Τα πιο τρελά λήμματα της Wikipedia

Depths of Wikipedia: Η σελίδα για όλες τις παράξενες πληροφορίες της Wikipedia Facebook Twitter
Η 23χρονη, πια, Annie έχει παρουσιάσει ένα workshop επεξεργασίας του περιεχομένου της Wikipedia, ενώ δίνει συχνά κωμικές παραστάσεις σε σχέση με τη σελίδα της.
0

Στη Wikipedia μπορείς να βρεις σχεδόν τα πάντα. Από το πώς διπλώνεις σε ειδικούς φακέλους το χαρτί της τουαλέτας στα ξενοδοχεία μέχρι μια λίστα με τα επερχόμενα αστρονομικά συμβάντα και το ποιοι πάπες υπήρξαν σεξουαλικά ενεργοί στη ζωή τους.

Το 2020, η Annie Rauwerda, μια 20άχρονη φοιτήτρια στο Πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν, ξεκίνησε μια σελίδα στο Instagram που την ονόμασε «Depths of Wikipedia». Εκεί ανέβαζε, και συνεχίζει να ανεβάζει, όλες εκείνες τις απρόσμενα ενδιαφέρουσες(;) πληροφορίες που βρίσκονται στα αβυσσαλέα βάθη της Wikipedia, θαμμένες κάτω από το ψηφιακό βάρος πιο χρηστικών πληροφοριών. Αυτών δηλαδή, κυρίως, που χρειάζονται τα παιδιά για τα τεστ τους στο σχολείο.

Ένας Χιμπατζής που πιθανότατα δεν πληκτρολογεί τον Άμλετ.

Το σύνδρομο της σκατοζωής είναι μια φράση που χρησιμοποιείται από γιατρούς στις ΗΠΑ και στη Μ.Βρετανία για να περιγράψουν το αποτέλεσμα που έχει στους ασθενείς ένα είδος φτώχιας ή διαταραχών που σχετίζονται με εξαρτήσεις.

Οι πληροφορίες που μοιράζεται η σελίδα δεν είναι ακριβώς πληροφορίες. Συχνά είναι απλά κομψά αστεία που κατάφερε κάποιος χρήστης ή κάποια χρήστρια να τα «περάσει» από τους ελέγχους της πλατφόρμας.

Για παράδειγμα μια πινακίδα πριν κλαπεί:

Μια τηλεόραση που δείχνει την αρχική σελίδα της Wikipedia με άθλια χρωματική ισορροπία:

Στατικός ηλεκτρισμός και γάτες:

Προς το χωριό Δονητής. Σλόγκαν: Το όνομα είναι η ψυχή μας!

Όλα αυτά είναι πραγματικοί σύνδεσμοι που υπάρχουν μέσα στη Wikipedia.

H Rauwerda ξεκίνησε τη σελίδα κατά τη διάρκεια της καραντίνας, όταν βαριόταν. Σήμερα έχει καταφέρει να έχει 1,1 εκατομμύρια followers στο Instagram, 745 χιλιάδες στο Twitter και… μόλις 162 χιλιάδες followers στο TikTok.

Η 23χρονη, πια, Annie έχει παρουσιάσει ένα workshop επεξεργασίας του περιεχομένου της Wikipedia, ενώ δίνει συχνά κωμικές παραστάσεις σε σχέση με τη σελίδα της.

Μια λίστα παιχνιδιών που δεν θα έπαιζε ο Βούδας.

Η εμπλοκή των ΗΠΑ στην αλλαγή καθεστώτων. Προειδοποίηση: το άρθρο μπορεί να είναι πολύ μεγάλο για να το διαβάσεις και να πλοηγηθείς άνετα.

Η Annie, πάντως, έχει σε πολύ μεγάλη εκτίμηση την Wikipedia και τον τρόπο λειτουργίας της. Σε συνέντευξή της στη Sarah Lehr από το site WKAR δήλωσε, μεταξύ άλλων:

«Νομίζω ότι η Wikipedia είναι ένα από τα πιο απίστευτα πράγματα που υπάρχει. Είναι εκπληκτικός ο τρόπος που διαχειρίζεται η ίδια το περιεχόμενό της και ο τρόπος που επιτρέπει τη δημοκρατική συζήτηση. Η Wikipedia έχει κάτι από το ήθος του πρώιμου ίντερνετ, προτού όλοι αυτοί οι επιχειρηματικοί γίγαντες αρχίσουν να αντλούν κέρδος από αυτό. Προφανώς έχει ανακρίβειες… Αλλά ο καλύτερος τρόπος για να εμπλακείς μαζί της είναι να μη διαβάζεις γενικά ανυποψίαστη».

