια της τελετής, μαζί με άλλα τρία αγόρια. Οι βασιλείς αποφάσισαν ότι ο Τζορτζ και η πριγκίπισσα Σάρλοτ, που είναι 7 ετών, θα μπορούσαν να αντέξουν την κόπωση που συνεπάγεται το να είναι κανείς μέλος της βασιλικής οικογενειακής πομπής. Οι «Times» του Λονδίνου ανέφεραν στις 17 Μαρτίου ότι τα σχέδια που διέρρευσαν δείχνουν ότι ο Τζορτζ, η Σάρλοτ και ο 4χρονος αδελφός τους, ο πρίγκιπας Λούις, θα ακολουθήσουν τον Κάρολο και την Καμίλα κατά την έξοδό τους από το Αββαείο του Ουέστμινστερ και στη συνέχεια θα επιστρέψουν στα Ανάκτορα του Μπάκιγχαμ σε μια άμαξα με τους γονείς τους.
Τα εγγόνια της Καμίλα θα έχουν επίσης σημαντικό ρόλο στο όλο τελετουργικό, αν και εδώ δημιουργήθηκε ένα θέμα στη Βρετανία, καθώς τα ταμπλόιντ πρώτα αποκάλυψαν την είδηση για την εμπλοκή των εγγονών της Καμίλα στο τελετουργικό και μετά την είδηση για τον πρίγκιπα Τζορτζ...
5.
Το θέμα: Τα παιδιά της Μέγκαν και του Χάρι δεν έχουν προσκληθεί
Στην ηλεκτρονική πρόσκληση προς τον Χάρι και τη Μέγκαν δεν γινόταν καμία αναφορά στα παιδιά τους, οπότε δεν είναι σαφές αν το Παλάτι ήθελε να συμπεριλάβει τον πρίγκιπα Άρτσι και την πριγκίπισσα Λίλιμπετ στις εκδηλώσεις. Επίσης, η στέψη είχε προγραμματιστεί την ίδια ημέρα με τα τέταρτα γενέθλια του Άρτσι.
Τι ισχύει: Το παλάτι δεν φάνηκε να ενδιαφέρεται για διευκρινίσεις αναφορικά με το αν τα δύο μικρότερα εγγόνια του Κάρολου είναι ευπρόσδεκτα στη στέψη του. Σύμφωνα με την «Telegraph», «ερωτηθείσα αν ο Άρτσι και η Λίλιμπετ είναι προσκεκλημένοι, μια βασιλική πηγή σημείωσε απλώς ότι τα παιδιά είναι "πολύ μικρά”». Μόλις στις 12 Απριλίου τα Ανάκτορα του Μπάκιγχαμ επιβεβαίωσαν ότι ο Άρτσι και η Λίλιμπετ δεν θα παραστούν.
6.
Το θέμα: Ούτε η Φέργκι είναι προσκεκλημένη
Η Φέργκι δεν έλαβε πρόσκληση. Περίπου 2.000 άτομα προσκλήθηκαν στη στέψη του βασιλιά Κάρολου, αλλά η Σάρα Φέργκιουσον, η Δούκισσα της Υόρκης, δεν ήταν ανάμεσά τους. Ενώ είναι μία από τις πιο γνωστές βασιλικές κυρίες στις ΗΠΑ, χάρη στη δουλειά της ως εκπρόσωπος των Weight Watchers και τις πολλές εμφανίσεις της στα μέσα ενημέρωσης, προφανώς δεν είναι πολύ δημοφιλής στη βασιλική οικογένεια (πιθανώς ακριβώς λόγω της... σχέσης με τα Weight Watchers και τις πολλές εμφανίσεις της στα μέσα ενημέρωσης).