Το φαινόμενο Mariko Aoki είναι μια ιαπωνική έκφραση που αναφέρεται στην έκτακτη ανάγκη αφόδευσης που βιώνεται κατά την είσοδο σε βιβλιοπωλεία.

Θέματα
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τι είναι το tokenism και γιατί πρέπει να το αποφεύγεις

Ζούμε, ρε! / Τι είναι το tokenism και γιατί πρέπει να το αποφεύγεις

Μήπως είναι καιρός να εγκαταλείψουμε τον προσχηματικό χαρακτήρα της συμπερίληψης ατόμων με αναπηρία; Η Χρυσέλλα Λαγαρία και ο Θοδωρής Τσάτσος συζητούν για τον όρο tokenism και μέσα από παραδείγματα εξηγούν γιατί είναι σημαντικό να τον γνωρίζουν όλοι όσοι ασχολούνται με δράσεις γύρω από την αναπηρία και τη συμπερίληψη.
THE LIFO TEAM
 «Να σταματήσει πια η πιο ανήθικη πράξη, η εγκατάλειψη σε τροχαία, να χαρακτηρίζεται πλημμέλλημα»

Radio Lifo / «Να σταματήσει πια η εγκατάλειψη σε τροχαία να χαρακτηρίζεται πλημμέλημα»

Η Ντίνα Καράτζιου συζητάει με τον Μανώλη Σταυρουλάκη του δραστήριου συλλόγου «SOS τροχαία εγκλήματα» για τον φόρο αίματος στους δρόμους, το τραύμα της απώλειας, αλλά και για τα σημαντικά ζητήματα που σχετίζονται με την οδική ασφάλεια, για τα οποία ο νέος ΚΟΚ που βρίσκεται σε διαβούλευση δεν δίνει λύσεις.
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
«Μερικοί άνθρωποι έχουν εθισμό με τα αληθινά εγκλήματα»

Αληθινά εγκλήματα / «Μερικοί άνθρωποι έχουν εθισμό με τα αληθινά εγκλήματα»

Υπήρξε αστυνομικός ρεπόρτερ επί δεκαετίες και στο αρχείο του μετρά πάνω από 400 υποθέσεις. Ο Νίκος Τσέφλιος, δημιουργός της πιο πετυχημένης ελληνικής σειράς podcasts true crime «Αληθινά Εγκλήματα», εξηγεί πώς ερευνά και δημιουργεί τα επεισόδια της σειράς.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
«Μαμά, μπαμπά, θα χωρίσετε;» - Πόσο οδυνηρό μπορεί να γίνει για το παιδί ένα διαζύγιο;

Radio Lifo / «Μαμά, μπαμπά, θα χωρίσετε;» - Πόσο οδυνηρό μπορεί να γίνει για το παιδί ένα διαζύγιο;

Πώς ανακοινώνουμε έναν χωρισμό στα παιδιά; Υπάρχει κατάλληλη εποχή; Κατάλληλος τρόπος; Χρειάζεται από δίπλα ένας ψυχολόγος; Η Τζούλη Αγοράκη σε μια εκ βαθέων συζήτηση με τον ψυχολόγο και οικογενειακό σύμβουλο Μάνθο Κατσούνα και τη Μάρθα Ιωακειμίδη, μητέρα τριών παιδιών με δυο διαζύγια.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
Θα είναι οι AI influencers το επάγγελμα του μέλλοντος;

Άκου την επιστήμη / Θα είναι οι AI influencers το επάγγελμα του μέλλοντος;

Οι αλγόριθμοι και ο διαδικτυακός μας εαυτός. Ο κοινωνιολόγος του Διαδικτύου και πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Βιοηθικής και Τεχνοηθικής, Χαράλαμπος Τσέκερης, εξηγεί στον Γιάννη Πανταζόπουλο.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Ο γυναικοκτόνος ντιτζέι που προσπάθησε να παραπλανήσει τις Αρχές μέσω Facebook

Αληθινά εγκλήματα / Ο γυναικοκτόνος DJ που προσπάθησε να παραπλανήσει τις Αρχές μέσω Facebook