Τι ισχύει: Η Σάρα Φέργκιουσον στο νέο της μυθιστόρημα «Loose Woman» άφησε να εννοηθεί ότι δεν περίμενε να προσκληθεί, καθώς χώρισε από τον πρίγκιπα Άντριου το 1996. «Θυμηθείτε ότι έχω πάρει διαζύγιο από αυτόν, οπότε δεν περίμενα κάτι διαφορετικό... δεν μπορείς να έχεις και τα δύο, δεν μπορείς να είσαι διαζευγμένη και μετά να λες, "το θέλω αυτό...". Ή είσαι μέσα ή είσαι έξω απ' όλα αυτά», δήλωσε πρόσφατα στο βρετανικό «Hello!». «Εγώ προσωπικά θα κάνω ένα μικρό tea room και ένα σάντουιτς με… κοτόπουλο στέψης και θα κοτσάρω και τα απαραίτητα σημαιάκια. Μου αρέσει επίσης το ότι θα παρακολουθήσω τη στέψη από την τηλεόραση, γιατί εκεί ακούς πολλά και έχεις μια συνολική εικόνα για τα πράγματα», κατέληξε και... τερμάτισε τα όποια σενάρια να βρεθεί έστω και από μακριά μεταξύ των μελών της βασιλικής οικογένειας.
7.
Το θέμα: Η Καμίλα αποσύρει το «consort» από τον τίτλο της
Εδώ και χρόνια, θεωρείτο βέβαιο ότι η Καμίλα, όταν ο Κάρολος θα ανέβαινε επιτέλους στον θρόνο, θα διατηρούσε το τίτλο της «βασιλικής συζύγου». Όμως, αυτό άλλαξε όταν η Ελισάβετ λίγο πριν τον θάνατό της άφησε να γίνει γνωστή η επιθυμία της η δεύτερη σύζυγος του γιου της να μη μνημονεύεται με τον τίτλο «βασίλισσα σύζυγος». Στις αρχές του 2023 το παλάτι άρχισε να λανσάρει με ήπιο τρόπο τον τίτλο «βασίλισσα Καμίλα». «Υπάρχει η άποψη στο Παλάτι ότι ίσως είναι πιο απλό για την Καμίλα να είναι γνωστή απλώς ως βασίλισσα, όταν έρθει η κατάλληλη στιγμή», δήλωσε στην «Daily Mail» μια «καλά πληροφορημένη πηγή».
Τι ισχύει: Ο χαρακτηρισμός «consort» δεν υπάρχει πια. Το Παλάτι ανακοίνωσε τον Οκτώβριο ότι η στέψη «θα δει την Αυτού Μεγαλειότητα τον Βασιλιά Κάρολο Γ' να στέφεται μαζί με τη Βασίλισσα Σύζυγο». Αλλά το «consort» αφαιρέθηκε από τον τίτλο ενός πρόσφατου φιλανθρωπικού έργου που χρηματοδοτήθηκε από την Καμίλα και από μια νέα έκδοση της Βίβλου που κυκλοφόρησε για τη στέψη. Η αλλαγή του ονόματος επιβεβαιώθηκε στις 5 Απριλίου, όταν το Παλάτι παρουσίασε την πρόσκληση για τη στέψη του «βασιλιά Καρόλου Γ' και της βασίλισσας Καμίλα».
8.
Το θέμα: Ο Κάρολος θα μπορούσε να είναι ο πρώτος μονάρχης της Βρετανίας που θα λάβει το χρίσμα δημοσίως
Τι ακριβώς σημαίνει αυτό; Η πιο ιερή στιγμή της στέψης είναι όταν ο αρχιεπίσκοπος του Καντέρμπουρι χρίζει τον μονάρχη τοποθετώντας αγιασμένο λάδι στα χέρια, το στήθος και το κεφάλι του. Παραδοσιακά, αυτή είναι μια στιγμή στην οποία δεν επιτρέπεται να έχει πρόσβαση το κοινό, όμως ο Κάρολος μπορεί να μην ακολουθήσει την πεπατημένη για τη δική του στέψη, παρά τις ανησυχίες κάποιων ότι θα εμπορευματοποιηθεί η αξία του μυστηρίου και η θρησκευτική βαρύτητα του γεγονότος.
Τι ισχύει: Για την ώρα πάντως δεν υπάρχει επίσημη ενήμερωση για το αν αυτή η στιγμή της τελετής θα παρουσιαστεί στο ευρύ κοινό. Στη στέψη της Ελισάβετ Β’ υπήρχε ένα χρυσό κουβούκλιο το οποίο τη σκέπασε διακριτικά τη στιγμή που λάμβανε το χρίσμα. Σύμφωνα με την «Telegraph» φαίνεται πως ο Κάρολος έχει παραγγείλει ένα «εναλλακτικό κουβούκλιο» με «διάφανη κορυφή» στην περίπτωση που αποφασίσει να παραχωρήσει ορατότητα στον κόσμο σε αυτήν τη μεγάλη του και ιερή στιγμή.
H στέψη της βασίλισσας Ελισάβετ
9.
Το θέμα: Κανείς δεν θέλει να χτυπήσει τις καμπάνες της εκκλησίας για τον Κάρολο
Συγγνώμη; Ναι, ναι, αυτό είναι ένα μικρό παράδοξο. Συγκεκριμένα, υποτίθεται ότι οι 38.000 καμπάνες των εκκλησιών του Ηνωμένου Βασιλείου πρέπει να χτυπήσουν για τη στέψη. Αλλά υπάρχει έλλειψη... κωδωνοκρουστών που θα επιφορτιστούν με αυτό το καθήκον.
Τι ισχύει: Το περασμένο φθινόπωρο προσεγγίστηκαν γι’ αυτήν τη δουλειά περίπου 1750 υποψήφιοι και πάλι, όμως, μιλάμε για έναν μικρό αριθμό ατόμων. Οπότε παραμένει το κενό και φυσικά είναι πολύ αργά για να ξεκινήσει σοβαρή εκπαίδευση κωδωνοκρουστών (ναι, δεν είναι αστείο...).
«Μπορεί να χρειαστεί κάποιοι κωδωνοκρουστές να πάνε σε πολλές εκκλησίες μέσα σε μια μέρα», δήλωσε η Vicki Chapman του CCCBR στον «Guardian». «Ελπίζουμε ότι οι καμπάνες θα χτυπήσουν σε όσες περισσότερες ενοριακές εκκλησίες είναι ανθρωπίνως δυνατό», κατέληξε.
10.
Το θέμα: Θα γίνει η στέψη παγκόσμιο show;
Στις 7 Μαΐου, «μια θεαματική συναυλία στέψης θα πραγματοποιηθεί στο Κάστρο του Ουίνδσορ με εμβληματικές τοποθεσίες σε όλο το Ηνωμένο Βασίλειο να φωτίζονται με λέιζερ, σχηματισμούς αεροσκαφών και φωτισμούς σε διάσημα τοπόσημα της Βρετανίας». Αυτά αναφέρονται στη βασιλική ιστοσελίδα, όμως ο «Guardian» μεταδίδει ότι πολλά μεγάλα ονόματα έχουν αρνηθεί τις προσκλήσεις να εμφανιστούν με την καλλιτεχνική τους ιδιότητα στο ιστορικό γεγονός, μεταξύ των οποίων η Adele, ο Ed Sheeran, ο Elton John, οι Spice Girls και ο Harry Styles.
Τι ισχύει: Η επίσημη σύνθεση δεν έχει ανακοινωθεί, αλλά σύμφωνα με πληροφορίες θα περιλαμβάνει τον Lionel Richie, τον Andrew Lloyd Webber και όλα τα μέλη των Take That – αλλά όχι τον Robbie Williams.
11.
Το θέμα: Το «πιάτο για τη μέρα της στέψης» είναι αηδιαστικό
Το κοτόπουλο... της στέψης, το οποίο είναι ουσιαστικά μια σαλάτα με κοτόπουλο κάρι, είναι δημοφιλές στη Βρετανία από τότε που εφευρέθηκε για το γεύμα στέψης της βασίλισσας Ελισάβετ Β'. Έτσι, ο Κάρολος χρειάζεται ένα εμβληματικό πιάτο και για τη δική του στέψη.