Tα ίχνη αίματος στο πίσω κάθισμα ενός αυτοκινήτου, που είχε καρφωθεί σε κολώνα έξω από το Πολύκαστρο κινητοποίησαν τους αστυνομικούς που επιλήφθηκαν του τροχαίου ατυχήματος. Τι είχε συμβεί; O Νίκος Τσέφλιος ερευνά και αφηγείται το χρονικό μιας γυναικοκτονίας που συγκλόνισε την Καστοριά το 2011.
THE LIFO TEAM
Στα γραφεία του Metal Hammer

Lifo Videos / «Πάμε κόντρα στον άνεμο»: Στα γραφεία του Metal Hammer που έκλεισε τα 40

Ο Κώστας Χρονόπουλος, ο Χάκος Περβανίδης και ο Βασίλης Μάζαρης, συντάκτες αλλά πρωτίστως οπαδοί του περιοδικού, διηγούνται την ιστορία του μακροβιότερου ελληνικού μουσικού εντύπου, το οποίο κυκλοφορεί ανελλιπώς στα περίπτερα από το 1984 (!), μετρώντας 481 τεύχη.
«Υπάρχουν πολλοί «τρελοί» γιατροί στο ΕΣΥ που προσφέρουν στο λαό που τους σπούδασε»

Radio Lifo / «Υπάρχουν γιατροί στο ΕΣΥ που προσφέρουν στον λαό που τους σπούδασε»

Η Καλλιόπη Αθανασιάδη είναι η μοναδική γυναίκα θωρακοχειρουργός στην Ελλάδα και υπηρετεί στον Ευαγγελισμό. Τον τελευταίο χρόνο καλύπτει μόνη της το μεγαλύτερο νοσοκομείο της χώρας, σε μία ειδικότητα που είναι αναγκαία σε πολλά και διαφορετικά περιστατικά. Αφήνοντας μία λαμπρή καριέρα στο εξωτερικό, επέστρεψε στην Ελλάδα για να υπηρετήσει στο ΕΣΥ. Η Ντίνα Καράτζιου μιλά μαζί της σε μια αποκαλυπτική συνέντευξη.
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
Η μυστηριώδης εξαφάνιση του 40χρονου οικοδόμου στο Καματερό

Αληθινά εγκλήματα / Η μυστηριώδης εξαφάνιση του 40χρονου οικοδόμου στο Καματερό

Ο Λάκης δεν συνήθιζε να λείπει νύχτα απ’ το σπίτι, αλλά η Αθηνά δεν είχε λόγο να αμφισβητήσει τα λόγια του φίλου του. Έβαλε τα δύο αγοράκια τους για ύπνο και ξάπλωσε κι αυτή. O Νίκος Τσέφλιος ερευνά και αφηγείται την εξαφάνιση ενός οικοδόμου, το Πάσχα του 1975.
THE LIFO TEAM
Τι συμβαίνει με την εξαγορά ιστορικών ιδιωτικών σχολείων από διεθνή επενδυτικά funds;

Radio Lifo / Τι συμβαίνει με την εξαγορά ιστορικών ιδιωτικών σχολείων από διεθνή επενδυτικά funds;

Τι αλλάζει στο τοπίο της ιδιωτικής εκπαίδευσης και στις εργασιακές σχέσεις των εκπαιδευτικών; Και γιατί οι ίδιοι εκφράζουν φόβους ότι δημιουργείται ένα παράλληλο εκπαιδευτικό σύστημα που θα αντικαταστήσει το δημόσιο; Η Ντίνα Καράτζιου συζητά με τον Γιώργο Χριστόπουλο, πρόεδρο της Ομοσπονδίας Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών Λειτουργών Ελλάδος, για τις σημαντικές εξελίξεις στο χώρο της παιδείας.
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
Είναι, τελικά, η woke αντζέντα απειλή για το «πατρίς, θρησκεία, οικογένεια»;

Radio Lifo / Είναι τελικά η woke ατζέντα απειλή για το τρίπτυχο «πατρίς-θρησκεία-οικογένεια»;

Τι είναι το «woke» και τι δεν είναι; Γιατί εξακολουθεί να διχάζει; Βρισκόμαστε σε πόλεμο ταυτοτήτων και πολιτισμών; Και αν είσαι woke, είσαι αριστερός; Ο Γιάννης Πανταζόπουλος συζητά με τη Λασκαρίνα Λιακάκου και τον Θοδωρή Αντωνόπουλο για τις διαστρεβλώσεις που ακολουθούν την κουλτούρα της αφύπνισης.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