Τι ισχύει: Το πιάτο του βασιλιά θα πρέπει να έχει και το δικό του όνομα. Το Παλάτι ανακοίνωσε στις 17 Απριλίου ότι ο Κάρολος και η Καμίλα επέλεξαν προσωπικά μια κις με σπανάκι, εστραγκόν και φασόλια (ή αλλιώς φάβα) ως το «δικό» τους πιάτο. Οι Βρετανοί ενθαρρύνονται να σερβίρουν την κις στα γεύματα της κοινότητας για τον εορτασμό της στέψης, αλλά οι αντιδράσεις ήταν στην καλύτερη περίπτωση ανάμεικτες. Ο κόσμος έχει παραπονεθεί ότι η κις λορέν είναι πολύ γαλλικό πιάτο, και επίσης πολύ ακριβό, πολύ υδαρές και –με τα συγκεκριμένα υλικά– πολύ αηδιαστικό.
12.
Το θέμα: Οι στέψεις είναι μια εξαιρετικά δαπανηρή ιστορία
Το να ρίχνεις εκατομμύρια σε μια εκδήλωση που χρηματοδοτείται από τους φορολογούμενους και γιορτάζει τη στέψη ενός όχι και τόσο δημοφιλούς τύπου που τεχνικά είναι ήδη βασιλιάς δεν είναι και πολύ καλή κίνηση, ειδικά όταν η Βρετανία βιώνει οικονομική κρίση, όλοι το ξέρουν αυτό.
Τι ισχύει: Ο Κάρολος επιθυμεί μια ήπια εκδοχή της στέψης, μία εκδήλωση που θα είναι «μικρότερη, σεμνότερη και λιγότερο δαπανηρή» από τη στέψη της μητέρας του το 1953, σύμφωνα με την «Daily Mail». Φυσικά, η βασιλική εκδοχή μιας μετριοπαθούς στέψης εξακολουθεί να περιλαμβάνει πολλά ανεκτίμητα κοσμήματα και χρυσές άμαξες, οπότε πολύς κόσμος που ζει με επιδόματα ή παλεύει με δύο και τρεις δουλειές για να τα βγάλει πέρα θα ενοχληθεί έτσι κι αλλιώς, και δικαίως. Γενικότερα, υπάρχει μια εμφανής δυσφορία προς τον θεσμό τους τελευταίους μήνες και αυτό είναι κάτι καινούριο για τα μέλη της βασιλικής οικογένειας της Βρετανίας, που είχαν συνηθίσει να αντιμετωπίζονται με επιείκεια, λόγω του σεβασμού που έτρεφαν οι πολίτες προς την Ελισάβετ.
13.
Το θέμα: Μοναρχία; Αλήθεια; Στην εποχή μας;
Μέχρι στιγμής –και πριν ακόμη αναγορευθεί επισήμως βασιλιάς– ο Κάρολος έχει δεχθεί δύο επιθέσεις, αμφότερες με αυγά. Μήπως, η βασιλεία του γίνει η αρχή του τέλους του (εντελώς παρωχημένου, ακόμα και για τους Βρετανούς) θεσμού;
Τι ισχύει: Η αντιμοναρχική ομάδα Republic σχεδιάζει να διοργανώσει ειρηνικές διαδηλώσεις στην Parliament Square κατά τη διάρκεια της στέψης. Πολύς κόσμος ελπίζει ότι αυτή η κινητοποίηση θα δώσει έναν διαφορετικό τόνο στη στέψη, έναν τόνο που θα κάνει σαφέστερο τον προβληματισμό των πολιτών αναφορικά με τη λειτουργία και την ύπαρξη του θεσμού. Ωστόσο, φαίνεται ότι η βασιλική οικογένεια της Αγγλίας πλέον γνωρίζει ότι δεν θα περάσει καλά και ότι οι εποχές λατρείας προς το στέμμα έχουν περάσει ανεπιστρεπτί.
Με στοιχεία από nymag.com/intelligencer